OPEL VECTRA 1.8 16V CDX (1996. - 95.000 KM)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
The_Flyer2002

#1 OPEL VECTRA 1.8 16V CDX (1996. - 95.000 KM)

Post by The_Flyer2002 »

NAJLOŠIJI OPEL U POVIJESTI
Image
Vectra B, druga generacija Opelove limuzine srednje klase, koja je predstavljena u rujnu 1995., a proizvodila se do početka 2002., umalo je zavila u crno tvrtku iz Rüsselsheima. Vrlo loša pouzdanost i kvarljivost većine bitnih sklopova temeljito su nagrizli ugled tvrtke, koja je do sredine 80-ih bila sinonim za kvalitetu...

Image

Prvi modeli Vectre B imali su velikih problema s preskakanjem zupčastog remena (zbog pucanja plastičnog napinjača), što je izazivalo havariju motora. Često se kvario središnji upravljački modul, klimatizacija, servouređaj volana... Mjenjač je bio tvrd i neprecizan te je malo onih koji su kupili taj auto na našem tržištu, da nisu bili razočarani. Nešto kvalitetniji bili su modeli uvezeni iz Njemačke (rabljeni).

Image

Izuzetak je bio turbodizelaš 1.7 td sa 82 KS, kojeg je isporučivao Isuzu - po svemu bio je među najboljima u klasi (mislimo na motor). Kvaliteta Vectri B poboljšala se od 1999., kad je pokrenut projekt Olympia. To podjednako vrijedi i za Astru, a začudo, virus loše Opelove kvalitete iz sredine 90-ih potpuno je zaobišao kompaktni monovolumen na bazi Astre - Zafiru.

Image

Kod kupnje ovakve Vectre ne treba gledati sve crno. Jer, osnovna koncepcija Vectre B vrlo je dobra (po kriterijima iz 95. izvrsna). A kad se dječje bolesti jedanput prebole, tada može sve biti u redu. Posebice ako je automobil redovito održavan. Usto, limarija je kvalitetna i solidna, a to je kod rabljenih automobila važno svojstvo.

Image

Vectra B se proizvodila u pet benzinskih verzija: 1.6/75 KS, 1.6 16V sa 100 KS, 1.8 16V/116 KS, 2.0 16V/136 KS i 2.5 V6/170 KS te tri dizelaša - 1.7 td/82 KS, 2.0 DITD/82 KS i 2.0 DITD sa 100 KS. Naknadno su stigli benzinac 2.2 16 V sa 147 KS i dizelaš 2.2 DITD sa 125 KS.

Image

Benzinska verzija koja je pokretala testni model prilično je dobro usklađena sa svojstvima. Automatski mjenjač je, kao kod svih rabljenih automobila, dobra preporuka za kupnju, jer umanjuje opterećenje motora i produljuje mu vijek (iako pogoršava performanse i povećava potrošnju).

Prvi i osnovni motiv za kupnju ovog automobila trebala bi biti povoljna cijena. To znači da se za model iz 1996., bez obzira na izvedbu i opremu, ne bi smjelo platiti više od 4000 eura, iako je tržišna vrijednost i blizu 5000 eura. Zaslužno je ime Opela, koje kod većine naših kupaca ima veliku težinu. Srećom, u posljednjim je godinama skokovito poboljšana kvalitetu te su nove Vectre i Astre u svemu O.K.

Ako se odlučite za kupnju ovog automobila, u cijenu trebate odmah uključiti izmjenu zupčastog remena zajedno s napinjačem. Bolje je da nema klima uređaja (pogotovo zbog toga nemojte pristati na povećanje cijene) jer je loše kvalitete. Testni je model bogato opremljen, ali oprema ne utječe bitno na vrijednost rabljenog automobila.

Detaljno pregledajte servouređaj volana, prednje diskove (koji su skloni trošenju i ukazuju na agresivnu vožnju), ispušni sustav, koji je loše kvalitete, i posebice upravljački modul, na elektroničkom uređaju. Ovjes je masivan, prednji kuglasti zblobovi su izdržljivi, ali su amortizeri kratka vijeka te je preporučljivo pregledati i podvozje.

Iako kod kupnje možete proći dobro, posebice ako dobro pregledate sve bitno, ako je karoserija netaknuta, a motor nema tragova ulja te na mjerenju kompresije pokazuje dobra svojstva, bolje je ne riskirati. Na tržištu, iz toga doba ima znatno kvalitetnijih, od Passata i Mondea, do Lagune i 406-ice te je bolje ne riskirati.

Konačna ocjena:

NEDOVOLJAN

PROSJEČNA VRIJEDNOST (EUR):

1996. ..... 4500
1997. ..... 5000
1998. ..... 5600
1999. ..... 6300
2000. ..... 7100
2001. ..... 8000
neki

Post by neki »

uh..gotov si kad nineac ovo vidi. bolje bjezi... :lol: :lol:
Inace, po meni, ovo je najljepsi opel ikada
nineac

Post by nineac »

Ja sa svojom toliko prešao za 1.5 godinu i crkla mi spona i dva stabilizatora.
Bože sačuvaj ja "testa"
Inače, ko nezna to je najprodavaniji auto u evropi 0d 1996 do 1999. Garant loš, pa zato!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ma vidis sta kaze: njemacki kvalitetniji.

u bosnu je sve (dobro vecina) uvezeno iz njemacke i po ovome tekstu BOSANCI i ERE IMAJU KVALITETNA AUTA. hehe
whow

Post by whow »

Tastatura ti se pozlatila :D . Evo da docekam i jedan objektivan text na ovom forumu . Istina kad tad izade na vidjelo. Ja sam uvjek govorio GM je GM ali Golf je Golf :D
dugi

Post by dugi »

Mozemo li dobiti informaciju ko je pisao ovaj text. Ja koliko se sjecam ova vectra je vodila "bitku" sa prvim audijem A4 za najprodavanije auto srednje klase dugo vremena, i bila je najprodavanija u Evropi tri godine. Svako auto ima mana ali ovi je ovdje ocrnise pravo, mora da ima dosta budala po Evropi pa kupuju auta sa losim upravljanjem i kvarljivim osnovnim komponentama. :D
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

moze moze naravno

test je napisao expert team

EVO OVDE
dugi

Post by dugi »

Taj expert tim je vise nego smijesan, neki nepoznati hrvatski novinari. Evo sta kazu nijemci i pravi experti o vectrinom ljutom konkurentu i kod nas omiljenom autu.
Ovo cu ubaciti ovdje ali cu otvoriti i posebnu temu gdje svi mogu ubacivati testove raznih auta, da se mogu mogu procitati konkretne cinjenice a ne samo prepucavanja :-D

VW passat variant
Imate malo novca, a treba vam puno mjesta? Stari passat variant mogao bi biti rješenje

Bio je to san mnogih očeva obitelji: prostran, solidan, s prostorom za koljena čak i za one na stražnjim sjedalima zbog čega su se i neke luksuzne limuzine doimale skučene i sićušne. A prošlo je već 17 godina od predstavljanja passata s karakterističnom rupom na nosu iza VW znaka. No, unatoč dobrom držanju cijene, čak su i traženi varianti već odavno stigli u klasu do 1000 eura. Sada se mora pokazati: je li nekadašnjii junak danas preporuka za obitelji s najskromnijim budžetom? Ili se nekadašnji obiteljski prijatelj otkriva kao rupa bez dna?
Različite činjenice u osnovi govore za ovakav VW: u praksi gotovo da i nema skupih popravaka oštećenja prouročenih hrđom - premda naš ne baš njegovani testni primjerak iz 1991. ostavlja drukčiji dojam. No, njegova hrđom izgrižena kadica u kojoj je smješten rezervni kotač brzo je zakrpana, druge rupe još nisu vidljive. Za passata se svi dijelovi mogu nabaviti ne samo kod VW-a nego i u ostalim trgovinama rezervnim dijelovima.
Osim toga, tako čvrst ovjes prednjih kotača u Wolfsburgu više nikad nisu uspjeli napraviti. Stražnji ovjes ima izvjesnih problema s gumeno-metalnim puškicama, ali one se mogu brzo zamijeniti.

Tom prilikom trebalo bi provjeriti i vodove kočnica, što je kronična boljka VW-a sve do kasnih 90-ih godina. Kočnica je dobra osim povremenih muka s kočnim oblogama straga i nedovoljnog brtvljenja kočnih cilindara. I u pogonskom dijelu česta su loša brtvljenja. Brtveni prstenovi radilice i bregastog vratila na motoru te brtveni prstenovi na pogonskim osovinama propuštaju na spojevima.
Takvi popravci gutaju radne sate i skupi su. Još skuplje postaje kad zbog manjka rashladne tekućine u sustavu za hlađenje progori brtva glave cilindara ili motor sasvim zariba - to se češće događa jer samo malobrojni modeli imaju senzor koji pokazuje količinu vode. Razloga za kapanje ima mnogo: porozna ekspanziona posuda, curenje pumpe za vodu, a i većina crijeva se u međuvremenu ubraja u stare dijelove.
No, ako se vodi računa o podmazivanju i hlađenju, motori su gotovo neuništivi. Vječni su u prvom redu benzinci, osim obično oštro voženog VR6. U njega ponekad pukne pogonski lanac, dok se kod zupčastog remena ostalih motora gotovo ne zna za probleme. Osim kod TDI-ja koji se počeo koristiti nakon velike prerade modela krajem 1993. Kod njega znade olabaviti zupčanik zupčastog remena, što naposlijetku dovede do puknuća. Oprez se traži i kod turbodizela sa 75 KS: vrtložne komore u glavi cilindara mogu olabaviti i pasti u cilindar. A ranije ponuđen 1,6-litreni sa 80 KS sklon je puknuću glave cilindra i propuštanju pumpi za ubrizgavanje goriva. I sljedeće dvije generacije passata zadovoljavaju kakvoćom, no pokazalo se da su imali i mnogo problema i da su općom kakvoćom i izdržljivošću miljama daleko od generacije '88./'96. Iskustva vlasnika su bila natezanja sa servisnim radionicama i tehnički problemi. Jednaki su tonovi i u ovogodišnjem izvješću našeg licencijskog partnera Auto Bilda o rezultatima nalaza na tehničkim pregledima: po zamjerkama petogodišnji passat zauzima tek 69. mjesto! Unatoč svemu, osjetljivost ne umanjuje njegovu omiljenost. Pučki hvaljeni passat rijetko čeka svog kupca. Traže se TDI dizelaš i variant, najradije srebrni ili crni.
nineac

Post by nineac »

Flayer-u počinješ me zabrinjavati, ponašaš se kao conjuror! Jesili ti kad vozio to auto?
Ja sam vlasnik tog auta (doduše 2.0 16V) i za 1.5 godina za kojih sam prešao 90.000 km po bosanskim cestama (sada prelazim mjesečno oko 5.000 km) otišla mi je prednja spona (koja košta 17 km!!!) i dva stabilizatora (koji koštaju po 29km) a i to nebi otišlo da ja nevolim extremno skijanje pa sam se s njom penjao na svaku vokojebinu u BiH na kojoj se možeš skijati!
Sada ima 215.000 km i ništa joj nefali, neki dan bila na dijagnostici motora sve savršeno funkcioniše!
Lažem, ler gas originalno treba biti na 860 o/min a kod mene je na 845 o/min :lol:
Dodušđe, imao sam ja problema sa elektronikom, to su upravu! Dva puta mi je crkla sijalica kratkog svjetla na desnom faru :-)
Inače, za tvoju inforaciju, a i informaciju tih "stručnjaka" po ADAC-ovim statistikama vectra je bolje plasirana od sljedećih auta: Škoda Octavia,Golf/Bora IV, Volvo S/V 40,Renault Laguna, Peugeot 406.
Inače, ako ćete mak na konac, Renault Laguna je po njihovim statistikama najlošiji auto!
nineac

Post by nineac »

Najbolji dio je ovoj pogledajte dikove. npr. Moja vectra ima disk 288x25mm, a veći je nego kod passata 2.8 V6, te iz tog vrmena Vectra B ima najbolji put kočenja (37.5m na testu Auto Bilda, dok Passat 1.8T ima 40 m).
Stvarno smješno!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

nineac wrote:Flayer-u počinješ me zabrinjavati, ponašaš se kao conjuror! Jesili ti kad vozio to auto?
!
NE nisam.

ljudi na ovome forumu cini se da je kurir u najgorem polozaju

DON'T SHOOT THE MESSANGER!!!!!

tekst mi se ucinio zanimljivim jer se u zadnje vrijeme trazlo misljenje o ovakom autu. ti tzv "strucnjaci" mogu pricati sta god hoce jer ljudi koji imaju auta (kao ti recimo) znaju pravu istinu i nju prenose drugima.

u mene rodjak je imao bas ovaj model i njemu je bila super. imo je 1.8 i. jedina stvar na koju se zalio je malo veca potrosnja goriva.

samo da se nadje:
volim se zajebavat i imam dobar smisao za humor ;)
whow

Post by whow »

E ninec sad vidis kako se osjecamo mi ljubitelji VW kada kritikujes nas dragi VW Koncern :D . Ma dok je ljudi bice i oprecnih misljenja . Jedan moj prijatelj ,inace Kanadanin al' eto voli europska auta, kupio 2002 BMW trojku i tako jednog dana poveze svoju punicu i punca u voznju , a ovi poslije voznje se snebivaju . Kazu dao tolike pare za auto koje ti odbije bubrge. Ljudi se ibretili :D
nineac

Post by nineac »

Pa ja sve što kažem o VW-u kažem ono s čim sam se susretao. Eto imama prijatelja koji ima Passata IVB i s kojim je prešao 30.000 km (auto ima sada oko 180.000 km) i nema šta nije promjenio na tom autu, sva ramena, amortizere itd!
Ovaj tekst nema veze sa kvalitetom vectre posebno njenog trapa, koji kao da je pravljen baš za B-H ceste. Zato je teža, te otud malo veća potrošnja goriva!
whow

Post by whow »

Prvo da cestitam dugom na dobrom odabiru teme. Mozda ne bih bio lose kada bih vise forumasa dostavljalo sopstvene textove i utiske sa test voznje , magazine mozemo uvijek citati.
Drugo neko rece kako voli kada je masina glasna na visokim obrtajima :-) . Ovo je indikacija da masina tesko radi u tim obrtajima , vjerovatno vise trosi te naravno uopce ne doprinosi kvaliteti voznje , al' eto ako ti volis bujrum , jos da skines lonac sa izduvne grane pa da vidis kako dreci :D
Bas sam imao prilku voziti 2005 Huyndai Accent proslog vikenda : rentao sam ga za $90 za cetri dana te sa njim presao 1500 km za isto vrijeme. Da napomenem da je Accent najjeftinije auto koje se moze kupiti u sjevernoj Americi i ovaj je imao samo 900 km na satu .
Utisci-kao prvo vise nikada neci ici na put duzi od 100 km u Accentu izmedu ostalog i zbog te buke u visokim obrtajima koja poslije par sati voznje postaje nesnosljiva. Onda automatski mjenjac definitivno nije dobra opcija ako zivis u brdovitim krajevima : Mi smo putovali relacijom preko Rockies : Jasper - Banff sto je uglavnom planinsko podrucje i automatski mjenjac se ponasao ko' blesav posebno kada ga je zena vozila ( downshifting , etc) . O udobnosti necu ni raspravljati , reci cu samo da me koncept auta podsjetio na Yugu i slicna vozila. Masina je valjda i najbolji dio ovog vozila - vozili smo na nekim dionicama 160km/sat i osim buke i naravno sumnjivog komfora nije bilo vece zamjerke. Sve u svemu porednje sa mazgom bi mozda najbolje opisalo ovaj auto. Napravljen je za tezak rad i izdrzljivost a ne za komfor i uzitak. Znaci Huyndai Accent - never again .
biciklo

Post by biciklo »

pridruzujem se cestitakama , stipu nekog novinara koji je plaćen da bruka konkurenciju, neka raja kaze sta zna o svom automobilu .
Qler

Post by Qler »

nineac wrote:Flayer-u počinješ me zabrinjavati, ponašaš se kao conjuror! Jesili ti kad vozio to auto?
Ja sam vlasnik tog auta (doduše 2.0 16V) i za 1.5 godina za kojih sam prešao 90.000 km po bosanskim cestama (sada prelazim mjesečno oko 5.000 km) otišla mi je prednja spona (koja košta 17 km!!!) i dva stabilizatora (koji koštaju po 29km) a i to nebi otišlo da ja nevolim extremno skijanje pa sam se s njom penjao na svaku vokojebinu u BiH na kojoj se možeš skijati!
Sada ima 215.000 km i ništa joj nefali, neki dan bila na dijagnostici motora sve savršeno funkcioniše!
Lažem, ler gas originalno treba biti na 860 o/min a kod mene je na 845 o/min :lol:
Dodušđe, imao sam ja problema sa elektronikom, to su upravu! Dva puta mi je crkla sijalica kratkog svjetla na desnom faru :-)
Inače, za tvoju inforaciju, a i informaciju tih "stručnjaka" po ADAC-ovim statistikama vectra je bolje plasirana od sljedećih auta: Škoda Octavia,Golf/Bora IV, Volvo S/V 40,Renault Laguna, Peugeot 406.
Inače, ako ćete mak na konac, Renault Laguna je po njihovim statistikama najlošiji auto!
joj nineac, nemoj se ljtiti, al jarane, znamo svi koliko prelazis mjesecno/godisnje i sta ti se pokvarilo na Vectri! Pa na svakoj si temi naveo te inf :)

sljedeci put samo redi "Znate sta se kod mene pokvarilo, a koliko prelazim godisnje" i bit ce dovoljno!

Inace, mislim da je vectra pravo dobro auto. Komsija mi ima jednu, kupio je novu, i bar ga ja nisam nikad cuo da se zali na nju. motor je 1.6 16V
nineac

Post by nineac »

Pa šta ću kada svi blate opela, a onda kažu ja pročitao.
Šta je onaj naveo u tekstu šta se sve kvari svako ko voza vectru bi dosad bankrotirao.
Inače, danas sam baš u Zagreb išao sa haverom u Vectri B 1.6 16V, karavan. 195 km/h, extra malo goriva potrošila, a motorizacija sasvim solidna.
Po mom mišljenju malo je 5-brzina prekratka, ali bože moj.
Qler

Post by Qler »

ma blate ga ovi koji vozaju VW jer znaju da im je direktna konkurencija (doduse meni mnogo bolji Opel)

Ja licno gotivim opela, iako su mi mnogo drazi mer BMW i Volvo :D

al eto, cekam da mi se buraz zaposli pa da dignemo kakav kredit, da zajedno otpacujemo, planiramo Opel Astra '98 ili '99 godina, neku benzinjaru, mozda 1.6 16V, ali to je jos na dugom stapu :(:(:(
nineac

Post by nineac »

Ma 1.616V je extra motor. meni naspram moje je malo lijen, ali u atri koja je nekih 200 kg lakša je sasvim super. A anjvažnije pravo malo troši!
Post Reply