Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
osobica
#1 Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Teska muka: imamo skoro iste ponude po cijeni (7 sjedista oba), dizel,...
Trazimo auto koji ima dosta prostora, imamo 2 bebi stolice, putovanja,...da je kvalitetan, siguran (!)...
Misljenja?
Neki treci model?
Zaborah napomenuti da je u pitanju NOV auto.
Trazimo auto koji ima dosta prostora, imamo 2 bebi stolice, putovanja,...da je kvalitetan, siguran (!)...
Misljenja?
Neki treci model?
Zaborah napomenuti da je u pitanju NOV auto.
Last edited by osobica on 27/06/2010 21:02, edited 1 time in total.
- motachjointa
#2 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Ja scenica ne bih da mi ga đaba neko daje.osobica wrote:Teska muka: imamo skoro iste ponude po cijeni (7 sjedista oba), dizel,...
Misljenja?
Neki treci model?
-
osobica
#3 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
sto? nekvalitetan?
-
radostan dan
#4 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 16:47, edited 1 time in total.
- motachjointa
#5 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
u porodici imam to auto, da samo znas muke nase koliko se kvari i kako su skupi djelovi i po belaju jos nikom ga prodat ne mozes, nece niko ni da pogledaosobica wrote:sto? nekvalitetan?
-
radostan dan
#6 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
.
-
jefferson
#7 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Koliko para mislis potrositi? Ako naidjes na Zafiru sa 1.9CDTI motorom ne trazi dalje od toga!!!osobica wrote:Teska muka: imamo skoro iste ponude po cijeni (7 sjedista oba), dizel,...
Misljenja?
Neki treci model?
-
osobica
#8 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Ma trazim nov auto. 
-
jefferson
#9 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
aaaa, hmmm, ja dajem glas Opelu.osobica wrote:Ma trazim nov auto.
Svaka cast Renaultu, ali su mi nekako mekani. Zafira se pokazala kao izuzetno dobro auto.
-
530i
#10 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
VW Touran, ako nije preskup.
Ima i sa sedam sjedišta, ali ti 7 sjedišta ne treba, 2 sjedalice, pa i 3 opušteno staju u svaki od tih automobila na zadnju klupu.
Od ta dva Zafira sa 1.9 turbodizelskim motorom.
Ima i sa sedam sjedišta, ali ti 7 sjedišta ne treba, 2 sjedalice, pa i 3 opušteno staju u svaki od tih automobila na zadnju klupu.
Od ta dva Zafira sa 1.9 turbodizelskim motorom.
-
ljudozder
#11 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Ma sve je to jarane subjektivno. Uzmi sjedi probaj, vidi šta ti se sviđa i to je to. Eto ja npr. od te klase ne bi ništa osim Scenica, jer s Renaultovim vozilima imam super iskustva oduvijek i uskoro treći renault planiram kupit 
- ranger
#12 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
moj glas za zafiru jer odavno vazi kao jedan od boljih auta te klase. najbolja kombinacija je s CDTI motorom ili eventualno 2.0DTI (samo sto njega nema vise u ponudi). ni scenic nije losa opcija ali statistike kazu da tradicionalno imaju problema s elektronikom bar modeli do redizajna. ako uzimas novo onda zafira + 1.9CDTI motor je moja preporuka. model je dovoljno dugo na trzistu i nema onih tzv djecijih bolesti za razliku od scenica koji je nedavno prestavljen
-
osobica
#13 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
razmisljali smo i o Versu. Osim nesto vece cijene, malo me brine udobnost. Mada nemamo iskustvo sa Toyotama u zadnjih par godina (kvalitet je neupitan).
-
radostan dan
#14 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
.
-
osobica
#15 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
a ako bismo uzimali benzinski motor zafire, koji je dobar?ranger wrote:moj glas za zafiru jer odavno vazi kao jedan od boljih auta te klase. najbolja kombinacija je s CDTI motorom ili eventualno 2.0DTI (samo sto njega nema vise u ponudi). ni scenic nije losa opcija ali statistike kazu da tradicionalno imaju problema s elektronikom bar modeli do redizajna. ako uzimas novo onda zafira + 1.9CDTI motor je moja preporuka. model je dovoljno dugo na trzistu i nema onih tzv djecijih bolesti za razliku od scenica koji je nedavno prestavljen
-
jefferson
#16 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Ako ces uzimati benzinac idi sa malo vecim npr. 1.8 ili 1.6 turbo.osobica wrote:a ako bismo uzimali benzinski motor zafire, koji je dobar?ranger wrote:moj glas za zafiru jer odavno vazi kao jedan od boljih auta te klase. najbolja kombinacija je s CDTI motorom ili eventualno 2.0DTI (samo sto njega nema vise u ponudi). ni scenic nije losa opcija ali statistike kazu da tradicionalno imaju problema s elektronikom bar modeli do redizajna. ako uzimas novo onda zafira + 1.9CDTI motor je moja preporuka. model je dovoljno dugo na trzistu i nema onih tzv djecijih bolesti za razliku od scenica koji je nedavno prestavljen
Razlog je sto su danasnja auta izuzetno teska zbog sve opreme i sigurnosnih zahtjeva, sto trazi veci obrtni momenat ne toliko broj ks. Ako uzmes mal motor (npr. 1.6 sa 115ks) moze da vrlo lako trosi vise od 1.8 jer ima vise posla da uradi.
-
osobica
#17 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Vidim da vas ima koji se ocigledno razumijete. Da li imate ikakvu informaciju bolju kad bi mogla kod nas doci u prodaju nova Opel Meriva?. Kontah nesto, mozda bi vrijedilo sacekati - malko je manje kabasta, dizajnom ljepsa, zanimljiv ovaj nacin otvaranja vrata...zbog djece... jedino sto nema 7 sjedala..ali ne moze sve.. chesh chesh...
- ranger
#18 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
u principu se slazem s ovim misljenjem, s tim da napominjem da je 1.6 16V (atmosferski) mozda i najbolji opelov motor od svih koje nudi. zbog daljnjeg odrzavanja mislim da ti je isplatniji 1.8, dok je 1.6T ljepsi za vozit i svakako savremeniji ali i skuplji za odrzavat.jefferson wrote:Ako ces uzimati benzinac idi sa malo vecim npr. 1.8 ili 1.6 turbo.osobica wrote:a ako bismo uzimali benzinski motor zafire, koji je dobar?ranger wrote:moj glas za zafiru jer odavno vazi kao jedan od boljih auta te klase. najbolja kombinacija je s CDTI motorom ili eventualno 2.0DTI (samo sto njega nema vise u ponudi). ni scenic nije losa opcija ali statistike kazu da tradicionalno imaju problema s elektronikom bar modeli do redizajna. ako uzimas novo onda zafira + 1.9CDTI motor je moja preporuka. model je dovoljno dugo na trzistu i nema onih tzv djecijih bolesti za razliku od scenica koji je nedavno prestavljen
Razlog je sto su danasnja auta izuzetno teska zbog sve opreme i sigurnosnih zahtjeva, sto trazi veci obrtni momenat ne toliko broj ks. Ako uzmes mal motor (npr. 1.6 sa 115ks) moze da vrlo lako trosi vise od 1.8 jer ima vise posla da uradi.
Last edited by ranger on 27/06/2010 22:31, edited 1 time in total.
-
jefferson
#19 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Ni to ti nije losa opcija!osobica wrote:Vidim da vas ima koji se ocigledno razumijete. Da li imate ikakvu informaciju bolju kad bi mogla kod nas doci u prodaju nova Opel Meriva?. Kontah nesto, mozda bi vrijedilo sacekati - malko je manje kabasta, dizajnom ljepsa, zanimljiv ovaj nacin otvaranja vrata...zbog djece... jedino sto nema 7 sjedala..ali ne moze sve.. chesh chesh...
Iako u tim autima je dizel najbolja opcija upravo zbog obrtnog momenta.
-
jefferson
#20 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
@Ranger:
Po cemu je 1.6T skuplji za odrzavati?
- ranger
#21 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
pa npr. zbog kompleksnije konstrukcije i potencijalnih problema s turbinom + to je motor koji tek ulazi u ponudu, dakle nema neku istoriju i slabe tacke.jefferson wrote:@Ranger:
-
jefferson
#22 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Pa ja vozim turbo pa nema nikakvih problema. Mora se sipati ulje kvalitetno i rjesen problem.ranger wrote:pa npr. zbog kompleksnije konstrukcije i potencijalnih problema s turbinom + to je motor koji tek ulazi u ponudu, dakle nema neku istoriju i slabe tacke.jefferson wrote:@Ranger:
a sad kako ce se pokazati to je drugi par rukava.
- zambaklija
#23 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
evo ovako,renault:stara tehnologija malo našminkana i previše elektronike,većina opravki mogća isključivo u renaultu,mnogi djelovi nedostupni,pazi dobro koji je model,tj.za koju zemlju je pravljen,djelovi /opravke skupi ko suho zlato,ako sam ili neko drugi sem renaulta po njemu čeprka zablokira -body controler ili ti computot i nema druge već u renault i tipla skupo,
Opel:srednja žalost,puno toga preuzeto iz starijih modela npr.GM,dorađeno itd..ali djelovi uvijek dostupni i nisu skupi ko u renoa a i možeš i sam puno toga popravizti ili neki avlija majstor.
puno sreće
Opel:srednja žalost,puno toga preuzeto iz starijih modela npr.GM,dorađeno itd..ali djelovi uvijek dostupni i nisu skupi ko u renoa a i možeš i sam puno toga popravizti ili neki avlija majstor.
puno sreće
- shibonja
#24 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Kao trecu opciju ja bih ti predlozio Ford Galaxy ,iz samo jednom raloga,moj buraz ga ima vec 5 godina i nikad za nikada nije imao problema sa autom ,a vec je presao oko 250 hiljada km.Pravi porodicni vagon 
- Vilenjak Lego
#25 Re: Opel Zafira ili Renault GrandScenic?
Sjedi u svaki auto sa suprugom i provozaj testnu vožnju. Ako si imao nekih dilema nakon toga će ti se sve samo kazati. Što se tiče djelova za nova autta je to sve otprilike isto. Šuplja je priča da su dijelovi za Reno skuplji ili da dizel motor od Opela nije dobar. Ono što iz ličnog iskustva znam da Opelova servisna mreža u Sarajevu nije na nivou na kojem bi trebala biti i da ima jako puno žalbi na njih.
Ako ćeš dizel obavezno 1,9, a ako ćeš benzin 1,6 ispod ne idi jer su to velika i teška auta. Ne slušaj savjete i iskustva ovih što govore o polovnim autima. Ti kupuješ novo auto koje ćeš vozati min 5-7 godina i hoćeš za to vrijeme da uživaš i ne interesuju te rezervni dijelovi i budalastine, nego samo kako ide, da li je buka, kakva mu je klima, muzika...
Sretno
P.S. Ja lično bih običnog Scenica III (Grand mi nije nešto
)
Ako ćeš dizel obavezno 1,9, a ako ćeš benzin 1,6 ispod ne idi jer su to velika i teška auta. Ne slušaj savjete i iskustva ovih što govore o polovnim autima. Ti kupuješ novo auto koje ćeš vozati min 5-7 godina i hoćeš za to vrijeme da uživaš i ne interesuju te rezervni dijelovi i budalastine, nego samo kako ide, da li je buka, kakva mu je klima, muzika...
Sretno
P.S. Ja lično bih običnog Scenica III (Grand mi nije nešto