Operacija koljena

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zorana_jokic

#1 Operacija koljena

Post by zorana_jokic »

Da li neko ima iskustva sa operacijom koljena? Ako ima neko jel moze da podijeli, hvala unapred
black_adrian
Vozim: vjetar

#2 Re: Operacija koljena

Post by black_adrian »

Ja sam 2x opasno iščašio koljeno i 2x je bio blaži oblik. Zadnji put 2015. je bilo iščašenje i još se oporavljam, vjerujem da nikad više neću imati staro koljeno, uvijek će biti ovako nestabilno i morat ću pazit. Onako generalno, zadnji oporavak je trajao oko pola godine, bolovi, langete i to.

Da skratim malo, na zadnjem pregledu 2015. su mi predlagali operaciju, pa su odustali. Ja ne znam da li bih to prihvatio i sad mi je drago što nisam. Ako Bog da neću morati operisati to, svaku promjenu osjetim al je stanje stabilno. Međutim, upoznao sam lika u teretani i postali smo dobri vremenom. On je istegao ligamente na treningu fudbala i mislim da je imao jednu il dvije operacije. Sad nakon tih operacija da mu puhneš u koljeno ispast će, baš je kritično stanje. Mora vazda steznik nositi i eto..

Nadam se da će šta pomoći..
swanfilter

#3 Re: Operacija koljena

Post by swanfilter »

Zavisno kakva je potreba po operaciji i koja je svrha.

Ako je zbog sporta, pa i amaterskog, preporuka je operacija privatno. Ako se moze priustiti.

Mnogo je prica o mesarenju po bolnicama i posljedicama poslije.
merk030

#4 Re: Operacija koljena

Post by merk030 »

Imao sam operaciju, prednji križni ligament i meniskus, s tim da je meniskus bio manje oštećen pa je samo djelić odstranjen.

Preporuka svakako da se dobro razmisli gdje raditi operaciju, privatno ima prednost. Ja sam radio u Banjoj Luci, Zotović.

Rehabilitacija, ukoliko je operacija uspješno odrađena, je ključ. Mnogi krenu u sport veoma brzo misleći da je koljeno u redu. Profesionalci se vraćaju za 6/7 mjeseci, a onda šta s nama koji to nismo.

Raditi na balansu, jačanju svih mišića, da se dođe bar na 90% u odnosu na drugu nogu.
hadzinicasa

#5 Re: Operacija koljena

Post by hadzinicasa »

meni je na skijanju prije par godina pukao prednji krizni ligament desnog koljena.
nisam zeljela rekonstrukciju, medjutim krajevi pokidanog ligamenta su se podvrnuli i kocili punu funkciju koljena (savijanje i pruzanje noge), pa sam ih laproskopski odstranila.
iako nije bila teza operacija, trebalo mi je vremena da se uspravim na noge (pun intended). operaciju i anesteziju sam prilicno tesko podnijela.
noga zasad slusa. a rekonstrukciju ligamenta mogu uraditi uvijek.
zasad nemam nestabilnosti niti popustanja koljena.
Post Reply