Hiv-Pozitivan
HiHeHeHeHeHe al Kemo ovo slikovito rece Tifa bil ti preso na islam ako bi mi cemo ti pomoci, napisat cemo ti par suri i ostalo, al nam moras reci zelis li ili ne zelis, ako ne zelis onda cemo reci Kemi da te ne nagovara. I Tifa ti nisi sejtan, vec je sejtan oko tebe i smracio ti je put ali nikad nije kasno da tog sejtana sklonis od sebe i da predjes na islam, a sad ti razmisli
TIFA29
Ne, hvala. Bio sam musliman, i jedva se toga oslobodih. Ne bih ponovo da budem.
Kemal_S:
Tifa, mozes li mi dokazati da si bio musliman? Pod ovim mislim, sta si bio kad si bio musliman i sta si radio i kako si se ponasao... uglavnom, kako si zivio dok si bio musliman!
TIFA29:
Vjerovao i bio sam ubjedjen u Njegovo postojanje, redovno sam vrsio namaz, postio itd.
P.S: Mozda to nije dovoljno da bih se izjasnio kao musliman? Ako nije, kazi mi ti onda sta je musliman?
Kemal_S
Musliman je pripadnik religije koja se zove Islam. Da bi bio Musliman, covjek mora izgovoriti kelime i sehadet "vjerujem da je samo Allah bog i da je posljednji Muhamed boziji poslanik i bozji rob!"
Osnovnih islamskih duznosti ima pet i one su:
1. Izgovoriti kelime i sehadet
2. Klanjati 5 dnevnih namaza
3. Postiti mjesec ramazan
4. Davati zekeat (dijeliti dio imovine)
5. Ako si u mogucnosti obaviti hadz
Najvaznija je duznost izgovoriti sehadet. Izvini Tifa, ali sumnjam da si ikada bio musliman ili bio covjek koji je dobro bio upucen u sve islamske zakonitosti. Eto, zelim ti sve najbolje i da i tebe i sve nas dragi bog uputi na pravi put!
TIFA29:
Nije ni vazno da li sumnjas, mada bi me zanimalo zasto sumnjas da sam sebe smatrao muslimanom. A, jos sam trebao i za hodzu da se izucim... to je bila zelja mojeg dajdze.
P.S: Tih pet stubova Islama znam. Zar je potrebno da ih doslovno navodim, da bi mi povjerovao?
P.P.S: Jako stara slika i jos starija nosnja (od mojeg oca)... http://www.tifa29.de/cazin.jpg
Hiv-Pozitivan:
Hmm vidio sam sliku i mislim da si ovo ti, al de reci ukratko zasto si se "oslobodio" islamske vjere i koja je sad tvoja vjera ?
DJ:
Mislim da znate za one koji klanjaju a od toga nikakve koristi nemaju (neosjete onu slast namaza-mislim da se to nemoze opist) kao i one sto poste a nikakve koristi osim sto muce sami sebe ili oni sto bi htjeli da smrsave !!!
Kemal_S:
Vidis tifa, ja sam skonto... ti si dok si bio musliman bio ko jedna moja bivsa cura. Kaze ona meni "ja sam ti muslimanka, u mene je did bio hadzija", "u nas se u kuci klanjalo cesto..."
Islam kad se prakticira mora se znati i zasto. Evo, primjer cu ti dati za post mjeseca ramazana. Neki ljudi poste a ne klanjaju... moja majka cesto kaze "mozes kravu svezati za drvo i ona ce gladovati cijeli dan..." Moras znati zasto!
I, na ovoj slici si jako zgodan! Blago tvojoj curi/zeni, al ovo nema nikve veze sa Islamom ta nosnja. To ti je folklorno odijelo. Jedino sto su hodze to nekad nosale pa ljudi poceli misliti svasta!
Falcon:
Bas mu dobro stoji nosnja... barvo Kemo sto si to primjetio
TIFA29:
Sada ces mozda jos pomisliti da, dok sam isao u mejtef, i skoro 3 godine svaki - ama bas svaki - namaz klanjao, da nisam znao sta cinim i zbog cega. Al` nema veze. To je ionako proslost.
P.S: Hvala na komplimentima.
Kemal_S:
hajd, eto molim te reci mi zasto si obavljao namaz! Ja sam ubijedjen da si to radio iz interesa tvog dajdze il nekog od tvog roda a da ne znas ni zasto osim da se "mora". Eto, molim te reci zasto se bas 5 puta klanja?
Jesil ikad razmisljao o covjeku koji se 5 puta na dan umije, 5 puta zaboravi na strasti, 5 puta se osvjezi. Jel se on cisti il sta?
uglavnom, reci mi zasto si tad klanjao!
tragac:
A reci nam sto je tebe to navelo da prestanes biti musliman,koji je to glavni uzrok odnosno glavna teza,pa zbog koje ti tezis ateizmu????
Falcon:
Ma on je i dalje nas... u to sam i nakon svih njegovih diskusija, regresija i polemika siguran.
Hiv-Pozitivan:
Heh i ja isto sumnjam da je on i dalje musliman al da nas zajebava, mada nije vazno, ako cojk kaze da nije musliman onda OK al de nam reci zasto si se kako ti rece "oslobodio" islama?
TIFA29:
Pa to sam vec x-puta naveo, no evo ukratko opet: Zbog nedostatka dokaza Njegovom postojanju, ja nemam vise potrebu da vjerujem u Njegovo postojanje. Svi odgovori pri raznim pitanjima u kojima se ne spominje Bog, za mene su iskreniji i tacniji. Jednu nepoznanicu nije potrebno prosirivati sa vise nepoznanica.
Kemal_S:
eto vidis tifa da nikad nisi ni bio musliman. Kazes da si klanjao za boga. to je ok! Ali ne kazes nam koji ti je bio dokaz da postoji bog kojem se klanjas. Znaci da si klanjao zbog dajdze! Nikad zapravo nisi ni bio uvjeren da postoji bog. Zasto si klanjao ako nisi mislio da postoji bog? Il ako si mislio da postoji bog to je bilo moguce samo zato sto ti je dajdza il mama il bilo ko reko tako... a to onda znaci da nisi bio iskreni vjernik tj. nisi bio musliman.
TIFA29:
Hahaha,... iskreni vjernik. Hajde mi pojasni sta je to. Da ubuduce znam razlikovati.
P.S: Vjerovao sam djelimicno u iste i jeftine price o dokazima Njegovom postojanju kao i vi.
Hiv-Pozitivan:
Jeftine price
Sad znam da si sejtan il da je sejtan obladao s tobom!
tragac:
ZBOG NEDOSTATKA DOKAZA A DOKAZA NA SVE STRANE NE VRIJEDE DOKAZI NISTA ONOME KOJI IH NEVIDI;KO SE PRAVI GLUH I SLIJEP KAD SE ONI SPOMINJU I KO NECE DA POKUSA DA IH RAZMOTRI VEC IH ODBACUJE PRIJE NEGO IH CUDNE
ONOME KOJI HOCE DA VJERUJE DOVOLJAN JE JEDAN DOKAZ
ONOME KOJI ZBOG NEDOSTATKA DOKAZA;A DOKAZA NA SVE STRANE ALI NE NECE DA VJERUJE MALO JE I MILIJARDA;PA KAD BI POJACALI JOS JEDNOM MILIJARDOM OPET BI MU BILO MALO I NEDOVOLJNO:arrow: :placem
Kemal_S:
Koji su to bili djelomicni dokazi?
Jel to znaci da si tad bio djelimicno musliman?
Daj tifa, zasto jednostavno ne kazes da nikad iskreno nisi ni vjerovo da je postojao bog. Jednostavno priznaj da si bio musliman zbog dajdze.
TIFA29:
tragac, kada postoji dokaz... onda je neupitan. Svi dokazi koji nisu deduktivni (obavezni), nisu ni valjani.
Pri spominjanju Vjerovao sam djelimicno u iste i jeftine price o dokazima Njegovom postojanju kao i vi. mislio sam time da sam vjerovao u dosta dokaza kao i vi (ono sto je meni bilo dokaz, ne znaci da je i tebi ili nekom drugom i obrnuto). S time nisam mislio da sam djelimicno vjerovao. Mozda sam se pogresno izjasnio, stoga je i greska do mene. No, ja nisam bas najbolji pri nasem jeziku.
P.S: Meni je, recimo, poistovjecivanje sibice koja ima svojeg dizajnera, sa svemirom koji ima takodje svojeg dizjanera tada bio valjan i obavezan dokaz. Sada znam da to on nije (da dokaz nije valjan, niti ispravan). Koliko sam bio vjernik nije na meni da sudim, ali tada sam bio ubjedjen da On zaista postoji, i tada sam htio da Ga slusam, da slijedim ono sto mi je navodno propisano. A, odakle mi to? Pa, drugi su mi to pripovjedali, a ja sam vjerovao u ispravnost toga.
Kemal_S:
Znaci, drugi su ti govorili da postoji djeda mraz... i ti si vjerovo!
Drugi su ti govorili da postoji Bog... i ti si im vjerovo!
Zakljucak: Kao sto sam x puta prije rekao, ti nikad nisi bio Musliman! Tj. nikad nisi vjerovao zbog dokaza!
I? Sta je sada ovdje slagano? Da sam vjerovao u Boga? Da sam sebe smatrao muslimanom? Ili je ipak ne mogucnost povjerovanja, da od muslimana moze postati nevjernik? 
Naime. slijedeci citati takvo sto sugeriraju (plava boja je moj ironicni dodatak):
Zakljucak: Kao sto sam x puta prije rekao, ti nikad nisi bio Musliman! Tj. nikad nisi vjerovao zbog dokaza! , (jer da si vjerovao, ne bi postao nevjernik.
)
Daj tifa, zasto jednostavno ne kazes da nikad iskreno nisi ni vjerovo da je postojao bog. Jednostavno priznaj da si bio musliman zbog dajdze (nemoguce je da neko ko vjeruje postane nevjernik, stoga je razlog vjerovanja bio drugciji ili pogresan. Pravi vjernik ne postaje nevjernikom.
)
Mislim da znate za one koji klanjaju a od toga nikakve koristi nemaju (neosjete onu slast namaza-mislim da se to nemoze opist) kao i one sto poste a nikakve koristi osim sto muce sami sebe ili oni sto bi htjeli da smrsave !!! (jer, pobogu, onaj koji osjeti tu slast... on ti je kao ovisnik o njoj. Ne moze je odbaciti!
)
itd. itd.