Opet otcjepljenje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

A_I_

Post by A_I_ »

_BosanaC wrote: Procitao od rijeci do rijeci, i smatram da to NIJE rjesenje. Neces nikada natjerati1.8 miliona stanovnika ove drzave da dreknu u glas IZVINI, iako si vec odavno izasao iz domena objektivnosti iz sasvim razumljivih razloga, i moram reci da te dijelom shvatam. Ali jarane ZAJEDNICKA drzava ne znaci prekriziti 1.8M ljudi i poslati ih preko drine, a svi nasi problemi, opet kazem, NECE biti rijeseni kada se ukinu RS i Federacija, jer ce i tada postojati modus da ista grupa bekana ostane na vlasti.
prvo - nikakvo tjeranje/prisiljavanje - to mora doci kao prirodan proces sazrijevanja svijesti o uzrocima i sudionicima rata.
drugo - pogresan ti je pristup. jedini trajno odrziv nacin ukidanja entiteta jeste samoukidanje - nikakva prisila. a samoukidanje PODRAZUMIJEVA zavrsetak ere bekana na vlasti i osvjestenje svih gradjana bih. dakle, prvo treba doci do unutrasnje katarze pa ce tek tada biti moguce BEZBOLNO ukidanje vjestackih granica i podjela u bosni i hercegovini.
_BosanaC wrote:Ako je neko zatucan zatucan je, njegov mentalitet ne moze niko od nas promjeniti. Kada su po ZDK osvitali "lailaheilala" bijelim arapskim slovima na crnoj podlozi ko gljive poslje kise, ne sjecam se da se ko bunio, a u RS su lajali na to. A ko je kriv za to? Grupica od desetak nadrimuslimana koja je sebi nesto umislila i udarila po svom.
takve 'epizode' nisu ekskluzivne samo bosnjacima - jedan ekstremizam proizvodi drugi ekstremizam. izrael/palestina je samo jedan od mnogobrojnih primjera: jevreji, suoceni s prijetjnom izumiranju, nisu birali sredstva da "povrate" zemlju-izdrael; paradoksalno, palestinci opet pod prijetnjom od tad vec formiranog izraela pribjegava ekstremizmu...sve je povezano.
ljudi u stanju bezumlja, u besperspektivnom stanju okrecu se ritualima, religiji i sl.
a zatucenost se ubija obrazovanjem i zdravom klimom u drustvu (egzistencijalni prosperitet, pravilan pristup i uticaj medija kroz bavljenje sustinskim umjesto senzacionalistickim pitanjima...).
_BosanaC wrote:I, sve dok se pazi da se ne mjesaju ni po kojoj osnovi NASI i NJIHOVI nema nista od zajednicke drzave. Moja drzava je BiH, moj grad je i Banja Luka koliko i Sarajevo, ako nista onda iz inata, i ne volim je nista manje nego SA, a medjedi, ako nista, moraju umrjeti jednog dana, a ova drzava je puno starija od svih nas i predeverala je medjeda i medjeda.
eh, zato treba insistirati za sportsko-kulturalnim drustvima/organizacijama koje nece biti ogranicene nacionalizmom, entitetima i sl. spajati ljude na tom planu a formalno spajanje opstina, entiteta itd. doci ce samo po sebi kao prirodan slijed dogadjaja a ne ovakvim forsiranjem.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

A_I_ wrote:
_BosanaC wrote: Procitao od rijeci do rijeci, i smatram da to NIJE rjesenje. Neces nikada natjerati1.8 miliona stanovnika ove drzave da dreknu u glas IZVINI, iako si vec odavno izasao iz domena objektivnosti iz sasvim razumljivih razloga, i moram reci da te dijelom shvatam. Ali jarane ZAJEDNICKA drzava ne znaci prekriziti 1.8M ljudi i poslati ih preko drine, a svi nasi problemi, opet kazem, NECE biti rijeseni kada se ukinu RS i Federacija, jer ce i tada postojati modus da ista grupa bekana ostane na vlasti.
prvo - nikakvo tjeranje/prisiljavanje - to mora doci kao prirodan proces sazrijevanja svijesti o uzrocima i sudionicima rata.
drugo - pogresan ti je pristup. jedini trajno odrziv nacin ukidanja entiteta jeste samoukidanje - nikakva prisila. a samoukidanje PODRAZUMIJEVA zavrsetak ere bekana na vlasti i osvjestenje svih gradjana bih. dakle, prvo treba doci do unutrasnje katarze pa ce tek tada biti moguce BEZBOLNO ukidanje vjestackih granica i podjela u bosni i hercegovini.
_BosanaC wrote:Ako je neko zatucan zatucan je, njegov mentalitet ne moze niko od nas promjeniti. Kada su po ZDK osvitali "lailaheilala" bijelim arapskim slovima na crnoj podlozi ko gljive poslje kise, ne sjecam se da se ko bunio, a u RS su lajali na to. A ko je kriv za to? Grupica od desetak nadrimuslimana koja je sebi nesto umislila i udarila po svom.
takve 'epizode' nisu ekskluzivne samo bosnjacima - jedan ekstremizam proizvodi drugi ekstremizam. izrael/palestina je samo jedan od mnogobrojnih primjera: jevreji, suoceni s prijetjnom izumiranju, nisu birali sredstva da "povrate" zemlju-izdrael; paradoksalno, palestinci opet pod prijetnjom od tad vec formiranog izraela pribjegava ekstremizmu...sve je povezano.
ljudi u stanju bezumlja, u besperspektivnom stanju okrecu se ritualima, religiji i sl.
a zatucenost se ubija obrazovanjem i zdravom klimom u drustvu (egzistencijalni prosperitet, pravilan pristup i uticaj medija kroz bavljenje sustinskim umjesto senzacionalistickim pitanjima...).
_BosanaC wrote:I, sve dok se pazi da se ne mjesaju ni po kojoj osnovi NASI i NJIHOVI nema nista od zajednicke drzave. Moja drzava je BiH, moj grad je i Banja Luka koliko i Sarajevo, ako nista onda iz inata, i ne volim je nista manje nego SA, a medjedi, ako nista, moraju umrjeti jednog dana, a ova drzava je puno starija od svih nas i predeverala je medjeda i medjeda.
eh, zato treba insistirati za sportsko-kulturalnim drustvima/organizacijama koje nece biti ogranicene nacionalizmom, entitetima i sl. spajati ljude na tom planu a formalno spajanje opstina, entiteta itd. doci ce samo po sebi kao prirodan slijed dogadjaja a ne ovakvim forsiranjem.
Upravo tako!

Ispasce jos da smo o istom pricali cijelo vrijeme :)
sanco

Post by sanco »

E mozete pricati koliko hocete ali velike sile odlucuju o sudbini manjih pa i BiH uostalom..Americi ako bude stalo ili Evropi slozice jedinstvenu drzavu za 10 dana..

Osim ovog moje misljenje je da za tzv.ujedinjenje Sarajevske regije nije dobra ideja jer ce se nakaciti jos njihove sirotinje i socijale na ovaj nas optereceni budzet SA-kantona koji iz godine u godinu povecava opterecenja.

Rane su duboke i nece dugo dugo zamladit kako bi rekli,srbi trebaju sami da poprave svoje stanje isto kao sto EU nama stalno podvlaci i naglasava pocetne uslove pridruzivanja tako i njima isto treba :-x

Ovdje ne treba biti puno pametan pa vidjet da se samo trazi ustvari finansijska potpora projekta Istocno Sarajevo,pa hajmo se nakacit sa federalcima,kad dobijemo i izgradimo sve potrebno onda cemo opet sljuz u guz..
Tako je bilo i sa bivsom jugom..kad su svi radili a srbi samo sebi vukli,e nek mi neko kaze da nisam u pravu..kako objasnjavate cinjenice da mnogi uposleni srbi prije rata su imali svi stanove,pa vikendice,pa i kucu na finom mjestu za ostalo da ne govorim..
Znali iko ijednog srbina da nije imao stan..Koliko je Bosnjo cekao na isto pravo iako je bio u ravnopravnim radnickim zaslugama i cemu sve ne onda..

Sto su trazili to su i dobili a sad nek se sami brinu o sebi..okrenuli su ledja kad je nama trebalo i pritom izvrsili kolektivnu zavjeru protiv jednog naroda..
Upali su u septicku sami nek se i vade.. 8-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

A_I_ wrote:ne mozete potezati volju ili manjak iste za vracanjem na prijeratno stanje, za pomirenjem itd. jer u ovom trenutku zasigurno opstini i.sarajevo i ljudima koji zive u njoj pomirenje nije na pameti vec LOVA tj. materijalna korist a moguce i igraci iz pozadine koji ovim potezom i ocekivanim reakcijama iz sarajeva zele opravdati nastojanja za ocjepljenjem.
____
'92. gledao sam transportere koji su s dobrinje 1 odvodili neduzne ljude u kulu, gledao i slusao tenk koji je kruzio oko moje zgrade, jedna minuta(za koju smo iz stana u stan presli) me dijelila od sigurne smrti od pancirke ipaljene iz tog tenka, cijeli rat proveo na dobrinji prezivljavajuci sve i svasta: iz tog tzv. i. sarajeva sijala je smrt svakodnevno a od komsija, jarana tj. sugradjana sijala je iracionalna ali donekle i razumljiva mrznja - kroz ispade kakav je taj otac dozivio od te unesrecene zene - sto Santos spomenu.
____

ocito neki (ne)namjerno izostavljaju cinjenicu da je i.sarajevo = rs !
prema tome, ujedinjenje dijela nekadasnje opstine znacilo bi pripajanje dijela rs-a federaciji !!! gdje je tu smisao imajuci u vidu trenutno stanje stvari :? to nisu cista posla definitovno.

ne sumnjam da je i u rs-u obicnom narodu dosta ratova, politikite, ideologija i sl. ali to nije dovoljno.
samo onda kada predstavnici opstine i.sarajevo i ljudi koji tamo zive POSALJU KRISTALNO JASNU PORUKU kako, u najmanju ruku, osudjuju agresiju i planove koje je vrh rs-a provodio, kada osude separatisticke i veliko-srpske teznje iz banjaluke, kada npr. od*ebu ekavicu koja se nikada ovdje nije upraznjavala itd. - eh teka tada mozemo kao ljudi sjesti i razgovarati o reintegraciji prijeratnih opstina bla bla...
razumijem da su ti ljudi nasamareni: dosta njih je dovedeno/naseljavano u i.sarajevo iz drugih dijelova rs-a, razumijem da su zapostavljeni od banjaluke, da je neodrziv takav koncept opstine koja je nekad bila sastavn i dio jednog grada gdje sada imaju infrastrukturalne probleme itd itd. ali bez rasciscavanja cinjenica o ratu i njihove uloge u istom ne smije se dozvoliti povratak u sastav grada sarajeva i federacije!
:thumbup: :bih:

To sam i govorio.

@snjucko

Ne znam sta imas protiv dijaspore ali ako mislis da sam se vamo nas´o svojom voljom jer eto "nisam htio u rov" grdno grijesis!
schnjufko

Post by schnjufko »

Rane su duboke i nece dugo dugo zamladit kako bi rekli,srbi trebaju sami da poprave svoje stanje isto kao sto EU nama stalno podvlaci i naglasava pocetne uslove pridruzivanja tako i njima isto treba
alo ba ti isti srbi su sa nama u istoj drzavi ja sam hepi ovdje i kad vitaminka izvozi sokove i kada pivara izvozi pivu to sve ide pod istu sabirnu crtu koja se zove uspjeh BiH. rezltat manje bijede vise para. pa kad skontas da se brckas na karibima i da ti konobar donese pivu 2 km od obale sutajuci ajkule okolo samo zato sto mu zalepis 100 euirica na celo, nevjerujem da ce ti bas biti bitno jel se istim tramvajem voza onaj iz istocnog i iz zapadnog sarajeva , te koj od njih dva smrdi.

I sad odgovor za dijasporu
heb..ga odlucite se gdje ste jeste li tamo ili ste ovdje. vec mi odavno ide na jetru sto se sva ta dijaspora dodje furat (ima i ljepsi izraz) sa novim autichima i sto se redovno cudi kako ovdje nema posla i kako nema ni socijalnog ni zdravstvenog a redovno za svake izbore trci u ambasadu i glasa za svoj nacionalni sastav. toliko o katarzi i dijaspori.

a stose tice gradjana koji ce jednom uzet vlast u svje ruke takvih po mojoj ofrljativnoj procjeni ima 10 posto. prije ih je bilo vise al su se uhvatili noge cekajuci godoa u vidu plate penzije nezavisnog sudstva i slicnih civilizacijskih tekovina. i naravno nemojte se zajebat ti gradjani nisu dijaspora oni su sada kanadjani ameri australijanci i fala bogui ne petljaju se u nase lokal patriot pizd.... e

e da i jos jedna sitnica jeste bice prioritet vodovod u vojkovicima ali ce se isto tako moci napravit prsten za snabdjevanje vodom za cijeli grad a isto tako i zaobilaznica s kojom mozes doci u svaki dio grada bez da moras proc preko 250 semafora u centru. Dakle mozda bude i nekih prednosti.

U suprotnom napravicemo 50 malih Vc koridora koji ce biti skuplji nego svi autobani po njemackoj.
A_I_

Post by A_I_ »

sanco wrote: Tako je bilo i sa bivsom jugom..kad su svi radili a srbi samo sebi vukli,e nek mi neko kaze da nisam u pravu..kako objasnjavate cinjenice da mnogi uposleni srbi prije rata su imali svi stanove,pa vikendice,pa i kucu na finom mjestu za ostalo da ne govorim..
Znali iko ijednog srbina da nije imao stan..Koliko je Bosnjo cekao na isto pravo iako je bio u ravnopravnim radnickim zaslugama i cemu sve ne onda..
u opasnoj si zabludi - u sarajevu po svim informacijama/pricama svih ovih godina o tim proslim vremenima takvih opstrukcija/diskriminacija uopste nije bilo ALI JE ITEKAKO BILO PO PODOBNOSTI/STELAMA/KORUPCIJI namjestanja stanova...u sarajevu moglo je biti samo obratno - da srbi sporadicno budu u podredjenom polozaju...u carsiji je sporadicno moglo biti razmisljanja tipa gdje ce se za srbina udati i obratno itd. :-) naglasavam sporadicno - izolovani slucajevi. to je za razumjeti kao ostavstina desavanja iz one prve juge prije WW2...

onaj ko te uci kako su u yugi bile rasirene podjele i "medjunacionalne" tenzije debelo te dezinformise :x
tada je fildzan viska bilo nesto sto se podrazumijevalo a ne nesto sto je toboze nametnuto diktaturom grozomornog komunizma fuj kaka :-) kroz slogan bratstvo i jedinstvo...
pozitivne aspekte takve klime 60ih, 70ih te prvog dijela 80ih treba analizirati i primijeniti na naporima ka ujedinjavanju svih gradjana bih kao sto je to tada primijenjeno na citav balkan. prvenstveno kroz ujedinjavanje mladih.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

I sad odgovor za dijasporu
heb..ga odlucite se gdje ste jeste li tamo ili ste ovdje.

Mi smo u svim zemljama svijeta vjecno vezani za domovinu Bosnu i Hercegovinu Jedinu!

vec mi odavno ide na jetru sto se sva ta dijaspora dodje furat (ima i ljepsi izraz) sa novim autichima

Pa je´iga i ti bi se vozo da imas, ozbiljno sta ti smeta moj mercedes? Mozda ljubomora?

i sto se redovno cudi kako ovdje nema posla i kako nema ni socijalnog ni zdravstvenog

Mozda je to zabrinutost?

a redovno za svake izbore trci u ambasadu i glasa za svoj nacionalni sastav. toliko o katarzi i dijaspori.

A domaci to ne rade?
Qler

Post by Qler »

ma ja vec dugo dijasporce gledam kao obicne turiste koji ljeti dodju da potrose para.. nisu to vise bosanci...
schnjufko

Post by schnjufko »

nevolim mercedes a svojim auticem sam jako zadovoljan. sledeci put kad budete dolazili da provedete turisticki svoje patriotske obaveze dodjite s manjim autima da mozemo proc do garaze. kod nas nema sirokih autobana i suv nije bas pogodan oblik vozila za ovaj grad.

glede glasanja glasajte za koga hocete i onako nemozete puno pogrijesiti jer ono sto vam se nudi je sve isto. samo je tuzno sto neosjecate radost svojeg izbora

a glede zabrinutosti hvala najljepse osim onih iznad glave koji brinu o nama sada znamo da ima jos neko
obli me iznenada litar srece .
schnjufko

Post by schnjufko »

i mala ispravka mog prethodnog posta trebao sam napisati coridor wc umjesto Vc jer ce vjerovatno na to bit nalik
Santos

Post by Santos »

Tako je.Davno sam ja reko parkirajte u Blazuju da vas nevide.Vozite se tramvajem ljude boli jetra.Cak bi bilo dobro prosit na Carsiji i napisat na karton Dijaspora.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Qler wrote:ma ja vec dugo dijasporce gledam kao obicne turiste koji ljeti dodju da potrose para.. nisu to vise bosanci...
ako nisu bosanci sta su?
pingvini? :D
schnjufko

Post by schnjufko »

ha ha nemoj samo u blazuju pa zaglavice nam izlaz s autoputa pa ce onda tek bit sranje, nek se poredjaju pored kokakole ljepo ce se uklopit u okolis.
romel

Post by romel »

Vide oni da se gradi Sarajevo, pa vele da i oni nesto dobiju usput
jel jos neko vidi da se gradi sarajevo ?

mislim bas mi je drago cuti tako fine vijesti :)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

nevolim mercedes a svojim auticem sam jako zadovoljan. sledeci put kad budete dolazili da provedete turisticki svoje patriotske obaveze dodjite s manjim autima da mozemo proc do garaze. kod nas nema sirokih autobana i suv nije bas pogodan oblik vozila za ovaj grad.

Kol´ko ja znam ja smijem u BiH vozat sta zelim pa ti lijepo vozaj svoga ficu ja cu svog mercedesa i gotovo a inace mi kosto rekoh ovo mirise na ljubomoru...

glede glasanja glasajte za koga hocete i onako nemozete puno pogrijesiti jer ono sto vam se nudi je sve isto. samo je tuzno sto neosjecate radost svojeg izbora

Hvala, dakle glasat cu za koga hocu. Zelis li da ti reknem?

a glede zabrinutosti hvala najljepse osim onih iznad glave koji brinu o nama sada znamo da ima jos neko
obli me iznenada litar srece .

Bas mi je drago :D
Post Reply