OPET DROGA - dokle vise?
- zlatiborka
#1 OPET DROGA - dokle vise?
Droga u Sarajevu odnijela još jedan život
Piše: S. FILIPOVIĆ
22/05/08
Pored tijela mladića pronađena šprica
Beživotno tijelo V. M. (1976) pronađeno je jučer u stanu njegove majke u sarajevskom naselju Alipašino Polje na Trgu solidarnosti, potvrđeno nam je iz MUP-a Kantona Sarajevo.
Na tijelu preminulog, kako saznajemo, nisu uočeni tragovi nasilja, dok su u stanu pronađeni šprica i narkotici, te se pretpostavlja da je V. M. umro usljed predoziranja drogom.
Iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva nam je rečeno da je naređena obdukcija, nakon čega će biti odlučeno da li postoji potreba za dodatnim toksikološkim analizama.
Inače, iz MUP-a KS-a naglašavaju da je u ovom trenutku nemoguće znati broj osoba koje su umrle od droge. Džemal Murga, inspektor u Odjeljenju za narkomaniju MUP-a Kantona Sarajevo, podsjeća da u našoj državi ne postoji toksikološka laboratorija i da je zato nemoguće utvrditi ko je preminuo od prekomjerne doze droge, a ko ne.
“Obdukcijom se ne može ustanoviti da li je osoba umrla od droge, tako da su policiji u ovakvim slučajevima vezane ruke. Znamo za nekoliko osoba da su se predozirale, ali to ne možemo zvanično saopštiti bez toksikološkog nalaza koji će to potvrditi“, kazao nam je Murga i svoju konstataciju ilustrovao tvrdnjom da podaci koje oni imaju govore da niko nije preminuo od prekomjerne doze droge.
Prema njegovim riječima, do predoziranja dolazi ako je droga “prljava“, odnosno ukoliko, naprimjer, u heroinu ima gipsa, ili kada je narkotik ekstremno čist, što je vrlo rijetko jer dileri tu nemaju zarade.
Treći tip slučaja je najkomplikovaniji i možda najprisutniji u našem društvu. Dešava se kada osoba krene konzumirati drogu nakon što je šest mjeseci ili više bila na odvikavanju. Tijelo ne može da izdrži količinu droge kao nekada i dolazi do smrti. “Ukoliko ne možemo dokazati da je neko preminuo od droge, teže nam je provesti istragu i doći do dilera, tako da je neophodno osposobiti toksikološku laboratoriju u BiH, što bezuspješno pokušavamo već 10 godina. U međuvremenu ćemo, kao i do sada, uzorke slati u inostranstvo, što iziskuje velike troškove“, rekao nam je Murga.
Iz MUP-a Kantona Sarajevo planiraju i uvođenje testiranja vozača na drogu, ali i taj projekt je na čekanju zbog nepostojanja toksikološke laboratorije.
OSLOBODJENJE, 22.05.2008.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sramota da jedna drzava nema toksikolosku laboratoriju! A koliko je tek napusenih i drogiranih vozaca, nisu opasni samo pijani, vec i ovi drogirani, koliko saobracajnih nesreca se desava?
Po ovome sudeci, mnoge sumnjive smrti ostaju nerazjasnjene, moze neko bez ikakvih problema otrovati nekoga namjerno, bilo tabletama, bilo otrovom, pa da izgleda da je osoba umrla prirodnom smrcu!
Nazalost, poznat mi je slucaj jedne starije zene koja je prije nekoliko godina umrla bukvalno za 2 dana! Nekoliko mjeseci prije svoje smrti, prepisala je stan jednoj zeni koja se obavezala da ce je paziti i brinuti se o njoj. Pokojnica je bila za svoje godine solidnog zdravlja, vitalna i pokretna, a umrla je tako naglo, odveli su je u bolnicu misleci da je pojela neku pokvarenu hranu.... a nakon 2 dana umrla u bolnici.
Piše: S. FILIPOVIĆ
22/05/08
Pored tijela mladića pronađena šprica
Beživotno tijelo V. M. (1976) pronađeno je jučer u stanu njegove majke u sarajevskom naselju Alipašino Polje na Trgu solidarnosti, potvrđeno nam je iz MUP-a Kantona Sarajevo.
Na tijelu preminulog, kako saznajemo, nisu uočeni tragovi nasilja, dok su u stanu pronađeni šprica i narkotici, te se pretpostavlja da je V. M. umro usljed predoziranja drogom.
Iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva nam je rečeno da je naređena obdukcija, nakon čega će biti odlučeno da li postoji potreba za dodatnim toksikološkim analizama.
Inače, iz MUP-a KS-a naglašavaju da je u ovom trenutku nemoguće znati broj osoba koje su umrle od droge. Džemal Murga, inspektor u Odjeljenju za narkomaniju MUP-a Kantona Sarajevo, podsjeća da u našoj državi ne postoji toksikološka laboratorija i da je zato nemoguće utvrditi ko je preminuo od prekomjerne doze droge, a ko ne.
“Obdukcijom se ne može ustanoviti da li je osoba umrla od droge, tako da su policiji u ovakvim slučajevima vezane ruke. Znamo za nekoliko osoba da su se predozirale, ali to ne možemo zvanično saopštiti bez toksikološkog nalaza koji će to potvrditi“, kazao nam je Murga i svoju konstataciju ilustrovao tvrdnjom da podaci koje oni imaju govore da niko nije preminuo od prekomjerne doze droge.
Prema njegovim riječima, do predoziranja dolazi ako je droga “prljava“, odnosno ukoliko, naprimjer, u heroinu ima gipsa, ili kada je narkotik ekstremno čist, što je vrlo rijetko jer dileri tu nemaju zarade.
Treći tip slučaja je najkomplikovaniji i možda najprisutniji u našem društvu. Dešava se kada osoba krene konzumirati drogu nakon što je šest mjeseci ili više bila na odvikavanju. Tijelo ne može da izdrži količinu droge kao nekada i dolazi do smrti. “Ukoliko ne možemo dokazati da je neko preminuo od droge, teže nam je provesti istragu i doći do dilera, tako da je neophodno osposobiti toksikološku laboratoriju u BiH, što bezuspješno pokušavamo već 10 godina. U međuvremenu ćemo, kao i do sada, uzorke slati u inostranstvo, što iziskuje velike troškove“, rekao nam je Murga.
Iz MUP-a Kantona Sarajevo planiraju i uvođenje testiranja vozača na drogu, ali i taj projekt je na čekanju zbog nepostojanja toksikološke laboratorije.
OSLOBODJENJE, 22.05.2008.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sramota da jedna drzava nema toksikolosku laboratoriju! A koliko je tek napusenih i drogiranih vozaca, nisu opasni samo pijani, vec i ovi drogirani, koliko saobracajnih nesreca se desava?
Po ovome sudeci, mnoge sumnjive smrti ostaju nerazjasnjene, moze neko bez ikakvih problema otrovati nekoga namjerno, bilo tabletama, bilo otrovom, pa da izgleda da je osoba umrla prirodnom smrcu!
Nazalost, poznat mi je slucaj jedne starije zene koja je prije nekoliko godina umrla bukvalno za 2 dana! Nekoliko mjeseci prije svoje smrti, prepisala je stan jednoj zeni koja se obavezala da ce je paziti i brinuti se o njoj. Pokojnica je bila za svoje godine solidnog zdravlja, vitalna i pokretna, a umrla je tako naglo, odveli su je u bolnicu misleci da je pojela neku pokvarenu hranu.... a nakon 2 dana umrla u bolnici.
- uvjek dobar gost
#2 Re: OPET DROGA - dokle vise?
... Postavite svi Vi sebi pitanje koliko se para vrti oko ovog vrlo unosnog biznisa...???? Ko uzima djelić kolača...???
Procjenjuje se da samo Sarajevo povuče oko 40. miliona KM mjesečno svih vrsta opojnih sredstava....
Najgore od svega je (po mom mišljenju) što više niti jedna sredina ,bila ona velika ili mala, nije pošteđena gudrovine....
Cijele generacije kao da se sistemski upropaštavaju... čak i danas ....
Procjenjuje se da samo Sarajevo povuče oko 40. miliona KM mjesečno svih vrsta opojnih sredstava....
Najgore od svega je (po mom mišljenju) što više niti jedna sredina ,bila ona velika ili mala, nije pošteđena gudrovine....
- zlatiborka
#3 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Znam da je tako, cak i gore od toga! Male ulicne dilere hvataju (kobajagi se bore protiv narkomanije), a oni veliki, mocni i pod necijom zastitom dalje rade, obrcu ogromne pare i bogate se na nesreci narkomanskih ovisnika! Ubijedjena sam da to nije slucajno, da namjerno upropastavaju citave generacije.uvjek dobar gost wrote:... Postavite svi Vi sebi pitanje koliko se para vrti oko ovog vrlo unosnog biznisa...???? Ko uzima djelić kolača...???
Jer ne mogu mladima ponuditi bolji zivot, dobro skolovanje, zaposlenje i da pristojno zive od svog rada. Zato, evo omladino, nudi vam se gudra, da vam bude fino i ne mislite na probleme, ni da pokusate da se pobunite protiv ovakvog jadnog zivota!
-
Kjajević Majko
#4 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Ovo je mila majka kako će biti. Tek kad bi počela umirati djeca ministara od loše koke nešto bi se napravilo, ali oni imaju lovu za dobru koku, tako da ništa. 
-
Mobile_Disco
#5 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Nije ni prvi ni posljednji.. Sve mladje i mladje osobe pocinju da se navlace na teze droge.. Znam da ce me mnogi napasti zbog ovoga.. Ali.. Meni apsolutno nije zao ni jedne osobe koja zavrsi na ovaj nacin.. Kad on sam sebi misli Zlo.. Zasto da ga ja zalim? Znao je u sta se uvaljuje.. Znao je kako ce zavrsiti ako ne prestane..
- uvjek dobar gost
#6 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Mobile_Disco wrote:Nije ni prvi ni posljednji.. Sve mladje i mladje osobe pocinju da se navlace na teze droge.. Znam da ce me mnogi napasti zbog ovoga.. Ali.. Meni apsolutno nije zao ni jedne osobe koja zavrsi na ovaj nacin.. Kad on sam sebi misli Zlo.. Zasto da ga ja zalim? Znao je u sta se uvaljuje.. Znao je kako ce zavrsiti ako ne prestane..
Meni ih jeste žao, istina jeste da su znali u šta se uvlače , jer heroin više recimo nije enigma...
No ja lično ne mogu kriviti ljude koji su nedovoljno jaki il nedovoljno svjesni, meni jeste žao njih i njihovih familija....
Kivan sam na sistem koji nikakvu podršku ne pruža i kivan sam na populaciju koja se pravi da se sve skupa ovo ne dešava....
Puno ima prevaranata koji su u stanju raju navuči na svašta da bi kasnije imali hajra od toga, skoro sam čuo priču jedne djevojke od 19. godina.... kako ju je momak njen probao navući na horkana... pod izgovorom, ono dosadno nam je ... mogli bi se malo zabaviti... i slično...
Pojedinac koji je svjestan, obrazovan, dovoljno jak i hrabar može da se odupre.., a nas dobra većina nije takva...
To je danas nešto što je prije bila regruracija... il pušenje cigara i trave iza male škole.....
- metal_rules_cura
#7 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Dokle vise?? Cini mi se da granice nema...
Nije bit u narkomanima kao takvim (takvih je bilo u svim drustvima i vremenima i ne moze se ocekivati da nema nijednog) vec je bit u tome sto drzava ne cini nista da se to suzbije, smanji, sprijeci i da postoje adekvatne kazne. Ali ne za sitne ribe vec one krupne. A da bi se one uhvatile treba manje krasti, biti manje korumpiran i na kraju imati novca i za toksikoloski centar. Ovdje to nije slucaj.
Zali boze samo postenih osoba i onih koje poslu pristupaju profesionalno... Nista tu ne mogu iako bi itekako htjeli. I onda mi neko kaze "imaj nade"
Nije bit u narkomanima kao takvim (takvih je bilo u svim drustvima i vremenima i ne moze se ocekivati da nema nijednog) vec je bit u tome sto drzava ne cini nista da se to suzbije, smanji, sprijeci i da postoje adekvatne kazne. Ali ne za sitne ribe vec one krupne. A da bi se one uhvatile treba manje krasti, biti manje korumpiran i na kraju imati novca i za toksikoloski centar. Ovdje to nije slucaj.
Zali boze samo postenih osoba i onih koje poslu pristupaju profesionalno... Nista tu ne mogu iako bi itekako htjeli. I onda mi neko kaze "imaj nade"
-
Mobile_Disco
#8 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Ma svi oni znaju u sta se uvlace.. Jer su prije nego su se navukli.. znali kako izgledaju narkomani.. i sta donosi taj "sport"..uvjek dobar gost wrote:Mobile_Disco wrote:Nije ni prvi ni posljednji.. Sve mladje i mladje osobe pocinju da se navlace na teze droge.. Znam da ce me mnogi napasti zbog ovoga.. Ali.. Meni apsolutno nije zao ni jedne osobe koja zavrsi na ovaj nacin.. Kad on sam sebi misli Zlo.. Zasto da ga ja zalim? Znao je u sta se uvaljuje.. Znao je kako ce zavrsiti ako ne prestane..
Meni ih jeste žao, istina jeste da su znali u šta se uvlače , jer heroin više recimo nije enigma...
No ja lično ne mogu kriviti ljude koji su nedovoljno jaki il nedovoljno svjesni, meni jeste žao njih i njihovih familija....
Kivan sam na sistem koji nikakvu podršku ne pruža i kivan sam na populaciju koja se pravi da se sve skupa ovo ne dešava....
Puno ima prevaranata koji su u stanju raju navuči na svašta da bi kasnije imali hajra od toga, skoro sam čuo priču jedne djevojke od 19. godina.... kako ju je momak njen probao navući na horkana... pod izgovorom, ono dosadno nam je ... mogli bi se malo zabaviti... i slično...
Pojedinac koji je svjestan, obrazovan, dovoljno jak i hrabar može da se odupre.., a nas dobra većina nije takva...
To je danas nešto što je prije bila regruracija... il pušenje cigara i trave iza male škole.....
- zlatiborka
#9 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Od kokaina se ne moze lako predozirati jer se smrce na nos i dejstvo mu traje najvise 2 sata. Kokain je najskuplja droga i zato se uglavnom i ne mijesa sa drugim supstancama. Kokain koriste, kako je vec poznato, debeli lovatori, estradne licnosti i svi zeljni publiciteta na neki nacin. Kokain je droga koja ushicuje, konzument se osjeca kao da je jedini on na svijetu najvazniji, pa obilato prikazuje sve svoje 'kvalitete'.Kjajević Majko wrote:Ovo je mila majka kako će biti. Tek kad bi počela umirati djeca ministara od loše koke nešto bi se napravilo, ali oni imaju lovu za dobru koku, tako da ništa.
Heroin je nesto sasvim drugo, on izaziva blazenstvo, mir, srecu i narkomanu je sve ruzicasto, sve mu ravno do mora. Moze se uzimati na vise nacina ali je najgori intravenozni, jer se ne zna sa cim je heroin pomijesan, a u cistom obliku se skoro i ne koristi. I jos, sto je vazno, dostupnost i ponuda u Sarajevu je ogromna, cijena simbolicna, dileri na svakom koraku, a policije nigdje. Ne stradavaju samo narkomani, vec ponajvise njihovi najblizi, koji ne znaju kako da se nose sa ovom posasti.....
Kako kazu strucnjaci, dovoljno je najvise do 10 sporadicnih uzivanja heroina pa da neko postane teski ovisnik. Jer heroin mijenja hemiju mozga, jednostavno normalnu osobu pretvara u ovisnika. I upravo se zato i zove DJAVOLJI PRAH ili DJAVO U MALOM PAKOVANJU! A treba jako puno snage, volje i strpljenja ako se neko hoce iscupati iz heroinske ovisnosti, najvise samog ovisnika a puno i njegove familije, tj. 'suovisnika'.
O svemu ovome i mnogo detaljnije mozete procitati na http://www.narkomanija.ba, naravno koga zanima, da u buduce ne kritikuje na prazno!
NAPOMENA:
Nemam namjeru da branim narkomane, niti da propagiram upotrebu droge, hocu samo da reknem da je ovo veliki svjetski problem, razne drzave se bore protiv droge na razlicite nacine, nasa drzava se pravi kao da problem ne postoji, nema strategiju borbe protiv narkomanije (ni protiv kriminala koji je posljedica i istovremeno uzrok narkomanije), nema cak ni laboratoriju za toksikolska ispitivanja!
Sram vas bilo u vlasti sto se nikad niste potrudili da riijesite, ili bar pokusate da rijesite problem narkomanije u BiH, sram vas bilo, samo vam porucujem:
Ispred vasih vrata ce mecka zaigrati kad tad, nikakva eksluzivna ili najnovija ruska klinika nece pomoci vasim dragim potomcima kad ih droga zarobi! Sve se vraca i sve se placa, imajte to na umu!
-
Kjajević Majko
#10 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Znam za situaciju, samo sam karikirao sa kokom i babinim sinovima. Nebitno...
Problem je što je gram trave pred zakonom isto što i gram heroina, a isplativije je prodavati heroin kojeg zadnjih godina ima u izobilju pa za pišljivih 10 maraka možeš kupit četvrt grama.
Problem je što i ove sitne dilere brzo puste jer su većinom i sami ovisnici.
Problem je što djeca ne znaju da će im diler prodati bilo šta da se domogne love.
Problem je što ovisnike gledaju kao kriminalce a ne kao bolesnike kojima treba neko da im pomogne jer se sami iz toga ne mogu izvući.
Problem je što ja na svaki kilometar kvadratni mogu kupiti, a policija ništa ne radi.
Jedino edukacija, prevencija i legalizacija mogu pomoći. Popratnog kriminala je previše da i dalje stanje ostane isto.
Ne zagovaram uzimanje droge, ali ako će je neko probati on to može i sada napraviti. Na kraju krajeva ima i dosta legalnih supstanci koje su jače od "lakih" droga.
Problem je što je gram trave pred zakonom isto što i gram heroina, a isplativije je prodavati heroin kojeg zadnjih godina ima u izobilju pa za pišljivih 10 maraka možeš kupit četvrt grama.
Problem je što djeca ne znaju da će im diler prodati bilo šta da se domogne love.
Problem je što ovisnike gledaju kao kriminalce a ne kao bolesnike kojima treba neko da im pomogne jer se sami iz toga ne mogu izvući.
Problem je što ja na svaki kilometar kvadratni mogu kupiti, a policija ništa ne radi.
Jedino edukacija, prevencija i legalizacija mogu pomoći. Popratnog kriminala je previše da i dalje stanje ostane isto.
Ne zagovaram uzimanje droge, ali ako će je neko probati on to može i sada napraviti. Na kraju krajeva ima i dosta legalnih supstanci koje su jače od "lakih" droga.
-
barby02
#11 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Samo cu da ispravim krivi navod u "Oslobodjenju" ili stamparsku gresku. Mladen je bio 67. godiste a ne 76.
Niko ovo ne bi trebao docekati ali je do drzave najvise, to znamo, a ja licno nisam ni slucajno za legalizaciju nego samo kazne , sve moguce koje postoje. . jer u nasoj zemlji mladima nije fino, divno i krasno i samo se treba da ocepi neka tempirana bomba i tu je kraj. Ta legalizacija bi u nasem mentalitetu izazvala kontraefekt. . .
Niko ovo ne bi trebao docekati ali je do drzave najvise, to znamo, a ja licno nisam ni slucajno za legalizaciju nego samo kazne , sve moguce koje postoje. . jer u nasoj zemlji mladima nije fino, divno i krasno i samo se treba da ocepi neka tempirana bomba i tu je kraj. Ta legalizacija bi u nasem mentalitetu izazvala kontraefekt. . .
-
ninja-san
#12 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Stvar je u tome koliko se MUP zali fokusirati na ovaj problem.
Nije to neka mudrost. Evo svatko od nas ovdje na forumu zna u svojoj ulici ili svom kvartu, tko se drogira, tko je tek pocetnika a tko diler, kao sto znamo tko su nam pijanci, kurve itd. Je li tako?
Zna to i policija, i umjesto da nakace 5 drotova iz stanice da prate i nadziru svaki dan po 5-10 narkomana u svakoj opcini 9i tako dolaze do manjih dilera, pa do vecih.... oni stanu na raskrizju i zaustavljaju mene sa rotacijom k'o zadnjeg kriminalca, jer mi ne radi desno stop svjetlo na autu (pregorila sijalica a da nisam primjetio).
E dok se ne budu probudili gradjani ( nedavno se nakon ubojstva Denisa probudilo građanstvo i pritislo vlast da rijesava problem maloljetnih delikvenata i evo vec je pocelo, traze se lokacije , zatvorI). Isto tako gradjani trebaju izlaziti svaki dan na prosvjede pred MUP kanotna i traziti smjenu odgovornih, dok se ne pohapsi dilerska bagra ( kad se zatrese stolica ministru i komandiru policije, da vidis kako oni idu i rade, sve nesto pronalaze i otkrivaju).
P.S. ima dobar primjer, prije par mjeseci u Vogosci se nije moglo opstati od mangupa koji su autima stnacali kroz glavnu ulicu koja je u ravnici, po 80-90 km/h. U toj ulici su posta, skola, kafici.... sve dok netko nije poslao dopis ministru, Odmah sutra u naselju drotovi na motociklima, stoje u sporednim ulicicama i cekaju trkace, za sat vrmena 15 ,mladih drkadz**a zaplati vozackom, tj. sve se moze kad se hoce.....
Nije to neka mudrost. Evo svatko od nas ovdje na forumu zna u svojoj ulici ili svom kvartu, tko se drogira, tko je tek pocetnika a tko diler, kao sto znamo tko su nam pijanci, kurve itd. Je li tako?
Zna to i policija, i umjesto da nakace 5 drotova iz stanice da prate i nadziru svaki dan po 5-10 narkomana u svakoj opcini 9i tako dolaze do manjih dilera, pa do vecih.... oni stanu na raskrizju i zaustavljaju mene sa rotacijom k'o zadnjeg kriminalca, jer mi ne radi desno stop svjetlo na autu (pregorila sijalica a da nisam primjetio).
E dok se ne budu probudili gradjani ( nedavno se nakon ubojstva Denisa probudilo građanstvo i pritislo vlast da rijesava problem maloljetnih delikvenata i evo vec je pocelo, traze se lokacije , zatvorI). Isto tako gradjani trebaju izlaziti svaki dan na prosvjede pred MUP kanotna i traziti smjenu odgovornih, dok se ne pohapsi dilerska bagra ( kad se zatrese stolica ministru i komandiru policije, da vidis kako oni idu i rade, sve nesto pronalaze i otkrivaju).
P.S. ima dobar primjer, prije par mjeseci u Vogosci se nije moglo opstati od mangupa koji su autima stnacali kroz glavnu ulicu koja je u ravnici, po 80-90 km/h. U toj ulici su posta, skola, kafici.... sve dok netko nije poslao dopis ministru, Odmah sutra u naselju drotovi na motociklima, stoje u sporednim ulicicama i cekaju trkace, za sat vrmena 15 ,mladih drkadz**a zaplati vozackom, tj. sve se moze kad se hoce.....
-
Leonid Breznjev
#13 Re: OPET DROGA - dokle vise?
oprosti mi @zlatiborka, nisam mogao odoliti...

eto, oprosti mi..Arslan wrote:zlatiborka wrote:Od kokaina se ne moze lako predozirati jer se smrce na nos
![]()
i dejstvo mu traje najvise 2 sata.
Kokain je najskuplja droga i zato se uglavnom i ne mijesa sa drugim supstancama. Kokain koriste, kako je vec poznato, debeli lovatori
![]()
estradne licnosti
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i svi zeljni publiciteta na neki nacin.
![]()
Kokain je droga koja ushicuje, konzument se osjeca kao da je jedini on na svijetu najvazniji, pa obilato prikazuje sve svoje 'kvalitete'.
![]()
![]()
Heroin je nesto sasvim drugo, on izaziva blazenstvo,![]()
mir, srecu
narkomanu je sve ruzicasto, sve mu ravno do mora.
Moze se uzimati na vise nacina ali je najgori intravenozni, jer se ne zna sa cim je heroin pomijesan, a u cistom obliku se skoro i ne koristi. I jos, sto je vazno, dostupnost i ponuda u Sarajevu je ogromna,
![]()
cijena simbolicna,
dileri na svakom koraku,![]()
a policije nigdje.
Ne stradavaju samo narkomani, vec ponajvise njihovi najblizi, koji ne znaju kako da se nose sa ovom posasti.....
, http://forum.politik.de/forum/showthread.php?t=48993 ,
![]()
![]()
- zlatiborka
#14 Re: OPET DROGA - dokle vise?
@Arslane,
genijalno, gdje nadje sve ove face, ismijala sam se pravo......
genijalno, gdje nadje sve ove face, ismijala sam se pravo......
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#15 Re: OPET DROGA - dokle vise?
to nazalost mnogi ne shvacaju ozbiljno,cak misle da ima spasa u nekakvim rehabitacionim centrima
nazalost mali procenat ovisnika se zauvjek izvuce iz toga.Da znaju u sta se upustaju u koji pakao ne bi ni pomislili na to,na zalost kao sto rekoh to se smatra COOL
Koliko treba obicnome covjeku da se oslobodi alkohola,cigareta,viska kilograma sad zamislite koliko treba da se oslobodis droge.....nenormalna volja,ljubav porodice,prijatelja itd
Drugs Make You Ugly
Koliko treba obicnome covjeku da se oslobodi alkohola,cigareta,viska kilograma sad zamislite koliko treba da se oslobodis droge.....nenormalna volja,ljubav porodice,prijatelja itd
Drugs Make You Ugly
- zlatiborka
#16 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Jos se ne zna ko je pocinilac i naredbodavac atentata na Jozu Leutara. Nekakav Merim Galijasevic je dobio, cini mi se, 500 hiljada KM za informacije koji bi pomogli policiji da nadje krivce. Medjutim, krivci jos nisu nadjeni, ne znam sta se desilo sa ovih 500 hiljada KM, a onaj Merim je u zatvoru u Zenici.
Kruzile su price da je Jozo Leutar ubijen jer je bio na tragu NARKO mafiji u BiH. Ko dirne u tu mafiju, lose mu se pise, a Jozo je platio glavom.
Zna li neko vise o slucaju Leutar, sta se do sada pronaslo, ima li novih osumnjicenih itd......
Kruzile su price da je Jozo Leutar ubijen jer je bio na tragu NARKO mafiji u BiH. Ko dirne u tu mafiju, lose mu se pise, a Jozo je platio glavom.
Zna li neko vise o slucaju Leutar, sta se do sada pronaslo, ima li novih osumnjicenih itd......
- metal_rules_cura
#17 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Da, ljubav svih okolo ali sve do momenta dok ovisnik ne prizna da je ovisnik nema mu bas ni najmanje sanse za oporavak. Dok si u tom zacaranom krugu mali broj njih prizna da je to sve pogresno i da su ovisnici. Vecina tvrdi kako uvijek moze prestati samo da mahne prstom. Nakon priznanja samom sebi imas pola puta do oporavka (kazu), pa tek onda slijedi ljubav, podrska itd. Uzalud to sve ako dajes osobi koja ne shvata bit. I tako ti je u svemu, ne samo u ovome.pici wrote:to nazalost mnogi ne shvacaju ozbiljno,cak misle da ima spasa u nekakvim rehabitacionim centrimanazalost mali procenat ovisnika se zauvjek izvuce iz toga.Da znaju u sta se upustaju u koji pakao ne bi ni pomislili na to,na zalost kao sto rekoh to se smatra COOL
![]()
Drugs Make You Ugly
-
arze
#18 Re: OPET DROGA - dokle vise?
PA sta jel to trebam ga tretirat ko gospdina?kod nas nema u bih narkomana a da nije klosar!!ima mozda 0.5%--to su oni koji imaju love!Kjajević Majko wrote:Znam za situaciju, samo sam karikirao sa kokom i babinim sinovima. Nebitno...
Kako ce njemu drzava obezbjedit neke uslove kad vecina normalne omladine koja nije na drogama nema posla.Vozdra ba jos trebam razmisljat sta ce bit sa junkovima.Nismo mi Rusija il neka takva drzava u kojoj narkomani svakog mjeseca dobivaju soc.pomoc i ciste iglee!!
Kod nas neke osnovne stvari nisu razjasnjenje a kamoli problem narkomanije.Eto kako i trava poskupi i manje odma ima vutree.Mislim ima nje puno i sad al kad bude 20KM paket trave vidjet cemo ko ce tad pusit.
- metal_rules_cura
#20 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Mora se razmisljati jer je drzava itekako narkomanima obezbijedila, vise nego onima koji to nisu, vjeruj. Svaki dan registrovani narkomani drzavu kostaju enorman novac. To znam iz prve ruke... Ne igle i socijalna pomoc, ali druge vrste nazovi "pomagala" da... Tako da mora postojati nacin da se vise sprijeci nego lijeci, a ne dignu ruke od svega jer smo poor.arze wrote:PA sta jel to trebam ga tretirat ko gospdina?kod nas nema u bih narkomana a da nije klosar!!ima mozda 0.5%--to su oni koji imaju love!Kjajević Majko wrote:Znam za situaciju, samo sam karikirao sa kokom i babinim sinovima. Nebitno...
Kako ce njemu drzava obezbjedit neke uslove kad vecina normalne omladine koja nije na drogama nema posla.Vozdra ba jos trebam razmisljat sta ce bit sa junkovima.Nismo mi Rusija il neka takva drzava u kojoj narkomani svakog mjeseca dobivaju soc.pomoc i ciste iglee!!
Kod nas neke osnovne stvari nisu razjasnjenje a kamoli problem narkomanije.Eto kako i trava poskupi i manje odma ima vutree.Mislim ima nje puno i sad al kad bude 20KM paket trave vidjet cemo ko ce tad pusit.
Nebitno da li je jaka drzava u pitanju ili ne strategija protiv ovakvih posasti mora postojati!
-
Kjajević Majko
#21 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Nisam mislio kako ti ili ja gledamo na ovisnike, nego kako država gleda na njih. Umjesto da im pokušaju pomoći izaći iz tog pakla oni ih zatvaraju i prave od njih još gore ovisnike. Oni sami ne mogu izaći iz tog kruga i bukvalno ih treba iščupati iz svega toga. U BiH mislim da imaju samo 2 dobre komune a nijedna nije državna (čak šta više mislim da im država uopšte ni ne pomaže).arze wrote:PA sta jel to trebam ga tretirat ko gospdina?kod nas nema u bih narkomana a da nije klosar!!ima mozda 0.5%--to su oni koji imaju love!
I sam/a kažeš trava će biti 20KM, a to je pola grama horsa, a ko će tad pušiti i prodavati.
- dino_Ze
#22 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Trenutno u Zenici je puno lakse kupit speed nego travu i to je bas sramota.
Za 10 KM se dobije vise speeda nego trave, valjda ovoj omladini danas lakse smrkat speed nego pusit travu.
Speed mozes koristit gdje hoces, a za travu se moras dobro sakrit, jer te moze uhapsit policija.
Nedavno su u Zenici na Kamberovicima uhapsili 5 momaka zato sto su pusili i jos objavili to heheeheh pa kako ih nije stid.
Za 10 KM se dobije vise speeda nego trave, valjda ovoj omladini danas lakse smrkat speed nego pusit travu.
Speed mozes koristit gdje hoces, a za travu se moras dobro sakrit, jer te moze uhapsit policija.
Nedavno su u Zenici na Kamberovicima uhapsili 5 momaka zato sto su pusili i jos objavili to heheeheh pa kako ih nije stid.
-
barby02
#23 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Tacnodino_Ze wrote:Trenutno u Zenici je puno lakse kupit speed nego travu i to je bas sramota.
- Milet
#24 Re: OPET DROGA - dokle vise?
jako mi je žao ove omladine što propada na ovakav način a nemogu im pomoći 
- uvjek dobar gost
#25 Re: OPET DROGA - dokle vise?
Dilerima je lakše dilati speed nego travu jer nema mirisa a i lokalno se već proizvodi. djeca i omladina vuku ćize ko ludi jer kao vutra ih spušta i spava im se..mada i zarađuju više od hemije., a u stvari ne mogu se nit znaju se opustiti ... na speedu il drugim hemijama su IN.. pa cure danas se kući vode ako im pokažeš da imaš gram bijelog... onda u četri zida slijedi lud provod...dino_Ze wrote:Trenutno u Zenici je puno lakse kupit speed nego travu i to je bas sramota.
Bruka je što je policija do grla u svemu ovome, em što su saučesnici em što štite lokalne dilere i likove koji rade ili stoje iza svega...
Sve u svemu... nisam pametan šta i kako, sistem mora pružiti ruku spasa ovim ljudima, mi moramo kao pojedinci kao članovi društva omogućiti (bez predrasuda) novu priliku ljudima koji se trude da se skinu sa gudrovine...
Znam par ljudi koji su uspjeli da se skinu sa horkana, sada na njima vidim posljedice, ali vidim i ponos jer uspjeli su se skinuti i danas žive svoj život....
Djeca bez opcija za kreativno trošenje svog vremena... prije il kasnije posegnu za opijatima, u ovisnosti od ekipe sa kojom se druže... odabrati će... hemiju il prirodu.....
Neka smo mi uveli vjeronauku u obdaništa i školstvo..., a o drogi i sexu... ni mukajet.....
jazuk.... jazuk mi je ljudi koji grohnu.... neki jednostavno ne mogu izdržati pritisak, a neki jesu zaista jesu povodljivi....

narkomanu je sve ruzicasto, sve mu ravno do mora.

,