Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nasa wrote:Svaka cast @tuuuuuu , isto mislim.Naravno da Deda Mraz ima veze s Bozicem i nema tu nista lose, trebaju djeca obiljeziti Bozic, zasto da ne nauce nesto jedni o drugim, isto nek im za Bajram podijele baklava i gotovo, opet ovi koji bi paketice samo za Novu, pa moze i to... i svi sretni.
Djed Mraz ima veze s Božićem samo na zapadu ovdje kod nas ne. Kod nas se među katolicima slavi Sveti Nikola i to 6.12. i on uz par laponskih i ruskih mitova je bio inspiracija za koka kolinog djeda mraza koji na zapadu dijeli poklone za Božić. Zašto se stalno gura da je on kršćanski element kad jednostavno nije, barem ne kod nas.
Nije ni bitno, neki ga tako dozivljavaju, i on nije jel, nikakav svetac, al se veze za Bozic, ne za Novu. Ali ja jesam dobijao paketice uvijek za Bozic (a i za svetog Nikolu kao dijete, sad mi donese Djed samo za Bozic ). Dakle, slavi se i jedno i drugo a kako vidim neki slave i tu sv. Luciju kad se opet dijele pokloni, za koju ja evo prvi put cujem. Za Novu NIKAD.
To sto je za Novu pomjereno negdje je izgleda komunisticki relikt i valjda neki imaju svoja subjektivna iskustva, sto je opet vjerovatno do njihovih roditelja.
Last edited by tututuuuu on 12/12/2015 16:27, edited 4 times in total.
Bodkin wrote:
Zato sto je u norveskoj drustvo normalno, a u saudiji ili somaliji nije. Sta je tu cudno
Ma nemoj, vrlo smijesno
obiljezavaju i u RS pa nikako ne bi rekla da su zbog toga tolerantniji od tih primjera koje ti navodis ako je vec mjera za normalu Deda Mraz
Osim toga, nisu bh.muslimani Afganistan, Somalija i sl ali vala nisu ni ostali/u BiH/ Norveska. Cuj vi se pozivate na zapadni svijet ah duse drage...
Pa to je i problem. Ne znaju sta bi da su, istok ili zapad. I to ucentru evrope. Jebote tito cuj ne moze deda mra u skoli jer bece da gledaju kako daje poklone. Ludilo. Sto onda ne uvedemo radnu nedelju, a petak neradni?
I sto je najgore ovo jos nije ni uvedeno nego je dosao lik i uopsteno otvorio temu ali ispliva to nekako
pa opet izmisljate, ne moze u skoli/vrticu nista, ne obijezavaju nista, a ne ne moze DM
Nego vidim ja da mnogi na ovoj temi imaju razne strahove pa oni svako malo isplivaju ali probajte se drzati cinjenica I teme
nasa wrote:Svaka cast @tuuuuuu , isto mislim.Naravno da Deda Mraz ima veze s Bozicem i nema tu nista lose, trebaju djeca obiljeziti Bozic, zasto da ne nauce nesto jedni o drugim, isto nek im za Bajram podijele baklava i gotovo, opet ovi koji bi paketice samo za Novu, pa moze i to... i svi sretni.
Djed Mraz ima veze s Božićem samo na zapadu ovdje kod nas ne. Kod nas se među katolicima slavi Sveti Nikola i to 6.12. i on uz par laponskih i ruskih mitova je bio inspiracija za koka kolinog djeda mraza koji na zapadu dijeli poklone za Božić. Zašto se stalno gura da je on kršćanski element kad jednostavno nije, barem ne kod nas.
Ja sto znam katolika svi me zovu na Bozic 25. i svi podijele poklone djeci ali eto nema ni to nikakve veze nek oni dijele 6., drugi 25, treci 31. I tako ko kad hoce...
Stvar je samo u darivanju za Božić mada je i to u današnjem vremenu prenapuhano. Koliko ja znam po starim običajima i pričama za djecu poklone za Božić donosi "mali Isus" vjerovali ili ne.
primjecujes besmisao ovoga sto si napisala? koja je tolerancija ako neko ZABRANJUJE (zeli da zabrani) da se slavi ng sa dm u javnoj ustanovi?
koja je tolernacija kad salterusa ili bilo koji kancelarijski mis nece da odgovri na dobar dan, nego se mora selamati?
nije ti zatucano vidjeti kako malo dijete kolje igracku iz koje tece krv? to je ok? a ko kaze da je to zatucano, e taj treba da se stidi?
nije morbidno vidjeti one curice sa ajfonima, a sve pokrivene, kako snimaju to? to je normalno?
i da, upravo zbog tog mentaliteta, koji je svojstven samo muslimanima, da su oni nesto iznad svih i da imaju neka veca prava, u stilu kome ba da se mi prilagodjavamo, svi trebaju nama da se prilagodjavaju ... upotrebljavam afganistanske pecine kao simbol tog mentaliteta.
i ovo je na osnovu iskustva iz kontakata sa arapima, nema veze sa mojom nanom i njenim islamom. samo nazalost sve se vise pocinje primjecivati u bosni.
Tolerancija i netolerancija nema nikakve veze sa tim što roditelji vjernici ne žele da se Djed Mraz i Nova godina slave u zajedničkim prostorijama, drugim rječima što su sva djeca primorana da sjede sa Djed Mrazom u krilu.
Niko vama ne brani da organizujete dolazak Djed Mraza i da se vaša djeca raduju. Ta netolerancija dolazi sa vaše strane jer vi želite da i ta djeca slave, to se najbolje vidi po rječniku forumaša koji zastupaju taj stav no ovoj temi ko je ovdje netolerantan.
pa ti ko vjernik kazes djetetu nemoj da ides deda mrazu kad on dodje ili kazes vaspitacici nemoj ga kod deda mraza nek se igra sa ostalim talibancicima u drugoj sobi dok deda ne podijeli poklone
cudi me sto onda ikako idu u vrtic sa nekim nikolom zoranom antom marinom ako nece drugu vjeru jer ostala djeca sigurno pomenu uskrsnog zeca djed mraza i sl
Trebamo naravno doći do te tačke gdje je tolerancija i svako treba imati svoja prava ali da bi i "nevjernici" mogli imati svoja prava trebaju se prvo eliminisati netolerantne osobe iz svojih redova poput tebe koji islamofobiju i drugu mržnju koriste pod plaštom demokratije i modernog europskog načina života jer muslimansku djecu gledaju kao talibančiće.
Ako je ova tema ogledalo društva (a jeste kao i čitav forum jer zahvaljujući anonimnosti sve naše osobine dolaze do izražaja ovdje) onda se još nalazimo na jednom nivou gdje je nemoguće voditi dijalog jer vašim rječnikom dajete do znanja ko su bad guys na ovoj temi.
Ja od sada ne pročitah na ovoj temi niti od jednog forumaša koji ima stav sličan meni da piše da bi vam zabranio bilo šta, samo ne želi da mu dijete sudjeluje u tim aktivnostima niti želi da je primoran da slavi zato jer mora biti u istim prostorijama.
A vi se dobro zapitajte zašto ste u društvu došli do te tačke sa takvim rječnikom i ponašanjem. Nije sve do SDA, hodža i nekih što imaju viziju šerijatske države ovdje, veliku igru igra i što je njihova opozija grupa islamofoba i ostalih negativnih tipa koji misle šta postići stavom "netolerancija protiv netolerancije" umjesto par pozitivnih likova koji će imati stav "tolerancija za toleranciju" ali ova tema dokazuje da takvih nema još na vidiku.
Cuj nisi vidio da bi neko branio al ne treba to u vrticima i ne dati da se to odrzi
Sta je to ako nije branjenje?
Naravno da ih gledam kao talibancice kad su oni ne svojom krivicom odraz onoga kako ih roditelji odgajaju i usmjeravaju
Odoh sad nesto pametnije raditi nego se natezati sa nazor patriotom vjernikom i ko zna jos kojom kvazi licnoscu
beniciodeltoro wrote:
da bi i "vjernici" mogli imati svoja prava trebaju se prvo eliminisati netolerantne osobe iz svojih redova
Može li ovako?
Moze, valjda zato I ne obiljezavaju nista u vrticima
Ja ih shvatam, ne mozes kod nas ljudima objasniti da trebaju postovati drugacije, evo vidis da se stalno poziva na to da se druga djeca izvedu iz prostorije pa sta reci...umjesto da svi podrzimo da se obiljezi ispostuju sve I da sva djeca to rade zajedno.
beniciodeltoro wrote:
Mala ispravka, M92 musliman a ne M93 musliman koga su agresija a kasnije i genocid i etnička čišćenja trgnuli iz sna i iluzije Jugoslavenstva i bratstva i jedinstva i nacionalno i vjerski osvjestili.
A šta je najgore za vas, nisu samo M92 muslimani nego je i M92 Sarajevo gdje nikada neće biti šerijatska država ali će biti jedan balans između prihvaćanja i ne-prihvaćnja Djeda Mraza. Vodite vi djecu Djed Mrazu, nikada ja ne bi nikome to pravo uskratio ali su prošla davno vremena gdje ćemo svi morati trpiti Djed Mraza u jednoj prostoriji i ko je za i ko je protiv.
i lik drobi o toleranciji (svojoj, naravno) i netoleranciji (tudjoj, naravno)
ne vidi baobab u svom oku, ali vidi otisak polenovog atoma u tudjem
uglavnomja wrote:[quote="nasa"
pa super , treba da te bude stid ovog odgovora
je li muslimanski svijet, narod...afganistanska pecina?????
O ovom ja pricam sve vrijeme.Masi na ovoj temi je OK da muslimana koji nece da obiljezi taj praznik poredi s nekim zatucanim primjerima ili da mu psuje i sl.
Salite se,ko si ti da nekom kazes sta mu treba biti normalno.
Ima pravo da ne slavi i ne obiljezava i zbog toga nije ni zatucan ni nenormelan ni nista pogrdno...
Istovremeno onaj ko hoce ima pravo da slavi i kraj price.
Nije suzivot i tolerancija da svi radimo isto vec svaki ono sto zeli dok ne narusava drugog.
primjecujes besmisao ovoga sto si napisala? koja je tolerancija ako neko ZABRANJUJE (zeli da zabrani) da se slavi ng sa dm u javnoj ustanovi?
koja je tolernacija kad salterusa ili bilo koji kancelarijski mis nece da odgovri na dobar dan, nego se mora selamati?
nije ti zatucano vidjeti kako malo dijete kolje igracku iz koje tece krv? to je ok? a ko kaze da je to zatucano, e taj treba da se stidi?
nije morbidno vidjeti one curice sa ajfonima, a sve pokrivene, kako snimaju to? to je normalno?
i da, upravo zbog tog mentaliteta, koji je svojstven samo muslimanima, da su oni nesto iznad svih i da imaju neka veca prava, u stilu kome ba da se mi prilagodjavamo, svi trebaju nama da se prilagodjavaju ... upotrebljavam afganistanske pecine kao simbol tog mentaliteta.
i ovo je na osnovu iskustva iz kontakata sa arapima, nema veze sa mojom nanom i njenim islamom. samo nazalost sve se vise pocinje primjecivati u bosni.
Tolerancija i netolerancija nema nikakve veze sa tim što roditelji vjernici ne žele da se Djed Mraz i Nova godina slave u zajedničkim prostorijama, drugim rječima što su sva djeca primorana da sjede sa Djed Mrazom u krilu.
Niko vama ne brani da organizujete dolazak Djed Mraza i da se vaša djeca raduju. Ta netolerancija dolazi sa vaše strane jer vi želite da i ta djeca slave, to se najbolje vidi po rječniku forumaša koji zastupaju taj stav no ovoj temi ko je ovdje netolerantan.
Hajde da probamo ovako:
Ne želim ni ja da se moja djeca odvode u drugu učionicu i da ih odvajaju od drugara kada je vrijeme za vjeronauku. Niko vam ne brani da organizujete vjeronauku i da vaša djeca pohađaju istu. Zašto odvajate moju djecu od svoje?![/quote]
Samo da pitam da li sam stavljen na ignore ili je nešto drugo u pitanju?
naravno da ima. ako je diskriminacija dijeliti paketice djeci, pa eto, ovi ne zele paketice pa su toboze diskriminirani sto oni ne zele pa ih se tako kao odvaja od druge djece, onda je to definitivno i vjeronauk koji odvaja djecu. mozemo li reci da su djeca koja ne idu na vjeronauk diskriminirana?
A ja bih vjeronauk potpuno izbacio iz javnog obrazovanja.
Činjenica je da u CH nema vjeronauka u školama ni u vrtićima.. Ima vikendom u lokalnom ´bosanskom' klubu... Dok komšije iz regiona organizuju škole na hrvatskom/ srpskom jeziku, uče jezik, geografiju, istoriju ... Ovi samo mejtef drmaju... Na moje pitanje zašto nema škola na bih jeziku, dobih odgovor kao nema interesovanja, važniji je mejtef...
Eto čisto iz mog iskustva
sha_ba wrote:Izvinjavam se na off-u ali me mogu se suzdržati
Činjenica je da u CH nema vjeronauka u školama ni u vrtićima.. Ima vikendom u lokalnom ´bosanskom' klubu... Dok komšije iz regiona organizuju škole na hrvatskom/ srpskom jeziku, uče jezik, geografiju, istoriju ... Ovi samo mejtef drmaju... Na moje pitanje zašto nema škola na bih jeziku, dobih odgovor kao nema interesovanja, važniji je mejtef...
pa zasto bi molim te Hrvati koji su vecinom katolici trazili svoj vjeronauk kad se uklope I u tamosnje vjerske institucije, tako da nije vazniji je mejtef, razmisli i o tome
Plus koliko znam isto u nekim mjestima i drzavama vani bosanska djeca uce neke predmete na maternjem jeziku
Niz evropskih zemalja ima vjeronauku, evo u Hrvatskoj nema alternative, ili ides ili sjedis i cekas ali kao sto rekoh nije tema I nema veze s Deda Mrazom
PS Ciju istoriju uce
insomnia78 wrote:Cekaj, stvarno postoji vjeronauka u obdanistima
Ti jarane k'o da si ovdje od jučer.
Ima vjeronauke, i to tako što djeca koja je pohađaju ostanu u učionicama, a nevjernike tete odvedu u drugu učionicu. Zar to nije fuj?!
insomnia78 wrote:Cekaj, stvarno postoji vjeronauka u obdanistima
Ti jarane k'o da si ovdje od jučer.
Ima vjeronauke, i to tako što djeca koja je pohađaju ostanu u učionicama, a nevjernike tete odvedu u drugu učionicu. Zar to nije fuj?!