Opljackana masovna grobnica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
Bosanac_21
Posts: 1313
Joined: 07/05/2005 04:56
Location: Bosanski Novi

Opljackana masovna grobnica

#1

Post by Bosanac_21 » 26/06/2007 15:54

Otkrivena spomen-ploča s imenima 28 ubijenih Bošnjaka

Ubijeni su na pravdi Boga, kazao muftija bihaćki Hasan ef. Makić * Najstarija žrtva Jusuf Ekić imao 81 godinu, a najmlađa Elvir Alić 21 godinu

[Otkrivena spomen-ploča s imenima 28 ubijenih Bošnjaka]
Omer Alić izgubio dva sina
Omer Alić (64) iz Maslovara kod Bosanskog Novog u samo jednoj noći, 22. juna 1992. godine, ostao je bez dva sina, starijeg Hajrudina (24) i mlađeg Elvira (21). Zvjerski su ubijeni sa još 25 muškaraca iz maslovarskih zaselaka Alići i Ekići.
- Istjerali su ih iz kuća i razdvojili u dvije kolone. Posebno muškarce, a posebno žene i djecu. Muškarce, među kojima su bili i moji sinovi, a Elvir je bio najmlađi i invalid, nakon mučenja su i likvidirali - kroz suze priča otac Omer, koji je u vrijeme tragedije koja jeopustošila Maslovare radio u Hrvatskoj.
Kosti svojih sinova Omer ni do danas nije pronašao. Kaže da lagano blijedi nada da će ih dostojanstveno ukopati, kao i da će oni koji su zločin počinili za njega i odgovarati.
On je jučer bio samo jedan od brojnih članova porodica, rodbine, prijatelja i komšija stradalih koji su u Maslovarama, na mjestu gdje se zločin dogodio, otkrili spomen-pločusa 28 imena nedužno ubijenih Bošnjaka ovog kraja, od kojih je najstarija žrtva Jusuf Ekić imao 81 godinu.
- Nikom krivi i nikom dužni. Ubijeni su na pravdi Boga. U etničkom čišćenju, u samo jednoj noći, cijelo jedno selo je obezglavljeno i uništeno - kazao je na obilježavanju 15. godišnjice stradanja mještana Alića i Ekića muftija bihaćki Hasan ef. Makić.
Razočaran sporošću pravde koja pred sud do sada nije izvela nijednog od onih koji su odgovorni za masakr u Maslovarama, muftija bihaćki rekao je da je upravo iz tih razloga važno obilježiti mjesta stradanja.
M. ZGONJANIN / Avaz

Odnesena tijela
Jasmin Odobašić iz Federalne komisije za traženje nestalih jučer je bio u Maslovarama i kazao je da je oktobra 1998. godine iz grobnice u ovom mjestu ekshumirano samo pet tijela.
- Grobnica je bila divljački opljačkana, a tijela ostalih ubijenih, trinaest Ekića, pet Alića, četiri Ramadana, dva Dedića, Klehić, Zdionica i Selmić, odnesena su na nama nepoznatu lokaciju - ustvrdio je Odobašić.

Počinioci su poznati
Bekir ef. Alić, koji je u masakru u Maslovarama izgubio oca, brata, daidžu i sestrića, kazao je da su imena počinilaca poznata.
- To su komšije Srbi koji su s nama išli u školu, radili s nama... Predmet se nalazi na stolu Tužilaštva u Banjoj Luci i tužilac Branislav Mitrović ima dovoljno materijala da zločince procesuira. No, ne čini se ništa... - rekao je efendija Alić

Video snimak
http://www.veoh.com/videodetails2.swf?p ... =anonymous"

Ni mrtvima nedaju mira :x


User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#2

Post by Dori » 26/06/2007 16:35

Morala sam dva puta procitati naslov da bi povjerovala. Strasno!!! :shock:

Post Reply