opet ta Amerika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
foucault

Post by foucault »

Nosferatu :"znas one Askenazi sto Yiddish govore, od plemena Azarskog, porijeklom Turskog, kod kojih se kralj konvertira na Toru/Talmud pa za njim i cijeli narod."

Lakse malo druze. Cut ce te neko. :)
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

foucault wrote:Nosferatu :"znas one Askenazi sto Yiddish govore, od plemena Azarskog, porijeklom Turskog, kod kojih se kralj konvertira na Toru/Talmud pa za njim i cijeli narod."

Lakse malo druze. Cut ce te neko. :)
Niste normalni Zebura mi Davudovog.
Vingo

Post by Vingo »

ztluhcs wrote:@SJ

Sve ovo se može reći na mnogo ljepši i diskretniji način. Mislim da si davno prešao granicu dobrog ukusa u komunikaciji sa drugim ljudima (na ovom forumu) vrijeđajući ne samo njihove stavove već i njih. Svaki dan postaješ sve neukusniji i neukusniji kako se pojavljuje još koji tvoj istomišljenik da puhne u leđa... Ima ljudi koji te poznaju u malo drugačijem izdanju...

Ohani malo sa eksponiranjem sebe, svoje inteligencije, svojih dostignuća, znanja, stavova i tumačenja... Ne znaš nikad ko je na drugoj strani konekcije, neko ko te može nositi u zubima na nekoj temi, neko ko ti može biti kolega ili poznanik, neko ko te zna onako usput s ulice, neko ko je naučio razgovarati na drugačiji način od "ja ja ja ja ja", neko ko ima 5x više iskustva od tebe u nekoj stvari...

Ako već ne možeš kontrolisati te "navike", a ti onda barem probaj to upakovati na malo neutralniji/kulturniji način - ljudi koji ne učestvuju u "klanju" će te malo više cijeniti... Svako je dovoljno inteligentan da shvati diskretnu poruku...

Na kraju, jebe se meni. Ja se ne koljem po temi. :) Ponekad pogledam koju oblast još niste zakačili...
Mogu li te usvojiti? :D
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Vingo wrote: Mogu li te usvojiti? :D
Razmatram samo ozbiljne ponude. Je li ovo jedna od takvih? :-)
Vingo

Post by Vingo »

U domenu mojih mogucnosti..... :-)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Vingo wrote:U domenu mojih mogucnosti..... :-)
Onda je to va¾nije od samog èina... Dogovoriæemo se :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

nytimes wrote:Judge Sets Back Guantánamo Detainees

Article Tools Sponsored By
By NEIL A. LEWIS
Published: December 14, 2006

WASHINGTON, Dec. 13 — For the first time, a court has affirmed that a law enacted this fall accomplishes what the White House and its Congressional supporters sought: stripping the federal judiciary of the authority to hear challenges from detainees at Guantánamo Bay, Cuba.
Skip to next paragraph
Beverly Reznick/U.S. District Court

Judge James Robertson said Congress had curbed the courts.
Threats & Responses
Go to Complete Coverage »
Blog
The Caucus

The CaucusKate Phillips and The Times's politics staff are analyzing the midterm elections and looking ahead to 2008.

* More Politics News

In a ruling Wednesday, Judge James Robertson of the Federal District Court here said Salim Ahmed Hamdan, a prisoner at Guantánamo, could no longer contest his detention before a federal court because, Judge Robertson said, Congress this fall explicitly eliminated his right to file a habeas corpus challenge.

The judge said the Military Commissions Act, passed by Congress in September and signed into law by President Bush the following month, was unambiguous in denying Guantánamo detainees the use of a habeas corpus statute. Like Mr. Hamdan, hundreds of other prisoners at the base have challenged their detention, in similar cases.

It was Judge Robertson who granted Mr. Hamdan’s habeas petition in November 2004, abruptly halting his war crimes trial in the middle of proceedings at Guantánamo by ruling that the process was fatally flawed.

But in his decision Wednesday, the judge said circumstances had changed fundamentally with enactment of the new law. And not only is Mr. Hamdan barred from a challenge under the habeas statute, the judge said, he cannot follow the usual second avenue to bring a habeas challenge — invoking the Constitution — because it is unclear that noncitizens at Guantánamo have that right.

Mr. Hamdan is a Yemeni who was a driver for Osama bin Laden in Afghanistan and was captured there in November 2001. He has been at the center of a debate about the Bush administration’s legal tactics in fighting terrorism, his challenge occupying not only the White House but also Congress and the courts — up to the Supreme Court, which will almost certainly have to revisit the case.

The Supreme Court first ruled in the Hamdan case in June, when it repudiated the administration’s efforts to put Guantánamo detainees on trial before military commissions. That 5-to-3 ruling said Mr. Bush had overstepped his constitutional bounds by establishing the commissions without Congressional authorization. Further, the justices said a previous law stripping Guantánamo detainees of habeas corpus protections did so only prospectively — that is, it did not void the several hundred habeas petitions already filed in federal courts.

In response, the Republican-controlled Congress adopted the Military Commissions Act to address, explicitly and retroactively, the question of the habeas statute’s application to Guantánamo.

Judge Robertson’s opinion on Wednesday said in effect that in enacting the new law, Congress and the president had undone the basis of the Supreme Court’s ruling.

The judge said that although Mr. Hamdan was asserting that he was entitled to habeas protection because he had never been tried properly, he would soon “face a military commission newly designed, because of his efforts, by a Congress that finally stepped up to its responsibility, acting according to guidelines laid down by the Supreme Court.”

The issue of whether Mr. Hamdan and other Guantánamo detainees have a constitutional, rather than a statutory, right to habeas corpus is almost certain to form the heart of the legal debate that will next occur in the United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit, before an ultimate decision by the Supreme Court. The appeals court is already considering the application of the new law in dozens of other habeas cases brought by detainees.

But by the time the cases make their way through the system, Mr. Hamdan and some other prisoners may have already been tried by military commissions, making the habeas issue moot as it applies to them.

Once the Military Commissions Act was adopted this fall, senior Pentagon officials said they hoped to resume war crimes trials before the newly reconstituted commissions by next summer. Mr. Hamdan, who has maintained that he was only a driver at the bin Laden farm and not a terrorist, may well be one of the first to go before the new commissions.
malo o "vrijednostima" i licemjerju.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Sve ovo se može reći na mnogo ljepši i diskretniji način. Mislim da si davno prešao granicu dobrog ukusa u komunikaciji sa drugim ljudima (na ovom forumu) vrijeđajući ne samo njihove stavove već i njih. Svaki dan postaješ sve neukusniji i neukusniji kako se pojavljuje još koji tvoj istomišljenik da puhne u leđa... Ima ljudi koji te poznaju u malo drugačijem izdanju...

Ohani malo sa eksponiranjem sebe, svoje inteligencije, svojih dostignuća, znanja, stavova i tumačenja... Ne znaš nikad ko je na drugoj strani konekcije, neko ko te može nositi u zubima na nekoj temi, neko ko ti može biti kolega ili poznanik, neko ko te zna onako usput s ulice, neko ko je naučio razgovarati na drugačiji način od "ja ja ja ja ja", neko ko ima 5x više iskustva od tebe u nekoj stvari...

Ako već ne možeš kontrolisati te "navike", a ti onda barem probaj to upakovati na malo neutralniji/kulturniji način - ljudi koji ne učestvuju u "klanju" će te malo više cijeniti... Svako je dovoljno inteligentan da shvati diskretnu poruku...

Na kraju, jebe se meni. Ja se ne koljem po temi. :) Ponekad pogledam koju oblast još niste zakačili...
:D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

evo ovako odgovor tebi:

Tebi niti ostalim znanim i neznanim ljudima koji ne ucestvujete u klanju na temi, zelim sve najbolje i zaista nikome od vas nisam nista rekao niti sam koga uvrijedio. Nadam se da se slazemo u ovome. I takodje vjerujem da se slazemo (a makar bi trebali) da oni ljudi koji me licno poznaju u drugacijem izdanju i treba da me tako i nastave poznavati. Isto tako i onima s kojima se ne slazem zelim sve najbolje. Mislim da (sa izuzetkom nekih) ni njih nisam uvrijedio.

Medjutim poenta tvog posta je bila u mojim raspravama sa ovim ostalim.

Ja imam pravo na svoje misljenje i branicu ga kako znam i umijem. Isto tako i drugi imaju pravo na svoje misljenje. razlicito od moga.
Sustina je u necemu drugom a ne u razlicitom misljenju.

Ja mozda i jesam tast, ali prvi ne pocinjem koristiti argumente ad hominem u svojim raspravama. Eto npr. A i ja se nismo slozili oko ove teme sto ne znaci da nismo kulturno diskutovali bez ikakvih vrijedjanja osim snage argumenata. O tome vidi na onoj prvoj temi o americi.

Ali onoga trenutka kada neko i to bilo ko upotrijebi nesto sto ne dolici (citaj licne prilike i stanja) u raspravama da me kao "spusti" otvorio je vrata da i ja upotrijebim isto. I to cu svaki put sa zadovoljstvom uraditi.

Mozda je ovo moj neki privatni rat sa onim sto me nervira ali i to je moje pravo. Ja sam vjerovatno isto toliko sklon kritiziranju amerike u konkretnom slucaju, ali me zestoko nervira eksponiranje neznanja po mnogim temama, prije svega ovoj o americi. Zestoko sam iznerviran silnim koristenjem neki novinskih "clanaka", povrsnih analiza i pogresnih interpretacija da bi se kao istinita proturila neka teza. Ali o tome sam vec dovoljno rekao.

A sto se tice "autoriteta" odnosno ljudi koji bi mene mogli "pojest" u diskusijama, ja sam uvijek spreman uci u rasprave o necemu o cemu ponesto znam sa bilo kim taman bio i sveti petar sam i nemam nikakvog pardona prema "sijedim bradama" mudrosti. Naravno, pri tome cu se drzati uzusa civilizovane rasprave u potpunosti sve dotle dok oponent ne otvori vrata koja, potuno se slazem s tobom, ne treba otvarati. Dakle, price o ljudima koji bi trebali sve znati SAMO zato sto su imaju "sijedu bradu mudrosti" a ne sto STVARNO ZNAJU me ne impresioniraju. Puno sam takvih sreo u zivotu i neki su stvarno bili fantansticni a neki su bili supci kao i u uzorku frizera, poljoprivrednika ili ko zna cega.

Da, par puta sam izgubio zivce sto je evidentno, ali moj nacin komunikacije (koliko god se cinio neprimjerenim u pojedinim slucajevima) je bio potreban i neophodan pa ako nista onda opravdan.

Ovaj forum pratim i aktivno na njemu ucestvujem od 2003 i puno toga sam ovdje vidio i loseg i goreg ali i dobrog i odlicnog. Svima nam je jasno da je necije lose (citaj omalovazavanje i vrijedjanje) prihvaceno kao vrlo zabavno (zavisno od teme i ucesnika) a moje je i be i qooratz je kao neukusno. Licemjerje par excellance. Dok je hannanah vrijedjala srbe i ko zna koga (samo jedan od mnogih primjera) gdje ste bili?

Mislim da je doslo do zabune u pogledu ciljeva teme, ja nisam ovdje da bi se nekome svidjao ili ne i da bi me neko cijenio ili ne. Moj zivot je dovoljno ispunjen. Ako ce me neko cijeniti i prihvatiti me onda nek me prihvati onakvog kakav jesam.

Ako cu se nekome vise svidjati zato sto cu kao "radi mira u kuci" ili ko zna kojeg razloga biti konformista i povinovati se tim dvostrukim arsinima, onda nek se nikome ne svidjam. Ljudi koji me poznaju ce me cijeniti.

Na ovom forumu ima svacega izmedju ostalog i ljudi koje ja duboko cijenim zbog onoga sto oni jesu i onoga sto rade, i onih koje znam i onih koje ne znam. Isto tako ima mnogo vise onih koje ne da ne cijenim nego smatram potpuno promasenim.

Jedna stvar me zanima, ako si vec moj dusebriznik zasto ovo isto nisi rekao prije dva dana nekim drugim, dok se po meni pljuvalo (a ja nisam imao vremena da odgvorim i nisam htio da se spustam na nivo) na onoj prvoj temi o americi?

Nego tek kada sam im zacepio usta i pokazao koliko ne znaju, e onda hajdemo malo da budemo fini. Ma stvarno.

Pozdrav,

S_J
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Oooooj.

Znaš kako bih se ja osvrn'o na ovu raspravu:

"Ovijeh dana koljem po kućama!"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Svemirski_Jebach

Jimmy_The_Saint wrote:Oooooj.

Znaš kako bih se ja osvrn'o na ovu raspravu:

"Ovijeh dana koljem po kućama!"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:D :D :D Jimmy, nije sto si stariji coj'k al te cijenim jer si mi valj'o za onaj krec od Murtefinog zeta.

Nego da te priupitam, bil' mi za bajram pomog'o da prikoljem onu junicu za kurbana. Koljem sa jos dvojicom, sa Zakirom mi zetom onijem u Austriji i Hamdom onijem molerom, pa nismo klali ranije pa rek'o bil' nam ti mog'o pomoc'. Nece bit' dzaba. Hajd' ako boga znas, sevap je.
Pearl

Post by Pearl »

Svemirski_Jebach wrote:
Jedna stvar me zanima, ako si vec moj dusebriznik zasto ovo isto nisi rekao prije dva dana nekim drugim, dok se po meni pljuvalo (a ja nisam imao vremena da odgvorim i nisam htio da se spustam na nivo) na onoj prvoj temi o americi?

Nego tek kada sam im zacepio usta i pokazao koliko ne znaju, e onda hajdemo malo da budemo fini. Ma stvarno.

Pozdrav,

S_J
samo da se osvrnem na ovaj dio tvog posta.. ne volim da "patronize", ali moram reci: duso moja, nisi ti nikome zacepio usta... pametniji popusta, pa su ljudi otisli sa teme jer dok ti "pokazujes" kako su svi drugi u krivu, zavedeni i u zabludi i raspravljas kako kazes sa svima, ne uvazavajuci da mozda ti nisi u pravu, malo si sa rasprave presao na monolog.. ljude koji tebe nisu vrijedjali nazivao si neznalicama koji vjeruju propagandi i anamo nekim clancima i televizijama...

a to nikome nije interesantno.. na sve si odgovarao sa: ne, to nije tako, vi imate pogresne informacije.. al' eto, ti imas samo prave informacije...

lijepo je zivjeti u svom svijetu, ali mislim da si ti jedini koji se slazes sam sa sobom, bar u posljednje vrijeme :D

ovo je cisto na temu "kulture dijaloga", podtema: "dopusti drugima da imaju svoje misljenje bez da nameces svoje"

na temu amerike nemam sta da kazem: vise stanovnika, vise kriminala..
Svemirski_Jebach

Pearl wrote:
Svemirski_Jebach wrote:

Pozdrav,

S_J
samo da se osvrnem na ovaj dio tvog posta.. ne volim da "patronize", ali moram reci: duso moja, nisi ti nikome zacepio usta... pametniji popusta, pa su ljudi otisli sa teme jer dok ti "pokazujes" kako su svi drugi u krivu, zavedeni i u zabludi i raspravljas kako kazes sa svima, ne uvazavajuci da mozda ti nisi u pravu, malo si sa rasprave presao na monolog.. ljude koji tebe nisu vrijedjali nazivao si neznalicama koji vjeruju propagandi i anamo nekim clancima i televizijama...

a to nikome nije interesantno.. na sve si odgovarao sa: ne, to nije tako, vi imate pogresne informacije.. al' eto, ti imas samo prave informacije...

lijepo je zivjeti u svom svijetu, ali mislim da si ti jedini koji se slazes sam sa sobom, bar u posljednje vrijeme :D

ovo je cisto na temu "kulture dijaloga", podtema: "dopusti drugima da imaju svoje misljenje bez da nameces svoje"

na temu amerike nemam sta da kazem: vise stanovnika, vise kriminala..
zahvaljujem na brizi za kulturom dijaloga, samo mozda si je trebala isto tako primijeniti na nekim drugim temema mnogo ranije :roll: nesto ni tebe ni ostale nisam vidio da ste stali u odbranu "kulture dijaloga" kada je to zaista bilo potrebno.

zasto to nisi rekla kada su su me napali zbog moga misljenja prije nego je sve eskaliralo, kako sam ja k'o biva "eto tek 5 mjesci ovdje, sta ja znam" i slicno? Mojne mi kulture dijaloga kako tebi odgovara.

stvarno mi nije bitno hoces li ti ili ko drugi slagati sa mnom ili ne. nisam uzeo ucesce na temi da se slazem s nekim nego da pokazem kako je (i pored zaista opravdanih kritika koje su se mogle izreci) izabran put da se o necemu raspravlja na nivou seoskih mahalusa.

Vjerujem da takav pristup, koji pretenduje da bude intelektualan (sto je ustvari i jedini problem), vrijedja inteligenciju svakog normalnog forumasha pa i moju.

Cuj ja sam odgovarao "ne, nije tako, nemas prave informacije..." pa sta sam trebao, reci "e svaka ti cast, logika ti je izvrnuta i sve ti je bazirano na stereotipima, nidje veze sta pricas, al ti si meni tito i sah i princ, super si hahahaha " smijat se glupim folovima samo eto da bi bio unutar vasih "granica". A najvise mi je smetalo sto se gluposti pokusavaju prodati kao "vrhunska dostignuca" intelekta i znanja.

I nadji mi jedan primjer gdje sam nekoga uvrijedio prvi.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

evo i mog zavrsnog posta na ovu temu:

http://youtube.com/watch?v=6QwvX-Ti_yQ

http://youtube.com/watch?v=xZljVAI5X5o

http://youtube.com/watch?v=NnuZ5sg8VIc

ugodno pisanje promasenih sastava zelim

EI Presidente

Post by EI Presidente »

Image
Svemirski_Jebach

SherlockHolmes wrote:evo i mog zavrsnog posta na ovu temu:

http://youtube.com/watch?v=6QwvX-Ti_yQ

http://youtube.com/watch?v=xZljVAI5X5o

http://youtube.com/watch?v=NnuZ5sg8VIc

ugodno pisanje promasenih sastava zelim

misa mu, nemam taj smiley Presidente :D a to je jedino sto mi sa njima treba :-D :D

i to je amerika, svako ima pravo reci sta misli i biti slobodan da kritikuje...

naci 5 ljudi koji pojma nemaju o zivotu i time predstaviti 300 miliona ljudi je sve osim ono kako to zovu...reprezentativno 8-)

nego, bas bi bilo zanimljivo vidjeti sta bi u "razvijenoj, liberalnoj i " europi (po)kazali na isto pitanje.

a najjaci su sto jest jest...pa vi crknite od muke :D :D

http://youtube.com/watch?v=BUeFq_xWA-k& ... ed&search=
Last edited by Svemirski_Jebach on 15/12/2006 02:07, edited 2 times in total.
foucault

Post by foucault »

pfftopic: carlin je tito. poslije njega nemoguce je gledati ijedan standup osim bill hicksa. :)
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Image

Image

Svemirski_Jebach

ne znam ja ko samo sto nije crko od muke :D :D

mnogo su jaki, a to te plaho zahebava :D
foucault

Post by foucault »

Svemirski_Jebach

:D :D :D eh ta oko.

jesi pogledo onaj slucaj na temi balkan case
foucault

Post by foucault »

i elaborir'o

al' ti pogledaj sta je george carlin dozivio sa americkim supreme court jos tamo negdje u 70-tim

http://caselaw.lp.findlaw.com/scripts/g ... &invol=726
Svemirski_Jebach

ja sam nesta svrljo pa ne znam je li ima nekog smisla,a ?
Svemirski_Jebach

ma da, pa isto ko sto kod nas radi RAK.

prvi amandman ne stiti ovakve stvari, vulgarnosti i slicno na tv-u. A znas da su oni moralisti. Mada mislim da je u redu ipak, ali ga niko nece dirat sto je govorio protiv politike ili predsjednika
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

foucault wrote:i elaborir'o

al' ti pogledaj sta je george carlin dozivio sa americkim supreme court jos tamo negdje u 70-tim

http://caselaw.lp.findlaw.com/scripts/g ... &invol=726
:lol: :lol:

Odlican, posebno ono o "Fuck the draft" :lol: O ovome sam davno citao, ali sam u medjuvremenu zaboravio da se radilo o Carlinu, zato hvala. :thumbup:
Post Reply