opel vectra 2.0 DTI 2001.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dxo

#1 opel vectra 2.0 DTI 2001.

Post by Dxo »

pozdrav raji na forumu. novi sam ovde ali pratim forum već duže vrijeme.
ponovio se i ja auto iz naslova teme, prezadovoljan sa njim, ali malo me brine potrošnja (gradska) ispada oko cca 10 litara, pomislim odmah malo je to puno za diesela, još se sinoć pri hladnom startu auta pojavi crni dim iz auspuha. zanima me da li bi to dvoje moglo biti povezano
obuca

Post by obuca »

kakvu li si ti raketu kupio :lol:
Dxo

Post by Dxo »

haha, dobar je auto fakat inače ga ne bi ni kupio vjeruj mi :lol:
obuca

Post by obuca »

Dxo wrote:haha, dobar je auto fakat inače ga ne bi ni kupio vjeruj mi :lol:
vozila sam opel vektru ali benzinca i ne mogu ni dan danas prezaliti sto sam ga prodala. ali bio je star :( samo nije trosio ko tvoj dizelaš tolko čorbe :lol: :lol: :lol:
Dxo

Post by Dxo »

rekao sam cca (otprilike) i to je gradska vožnja koja je u sarajevu u zadnjih mjesec dana užasna, vozio sam ij prije benzinca ali manjeg (clio 1.2) i trošio je 7litara ali je to fakat mali autić
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Taj motor je i inače na glasu kao veliki potrošač (za dizela), a isto kažu da troši ulja k'o nafte :-)
Last edited by ado-šampion on 11/10/2007 09:20, edited 1 time in total.
Mislilac

Post by Mislilac »

Pa kako god skontaš, auto je teško (ima li tonu i pol?), gradska vožnja (uostalom šta to već znači: emafor, stajanje, gušenje u kolonama i sl.).

Prijatelj ima 1.9 tdci vektru, i on se čudi relativno visokoj potrošnji. Tako je i to je to.

A crni dim potrošnja - nije povezana.

Crni dim standard SVAKOG dizelaša. :D

PS. Vozim dizelaša. 1.9 dizel, troši po gradi cca više od 7 litara.

EDIT: potrošnja prosječna opel vektre 1.9 tdci 7.6 l. Danas gledah baš kod jarana.
Last edited by Mislilac on 13/10/2007 16:46, edited 1 time in total.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Ne znam potrosnju po gradu, ali na maksimalnoj brzini na otvorenom potrosnja je 6,7l na sto kilometara, vozio sam isto to auto do Italije, mislim da ipak previse trosi po gradu.Pogledaj u knjizici sta pise koliko trosi u gradu(po fabrikantu-ja imam iskustvo da Opel te podatke ne laze, kao Audi npr.)Ili potrazi podatke na internetu, mozes pitati i kod dilera u Sarajevu.Mozda ti je filter za vazduh prljav, moze zbog toga poceti vise da trosi.(mislim od ovih jednostavnih uzroka, lakih za otkloniti).
Ako je sve kako treba, to auto moze, dugo, dugo, a ne bi trebalo da korodira, radi se o pocincanoj limariji.Steta sto nije 2.2l, bio bi raketa:)
Ova suplja gore o ulju, nema veze sa istinom, osim ako doticni nije vozio ovakakv motor sa predjenih 500000km(onda mozda).
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ako je na otvorenom 6,7 l/100 km, onda je po gradu (čitaj: Sarajevu) 10 l/100 km normalno. Kod mene auto troši oko 6,5 na otvorenom a po Sarajevu 10.
Nema tu šta proizvođač da "laže" ili "ne laže", tvornička potrošnja se mjeri u laboratoriji, nije to nešto što proizvođač jednostavno "bubne".
A ta "šuplja" za ulje, u masi auto-revija ljudi su se žalili na preveliku potrošnju ulja kod DTI motora njihovih novih ili par godiona starih Zafira, Vectri, itd. Svakom koji se javio potrošnja ulja je bila preko 0,5 l/1000 km. Ipak, iako većina stručnjaka iz auto-industrije smatra da je potrošnja od 0,25 l/1000 km prag normalnog i za polovne automobile, Opelovi "stručnjaci" uvjeravaju ove iz subjekta da je potrošnja od recimo 0,6 l/1000 km normalna.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

ado-šampion wrote:Ako je na otvorenom 6,7 l/100 km, onda je po gradu (čitaj: Sarajevu) 10 l/100 km normalno. Kod mene auto troši oko 6,5 na otvorenom a po Sarajevu 10.
Nema tu šta proizvođač da "laže" ili "ne laže", tvornička potrošnja se mjeri u laboratoriji, nije to nešto što proizvođač jednostavno "bubne".
A ta "šuplja" za ulje, u masi auto-revija ljudi su se žalili na preveliku potrošnju ulja kod DTI motora njihovih novih ili par godiona starih Zafira, Vectri, itd. Svakom koji se javio potrošnja ulja je bila preko 0,5 l/1000 km. Ipak, iako većina stručnjaka iz auto-industrije smatra da je potrošnja od 0,25 l/1000 km prag normalnog i za polovne automobile, Opelovi "stručnjaci" uvjeravaju ove iz subjekta da je potrošnja od recimo 0,6 l/1000 km normalna.
Ako malo bolje procitas radi se o voznji od 200 km na sat(maksimalna brzina)Sada en znam sto bi se ta potrosnja na toj brzini trebala razlikovati pretjerano od gradske.Ja tebe shvatih da samo u ovaj motor sipas ulje, nista vise, tako nam ti to opisa.
Opelovi sto ih ti nazva "strucnjaci" inace su do prosle godine prodavali najvise automobila u svijetu, pa se ti upitaj zasto?U svakom slucaju su veci strucnjaci od nas ili ti to mozda drugacije posmatras, mozda isti zaposljavaju onako usput, sa ulice:-)
A sto se tice potrosnje koja se mjeri u laboratorijama, na AUDI-ju se moze primjetiti da im je laboratorija pravo idealna:-)
Dxo

Post by Dxo »

ja sam mislio na potrošnju po gradu, u po nekim specifikacijam na otvorenom pri normalnoj vožnji (90-120 km/h) ok 5,7 litara,
morat ću to istestirati pravo, činimi se da ni skala baš nije linearna.
Po mojim nekim procjenama i iskustvima trebao bi da troši po gradu ok 8 litara maksimalno
testdriver

Post by testdriver »

evo i mi u servisu imamo jedan fiat stilo 1.9 jtd sa 115 ks, taj je stalno na 7,5 litara, kako god ga vozao, onaj board computer uvijek tako pokazuje, npr ja imam svaki dan 40 km auto put, 40 km grad i lokalno vozikanje, onda kad mi se desi put u bosnu npr banja luka i okolica opet stalno je tu negdje oko 7-8 litara, max je bilo 8,5
Dxo

Post by Dxo »

jeli za fiat stilo ili vectru
ado-šampion

Post by ado-šampion »

fantom slobode wrote:
ado-šampion wrote:Ako je na otvorenom 6,7 l/100 km, onda je po gradu (čitaj: Sarajevu) 10 l/100 km normalno. Kod mene auto troši oko 6,5 na otvorenom a po Sarajevu 10.
Ako malo bolje procitas radi se o voznji od 200 km na sat(maksimalna brzina)Sada en znam sto bi se ta potrosnja na toj brzini trebala razlikovati pretjerano od gradske.Ja tebe shvatih da samo u ovaj motor sipas ulje, nista vise, tako nam ti to opisa.
Opelovi sto ih ti nazva "strucnjaci" inace su do prosle godine prodavali najvise automobila u svijetu, pa se ti upitaj zasto?U svakom slucaju su veci strucnjaci od nas ili ti to mozda drugacije posmatras, mozda isti zaposljavaju onako usput, sa ulice:-)
A sto se tice potrosnje koja se mjeri u laboratorijama, na AUDI-ju se moze primjetiti da im je laboratorija pravo idealna:-)
Pa 200 km/h je autoput, nije otvorena cesta, onda malo pregledaj testove, možda si zaboravio, a možda nikad nisi ni znao, ko zna. Ovo za ulje ako si tako shvatio, onda si glup, bez uvrede. Ja kažem da se ljudi žale da motori troše previše ulja (zapravo misle "da se radi o seriji problematičnih motora o čemu Opel službeno šuti"). A za Audi, potrošnja se kod svih proizvođača mjeri isto, simulacijom vožnje u zatvorenom prostoru, pomoću mehanizma koji okreće točkove dok auto stoji (ako si ikad bio na tehničkom znaš o čemu pričam).
A ti lagano na neki drugi forum pa provociraj raju, ovdje na tvoju žalost ima onih koji nešto rade i kojim nije dosadno.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

ado-šampion wrote:
fantom slobode wrote:
Pa 200 km/h je autoput, nije otvorena cesta, onda malo pregledaj testove, možda si zaboravio, a možda nikad nisi ni znao, ko zna. Ovo za ulje ako si tako shvatio, onda si glup, bez uvrede. Ja kažem da se ljudi žale da motori troše previše ulja (zapravo misle "da se radi o seriji problematičnih motora o čemu Opel službeno šuti"). A za Audi, potrošnja se kod svih proizvođača mjeri isto, simulacijom vožnje u zatvorenom prostoru, pomoću mehanizma koji okreće točkove dok auto stoji (ako si ikad bio na tehničkom znaš o čemu pričam).
A ti lagano na neki drugi forum pa provociraj raju, ovdje na tvoju žalost ima onih koji nešto rade i kojim nije dosadno.
Daj ti nama tih testova da covjeku odgovorimo na pitanje, a ne da citamo komentare koji nicem ne sluze.
Ako se ti osjecas isprovociranim to je tvoj problem,smiri se bice sve u redu, niko nista lose nije mislio.A ne supljiraj ti bezveze, de koji clanak o tim losim motorima, a ne presipati iz supljeg u prazno, odgovori covjeku na pitanje o potrosnji kakvom suvislom mislju, a ne pricom zena po brijacnicama.Ja mu makar dao podatak koliko auto trosi na maksimalnoj brzini koje sam ja vozio, a o tom problematicnom motoru u praksi ne primjetih nista (nakon cetiri hiljade kilometara, ulje se dosipalo nije - auto je bio do tada vec presao 205000km).
revolver amidza

#16 Re: opel vectra 2.0 DTI 2001.

Post by revolver amidza »

Dxo wrote:pozdrav raji na forumu. novi sam ovde ali pratim forum već duže vrijeme.
ponovio se i ja auto iz naslova teme, prezadovoljan sa njim, ali malo me brine potrošnja (gradska) ispada oko cca 10 litara, pomislim odmah malo je to puno za diesela, još se sinoć pri hladnom startu auta pojavi crni dim iz auspuha. zanima me da li bi to dvoje moglo biti povezano
mislim da si napomenuo da ti je to gradska potrošnja po sarajevu,..
to ti prijatelju uopšte nije mnogo,..vozio sam kadeta 1.3 po sa,...ispod 1o nije htio,..corsu 1.2,..ispod 8-9 neće,..dobro jesu to benzinci ali male kubikaže,..2.0 je solidna kubikaža a i vectra nije neko perce,..ta potrošnja za vožnju po sarajevu i u tolikom autu je sasvim normalna,..jer nije isto voziti gradsku po sarajevu ili recimo po sanskom mostu,maglaju itd,..puno je tu semafora,startova,..stani-kreni,..
uživaj ti samo,..o.k. je to!
Post Reply