Opet problemi sa Djeda Mrazom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
tututuuuu

#626 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by tututuuuu »

mirza_15 wrote:
tututuuuu wrote: Pa ima u nazivu krscanska. I? Vodeca je, i? Kao sto sam vec rekao nije rijec o vjeri ovdje kao necem osobnom (pa tako imas i ti puno pravo osnovati muslimansku stranku) vec o odvojenosti vjere od javnih institucija. Pa od tud primjer da u Europi nije kao u SAD ta povezanost gdje je jos uvijek ona npr. "in God we trust".
A taj CDU osim tog naziva i nema nesto posebno sa krscanstvom. CDU nije vodeca stranka zbog tog pridjeva vec zbog rezultata.
Znaci slucajno je jedna od tih rijeci u nazivu stranke krscanska? Cudno, stvarno cudno. Vjerovatno je bio izbor izmedju djeca cvijeca i krscanska pa izvukli iz sesira ovo drugo. Nebitno je pa nek stoji u imenu stranke. Sada zamisli kod nas pobjedi stranka sa prefiksom islamski u nazivu. Pa ti bi prvi ovdje epove pisao o tome. Nego placali se crkvi kakav porez u toj drzavi koja sa vjerom nema ama bas nikakve veze?
Ne bih. slobodno je nazovite islamska ako hocete. :D Imaju ljudi pravo nazvati stranku kako zele, hoces ti glasati za njih je tebi na izbor. I istina je naravno da to "krscanska" je samo u imenu, ne vidim po cemu su oni drugaciji od drugih. Merkel je iz te stranke pa niko ne brani ove migrante vise od nje i niko ih drugi nije ni zvao vec ona.

Opet ponavljam, vjera nema sta raditi u ustavnocama i institucijama, bar tako smatram da treba biti, a privatno kako ce ko nazvati svoju stranku, psa itd... je njegova stvar.
tututuuuu

#627 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by tututuuuu »

mirza_15 wrote:
tututuuuu wrote: I obavezno prestati slaviti i kititi za kjafirsku Novu. Sad je hidzretska, koja ono? :D Kad ce biti proslava u Sarajevu? :D To je jedino posteno, a ne malo ovo malo ono, ko i sa svinjetinom i rakijom. Bez jednog se moze pa bi na tom ostrili cundarka vjerskog, bez drugog je vec teze pa ajd ko ga jebe. :D
Nije ba. Ne to. Treba hinjski "kjafirima" i sljedbenicima knjige uvaliti kakav islamski praznik, sa simbolikom istog, upakovan u nesto drugo. Znas ono, nije to to. To je nesto drugo. Zakoljes kurban i podjelis meso, ali ne bas za Bajram nego par dana poslije i ne zoves ga kurban nego izmislis neki drugi naziv. :mrgreen:
Ma nikakav problem, slobodno. Ako je frisko nema potrebe da se ti sekiras. :D
mirza_15

#628 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by mirza_15 »

tututuuuu wrote: Ne bih. slobodno je nazovite islamska ako hocete. :D Imaju ljudi pravo nazvati stranku kako zele, hoces ti glasati za njih je tebi na izbor. I istina je naravno da to "krscanska" je samo u imenu, ne vidim po cemu su oni drugaciji od drugih. Merkel je iz te stranke pa niko ne brani ove migrante vise od nje i niko ih drugi nije ni zvao vec ona.

Opet ponavljam, vjera nema sta raditi u ustavnocama i institucijama, bar tako smatram da treba biti, a privatno kako ce ko nazvati svoju stranku, psa itd... je njegova stvar.
Ne branim ja nikome nista. Samo ispravljam krivi navod. Pojam sekularno se potpuno pogresno razumije na ovim prostorima. Samim nazivom stranke vjera je vec u institucijama, reklamira se na taj nacin kroz institucije i dobija najvecu podrsku. A i taj crkveni porez je donijela drzava, a ne crkva. I nemam nista protiv toga. Naprotiv. Samo kada se nesto puno manje od toga desi na ovim prostorima digne se tolika halabuka od istih tih kojima je njemacka primjer. Takvi kontaju da sekularizam znaci rat vjeri i njeno potpuno izbacivanje iz javnog zivota. Niko da im objasni kako sekularizam nije antiteizam.
tututuuuu

#629 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by tututuuuu »

mirza_15 wrote:
tututuuuu wrote: Ne bih. slobodno je nazovite islamska ako hocete. :D Imaju ljudi pravo nazvati stranku kako zele, hoces ti glasati za njih je tebi na izbor. I istina je naravno da to "krscanska" je samo u imenu, ne vidim po cemu su oni drugaciji od drugih. Merkel je iz te stranke pa niko ne brani ove migrante vise od nje i niko ih drugi nije ni zvao vec ona.

Ne branim ja nikome nista. Samo ispravljam krivi navod. Pojam sekularno se potpuno pogresno razumije na ovim prostorima. Samim nazivom stranke vjera je vec u institucijama, reklamira se na taj nacin kroz institucije i dobija najvecu podrsku. A i taj crkveni porez je donijela drzava, a ne crkva. I nemam nista protiv toga. Naprotiv. Samo kada se nesto puno manje od toga desi na ovim prostorima digne se tolika halabuka od istih tih kojima je njemacka primjer. Takvi kontaju da sekularizam znaci rat vjeri i njeno potpuno izbacivanje iz javnog zivota. Niko da im objasni kako sekularizam nije antiteizam.

Nije na taj nacin vjera u institucijama. vjera u institucijama moze biti samo ako bi se ta stranka izborila, odnosno imala dovoljno ruku da uvede vjeru u institucije, ustav, zakonodavstvo, pa npr. izmjene KZ gdje se po vjerskim odredbama Biblije, Kurana tj. Serijata i cega vec za kradju radi to i to... odsjeca se ruka po Serijatu mislim (po Bibliji ne znam, valjda ih se gadja kruhom :D ).

Reci da Njemacka nije sekularna zemlja, vec vjerska samo zato sto je CDU politicka stranka kojoj je pridjev "krscanska" je smijesno. Sudi se po zakonima koje je donio Bundestag kao predstavnicko tijelo svih (punoljetnih) gradjana Njemacke, neovisno o njihovom imenu, spolu, spolnom opredjeljenju, boji koze ili vjerskom opredjeljenju.
mirza_15

#630 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by mirza_15 »

Ja napisao negdje da je Njemacka vjerska, a ne sekularna drzava? Nisam ni pomislio. Ali tebi je dovoljno "in God we trust" i zaklinjanje na Bibliju da okarakterises amerikance, a ja ti navedem primjere iz Evrope a ti okrenes plocu.

Sto se tice prvog dijela posta upamti sta si napisao kada pocne neka lokalna tema da ne bude opet okretanja ploce.
tututuuuu

#631 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by tututuuuu »

Ali potpuno si u pravu kad kazes da sekularizam nije isto sto i ateizam. Tim vise me cudi sto spominjes Njemacku. Jer to se upravo odnosi na Njemacku i CDU. Sekularna drzava (i stranka) koja nije ateisticka.
mirza_15

#632 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by mirza_15 »

tututuuuu wrote:Ali potpuno si u pravu kad kazes da sekularizam nije isto sto i ateizam. Tim vise me cudi sto spominjes Njemacku. Jer to se upravo odnosi na Njemacku i CDU. Sekularna drzava (i stranka) koja nije ateisticka.
Bravo. U potpunosti se slazem. Ti samo nisi shvatio da upravo na to ciljam.
tututuuuu

#633 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by tututuuuu »

mirza_15 wrote:Ja napisao negdje da je Njemacka vjerska, a ne sekularna drzava? Nisam ni pomislio. Ali tebi je dovoljno "in God we trust" i zaklinjanje na Bibliju da okarakterises amerikance, a ja ti navedem primjere iz Evrope a ti okrenes plocu.

Sto se tice prvog dijela posta upamti sta si napisao kada pocne neka lokalna tema da ne bude opet okretanja ploce.
Ne okrecem ja nista, mislim da si van konteksta price. O tom je bila diskusija daleko prije "in God we trust", nekoliko strana prije. Ja nigdje nisam rekao da je SAD zemlja koja nije sekularna, vec da imaju tu crtu vjere puno dublje urezanu nego europske zemlje (u odgovoru na nesto, vise ni sam ne znam sta je bilo, trazi pa gledaj ako hoces), pa tako i zakletvu polazu na Bibliji, odnosno nekoj drugoj vjerskoj knjizi po potrebi. Ne znam sta se tu ima posebno za raspravljati. Niko pri zdravoj pameti ne bi tvrdio da SAD nije sekularna zemlja sa sekularnim zakonima.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#634 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom

Post by -LIBERO- »

Predsjednik Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva Saudin Sivro rekao je za Klix.ba kako su roditelji na jučerašnjem sastanku donijeli zaključak u kojem podržavaju aktivnosti ove ustanove na obilježavanju prazničnih dana i podjeli paketića sa Djeda Mrazom ili bez njega.

"Tu pravo jednih ne ugrožava pravo drugih. Tim zaključkom podstakli smo roditelje koji su protiv Djeda Mraza da djeci putem donatora osiguraju i podijele paketiće i tokom drugih praznika. Djeca ne trebaju ispaštati zbog stavova roditelja koji uskraćuju pravo drugog da obilježi praznik", kazao je Sivro za naš portal.

Paketići su se godinama prije i nakon rata dijelili u svim predškolskim ustanovama, kao i u firmama, te nije bilo bitno kako se ko zove. Bitni su bili samo osmijeh i radost djece koja su željno iščekivala trenutak kada će ih Djed Mraz staviti u krilo i dati im dugo željenu igračku na poklon.

------------------------------------------------------

Eto, paketici ce biti podjeljeni, sa ili bez Djeda Mraza.
Obzirom da je zbog tog pitanja pokrenuta tema, ide pod kljuc.

Ako se produzi, na neki nacin, ova trakavica i dalje :mrgreen: ....zamolio bih da mi se neko od zainteresovanih forumasa da se diskusija nastavi, obrati na PP.da otkljucam temu. Meni il drugarici @piupiu :thumbup:
Locked