Opis Dzenneta

Rasprave o vjerskim temama.
KotromanichII

#1 Opis Dzenneta

Post by KotromanichII »

Evo jedno lijepo predavanje o dzennetu uz lijepe videoscene iz najljepseg mjesta na planeti Bora bora, stvarno prelijepo, nece vas ostaviti ravnodusnim. kako covjek fino opisuje uz hadise dzennet, nekad se bas dobije osjecaj kao da se gleda dzennet, preporucujem jako da pogledate ovo predavanje

video
http://www.n-um.com/?q=node/3024/play

postavite i vi koji lijep hadis ili ajet o dzennetu, nek ova tema bude o dzennetu, bez svadja i rasprava koje nikud ne vode, i neskrecite sa teme.

Jeste li nekad zamisljali kakav li je to osjecaj kad covjek zakoraci u dzennet, i vidi to veliko lijepo carstvo, bez tuge, mrznje i ikakve tegobe i ruznih osobina u prsima, u sreci, pa u tom dzennetu vidis clanove svoje porodice ponovo(ako Allah da da svi udju ), kakav li je osjecaj vidjeti ponovo svoju majku, svoga oca, brata sestru, svoju zenu, muza koje je smrt rastavila itd pa vidjeti sve poslanike i biti udrustvu sa njima, i na kraju vidjeti Allaha, i njegovo lice, kakav li je samo to osjecaj, vidis Ga nakon toliko godina, klanjanja njemu a nikad Ga nismo vidjeli. neopisiv osjecaj

Molim allaha da nas uvede u dzennet i da pricamo o ovim dunjaluckim danima

Allah kaze u kuranu o razgovoru dzenetlija :

50. I oni će jedan s drugim razgovarati,
51. i jedan od njih će reći: "Imao sam druga jednog
52. koji je govorio; "Zar i ti vjeruješ
da će53. mo, kada poumiremo i zemlja i kosti postanemo, doista, račun polagati?"
54. "Hoćete li da pogledate?"
55. I oni će pogledati, i toga usred džehennema ugledati.
"Allah56. a mi", - reći će – "zamalo me nisi upropastio;
57. da nije bilo milosti Gospodara moga, i ja bih se sada mučio".
58. "A mi, je l’ de, više nećemo umirati? –
59. jednom smo umrli – više nećemo biti mučeni,
60. to će, zaista, uspjeh veliki biti!’
61. Za ovako nešto neka se trude trudbenici!

21. Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključićemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti – svaki čovjek je odgovoran za ono što sam čini –
22. i još ćemo ih darovati voćem i mesom kakvo budu željeli
23. jedni drugima će, u njemu, pune čaše dodavati – zbog njih neće biti praznih besjeda i pobuda na grijeh -,
24. a služiće ih posluga njihova nalik na biser skriveni,
25. i obraćaće se jedni drugima i jedni druge će pitati:
26. "Prije smo među svojma strahovali", - govoriće –
27. "pa nam je Allah milost darovao i od patnje u ognju nas sačuvao;
28. mi smo Mu se prije klanjali, On je, doista, dobročinitelj i milostiv."
mali Ninja

#2 Re: Opis Dzenneta

Post by mali Ninja »

Amin za dovu..
Prozor

#3 Re: Opis Dzenneta

Post by Prozor »

mali Ninja wrote:Amin za dovu..
Amin!

:thumbup: za temu. Nadam se da je niko neće upropastiti.

Mislim da je islam religija koja najdetaljnije opisuje Raj. Stvarno je bezbroj ajeta koji se bave tom tematikom. Ovako ne mogu ništa citirati iz glave ali znam da se pominju rijeke, vrtovi, divani, ćilimi, pehari, zlato, srebro, džennetski izvori, svila i kadifa, vino od kojeg ne boli glava, mlada posluga, hurije očiju krupnih 8-) .....

Meni je ipak najzanimljivije to što, koliko se sjećam, piše da je Džennet prostran kao Zemlja i nebesa! Hej! Zamisli tog prostranstva, dakle kao Univerzum i možda za još toliko i više..... wow :shock:
Globus

#4 Re: Opis Dzenneta

Post by Globus »

De neko ko zna nek napise sta ce ono muskarci imat u Dzennetu .. opis hurija :-D
bijela

#5 Re: Opis Dzenneta

Post by bijela »

meni je najljepse sto ce to biti skup svih muslimana koji su IKAD zivjeli!
zamislite - vidjeti sve one o kojima cijeli zivot slusamo, razmisljamo, slijedimo ih - muhammeda, isaa, ibrahima, a.s....
poslanikove supruge... Humeyru :)
ashabe i medju njima meni "najdrazeg" h. osmana..
imame mezheba, mufessire, muhaddise..
sultan fatiha..
nene, djedove, oceve, majke..
sjediti na sijelima sa njima :)

a jos bolje od najljepseg - lehum ma ješaune fiha we ledejna mezid:
u njemu ce imati sto god zazele – a od Nas i vise. (vecina mufessira kaze da se ovo "i vise" odnosi na direktno gledanje u lice Uzvisenoga)

a hurije.. hurije ce biti veoma okate ljepotice :P
zlafa

#6 Re: Opis Dzenneta

Post by zlafa »

bijela wrote:meni je najljepse sto ce to biti skup svih muslimana koji su IKAD zivjeli!
zamislite - vidjeti sve one o kojima cijeli zivot slusamo, razmisljamo, slijedimo ih - muhammeda, isaa, ibrahima, a.s....
poslanikove supruge... Humeyru :)
ashabe i medju njima meni "najdrazeg" h. osmana..
imame mezheba, mufessire, muhaddise..
sultan fatiha..
nene, djedove, oceve, majke..
sjediti na sijelima sa njima :)

a jos bolje od najljepseg - lehum ma ješaune fiha we ledejna mezid:
u njemu ce imati sto god zazele – a od Nas i vise. (vecina mufessira kaze da se ovo "i vise" odnosi na direktno gledanje u lice Uzvisenoga)

a hurije.. hurije ce biti veoma okate ljepotice :P
:thumbup:
I sto je isto fascinantno Allah s.w.t. ce nam ako Bog da izvaditi zavisit i oholost iz srca ...
KotromanichII

#7 Re: Opis Dzenneta

Post by KotromanichII »

-Ebu Hurejre radiellahu te 'ala anhum prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem rekao: "Uzviseni Allah kaze:-Pripremio sam Mojim dobrim robovima ono sto oci nisu vidjele niti usi cule, i sto nikada nikom nije na um palo!"
Proucite, ako hocete, ajet: "I niko ne zna kakve ih skrivene blagodati cekaju kao nagrada za njihova djela." (Es-Sedzde, 17)
Hadis je (Muttefekun alejhi)

-Ebu Hurejre radiellahu te'ala anhum prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem rekao: "Lica prve skupine, koja udje u Dzennet, bit ce svijetla poput punog mjeseca, a oni koji ce ulazi poslije njih, poput najsvjetlije zvijezde na nebu. Nece obavljati ni malu ni veliku nuzdu, nece zaudarati i pljuvati. Imat ce cesljeve od zlata, znoj ce im biti kao miris mosusa, mangale od alojevog drveta i zene crnooke hurije, a svi ce biti istog rasta kao njihov otac Adem, sezdeset lakata u visinu." Hadis je (Muttefekun alejhi)

U drugoj predaji se kaze:"Imace posude od zlata, znoj ce im biti mirisa miska, svaki muskarac ce imati dvije zene u kojih ce se vidjeti mozdina potkoljenica od njihove ljepote, nece ga gložiti niti mrziti, bice slozni kao jedan i slavit ce Allaha jutrom i vecerom."

-Ibn Mes'ud radiellahu te 'ala anhum prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem rekao: "Ja znam covjeka koji ce zadnji izaci iz Dzehennema i zadnji uci u Dzennet. Iz vatre ce izaci puzuci i Allah ce mu reci:- Idi, i udji u Dzennet!
Kada ode, pricinit ce mu se da je pun, vratit ce se i reci:-Gospodaru Dzennet se ispunio!
Allah ce mu opet reci:- Idi, udji u Dzennet! Kada ode pricinit ce mu se da je pun, vratit ce se i reci:- Gospodaru Dzennet se ispunio! -Idi i udji u Dzennet!-Allah ce mu ponovo reci. -U njemu ces imati deset puta koliko ovaj svijet.- Zar mi se rugas i ismijavas me, a Ti si Vladar?"
Prenosilac hadisa dalje kazuje:-Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem se nasmija i ukazase mu se bijeli zubi, pa rece: - To je covjek najnizeg stupnja u Dzennetu!" Hadis je (Muttefekun alejhi)

-Enes b. Malik radiellahu te'ala anhum prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem rekao: „Stanovnici Dzenneta imaju trg, na kojeme se sastaju svakog petka. Sjeverni vjetar ce im puhnuti u lica i odjecu, pa ce postati jos ljepsi i otmeniji. Kada se vrate svojim porodicama, reci ce im:-Tako nam Allaha, jos ste ljepsi i otmeniji!-I vi ste, Allaha nam jos ljepsi i otmeniji!-odgovorice im oni.“ (Muslim)

-Ebu Se’id i Ebu Hurejre radiallahu te’ala anhuma prenose da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem rekao: “Kada stanovnici Dzenneta udju u Dzennet, povikace melek:-Vjecno zivite, nikada necete umrijeti; vjecno budite zdravi, nikada se necete razboljeti; vjecno budite mladi, nikada necete ostariti; i vjecno se nasladjujte, nikada necete biti nesretni!” (Muslim)

-Ebu Se’id el-Hudri radiellahu te’ala anhum prenosi da je Allahov Poslanik sallalahu alejhi we selem rekao: “Uzviseni Allah ce reci Dzennetlijama:-O, Dzennetlije!- i oni ce se odazvati:- Odazivamo Ti se, Gospodaru, u Tebe je svako dobro!
Allah ce ih upitati:-Jeste li zadovoljni!?- A kako da ne budemo zadovoljni, Gospodaru, kada si nam dao ono sto nisi dao nikome od Tvojih stvorenja!-odgovorit ce.
Onda ce im Allah reci:-Hocete li da vam dam nesto jos bolje od toga?- A sta moze biti jos bolje od toga?- zapitat ce?
Obasut cu vas svojim zadovoljstvom i nikada se na vas vise necu rasrditi!-reci ce im Allah.” (Muttefekun alejhi)

-Dzerir b. Abdullah pripovijeda: “Kada smo jedne noci sjedili sa Poslanikom salallhu alejhi we selem, on pogleda u puni Mjesec i rece:-Vi cete vidjeti vaseg Gospodara jasno kao sto vidite ovaj Mjesec, a gledajuci u Njega, necete osjetiti tegobu.” (Muttefekun alejhi)
Prozor

#8 Re: Opis Dzenneta

Post by Prozor »

Globus wrote:De neko ko zna nek napise sta ce ono muskarci imat u Dzennetu .. opis hurija :-D
nešto kao Haifa koju smo ranije spominjali na ovom forumu, se nadam.... :D 8-)

Kotromanich odakle skupljaš sve ove hadise? :)
arzuhal

#9 Re: Opis Dzenneta

Post by arzuhal »

bijela wrote: a hurije.. hurije ce biti veoma okate ljepotice :P
:lol:

Kako štur osvrt za nekog ko tako lijepo poima najljepšu znanost u islamu :)

Osim hurija, biće i hawarijjuna, krupnookih i crnookih pomagača Isa sina Merjemina :)

Ne javih se na ovu temu iz više razloga (a htio sam da uzviknem amin! na postavljačevu dovu), a jedan od tih razloga (kada je već riječ o opisima dženneta i mogućnosti našeg poimanja i dohvaćanja), leži i u onoj predaji od Iskrenog, alejhi-selam, kada veli kako će se nekom čovjeku, koji uđe u džennet, pojaviti hurija, pa će on pasti na sedždu miseći da je ona Allah :)

Meni je to, osobno, sasvim dovoljan razlog da i ne pokušavam nešto zamislit, osim tog nevjerovatnog skupa, kojeg @bijela spomenu... :-D
Prozor

#10 Re: Opis Dzenneta

Post by Prozor »

arzuhal wrote:

Kako štur osvrt za nekog ko tako lijepo poima najljepšu znanost u islamu :)

Osim hurija, biće i hawarijjuna, krupnookih i crnookih pomagača Isa sina Merjemina :)

Ne javih se na ovu temu iz više razloga (a htio sam da uzviknem amin! na postavljačevu dovu), a jedan od tih razloga (kada je već riječ o opisima dženneta i mogućnosti našeg poimanja i dohvaćanja), leži i u onoj predaji od Iskrenog, alejhi-selam, kada veli kako će se nekom čovjeku, koji uđe u džennet, pojaviti hurija, pa će on pasti na sedždu miseći da je ona Allah :)

Meni je to, osobno, sasvim dovoljan razlog da i ne pokušavam nešto zamislit, osim tog nevjerovatnog skupa, kojeg @bijela spomenu... :-D
Ma hajde, neće nam se ovdje ukazati nikakva huriju, :D ne moraš se plašit, :D :D a tema bez tebe nije jednako zanimljiva :)
bijela

#11 Re: Opis Dzenneta

Post by bijela »

arzuhal wrote:

Kako štur osvrt
:lol: sta cu, nikad nisam uspjela slomiti taj zenski krst u sebi sto se tice ovih dzennetskih ljepotica

jel' ono dr. durakovic rece da su hurije ustvari samo metafora za uzitak, ljepotu i cistocu?
pih, Bog mu dao, kud ce u to dirati :lol:
chengaba

#12 Re: Opis Dzenneta

Post by chengaba »

bijela wrote:meni je najljepse sto ce to biti skup svih muslimana koji su IKAD zivjeli!
zamislite - vidjeti sve one o kojima cijeli zivot slusamo, razmisljamo, slijedimo ih
Ima li gdje reisa ef. Cerica medju rajom? :)
arzuhal

#13 Re: Opis Dzenneta

Post by arzuhal »

bijela wrote:
arzuhal wrote:

Kako štur osvrt
:lol: sta cu, nikad nisam uspjela slomiti taj zenski krst u sebi sto se tice ovih dzennetskih ljepotica

jel' ono dr. durakovic rece da su hurije ustvari samo metafora za uzitak, ljepotu i cistocu?
pih, Bog mu dao, kud ce u to dirati :lol:
A ta metafora može i obrnuto :D

Nego, kad smo već kod toga...Korkut, rahimehullahu te'ala, ajet iz sure En-Nebe' u kojem se veli:

We kewa'ibe etraben

prevodi kao:

I djevojke godina istih.

Konsultirajući tefsire nađoh kako je njegov prevod sasvim dobar. Međutim, ima još jedan, doslovniji prevod ovog ajeta, odnosno opisa tih djevojaka...Ko god provjeri značenje riječi kewa'ibe i etraba, u Muftićevom Rječniku - vidjet će o čemu pričam :)
Ja sad ne bih navodio taj doslovni prevod ovdje, samo iz obzira prema drugu Chmolji :D Plašim se za njega, ako bi saznao, da ne bi digao ruke od dunjaluka, igrica, foruma i svega ostalog, i prihvatio se samo namaza i zikra :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#14 Re: Opis Dzenneta

Post by Chmoljo »

:lol: :lol: :lol:

neka bolan, ne razbijaj ljudima iluzije o meni :lol: vidiš da misle da sam neki ozbiljan tip :lol:
arzuhal

#15 Re: Opis Dzenneta

Post by arzuhal »

Chmoljo wrote::lol: :lol: :lol:

neka bolan, ne razbijaj ljudima iluzije o meni :lol: vidiš da misle da sam neki ozbiljan tip :lol:

Image
bijela

#16 Re: Opis Dzenneta

Post by bijela »

arzuhal wrote: Međutim, ima još jedan, doslovniji prevod ovog ajeta, odnosno opisa tih djevojaka...Ko god provjeri značenje riječi kewa'ibe i etraba, u Muftićevom Rječniku - vidjet će o čemu pričam :)
Ja sad ne bih navodio taj doslovni prevod ovdje, samo iz obzira prema drugu Chmolji :D Plašim se za njega, ako bi saznao, da ne bi digao ruke od dunjaluka, igrica, foruma i svega ostalog, i prihvatio se samo namaza i zikra :lol:
:lol: :-)
sigurno je rahmetli korkuta bilo stid doslovno prevesti,
chmoljo, vjeruj na rijec - u dzamiju! :lol:
KotromanichII

#17 Re: Opis Dzenneta

Post by KotromanichII »

Seks u dzennetu

Spominje se da je Poslanik, sallallahu
alejhive sellem, upitan: "Hoce li stanovnici Dzenneta spolno opciti?", pa je rekao: "Da, naizmjenicno sa uzitkom, ali bez sperme." (taberani)

Krilati konji

Upitan je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellern, ima li
u Dzennetu konja. Odgovorio je: "Kad udes u Dzennet, dat ce ti
se vranac od sefira sa dva krila. lahat ees ga po Dzennetu i ici
gdje ti dusa pozeli".(Tirmizi)

Vjernice koje udju u dzennet bit ce ljepse od Hurija

U Taberanijevom "Mu'dzemu" se spominje da je Ummu
Seleme upitala: "Boziji Poslanice, objasni mi Allahove rijeci:
'krupnookezene'. Rekao joj je: "Hurije, bijeloga tena, krupnih
ociju. Njihova kosa im pristaje uz tijelo kao orlu krila".'

"Rekoh mu (Ummu Seleme): 'Protumaci mi Allahove rijeci:
'Slicne biseru u skoljkama skrivenom' (EI-Vaki'a, 23.), a on
rece: 'Njihova cistoca je poput bisera u skoljkama koje ruke nisu dotakle'".

Zatim ga upita: "Protumaci mi Allahove rijeci: 'U njima ce
biti ljepotica naravi divnih' (Er-Rahman, 70.), a on joj odgovori:
"Divnih naravi i prelijepih lica".

Obavijesti me o rijecima Uzvisenog Allaha: "Kao da su one
jaja pokrivena" (Es-Saffat, 49.), a on joj rece: "Njihova njeznost
je poput njeznosti opne unutar jajeta ispod ljusture".

Obavijesti me o rijjecima Uzvisenog Allaha: "Milim
muzevima njihovim, i godina istih" (El-Vaki'a, 37.), a on
odgovori:"To su one koje su umrle na dunjaluku kao sijede i
slabe starice, a koje Allah prozivjeti i uciniti ih mladim i
nevinim, milim i dragim u istoj dobi".

Onda sam upitala: "Allahov Poslanice, jesu li bolje
dunjalucke zene ili dzenetske hurije?" On odgovori:
"Dunjalucke su zene bolje od hurija onoliko koliko je bolja
vanjska odjeca od unutamje".

Ja sam upitala: "Allahov Poslanice, zbog cega je tako?" On
odgovori: "Zbog njihovoga namaza i posta i drugih ibadeta
Uzvisenom Allahu. Allah ce im podariti svjetlo na licima,
obuci ih u svilu, bit ce svijetlog tena, zelene cdjece, zutog
nakita, biseme mangale, i cesljevi su im zlatni. Reb ce one:
'Mi smo vjecne i nikad necemo umrijeti, bit cemo ugodne i
nikad necerno poruzniti. Mi smo stalno naseljene, nikad
necemo napustiti mjesto boravka. Mi smo zadovoljne i nikad
se necerno naljutiti - blago li onima kojima pripadnemo i blago
onome ko bude nas." (Taberani)

Avatar i covjeka zelja za lijepom prirodom

Virtuelni spektakl Jamesa Camerona "Avatar" neki obožavatelji doživljavaju previše stvarno, te imaju napade depresije i na um im pada samoubistvo nakon što pregledaju ovaj filmski hit. To se dešava jer žude za ljepotom predstavljenom na vanzemaljskoj planeti Pandora, piše CNN.
Na forumu fanova revolucionarnog SF ostvarenja pokrenuta je tema pod nazivom "Načini kako se izboriti sa depresijom nakon maštanja o nestvarnoj Pandori" gdje je objavljeno preko 1.000 postova ljudi koji priznaju da i sami osjećaju spomenute probleme.
Korisnik Mike napisao je da je nakon gledanja filma razmišljao da se ubije.

"Otakako sam pogledao Avatar postao sam depresivan. Promatrajući tako divan svijet Pandore i sve Na'vije učinilo je da poželim da budem jedan od njih. Ne mogu prestati misliti o svim tim stvarima koje se dešavaju u filmu i svim suzama i žmarcima koje sam osjetio. Čak sam planirao i samoubistvo razmišljajući kako ću biti ponovo rođen u svijetu sličnom Pandori i svemu iz Avatara."

Image
(Priroda prikazana u filmu Avatar po noci)

Svijet Pandora je prikazan u filmu kao priroda iz bajke. Ja koji sam gledao taj film bio sam impresioniran vizuelnom prezentacijom prirode u tom filmu. Pa kad pomislim da je to konstruisao jedan covjek, obican smrtnik, sta onda reci za Allahov dzennet koji je svojom rukom sagradio.
Kad se tako zadivimo nestvarnoj prirodi koja je stvorena od ljudi kako ce se tek ljudi zadiviti kada kroce nogom u dzennet, i vide dvorce od zlata i srebra, zlenilo, izvore, rijeke, palme , razne boje koje covjeku nisu ni na um padale da postoje , raznovrsni mirisi itd. U dzennetu su sva cula u konstantnom uzivanju, oci gledanjem ljepota dzenneta, usi slusanjem pjevanja hurija i Allahovim ucenjem kurana dzennetlijama, usta raznim ukusnim jelima, nos raznim mirisima i na kraju dusa ispunjena osjecajem srece i zadovoljstvom.

Allah kaze u kuranu:

42:22. ... a oni koji su vjerovali i dobra djela činili biće u divnim džennetskim baščama, sve što zažele imaće u Gospodara svoga; biće to blagodat velika.
23. Na ovaj način Allah šalje radosne vijesti robovima Svojim, onima koji su vjerovali i dobra djela činili.

76:20 I kud god pogledaš, vidjećeš udobnost i carstvo prostrano.
beautyfool

#18 Re: Opis Dzenneta

Post by beautyfool »

Meni se svidja sta je bijela rekla o "metafori" :D :D :thumbup:
a to kewa'ibe i etraba bolje da ne prevodis mescini da vecina vas uci taj dio sa zadovoljstvom :-)
BHF_Manijak

#19 Re: Opis Dzenneta

Post by BHF_Manijak »

arzuhal wrote:
Konsultirajući tefsire nađoh kako je njegov prevod sasvim dobar. Međutim, ima još jedan, doslovniji prevod ovog ajeta, odnosno opisa tih djevojaka...Ko god provjeri značenje riječi kewa'ibe i etraba, u Muftićevom Rječniku - vidjet će o čemu pričam :)
Neka sejh efendija,deder ti umetni nam taj prevod,makar i u napomenu ili pod ono "op.a" :mrgreen: A Chmoljo,ti preskoci taj dio,inace,nece te moc` co`ek nogom vise iz dzamije iŠČerat :mrgreen:
Chmoljo

#20 Re: Opis Dzenneta

Post by Chmoljo »

BHF_Manijak wrote:
arzuhal wrote:
Neka sejh efendija,deder ti umetni nam taj prevod,makar i u napomenu ili pod ono "op.a" :mrgreen: A Chmoljo,ti preskoci taj dio,inace,nece te moc` co`ek nogom vise iz dzamije iŠČerat :mrgreen:
ma pazi ti da ja tebe ne preskočim :evil:

a vala arzo, mog'o si turit taj prevod :oops: de bolan, educiraj mozgove željne znanja :oops:
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#21 Re: Opis Dzenneta

Post by Big Boy »

Islam zaista nudi opise dzenneta koji raspiruju mastu.

Zanima me kako neke starije vjere opisuju dzennet/raj. Zna li mozda neko nesto vise na tu temu ?
arzuhal

#22 Re: Opis Dzenneta

Post by arzuhal »

Chmoljo wrote:
BHF_Manijak wrote:
arzuhal wrote:
ma pazi ti da ja tebe ne preskočim :evil:

a vala arzo, mog'o si turit taj prevod :oops: de bolan, educiraj mozgove željne znanja :oops:
Vas dvojica ste iskali :D :oops:

We kewa'ibe etraben , u prevodu značenja na south slavic languages - I djevojke velikih, bujnih grudi.

Haj sad nešta drugo...De nek' neko šta navede o onoj Rijeci Vina, koja se spominje, a od koje neće biti mahmurluka...
HAVANA

#23 Re: Opis Dzenneta

Post by HAVANA »

arzuhal wrote:We kewa'ibe etraben , u prevodu značenja na south slavic languages - I djevojke velikih, bujnih grudi.

Haj sad nešta drugo...De nek' neko šta navede o onoj Rijeci Vina, koja se spominje, a od koje neće biti mahmurluka...

:shock: :-D
I ja bi ronio :D
Chmoljo

#24 Re: Opis Dzenneta

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:
Vas dvojica ste iskali :D :oops:

We kewa'ibe etraben , u prevodu značenja na south slavic languages - I djevojke velikih, bujnih grudi.

Image
arzuhal

#25 Re: Opis Dzenneta

Post by arzuhal »

Chmoljo wrote: Image
Pazi da odnekle ne bude...Image

Post Reply