Operacija trbušne aorte

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

laik1981

#1 Operacija trbušne aorte

Post by laik1981 »

Naime, jedan suprugin rodjak ima aneurizmu na stomacnoj aorti koju bi trebao operisati pod hitno. Na KCUS-u i u Opcoj Bolnici to ne zele da urade, a kao opravdanje im je da nemaju timove za tu operaciju. Kacila, koji navodno radi i na KCUS-u, nudi da tu operaciju uradi u privatnoj klinici i trazi 35000KM za istu. Covjek se na kraju odlucio da ide u Beograd jer tamo kao ima neki bas strucnjak za tu problematiku i ta operacija bi kostala 30000 kod njega.

Oboljelom je receno da ZZO ne pokriva troskove takvih operacija. Mene interesuje ima li neko iskustva sa ovakvim situacijama? Postoji li neka mogucnost da se bar dio troska na neki nacin namiri od zdravstvenog osiguranja?
dr_Evil

#2 Re: Operacija trbušne aorte

Post by dr_Evil »

laik1981 wrote: 06/06/2023 11:56 Naime, jedan suprugin rodjak ima aneurizmu na stomacnoj aorti koju bi trebao operisati pod hitno. Na KCUS-u i u Opcoj Bolnici to ne zele da urade, a kao opravdanje im je da nemaju timove za tu operaciju. Kacila, koji navodno radi i na KCUS-u, nudi da tu operaciju uradi u privatnoj klinici i trazi 35000KM za istu. Covjek se na kraju odlucio da ide u Beograd jer tamo kao ima neki bas strucnjak za tu problematiku i ta operacija bi kostala 30000 kod njega.

Oboljelom je receno da ZZO ne pokriva troskove takvih operacija. Mene interesuje ima li neko iskustva sa ovakvim situacijama? Postoji li neka mogucnost da se bar dio troska na neki nacin namiri od zdravstvenog osiguranja?
Iskustveno, ne bas sa ovim, ali ako doktori napisu da nisu u stanju da urade operaciju i daju preporuku za Beograd, onda bi trebalo sve da bude uredu sa ZZO da oni to snose. Obicno sve stane kod toga da doktori nece da napisu uputnicu i preporuku.

Da li postoje neke operacije koje ZZO ne snosi, ne znam, vrlo moguce. Ali kreni od preporuke, pa onda dalje gonjaj ljude
sahbazzz

#3 Re: Operacija trbušne aorte

Post by sahbazzz »

Moj otac je prosle godine u martu/aprilu radio operaciju trbusne aorte na KCUS. Operaciju radio dr. Amel Hadzimehmedagic (mozda sam fulio prezime :D ), sve dobro proslo, extra odradjen posao, ziv zdrav, zavrsio sve kontrole. Nije mi jasno kako sad nemaju timove, sjecam se da je vise doktora radilo istu operaciju. Nije valjda da su svi otisli :?
laik1981

#4 Re: Operacija trbušne aorte

Post by laik1981 »

dr_Evil wrote: 06/06/2023 12:00
laik1981 wrote: 06/06/2023 11:56 Naime, jedan suprugin rodjak ima aneurizmu na stomacnoj aorti koju bi trebao operisati pod hitno. Na KCUS-u i u Opcoj Bolnici to ne zele da urade, a kao opravdanje im je da nemaju timove za tu operaciju. Kacila, koji navodno radi i na KCUS-u, nudi da tu operaciju uradi u privatnoj klinici i trazi 35000KM za istu. Covjek se na kraju odlucio da ide u Beograd jer tamo kao ima neki bas strucnjak za tu problematiku i ta operacija bi kostala 30000 kod njega.

Iskustveno, ne bas sa ovim, ali ako doktori napisu da nisu u stanju da urade operaciju i daju preporuku za Beograd, onda bi trebalo sve da bude uredu sa ZZO da oni to snose. Obicno sve stane kod toga da doktori nece da napisu uputnicu i preporuku.

Da li postoje neke operacije koje ZZO ne snosi, ne znam, vrlo moguce. Ali kreni od preporuke, pa onda dalje gonjaj ljude
Upravo ovo. Ne zele da daju preporuku. Ja ne kontam zasto ako vec ne mogu da operisu ovdje? Bukvalno mu receno da ne mogu nista uraditi jer nemaju timove za to. I Kacila mu isto rekao, s tim da mu je predlozio operaciju u svojoj klinici jer tu ocigledno ima tim sposoban da to odradi. U ZZO mu rekli da ne pokrivaju troskove. Covjek je prepusten sam sebi. Nekako ce se snaci za pare, bar bi trebao, ali, cak i kada je nase zdravstvo u pitanju, malo mi nevjerovatno zvuci da bolesnika tako hladno otkace i prepuste sve u njegove ruke.
dr_Evil

#5 Re: Operacija trbušne aorte

Post by dr_Evil »

laik1981 wrote: 06/06/2023 12:07
Upravo ovo. Ne zele da daju preporuku. Ja ne kontam zasto ako vec ne mogu da operisu ovdje? Bukvalno mu receno da ne mogu nista uraditi jer nemaju timove za to. I Kacila mu isto rekao, s tim da mu je predlozio operaciju u svojoj klinici jer tu ocigledno ima tim sposoban da to odradi. U ZZO mu rekli da ne pokrivaju troskove. Covjek je prepusten sam sebi. Nekako ce se snaci za pare, bar bi trebao, ali, cak i kada je nase zdravstvo u pitanju, malo mi nevjerovatno zvuci da bolesnika tako hladno otkace i prepuste sve u njegove ruke.
U slucaju moje familije koverta doktoru nije pomogla da napise, u kolege je koverta pomogla. S tim da ide to na neku komisiju pa je potrebno redovno podmazivanje dok ne dodje na ZZO.

Mi smo na kraju privatnu kliniku platitili, srecom mogli smo.

Cudno su putevi gospodnjih doktUra.
laik1981

#6 Re: Operacija trbušne aorte

Post by laik1981 »

sahbazzz wrote: 06/06/2023 12:02 Moj otac je prosle godine u martu/aprilu radio operaciju trbusne aorte na KCUS. Operaciju radio dr. Amel Hadzimehmedagic (mozda sam fulio prezime :D ), sve dobro proslo, extra odradjen posao, ziv zdrav, zavrsio sve kontrole. Nije mi jasno kako sad nemaju timove, sjecam se da je vise doktora radilo istu operaciju. Nije valjda da su svi otisli :?
Izgleda da nisi fulio prezime. Hvala ti na ovom odgovoru. Preporucicu mu da direktno kontaktira ovog doktora.
mali_balon

#7 Re: Operacija trbušne aorte

Post by mali_balon »

Cuj nece da napise...dobri oni zivi hodaju
Last edited by mali_balon on 06/06/2023 12:13, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#8 Re: Operacija trbušne aorte

Post by studiorum_tuzlaensis »

"Nemaju timove u bolnici", a ne daju preporuku je samo jos jedna fraza kojom porucuju da se mora 'zakitit mlada keshom $$' pa da se krene lagano sa pripremama za operaciju.

Ja bi svakako ganjao da se operisem bilo gdje vani, refundacija je naravno moguca, ali opet zacarani krug treba 'zakititi' na kantonalnom/federalnom nivou da prođe. Pored direktnih kontakata sa doktorima, pogledaj zakone, procedure u KCUS za ovakve slucajeve (koliko znam i direktorica je isto imala nekih intervencija ovog tipa), javi se nekim zastupnicima sa federalnog/kantonalnog nivoa koji mogu lako doci do internih procedura u ustanovama za ovakve slucajeve i sl.

Pored politicke situacije, lose zdravstvo je rak rana ove države i jedan od razloga egzodusa bolje situiranih porodica.

Zelim ti brz i sretan oporavak rođaka.
laik1981

#9 Re: Operacija trbušne aorte

Post by laik1981 »

sahbazzz wrote: 06/06/2023 12:02 Moj otac je prosle godine u martu/aprilu radio operaciju trbusne aorte na KCUS. Operaciju radio dr. Amel Hadzimehmedagic (mozda sam fulio prezime :D ), sve dobro proslo, extra odradjen posao, ziv zdrav, zavrsio sve kontrole. Nije mi jasno kako sad nemaju timove, sjecam se da je vise doktora radilo istu operaciju. Nije valjda da su svi otisli :?
Ako imas direktan kontakt ovog doktora bio bih zahvalan. Moze u pp.
darius_maximus

#10 Re: Operacija trbušne aorte

Post by darius_maximus »

Koliko znam iz jednog drugog slučaja, ide:
- zahvat se ne može uraditi kod nas (treba potvrda od klinike)
- zahvat se može uraditi u drugoj državi (kod nas je bio Zagreb)
- uz potvrdu da se ne može uraditi kod nas i račun iz druge države, traži se naknadno povrat troškova (nema garanta da ćeš dobiti)

Dakle, svakako mora platiti iz svog džepa, jedino se kasnije onda može ganjati za pare.
Trebaju potvrde za sve i klinika mora reći da ne može uraditi zahvat.
Slučaj o kojem ja govorim je odbijen, tako da nisam siguran da ćete išta izganjati...

Doduše, ovo je bilo prije 5-6 godina, pa ne znam je li se šta mijenjalo.
nepass1

#11 Re: Operacija trbušne aorte

Post by nepass1 »

Ako je indicirana operacija, a niko ne moze da radi onda ti kcus i oban moraju izdati potvrdu da ne mogu raditi operaciju. Onda to nosis u federalni zavod i oni finansiraju operaciju i ostale troskove. Samo sto ti oni kazu gdje ides. Ne mozes birati.
Eh sad ako se radi npr u tuzli to provjeri mislim da bi to trebao kantonalni zavod da refundira.
Ako nema preporuku od doktora za operaciju onda nece refundirati.
nepass1

#12 Re: Operacija trbušne aorte

Post by nepass1 »

Tek sad ovo citam. Navali,priprijeti napravi haos nek daju preporuku. Pokrice kantonalni zavod kod kacile op. Ne moze i ne smije biti da kazu trebao bi ali ne mozemo/smijemo napisati preporuku
nepass1

#13 Re: Operacija trbušne aorte

Post by nepass1 »

darius_maximus wrote: 06/06/2023 12:16
Koliko znam iz jednog drugog slučaja, ide:
- zahvat se ne može uraditi kod nas (treba potvrda od klinike)
- zahvat se može uraditi u drugoj državi (kod nas je bio Zagreb)
- uz potvrdu da se ne može uraditi kod nas i račun iz druge države, traži se naknadno povrat troškova (nema garanta da ćeš dobiti)

Dakle, svakako mora platiti iz svog džepa, jedino se kasnije onda može ganjati za pare.
Trebaju potvrde za sve i klinika mora reći da ne može uraditi zahvat.
Slučaj o kojem ja govorim je odbijen, tako da nisam siguran da ćete išta izganjati...

Doduše, ovo je bilo prije 5-6 godina, pa ne znam je li se šta mijenjalo.
Ne placa se iz svog dzepa. Ima zavod ugovorene klinike kao acibadem i u bg ima klinika. Odradi se s e ovi ispostave racun i zavod plati
laik1981

#14 Re: Operacija trbušne aorte

Post by laik1981 »

nepass1 wrote: 06/06/2023 12:20
Ako je indicirana operacija, a niko ne moze da radi onda ti kcus i oban moraju izdati potvrdu da ne mogu raditi operaciju. Onda to nosis u federalni zavod i oni finansiraju operaciju i ostale troskove. Samo sto ti oni kazu gdje ides. Ne mozes birati.
Eh sad ako se radi npr u tuzli to provjeri mislim da bi to trebao kantonalni zavod da refundira.
Ako nema preporuku od doktora za operaciju onda nece refundirati.
Prenijecu sve.

Pisem na osnovu informacija koje imam. Mozda i nemam sve informacije. Uglavnom hvala svima na odgovorima i smjernicama.
moimoi

#15 Re: Operacija trbušne aorte

Post by moimoi »

Ja bih prije advokata angazirala nego trazila stele.
laik1981

#16 Re: Operacija trbušne aorte

Post by laik1981 »

nepass1 wrote: 06/06/2023 12:23
Tek sad ovo citam. Navali,priprijeti napravi haos nek daju preporuku. Pokrice kantonalni zavod kod kacile op. Ne moze i ne smije biti da kazu trebao bi ali ne mozemo/smijemo napisati preporuku
Mogu druze samo prenijeti savjete. Ja tog covjeka i ne poznajem. Poznajem mu kcerku i zeta. Kcerka zvala moju zenu da je informise i da trazi neki savjet, da vidi imamo li mi kakvu vezu. Na osnovu informacija koje nam je rekla i pisem. Nisam imao nikakvog iskustva sa ovakvim stvarima, pa i ne znam nista, a zelim im pomoci na bilo koji nacin.
nivla

#17 Re: Operacija trbušne aorte

Post by nivla »

ma to je velika vjerovatnoca da umrea na operaciji pa se boje, nije bitna toliko strucnost, znam covjeka koji je bukvalno birao tim ljudi koji ce ga operisat, pa umro na operacijskom stolu, sto se tice stanja prije operacije moglo se reci da je bio zdrav
NediM17

#18 Re: Operacija trbušne aorte

Post by NediM17 »

Koliko znam Amel je još gore na klinici i to v.d. načelnik.
laik1981

#19 Re: Operacija trbušne aorte

Post by laik1981 »

nivla wrote: 06/06/2023 12:31 ma to je velika vjerovatnoca da umrea na operaciji pa se boje, nije bitna toliko strucnost, znam covjeka koji je bukvalno birao tim ljudi koji ce ga operisat, pa umro na operacijskom stolu, sto se tice stanja prije operacije moglo se reci da je bio zdrav
Kod svake operacije postoji mogucnost da pacijent umre. To ne smije biti razlog da ne pokusaju nekog izlijeciti. Uzas. Moras imati u steku nekoliko desetina hiljada maraka da bi bio u mogucnosti da pokusas sebi spasiti zivot.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20 Re: Operacija trbušne aorte

Post by konektovan »

laik1981 wrote: 06/06/2023 12:14
Ako imas direktan kontakt ovog doktora bio bih zahvalan. Moze u pp.
Amel je odlican doktor,..a isto tako i dobar insan, bar je bio.. :mrgreen: skromniji od mnogih lelemudana koji imaju isto zvanje..
Meni je jos u srednjoj skoli predavao...krajem 90ih..
Sanjarko

#22 Re: Operacija trbušne aorte

Post by Sanjarko »

Dobro je pa je to otkriveno na vrijeme, u Tuzli je prije možda oko 10-tak godina momak umro od toga.

Pravili ga ludim i sl. Ne sjećam se detalja. Imao bolove u stomaku i na kraju aorta pukla. Ako je to, to.
nepass1

#23 Re: Operacija trbušne aorte

Post by nepass1 »

laik1981 wrote: 06/06/2023 12:35
nivla wrote: 06/06/2023 12:31 ma to je velika vjerovatnoca da umrea na operaciji pa se boje, nije bitna toliko strucnost, znam covjeka koji je bukvalno birao tim ljudi koji ce ga operisat, pa umro na operacijskom stolu, sto se tice stanja prije operacije moglo se reci da je bio zdrav
Kod svake operacije postoji mogucnost da pacijent umre. To ne smije biti razlog da ne pokusaju nekog izlijeciti. Uzas. Moras imati u steku nekoliko desetina hiljada maraka da bi bio u mogucnosti da pokusas sebi spasiti zivot.
Ma ne treba stela. Ja sam to sa djetetom prosao 2019. Jesu zajebali oko dg. Pa je bilo belaja ali kad su skontali u roku 36h s i papiri bili spremni sto se tice kcus. Mada vjerujem da su se pozurili jer su u startu zajebali. E onda u federalni zavod oni cekaju da im acibadem da termin. Mene nazvali rekli letis u nedelju noc. Primljeni u bolnicu u ponedeljak u 4h ujutro u utorak se djete operisalo. Majka i djete besplatan boravak ja sebi platio hotel. Moje zavod nije refundirao i receno mi je odmah da nece.
Kontrolu nas narucili za 14 dana mi pravo ostali tamo da se ne vozamo. Znali smo da to isto zavod ne refundira jer imas djecjeg kardiologa u ks. Ali posto kvalitet ljekara ne mozes birati, hvala bogu, imali smo love da sebi to priustimo.
Doduse acibadem je troskove kontrole prisio troskovima operacije. Mi smo samo hotel placali.
moimoi

#24 Re: Operacija trbušne aorte

Post by moimoi »

Sanjarko wrote: 06/06/2023 12:43 Dobro je pa je to otkriveno na vrijeme, u Tuzli je prije možda oko 10-tak godina momak umro od toga.

Pravili ga ludim i sl. Ne sjećam se detalja. Imao bolove u stomaku i na kraju aorta pukla. Ako je to, to.
Umro je i moj drug prije 18 god. Imao tada 26god. Dolazio im 2-3 puta, zalio se na bolove, nije mogao hodati … oni ga optizivali da se drogira.

Zaista mislim da trebate uzeti odvjetnika koji ce vam reci tacno sta od papirologije pripremite da bi mogli refundirati troskove. Mislim da prije puta morate dobiti dvojezicni obrazac u zzo
mirota

#25 Re: Operacija trbušne aorte

Post by mirota »

ee tuge od Sarajeva i ljekara.. pa ta operacija se radi u KC Foci vrlo uspjesno, iako nije naivna...
Post Reply