Opel servis POMOČ- ko je lud
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Pklat666
#1 Opel servis POMOČ- ko je lud
Opel Vivaro 85 kW, 2017 godište, euro 5
Servisna knjiga kaže da je prvi servis na 30000 km, a u servisu me ubjeđuju da ulje i ostalo moram mjenjati na 10000 km bez obzira šta piše u servisnoj knjizi, jer opel stavlja u vozila servisne knjige za euro 6 auta?'?? Lampica za servis se nije upalila. Znam da je redovno mjenjanje ulja na maks. 10000 km, ali kako sam čuo na ovim novim autima je taj interval duži ili griješim?
Pitanje 1: Da li je promjena ulja servis ili nešto drugo?
Pitanje 2: Nigdje nepiše da ja ulje trebam mjenjati svakoh 10000 km, a u servisu mi tvrde da će biti problema sa garancijom ako nemjenjam ulje svakih 10000-15000 km, zbog goriva kod nas, ali kako onda ljudi voze diesel panamere, cayene i slična auta. Oni onda mjenjju ulje na 1000 km.
Hvala na konstruktivnim odgovorima
Servisna knjiga kaže da je prvi servis na 30000 km, a u servisu me ubjeđuju da ulje i ostalo moram mjenjati na 10000 km bez obzira šta piše u servisnoj knjizi, jer opel stavlja u vozila servisne knjige za euro 6 auta?'?? Lampica za servis se nije upalila. Znam da je redovno mjenjanje ulja na maks. 10000 km, ali kako sam čuo na ovim novim autima je taj interval duži ili griješim?
Pitanje 2: Nigdje nepiše da ja ulje trebam mjenjati svakoh 10000 km, a u servisu mi tvrde da će biti problema sa garancijom ako nemjenjam ulje svakih 10000-15000 km, zbog goriva kod nas, ali kako onda ljudi voze diesel panamere, cayene i slična auta. Oni onda mjenjju ulje na 1000 km.
- hopi
#2 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
a vidi, drži se onog što piše u kjnizi na koliko km je zamjena ulja- i ako se toga držiš nemaš šta izgubiti garanciju, crno na bijelo piše
a istina je da bi bilo najbolje zamjenu ulja raditi na 10-15 iljad km
a istina je da bi bilo najbolje zamjenu ulja raditi na 10-15 iljad km
-
Throttle
#3 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Nazoves 2-3 ovlastena il im posaljes mail i vidis sta se desava. Neka vozila kod nas imaju skracene intervale zamjene ulja i filtera al moralo bi negdje bit naglaseno. Teoretski, ako pise da se radi po skracenom intervalu a ti ne budes radio mozda ti nekad odbiju garanciju zato sto auto nije servisirano prema propisanim intervalimai to im bude validan argument cak i ako dodje do suda. Pregledaj opet dobro papire pise li ista o tome u njima
-
Pklat666
#4 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Hvala na sugestijama. Probam
- ElRe
#5 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Ako ćeš da sačuvaš motor ulje ćeš mijenjati na 15 000 km. Generalno u Gumi M za taj Renault motor preporučuju zamjenu na 15 000 km (sestra ima Megana 1.6 dCi sa 130 KS, a to je isti motor).Pklat666 wrote:Opel Vivaro 85 kW, 2017 godište, euro 5
Zamjena ulja jeste servis.
Zamjena ulja kod nas se vrši na 10 000 do 20 000 km u zavisnosti od motora i preporuke proizvođača.
Ja na 1.6 HDI mijenjam ulje nakon 10 000km jer ne želim da zbog 100 KM u pola godine imam probleme sa motorom.
Nisu rijetke situacije da proizvođač jedno napiše u servisnoj knjižici a onda tokom eksploatacije to promijeni.
PSA je nekoliko puta mijenjao specifikaciju ulja za HDI motore, Fiat je kod privrednih vozila interval zamjene ulja sa 30 000 km smanjio na 20 000 kod novih Euro 6 motora.
VW grupa je u Americi takodje mijenjala intervale zamjene i specifikacije ulja, u Evropi ne znam.
Last edited by ElRe on 05/09/2018 09:36, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
kupe novo auto i onda na servisu gnjave
daj ba pljuni keš
ja mijenjam n a5000 jer toliko i pređem
to je na granici isplativosti posjedovanja kola
jedne godine sam prešao 4000

daj ba pljuni keš
ja mijenjam n a5000 jer toliko i pređem
to je na granici isplativosti posjedovanja kola
jedne godine sam prešao 4000
- hopi
#7 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
pa roki ti baš malo prelaziš a održavaš, ja ću onda od tebe kupiti kola
samo vidim voziš i po toj livadi travi valjda mi ga ne sjebeš tude
-
Throttle
#8 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
hopi wrote:pa roki ti baš malo prelaziš a održavaš, ja ću onda od tebe kupiti kola![]()
dobar dobar
-
PRO165
#9 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Servisi 50% šaltaju, i 50% ne znaju. Ja sam odavno naučio da sve moraš sam spoznati čak i kad te se ne tiče puno.
Prvo motor mora biti taj koji može 30.000 / servisu, drugo i jednako bitno mora biti ulje te specifikacije, obično generičkog naziva long range ili long life. Dakle ne može "obično" ulje pa interval 30.000.
Treće, kvalitet goriva. Jasno da je kod nas kvalitet goriva niži tako da shodno tome skraćuju se servisni intervali.
I četvrto, uslovi vožnje. Ko vozi, koji teret vozi, po kojim vremenskim uslovima i sl.
Ja bih lično koristio ova ulja produženog trajanja ali sa servisnim intervalom 15-20k.
Hint: Kada ti ponude ulje pitaj koji je standard. To piše na svakom ulju. Sigurno ima neki API standard i onda zguglaj šta piše za taj standard. Moj lični primjer je da sam tražio od majstora najbolje ulje, on punudio Castrol neki "sega-mega" ali API standard za vozila do 2004 godine,majstor to naravno nije znao. Onda smo vidjeli da u radnji ima pola marke jeftiniji ulje, opet Castrol, koje je long life i za novije motore. Tako da ni cijena nije pravo mjerilo.
Prvo motor mora biti taj koji može 30.000 / servisu, drugo i jednako bitno mora biti ulje te specifikacije, obično generičkog naziva long range ili long life. Dakle ne može "obično" ulje pa interval 30.000.
Treće, kvalitet goriva. Jasno da je kod nas kvalitet goriva niži tako da shodno tome skraćuju se servisni intervali.
I četvrto, uslovi vožnje. Ko vozi, koji teret vozi, po kojim vremenskim uslovima i sl.
Ja bih lično koristio ova ulja produženog trajanja ali sa servisnim intervalom 15-20k.
Hint: Kada ti ponude ulje pitaj koji je standard. To piše na svakom ulju. Sigurno ima neki API standard i onda zguglaj šta piše za taj standard. Moj lični primjer je da sam tražio od majstora najbolje ulje, on punudio Castrol neki "sega-mega" ali API standard za vozila do 2004 godine,majstor to naravno nije znao. Onda smo vidjeli da u radnji ima pola marke jeftiniji ulje, opet Castrol, koje je long life i za novije motore. Tako da ni cijena nije pravo mjerilo.
-
tempuser
#10 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Sa brojem sasije i informacijom gdje i u kom salonu je auro kupljen posaljes zvanican upit Opelu koliki je servisni interval. To sto ti oni odgovore je nesto cega se mozes drzati ako je drugacije od onoga sto servis tvrdi!
-
Pklat666
#11 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Hvala na sugestijama. Kontaktirm ih, pa javim. HVALA
- Haris.ba
#12 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Koliko godišnje prelaziš?
- ElRe
#13 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Ulje za ovaj motor je ELF SOLARIS FE 5W-30, Renault preporuka RN0720, servisni interval do 30 000 km.
-
ado_sar
#14 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
pa nije valjda da arapi tako slabo placaju da se ni ulje ne moze platitiPklat666 wrote:Opel Vivaro 85 kW, 2017 godište, euro 5
- strong69
#15 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Koji servis ti je to rekao? Idi u Berlijetu u Visoko pa tamo pitaj. Dok sam vozio Opela samo tamo sam servisirao auto. Jeftiniji, strucniji i ljubazniji od istog tog servisa u Sarajevu. A moguce je da je prvi servis na 10.000 km. Pa onda svakih 15.000 - 20.000 km. Obicno preporucuju 15.000 km.
- problemnatravunu
#16 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Kolika ti je godisnja kilometraza???
- insomnia78
#17 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
A jbt led ko da je ulje sedam hiljada eura
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- problemnatravunu
#19 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
A što da čoijek dozvoli da ga neko pravi budalom, bez potrebe, uz to možda je i ekološki osvješten, tako da mu savjest ne dozvoljava da bez razloga troši-mijenja ulje i time posredno zagađuje okoliš ??insomnia78 wrote:A jbt led ko da je ulje sedam hiljada eura
- insomnia78
#20 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Ako dodje stani pani lakse je napisati na autu opel je smece a ovi iz servisa supci jer se ne prodrzavaju garancije
-
tempuser
#21 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
Imao sam ja slican slucaj nedavno sa Porscheom. Passat B8 2016. god, presao 21k km otisao na procjenu u Porsche. Procjenjena vrijednost umanjena zbog ukidanja garancije jer je prekoracen serv. interval.
Uzmemo uzmemo uputstvo za koristenje auta, u uputstvu pise da je serv. interval obiljezen na idenfikacionoj naljepnici ispod prostiraca kod rez. gume. Nadjemo naljepnicu u kojoj je za taj auto previdjen fleksibilni servisni interval prema indikatoru na komandnoj tabli. Indikator na komandnoj tabli podesen na 30k km i do servisa treba jos 8 hiljada i nesto km. Od kad je kupljen auto je 2 x bio u Porscheovom servisu, jednom u garanciji da se dopuni klima, drugi put zamjena prednjeg branika, niko drugi nikad nije dotakao taj auto. Sta cemo sad? Bila obavjest na papiru koji ste potpisali kad je auto preuzet. Na racunu i otpremnici nema nista, imate li vas primjerak tog dokumenta? Nema, ali smo poslali email. Ok, kad i kome, trc-mrc...
Uzmemo uzmemo uputstvo za koristenje auta, u uputstvu pise da je serv. interval obiljezen na idenfikacionoj naljepnici ispod prostiraca kod rez. gume. Nadjemo naljepnicu u kojoj je za taj auto previdjen fleksibilni servisni interval prema indikatoru na komandnoj tabli. Indikator na komandnoj tabli podesen na 30k km i do servisa treba jos 8 hiljada i nesto km. Od kad je kupljen auto je 2 x bio u Porscheovom servisu, jednom u garanciji da se dopuni klima, drugi put zamjena prednjeg branika, niko drugi nikad nije dotakao taj auto. Sta cemo sad? Bila obavjest na papiru koji ste potpisali kad je auto preuzet. Na racunu i otpremnici nema nista, imate li vas primjerak tog dokumenta? Nema, ali smo poslali email. Ok, kad i kome, trc-mrc...
- kabal1337
#22 Re: Opel servis POMOČ- ko je lud
kraci servisni interval je bolji za zivot motora