Opet otcjepljenje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Guento

#1 Opet otcjepljenje

Post by Guento »

Image

Kakvo je sad ovo otcjepljenje? :D Mislim da je doslo vrijeme za referendum za ocuvanje integriteta krvlju stecenog Istocnog Sarajeva! :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Od kada je ova vijest?
Guento

Post by Guento »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Od kada je ova vijest?
Danas izasla u Nezavisnim novinama, strana 2
sarajevac

#4 Re: Opet otcjepljenje

Post by sarajevac »

Guento wrote:Image

Kakvo je sad ovo otcjepljenje? :D Mislim da je doslo vrijeme za referendum za ocuvanje integriteta krvlju stecenog Istocnog Sarajeva! :lol:
Hocel ko pitati stanovnike Sarajeva sta misle o ovome? Ja licno sam protiv! Dok nekako svi ne vidimo da nam od njih vise ne prijeti nikakva, ali nikakva opasnost.

Na silu stvoren paragrad sada treba da se integrise u grad i da time dobije full legitimitet, pa da onda zaprdjuju i blokiraju i ovdje... nema potrebe za tim... bolje je ovako.

Neke informacije kazu da je SDS svjesno na rubovima "istocnog SA" naseljavao izbjeglice. Valjda da budu "na braniku otadzbine". :bih:
_BosanaC

#5 Re: Opet otcjepljenje

Post by _BosanaC »

sarajevac wrote: Na silu stvoren paragrad sada treba da se integrise u grad i da time dobije full legitimitet, pa da onda zaprdjuju i blokiraju i ovdje... nema potrebe za tim... bolje je ovako.
Jel ti ovo ozbiljno?
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Pitanje je vremena kada ce se integrisati u potpunosti.

Odavno se uopste ne primjeti da tu ima neka granica.
saim_adka

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 25/01/2017 10:19, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

Produzenjem postojece trolejbuske linije za dva-tri kilometra prema Lukavici, Istocno Sarajevo defakto postaje dio Sarajeva. Ovaj projekt je vec u fazi realizacije a ugovori su koliko mi je poznato vec potpisani. Dakle sasvim je prirodno i logicno da I. Sarajevo postane integralni dio Sarajeva, kako u saobracajnom smislu tako i u ekonomskom. Zaista bi bio apsurd da recimo stanovnici I. Sarajevu u kupovinu, na ljecenje ili na skolovanje idu u Beograd, Focu ili Banja Luku.
sarajevac

#9 Re: Opet otcjepljenje

Post by sarajevac »

_BosanaC wrote:
sarajevac wrote: Na silu stvoren paragrad sada treba da se integrise u grad i da time dobije full legitimitet, pa da onda zaprdjuju i blokiraju i ovdje... nema potrebe za tim... bolje je ovako.
Jel ti ovo ozbiljno?
Da. Najozbiljnije. Da me neko nesto pita, a ne pita, pristao bih samo da se vrate pod prijeratnim imenima opstina a nikako kao jedna cjelina (istocno SA).

Onda bi Sarajevo konacno bilo sastavljeno iz "naseg" i njihovog" a to je ideja koja stoji od 1992.

Imam subjektivnih/licnih i objektivnih primjedbi na ovaj koncept.

I ovako nam je patnja sa bosnjacko-hrvatskom komponentom u gradu. Treba jos i tvrda srpska komponenta da ufura? Neka fala.
karanana

Post by karanana »

Za mene ti dijelovi koji se sada zovu I. Sarajevo nisu nikad ni bili dio grada Sarajeva. Ne znam kakav im je status bio prije rata, ali za mene su to uvijek bili Lukavica, Vojkovici, Pale... Za njih sam znao samo zato sto sam tuda prolazio da idem na skijanje. A i vidi se razlika izmedju 2 "grada". Mozda je to rat ucinio ali mi I. Sarajevo zaista izgleda srpsko, a cini mi se da je tamo uvijek bila srpska vecina, sto jest jest. Sad mi je blizi Bec nego I. Sarajevo. Mozda to ne valja ali tako je.

Nisam za to da postanu dio Sarajeva ali mislim ni da nisu ni oni, ovaj tekst je malo zbunjujuci
Guento

Post by Guento »

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko je osoba potpisalo peticiju za otcjepljenje RS u ovom "gradu"...
strong69

Post by strong69 »

I ako postanu dio Sarajeva to ce ici njima u korist... Oni ce naravno ostati u RS, to se ne mijenja koliko sam shvatio? Zasto ne iskoristiti prednosti koje bi dobili ujedinjenjem a de facto ostali ono sto jesu i sad?
A_I_

Post by A_I_ »

karanana wrote: A i vidi se razlika izmedju 2 "grada". Mozda je to rat ucinio ali mi I. Sarajevo zaista izgleda srpsko, a cini mi se da je tamo uvijek bila srpska vecina, sto jest jest.
:-) :-) :-) :-)
:roll: :roll: :roll: :roll:

Drvosjeca iz Dejcica

A_I_ wrote:
karanana wrote: A i vidi se razlika izmedju 2 "grada". Mozda je to rat ucinio ali mi I. Sarajevo zaista izgleda srpsko, a cini mi se da je tamo uvijek bila srpska vecina, sto jest jest.
:-) :-) :-) :-)
:roll: :roll: :roll: :roll:

Necemo se ni pitati. I.Sarajevo ce biti dio prijeratnih opstina koje su pripadale gradu. Ovo je sve najvjerovatnije priprema za novo unutrasnje uredjenje BiH. Zato se valjda Dodik uzjogunio sa referendumom, zna da mu se iza ugla sprema transformacija R.S u nesto jos neidentifikovano. Vrijeme ce pokazati je li to bolje ili gore za sve nas.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Pa ako se integrisu Sandzaklije automatski dobijaju pravo da se sire na te dijelove grada.... :D :-) :shock:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Pa ako se integrisu Sandzaklije automatski dobijaju pravo da se sire na te dijelove grada.... :D :-) :shock:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne vidim kako ce se to integrisati u Grad Sarajevo a ostati u RS :-? A, koliko se god to kome svidjalo ili ne, to je i sada dio ovog grada, tako da ne vidim razlog da Sarajevo ne bude opet sastavljeno od prijeratnih opstina.

S tim, naravno, sto koliko god neko tamo potpisivao peticiju za referendum, napredne snage na ovom forumu izjavljuju kako vec ima "problema" sa bosnjackom i hrvatskom komponentom u SA, a to je upravo ono za sta se i prijeratnih psihijater borio... Da bas tog "problema" ne bude...
sanco

#18 Pozdrav domovini

Post by sanco »

POZDRAV DOMOVINI!

Ma nek se oni spajaju sa stjencugama i kanjonima sa nama ne bih ih zelio vidjeti onako prljave i zapustene u tram. ili troli...

Ma nek se spajaju izmedju sbe i ljepilom bas me briga ali dosta smo imali problema zbog njih 92..sad se ide opet na isto al mirnim putem..

Neko je spomenuo i ja se potpuno slazem u pitanju je lova..koju daje budzet kantona i grada Sarajeva..puno je tu miliona u pitanju..

Ja znam da vuk dlaku mjenja al cud nikada..tako ni srbi ovi oko Sarajeva sto su nas gadjali 4 godine.. :x :x
_BosanaC

#19 Re: Pozdrav domovini

Post by _BosanaC »

sanco wrote:POZDRAV DOMOVINI!

Ma nek se oni spajaju sa stjencugama i kanjonima sa nama ne bih ih zelio vidjeti onako prljave i zapustene u tram. ili troli...

Ma nek se spajaju izmedju sbe i ljepilom bas me briga ali dosta smo imali problema zbog njih 92..sad se ide opet na isto al mirnim putem..

Neko je spomenuo i ja se potpuno slazem u pitanju je lova..koju daje budzet kantona i grada Sarajeva..puno je tu miliona u pitanju..

Ja znam da vuk dlaku mjenja al cud nikada..tako ni srbi ovi oko Sarajeva sto su nas gadjali 4 godine.. :x :x
Dok god tako pricas mozes samo biti gori od njih, a nikako bolji.
Santos

Post by Santos »

Stanite malo.Pa zar mi necemo jednu BIH cjelovitu zajednicku i sad kad treba spojit Sarajevo ma jok sta vam je ko ce sa njima.Pa sta vi hocete onda.
karanana

Post by karanana »

Kao prvo i prvo, kako iz 3 recenice koje su nezavisne novine stavile da popune prostor, mi mozemo ista zakljuciti, a posebno to da je zelja I. Sarajeva da se pripoji Sarajevu. Gdje to pise u ovom tekstu? A mi se vec poceli raspravljat o tome hocemo li dozvoliti ili necemo.
Shoba

Post by Shoba »

naravno da je to zbog love, ljudima dosadilo da nemaju nista od Banjaluke. Ali ne vidim drugih kohezionih faktora u BiH osim ekonomskog interesa, i u tom svjetlu, mislim da je to dobra ideja da se i oni aktivno ukljuce u rjesavanje gradskih problema. Sarajevo je glavni grad BiH, i koliko je nas toliko je i njihov. Mislim da bi ovo bio dobar primjer kako se stvari mogu normalizovati.
Ako zaista hocemo jedinstvenu BiH onda je ovo jedini put.....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Shoba wrote:naravno da je to zbog love, ljudima dosadilo da nemaju nista od Banjaluke. Ali ne vidim drugih kohezionih faktora u BiH osim ekonomskog interesa, i u tom svjetlu, mislim da je to dobra ideja da se i oni aktivno ukljuce u rjesavanje gradskih problema. Sarajevo je glavni grad BiH, i koliko je nas toliko je i njihov. Mislim da bi ovo bio dobar primjer kako se stvari mogu normalizovati.
Ako zaista hocemo jedinstvenu BiH onda je ovo jedini put.....
I Lukavica, Trebević, Kotorac, ....sve je to moja (i njihova) Bosna...Tramvaj, trola, ekonomski i ostali integrirajući interesi su prihvatljivi. Kada sam mogao raditi sa likom koji mi je sam priznao da je u ratu "povlačio špagu" odozgo, mogu prihvatiti i to da se reintegriše ovaj dio Bosne. Bila amnestija. Šta ćeš...Što se tiče opasnosti, ima jedinstvena policija...
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Juce napisah uz pokusaj Dodika da opljacka Federaciju kroz "raspodjelu" sredstava od PDV-a:
Od BiH podijeljene na entitete ima samo jedna gora stvar. To je BiH podijeljena na entitete i uredjena tako da Bosnjaci, Hrvati i ostali gradjani Federacije finansiraju "RS".
Zamijenite BiH sa Sarajevo i to je to.
Jedinstveno Sarajevo? Sarajevo je vec jedinstveno, jer Lukavica, Vojkovici i Pale su ranije samo fiktivno bili dijelovi grada. Ujedinjenje sa I. Sarajevom? Ne, ne, ne, opet ne. :x Zar ima neko ko zeli da sutra u Sarajevu imamo situaciju preslikanu iz "drzave". Recimo, kao kod raspodjele sredstava od PDV-a: da predstavnici tzv. Istocnog Sarajeva blokiraju vlast u gradu jer, eto smatraju da Vojkovicima treba fiksnih 32 posto sredstava gradskog budzeta.
Trazili su svoj grad, imaju ga... Zele ujedinjenje sa Sarajevom (ako je ta informacija uopste tacna)? No problems, onda cemo u paketu ujediniti drzavu, pa ce nestati "RS". A ne kao kod reforme policije, gdje Dodik podrzava reformu policije u dijelu koji se odnosi na ujedinjenje budzeta i izjednacavanje plata policajaca, ali sve pod uslovom da ostane MUP RS. Vise pragmatizma, manje emocija...
gavrilo

Post by gavrilo »

... jest vala, gdje's zivit' sa srbima 8)
Post Reply