Operacija sinusa

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

freelancerBIH

#1 Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Radi li iko operacije sfenoidalnog sinusa/etmoidalnih celula u BiH molim Vas iko?

Dijagnostiricana mi je hronicna upala sfenoidalnog sinusa sa gustim upalnim sadrzajem po sfenotipu hronicne upale, na tim mjestima mi se nalaze polipi sa obe strane.

Na etmoidalnom sinusu imam reaktivnu hiperplaziju etmoidalnih celula.

Od bolova/pritiska ns mogu da spavam i u tom predjelu mi bukvalno gori glava od temp 37.4...

Znojim se konstantno i dan i noc.

Ima li neko da moze ikoga preporuciti molim vas? Na ivici sam da poludim od nespavanja, koristim anti depresive i tablete za spavanje.

Molim vas ako iko zna nekog doktora da je provjeren da mi preporuci. Preklinjem sviju koji citaju da ako znaju nekog da preporuce :cry: :cry: :cry: :(

Radio sve ostale nalaze, sve mi apsolutno uredno i nigdje ne pokazuje upale.

Toliko sam ocajan i u depresiji ljudi pomozite ako iko ikoga zna :(
akcija007

#2 Re: Operacija sinusa

Post by akcija007 »

Probajte sa prof.dr. Ivica Klapan u Zagrebu.
Radi privatno samo u svojoj ordinaciji Poliklinika Klapan
zvončica5

#3 Re: Operacija sinusa

Post by zvončica5 »

Ja sam imala preporuku za doktora Nedžada Salkića iz Tuzle prije 10 godina od osobe koja je bila zadovoljna , ali se ipak nisam odlučila za operaciju.
Jesi li probao kapi divljeg krastavca? Uzimala sam u Sarajevu od nekog lika ,ali mislim da u Hrvatskoj ima kupiti u apotekama.
Peryton_

#4 Re: Operacija sinusa

Post by Peryton_ »

Kontaktirati prof Mirsada Hodzica na UkC Tuzla sa nalazima i snimcima. On je neurohirurg, mada mislim da je radio te vrste operacija, u sustini bi trebalo prosiriti otvor sfenoidalnog sinusa da se lakse drenira sadrzaj.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5 Re: Operacija sinusa

Post by konektovan »

To je posao za maksilo facijalnog hirurga,..koliko znam to se radi kod nas redovno.
freelancerBIH

#6 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

zvončica5 wrote: 25/10/2022 22:16 Ja sam imala preporuku za doktora Nedžada Salkića iz Tuzle prije 10 godina od osobe koja je bila zadovoljna , ali se ipak nisam odlučila za operaciju.
Jesi li probao kapi divljeg krastavca? Uzimala sam u Sarajevu od nekog lika ,ali mislim da u Hrvatskoj ima kupiti u apotekama.
Ma nema sra nisam pokusao.

4 vrste antubiotika
3 vrste kortiskosteroida
3 vrste antihistaminika
Ispiranje slanim otopinama nosa mjesecima vec. Nista ali znacj nista ne daje rezultate znaci :(((

Imam bol negdje tu iza ociju i konstantno znojenje.

Od pocstka simptomi uvijek isti apsolutno. Nalazi uvijek uredni.

Dosao sam da kad pijem tablete za spavanje da me bukvalno glava nosa kad se okrecem.

Nijedan ORL kojem sam isao zadnja 2 mjeseca mi ns vjeruje da je od sinusa. A ja u sinusima tim iza ociju osjetim strasan oritisak/tupu bol i to znojenje. Kad se ne znojim topolmjer pokazs 37.4 temp.

Umor me ubi znaci. Iscrpljenost na max.

Temperatura je bukvalno prisutna 24/7 , jedino ato mi je do neke mjere skine su analgin koji ublazi pritisak malo i spusti temp ts brufen, ali i to traje 6-8 sati j vraca se. Samo ss u krug vrtim.

Hvala svima za preporuke kontaktiram paralelno vec nekoliko ljekara.

PS probao sam ja i kapi tog krastavca. Nista nije dalo rezultate.
mirsek

#7 Re: Operacija sinusa

Post by mirsek »

freelancerBIH wrote: 26/10/2022 08:23
zvončica5 wrote: 25/10/2022 22:16 Ja sam imala preporuku za doktora Nedžada Salkića iz Tuzle prije 10 godina od osobe koja je bila zadovoljna , ali se ipak nisam odlučila za operaciju.
Ma nema sra nisam pokusao.

4 vrste antubiotika
3 vrste kortiskosteroida
3 vrste antihistaminika
Ispiranje slanim otopinama nosa mjesecima vec. Nista ali znacj nista ne daje rezultate znaci :(((

Imam bol negdje tu iza ociju i konstantno znojenje.

Od pocstka simptomi uvijek isti apsolutno. Nalazi uvijek uredni.

Dosao sam da kad pijem tablete za spavanje da me bukvalno glava nosa kad se okrecem.

Nijedan ORL kojem sam isao zadnja 2 mjeseca mi ns vjeruje da je od sinusa. A ja u sinusima tim iza ociju osjetim strasan oritisak/tupu bol i to znojenje. Kad se ne znojim topolmjer pokazs 37.4 temp.

Umor me ubi znaci. Iscrpljenost na max.

Temperatura je bukvalno prisutna 24/7 , jedino ato mi je do neke mjere skine su analgin koji ublazi pritisak malo i spusti temp ts brufen, ali i to traje 6-8 sati j vraca se. Samo ss u krug vrtim.

Hvala svima za preporuke kontaktiram paralelno vec nekoliko ljekara.

PS probao sam ja i kapi tog krastavca. Nista nije dalo rezultate.
Jesil probao biti na moru bar 10 dana u komadu i stalno ispirati nos u morskoj vodi dok se kupas ?
Imam i ja slican problem, nemam tu stalnu temperaturu ali imam vecinu tvojih simptoma i slicne sam stvari probao. Meni pomogne kad mi neko izmasira glavu, vjerovatno tenzija i stres pojacavaju tu upalu i bol. Takodjer mi se ponekad desava da me bole sinusi kad mi se zeludac nadrazi od teske hrane pa mi se smanji bol kad uzmem kasikicu sode. I to treba dodatno istraziti.
Last edited by mirsek on 27/10/2022 16:15, edited 1 time in total.
Peryton_

#8 Re: Operacija sinusa

Post by Peryton_ »

Konstantna temperatura mora imati neki izvor, posjeti ti dobrog infektologa i internistu. Sinusitis rijetko daje povisenu temperaturu, uradite RTG pluca, Uz abdomena, urinokulture, serologiju na zoonoze, tumor markere.
mirsek

#9 Re: Operacija sinusa

Post by mirsek »

Peryton_ wrote: 27/10/2022 15:58 Konstantna temperatura mora imati neki izvor, posjeti ti dobrog infektologa i internistu. Sinusitis rijetko daje povisenu temperaturu, uradite RTG pluca, Uz abdomena, urinokulture, serologiju na zoonoze, tumor markere.
Ja sam u zadnjih 4-5 godina uradio detaljnu provjeru ociju i ocnog pritiska, 2 rtg-a pluca, 2 ultrazvuka abdomena i jedan stitnjace, septoplastiku, 2 CT-a sinusa, 2 rtg-a sinusa, dodatno neke testove za autoimune bolesti. Nista mi konkretno ne mogu pronaci sto se tice sinusa da bi objasnili tolike tegobe a one ukljucuju skoro svaki dan neki problem sa sinusima oko obrva, nosa, ociju.
Ili nateknu, ili pritiscu, ili tupo bole, ili su jako nadrazeni, ili me jako boli sluzokoza nosa ako jace udahnem kroz nos itd..
Pomaze mi masiranje glave ili kad se kupam pa ona vlaga u kabini smanji tegobe ali se one opet vrate sat dva poslije izlaska iz kabine.
Last edited by mirsek on 27/10/2022 16:14, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#10 Re: Operacija sinusa

Post by dječak sa šibicama »

Imao sam probleme sa sinusima par godina, svako proljece upala, gadna bol u licu, oticanje oko nosa ali ne i temperatura. Temperatura je obicno posljedica jake upale ili nesto slicno kad se organizam bori, ako je konstantna posjeti ti doktora i vidi od cega je to. Sumnjam da ce od sinusa toliko trajati.

Nekad se operacija radila na maksilofacijalnoj, moja stara je trebala birvaktile na operaciju fasovala upalu ko student radeci u nekom skladistu preko studentske sluzbe, elem odustala kad su joj rekli da se operacija radi kroz usta, preko nepca, i da je dosta gadna operacija. Rokno joj tada doktor nekakvu cijev kroz nos, rukom razbio kost uz lokalnu anesteziju, izasao gnoj i prestali problemi a operaciju je trebala preventivno medjutim kukavica nije smjela.
freelancerBIH

#11 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Tacno je. Ali je fakat od sinusa.

Poslao snimke dr. Milanu Jovanovicu na Belmedic Acibadem kliniku da pogleda snimke.

Covjek rekao tacno ono sto sam i sumnjao.

Imam zadebljanje sluznice/bakterijskog/fungalnog porijekla na sfenoidalnom sinusu ,koja NIKADA od pocetka mojiu simptoma nije izlijecena - jer lijecenje sfenoidalnih sinusa zahtjeva po njegovim rijecima koristenje antibiotika i do 6 sedmica!

Ja nisam ni A morao progovorit. Prvi doca koji mi je ispricao MOJE simptome a da nisam morao ni A RECI.

Na svu srecu ta bakterija/fungus nije invazivnog karaktera pa sam prosao bez infiltracije i infekcije kosti sinusa hvala BOGU!

Propisao mi je Levoxa antibiotik, serapeptazu, viscoflu ampule.

Uglavnom ako mi se simptomi ne razrijese kroz 10 dana moram operisati taj sfenoidalni sinus, a najvjerovatnije i etmoidalni gdje je upala nesto blaza.
freelancerBIH

#12 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Peryton_ wrote: 27/10/2022 15:58 Konstantna temperatura mora imati neki izvor, posjeti ti dobrog infektologa i internistu. Sinusitis rijetko daje povisenu temperaturu, uradite RTG pluca, Uz abdomena, urinokulture, serologiju na zoonoze, tumor markere.
Da. Klasicna upala frontalnih/maksilarnih sinusa obicno traje 10-15 dana.

Ja sam te nesrece da mi je ta akutna upala od te bakterije dosla u taj sinus koji se jako jako tesko lijeci antibioticima, a sreca u nesreci mi je da sam prosao bez infiltracije kosti sinusa/mozga po rijecima doktora.

U sustini nijedan nas doktor se nije u BIH garantujem vam susretao sa bakterijskom upalom sfenoidalnih sinusa, jer oni su po simptomatologiji sama prica za sebe, zadaju skroz atipicne simptome/glsvobolje (po rijecima cijenjenog Dr. Jovanivica).

I opet kazem, sreca u nesreci je sto mi ta bakterija nije probila do kosti hvala Bogu dragom!

Ja cu svoj problem rijesit ako ne antibioticima ,onda aBda FESS-om.

Doktor mi je jako iskreno prisao i razgovarao samnom, mogao je odmah reci ajmo operacija i to je to.

Ne ,pogledao je moje nalaze, kojih sam mali milion napravio, i hvala Bogu dragom nemam nista apsolutno :bih:

Ja kojem sam god doci ovdje isao prica je tekla: NE MOZE 6 MJESECI OD SINUSA NEMA SANSE, TRAZI IZVOR NEGDJE DRUGO SVOJIH PROBLEMA.

To me je izludjivalo i dovelo skoro do sloma nerava.

Dakle ako neko od doktora ovdje bude citao u buducnosti: IMAJTE INDIVIDUALISTICKI PRISTUP MEDICINI, NE GENERALNI. Samo zato sto je "hronicna upala i zadebljanje sluznice" ne znaci da nije od toga!!!!!

A narocito kad je sfenoidalni sinus u pitanju!

Za tu vrstu sinusitisa treba imati VISOK STEPEN SUMNJE - jsd daje jako sirok spektar simptoma!

Uglavnom, covjek mi je ispricao moje simptome bez da sam ja i A progovorio.

Kad je to izustio, meni su suze same krenule jer 6 mjeseci hodam kod nasih ljekara koji su me levatili i proglasavali ludim skoro da sam od zavrsio na anti depresivima i tabletama za spavanje od pritiska i temp od sinusa!!!

Ne daj Boze ikome mojih simptoma, ali treba imati razumjevanja i saslusati pacijenta, narocito ako su sve ostale pretrage hvala Bogu dragom UREDU!
freelancerBIH

#13 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Dijagnoza: Bakterijski/Fungalni sphenoidalis sinusitis acuta J.03

Sinusitis maxilaris chronica J32.0 (Hronicna upala zbog impaktiranog mi zuba u sinusu koji mi je takodjer pravio temp)

Isti taj zub koji sam izvadio, prije vadjenja, temp mi konstano prelazila 37.5 (do 38 nekad) a svaki moguci ORL-OVAC u BIH mi je rekao da nema sanse da i impaktiran zub pravi temp ako nije upaljen!!!!!!

Cim mi je zub izvadjen iz sinusa i zaraslo - temp je spala na 37.4 - o cemu sam docu vec obavijestio.

Dakle, samo zato sto vam 6 ljekara kaze nije od sinusa, a vec ste sve pretrage uradili, pa ljudi moji, ima misljenja i van BiH.

Ja opet kazem, ne daj Boze ikome da ima upalu ovih sfenoidalnih sinusa, ikakvu, pritisak, simptome koje proizvodi ovaj sinus su UZAS! Od pritiska ne znas glava gdje te vise!
freelancerBIH

#14 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

dječak sa šibicama wrote: 27/10/2022 16:14 Imao sam probleme sa sinusima par godina, svako proljece upala, gadna bol u licu, oticanje oko nosa ali ne i temperatura. Temperatura je obicno posljedica jake upale ili nesto slicno kad se organizam bori, ako je konstantna posjeti ti doktora i vidi od cega je to. Sumnjam da ce od sinusa toliko trajati.

Nekad se operacija radila na maksilofacijalnoj, moja stara je trebala birvaktile na operaciju fasovala upalu ko student radeci u nekom skladistu preko studentske sluzbe, elem odustala kad su joj rekli da se operacija radi kroz usta, preko nepca, i da je dosta gadna operacija. Rokno joj tada doktor nekakvu cijev kroz nos, rukom razbio kost uz lokalnu anesteziju, izasao gnoj i prestali problemi a operaciju je trebala preventivno medjutim kukavica nije smjela.
Procitaj sta sam iznad napisao. Upala sfenoidalnog sinusa mi je u pitanju. U sustini sam baksuz da mi je ta bakterija dosla do tog sinusa, i taj se sinus antibioticima jako tesko lijeci. Od svih vrsta sinusa - sfenoidalni zahvati u mozda 1% slucajeva. Dakle u tom pogledu sam baksuz teski. Ali hvala Bogu dragom rjesenje sam nasao, sad sam opet na antibiotskoj terapiji, pa ako ne dodje do poboljsanja simptoma onda idem na operaciju tog sinusa da se izvadi to govno iz sluznice sto me mjesecima mucilo.
Peryton_

#15 Re: Operacija sinusa

Post by Peryton_ »

Ja se nadam da ces FESS procedurom rijesiti svoj problem. To i jeste optimalan nacin lijecenja. Kad odradi dproceduru i kad prodje oporavak, dodji i prenesi nam utiske odnosno da li si rijesio problem.
freelancerBIH

#16 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Peryton_ wrote: 27/10/2022 20:18 Ja se nadam da ces FESS procedurom rijesiti svoj problem. To i jeste optimalan nacin lijecenja. Kad odradi dproceduru i kad prodje oporavak, dodji i prenesi nam utiske odnosno da li si rijesio problem.
akoBogda. Trenutno doktor hoce jos jednom da probam sa antibiotskom terapijom. Ako ne bude poboljsanja onda ide op.

Jesu inace teske ove operacije? Koga god sam pitao kazu da je rutinska, ali opet volio bi sa mi antibiotici saniraju ovo bez op. :)
Peryton_

#17 Re: Operacija sinusa

Post by Peryton_ »

Nijedna operacija nije rutinska, ali isto nije svemirska nauka. Radi se dosta dugo i obicno ljekari koji je rade imaju iskustvo sa Zapada.
Malo je pristup tezi, ali sama operacija je zapravo sirenje vec postojece rupe. Ode nevinost! :skoljka:
freelancerBIH

#18 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Peryton_ wrote: 27/10/2022 21:11 Nijedna operacija nije rutinska, ali isto nije svemirska nauka. Radi se dosta dugo i obicno ljekari koji je rade imaju iskustvo sa Zapada.
Malo je pristup tezi, ali sama operacija je zapravo sirenje vec postojece rupe. Ode nevinost! :skoljka:
hahahahahahaha da skontao sam to u sustini. Mene samo zanima kako ce doktor uklonuti to upaljeno tkivo koje je on vidio. U sustini kod mene je zapaljenje sinusne sluzokoze ispod oba polipa u sfenoidalnom sinusu, ali predominantno sa lijeve strane.

Polipi su nekako pozicionirani sa lijeve i desne strane sinusa - i ispod oba polipa u dnu sinusa postoji ta zapaljena sluznica kako doca kaze.

Kako se to uopste izvuce? Sastruze sluznicu do kosti i ukloni polip? :skoljka:

PS. Nadam se iskreno da ce antibiotska terapija uspjeti i da necu ni morati razmisljati o op.🙏

Dobio sam:

Levofloxacin antibiotik 500mg x 1 dnevno
Ispiranje nosa par puta dnevno slanim otopinama
Mometazon Lek 2x1 spricanje dnevno
Serapin tablete 2x1 dnevno
Viscoflu ampule za inhalaciju 1x1 dnevno

Kakav je inace Levofloxacin antibiotik za ove gore upale, jel dobar antibiotik?

Meni su u sustini najbolje pomogli Xiclav i Linkomicin koji su mi bili obarali temp na moju staru.

Klacid i Ceftriaxon koje sam pio su imali najmanje efekta, odnosno skoro pa nikakvog
freelancerBIH

#19 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Izgleda da aam ubo antibiotike i ovu terapiju od doce🙂

5. dan temp se smiruje, pritiska u sinusima ave manje, umora sve manje ... Prva noc da me od pritiska i bola u tom sinusu ne bude.

Koliko sam kuburio sa ovim sinuscinama zaboravio sam kakav je osjecaj probudit se bez temp i boliglave :-)
freelancerBIH

#20 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

7. Dan terapije, pritisak u sfenlidalnom mi sinusu opada, a time i temp sve manje i manje se javlja. Amin Boze dragi da uspijem ovo dzubre sanirati sto me mjesecima mucilo :bih:
freelancerBIH

#21 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Mali update i pitanje:

Simptomi mi se polako povlace.

Kako je moguce utvrditi koja bakterija mi je uzrokovala ovako dugu sinusnu infekciju?

Jel postoji mogucnost da se uradi test na anti tijela na sirok spektar patogenih bakterija da se utvrdi koja je bila u pitanju - briseve sam radio 4-5 puta - svaki put bris je bio negativan - a antibiotici svaki put pomagali? :roll:
Sanjarko

#22 Re: Operacija sinusa

Post by Sanjarko »

Mogu li od sinusa suzit oci napolju kad se izadze? Staroj vec par godina suze oci kad izadze napolje. Pala prije par godina, se utvrdilo da ima visok tlak, pala zbog njega tada, nije bila na terapiji za tlak i razbila nos skoro, oko povrijedila i jos par povreda imala.

Ne ide doktorima, kao ni ja, samo kad bas mora. Ona misli da nije na nesto alergicna, a ja mislim da je zbog ovog pada mozda, govorim joj posljedica pada da je mozda. Da je povrijedila nos mozda, sinuse samim tim mozda.

Od kako je pala, njoj oci suze, ne stalno naravno, ali cesto, dovoljno da joj smeta. Ja sve mislim da nije povrijedila sinuse.
freelancerBIH

#23 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Sanjarko wrote: 04/11/2022 06:42 Mogu li od sinusa suzit oci napolju kad se izadze? Staroj vec par godina suze oci kad izadze napolje. Pala prije par godina, se utvrdilo da ima visok tlak, pala zbog njega tada, nije bila na terapiji za tlak i razbila nos skoro, oko povrijedila i jos par povreda imala.

Ne ide doktorima, kao ni ja, samo kad bas mora. Ona misli da nije na nesto alergicna, a ja mislim da je zbog ovog pada mozda, govorim joj posljedica pada da je mozda. Da je povrijedila nos mozda, sinuse samim tim mozda.

Od kako je pala, njoj oci suze, ne stalno naravno, ali cesto, dovoljno da joj smeta. Ja sve mislim da nije povrijedila sinuse.
Meni su suzile cijelo ljeto, fakticki od pocetka maja otkako sam poceo imati ovu infekciju. Pritisak iza ociju/zacepljenje svih sinusa/nisam mogao na nos disati kako treba.

I sada su mi prije ove antibiotske terapije oci konstantno suzile i bile mi krvave, evo 10. dan terapije, ni krvavih ociju, ni da suze niti ista... Vrijedi svakako provjerit, CT jedan sinusa da uradi i da se vidi ima li sta...
freelancerBIH

#24 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Mali update, produzena mi antibiiotska terapija.

Sad sam na Zinnacefu 7 dana 500mg 2x1

Temperature skoro vise i da nemam :bih:
freelancerBIH

#25 Re: Operacija sinusa

Post by freelancerBIH »

Treci dan od Zinnacefa i nastavka terapije - pritiska u sinusima najmanje imam u zadnjih 7 mjeseci , temperature vise nema nikako :bih:

Nakon hodanja mjesecima po nasim doktorima i koji su me levatili - snimke nisu htjeli da pogledaju - a sa ogromnom tvrdnjom su govorili da nemam problema sa sinusima - RIJESIO SINUSE TJ. Hronicnu upalu sfenoidalnog sinusa!!!!

Eto ako neko za ubuduce imao problema sa sinusima - najiskrenije preporuke za prof. dr. Milana Jovanovica sa univerziteta iz Beograda / radi privatno u AcibacemBelmedic.

On je moj doktor za sinuse od sad pa do kraja zivota! Idem u Beograd maksuz da covjeka zagrlim i pocastim ga :-D :D
Post Reply