Opel Omega 3.0b
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sLLayer
#1 Opel Omega 3.0b
E imam priliku da zamjenim svog puga 106 za opel omegu v6 3.0b, pa me interesuje vase misljenje o tom autu, iako sam zadovoljan sa pugom uzeo bi nesto jace i brze
, ono sto me najvise interesuje kod ovog auta je odrzavanje i potrosnja tj. razmisljam o ugradnji plina (kako ce to ici) Auto je 97 godiste, ima ful opremu a ja bi dao puga 106 (98 god) i jos 1000KM. Auto je presao 130000, bar tako pise 
- shlauf
#2 Re: Opel Omega 3.0b
Ja bih radije zadržao Pug-a nego vukao cisternu za sobom.
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
-
sLLayer
#3 Re: Opel Omega 3.0b
zar je takva situacijashlauf wrote:Ja bih radije zadržao Pug-a nego vukao cisternu za sobom.
- Gile Šampion
#4 Re: Opel Omega 3.0b
Meni kad bi neko dovukao tu Omegu pred kucu sa 3.0 motorom i htio da je pokloni ja bih ga upuc'o u koljeno...pa to troši ko tenk

- mayab
#5 Re: Opel Omega 3.0b
Mislim da po gradu tesko ide ispod 15 l na 100 km, ali svaki se uzitak plaća!
Moš mislit preći iz Pezoa 106 u Omegu, wooow
Moš mislit preći iz Pezoa 106 u Omegu, wooow
- Nogatrans
#6 Re: Opel Omega 3.0b
Omega B je lađa auto. Znaci u tom auto ces uzivati svaki metar voznje. A sto se tice tog motora 3,0 ,naravno da trosi neki c.a15L na 100Km u gradu al to je i normalno na neki nacin. Sto se tice plina ,mozes to uraditi i neces imati problema,stim sto ako ugradis plin ne zaboravi malo i na benzinu voziti da ti nebi dizne riknuli.
- AmADin_gospo
#7 Re: Opel Omega 3.0b
auto ko auto, ako je ispravno održavano je odlično, komforno, leži na cesti pravo dobro, udobno, put od 400-500 km s tim autom prođeš u cugu, preticanje s istim je treptaj oka za razliku od pug-a
e sad, s druge strane, popi goriva samo tako, nije za grada, morat češ opet "učiti voziti" jer je mnogo jače od tog tvoga, duplo duže i zadnji je pogon.
prije kupovine obavezno dobrom majstoru da pogleda motor i na tech-2 da ga spoji da očita kilometražu, jer teško da je tako malo prešao.... i još jedna stvar... veliki servis za njega košta ko četverogodišnje školovanje srednoškolca + gume 16ke kvalitetne nemaš ispod 170 KM ako hočeš da ti auto čuva asvalt ko mačka za kauč
a ko što teče kolega iznad, potrošnju možeš i plinom prepoloviti
e sad, s druge strane, popi goriva samo tako, nije za grada, morat češ opet "učiti voziti" jer je mnogo jače od tog tvoga, duplo duže i zadnji je pogon.
prije kupovine obavezno dobrom majstoru da pogleda motor i na tech-2 da ga spoji da očita kilometražu, jer teško da je tako malo prešao.... i još jedna stvar... veliki servis za njega košta ko četverogodišnje školovanje srednoškolca + gume 16ke kvalitetne nemaš ispod 170 KM ako hočeš da ti auto čuva asvalt ko mačka za kauč
a ko što teče kolega iznad, potrošnju možeš i plinom prepoloviti
-
LeKo
#8 Re: Opel Omega 3.0b
Druže valja to po gradu voziti, dužina 4.8, širina 1.8, a za yugu više parkinga nema....ostalo su drugovi forumaši već elaborirali i slažem se s njima.
- sodom
#9 Re: Opel Omega 3.0b
kupi golfa dvicu dizlu, daš svog puga i dodaš još 3 milje i još se udaraš nogom u guzicu kako si dobro prošao 
- zateznistub
#10 Re: Opel Omega 3.0b
Dok sam radio kao vozac, izmedju ostalih auta je bila omega 2.5b trosila je 13 litara gradske. Ova tvoja 3.0 ce u prosjeku gutati 15-17 litara, to sto pise da je presla toliko mozda je trebalo zamjeniti prva dva broja pređenih kilometara bilo bi relnije mada je za to godiste i to malo. Ako tvoj novcanik to moze podnjeti onda mjenjaj. samo pazi odrzavanje takvih vozila nije jeftin sport. voziti takvo auto je stvarno prica za sebe.
- olensoner
#11 Re: Opel Omega 3.0b
Auto je dobar, ako je bar malo normalno odrzavan, ne bi trebao imati nekih veci problema.
Sto se tice potrosnje, ne mozes ti ocekivati snagu neku, ubrzanje, a da trosi 5 litara, ne ide to tako. Ali ako ti auto treba svakodnevno, razmisli malo bolje, ja sam razmisljao ma hajde sta je potrosnja, nije problem jos koja para na 100km necu ni osjetiti, Boga mi poslije Audija A8 4.2 sam dobro promjenio misljenje, kad vidis kako je svaka benzinska tvoja nezaobilazna stanica, nije svejedno...
Imas i opciju ako je dobra ponuda (jeftina) ugradis kvalitetnu plinsku instalaciju i smanjis dosta troskove, mada koliko sam upratio u zadnje vrijeme nije ni plin nesto aman jeftin, koliko je bio.
Sto se tice potrosnje, ne mozes ti ocekivati snagu neku, ubrzanje, a da trosi 5 litara, ne ide to tako. Ali ako ti auto treba svakodnevno, razmisli malo bolje, ja sam razmisljao ma hajde sta je potrosnja, nije problem jos koja para na 100km necu ni osjetiti, Boga mi poslije Audija A8 4.2 sam dobro promjenio misljenje, kad vidis kako je svaka benzinska tvoja nezaobilazna stanica, nije svejedno...
Imas i opciju ako je dobra ponuda (jeftina) ugradis kvalitetnu plinsku instalaciju i smanjis dosta troskove, mada koliko sam upratio u zadnje vrijeme nije ni plin nesto aman jeftin, koliko je bio.
- hopi
#12 Re: Opel Omega 3.0b
ako ti se sviđa baš auto, ako je u dobrom stanju onda je zamjena ok, ali da ti daješ još 1000 KM je previše, barem po meni.
- atko
#13 Re: Opel Omega 3.0b
opel u garazi
cir na zelucu
Evo neka AmA_DinGospo potvrdi
Posto si iznenadjen na spomen cifre od 15 litara ... to je najoptimisticnija pretpostavka ... cifra ce biti i veca , u ovom vremenu kad je gorivo preko 2KM nije bas pametno
... hajd plinom mozes samniti ... ali i plin kosta... a koji K onda kupujes bjesno auto ako ces mu uvodit komunalije odmah
registracija i gume deracina
kilometraza vrlo vrlo sumniva.
dakle
-dobro preispitaj svoje finansijske mogucnosti
-dobro preispitaj svoje potrebe grad/otvoreni put
-dobro otvori oci ako se odlucis, to jest vozi dobrom majstoru da sve provjeri
luksuz i snaga kosta jbg
cir na zelucu
Evo neka AmA_DinGospo potvrdi
Posto si iznenadjen na spomen cifre od 15 litara ... to je najoptimisticnija pretpostavka ... cifra ce biti i veca , u ovom vremenu kad je gorivo preko 2KM nije bas pametno
registracija i gume deracina
kilometraza vrlo vrlo sumniva.
dakle
-dobro preispitaj svoje finansijske mogucnosti
-dobro preispitaj svoje potrebe grad/otvoreni put
-dobro otvori oci ako se odlucis, to jest vozi dobrom majstoru da sve provjeri
luksuz i snaga kosta jbg
- shibonja
#14 Re: Opel Omega 3.0b
Mislim da znam o kojemu se autu radi ,jer sam skoro vidio oglas takva Omega se prodaje ,crvena sa 130000km ,i cova cjeni 6000KM ,ima dosta ponuda koliko se sjecam pa pozuri ako ti je do auta stalo 
- Bakir1
#15 Re: Opel Omega 3.0b
tvoj auto je 1.1 a omega 3,0
to ti znaci u stvarnom zivotu:
potrosnja do 3 puta veca
registracija do 3 puta skuplja
odrzavanje do 3 puta skuplje
mozes li to izdrzati?
omega super izgleda (sad sam je vidio,kao i tvoj auto na onom tamo oglasniku
),veoma realna kilometraza za auto koji onako izgleda,ukoliko posjeduje servisnu knjigu i ako nema odmah ulaganja 1000 KM,i ako ispunjavas 3x zahtjeve sto da ne 
to ti znaci u stvarnom zivotu:
potrosnja do 3 puta veca
registracija do 3 puta skuplja
odrzavanje do 3 puta skuplje
mozes li to izdrzati?
omega super izgleda (sad sam je vidio,kao i tvoj auto na onom tamo oglasniku
- chelo
#16 Re: Opel Omega 3.0b
Prijatelju, to sto ces impresionirati okolinu enterijerom i zvukom, skupo ce te kostati. Neces se moci kutarisati tog auta nikada. Preambiciozno je iz gradskog autica u premium skakati. Svidjelo ti se ili ne, ispast ces kompleksas.
To sto planiras je suludo, jer ces upasti u zamku, auto udobno, sve ti ga draze voziti, sve vise love za gorivo, tako da ce ti, ako si slab karakter, budzet strasno patiti. Mozda je i moguce da je presao 130k, jer trosi ko ruska Volga, mada bi trebao i porijeklo preispitati. Ipak je mozda to auto bilo hit prije 10ak godina medju nekim mutnim krugovima...itd.
Druze nema mladog dizela kompakta za 10k da valja, kamo li benzinac tenk za 6 milja, kako sam vidio na piku.
To sto planiras je suludo, jer ces upasti u zamku, auto udobno, sve ti ga draze voziti, sve vise love za gorivo, tako da ce ti, ako si slab karakter, budzet strasno patiti. Mozda je i moguce da je presao 130k, jer trosi ko ruska Volga, mada bi trebao i porijeklo preispitati. Ipak je mozda to auto bilo hit prije 10ak godina medju nekim mutnim krugovima...itd.
Druze nema mladog dizela kompakta za 10k da valja, kamo li benzinac tenk za 6 milja, kako sam vidio na piku.
- chuchumbamayumbe
#17 Re: Opel Omega 3.0b
Posjedovao sam Opel Omegu A 2.0 benzinjara karavan, ja mislim jedno 4-5 godina.
Imao sam 2 kvara...prvi je bio, koliko se sjećam, centralna spona, a drugi je bio nešto oko motora.
Sve ostalo OK.
Imaju osjetljiv prednji trap, nisu plaho za naših džombi.
Održavanje je veoma skupo. Prednji far na autootpadu je bio oko 150km.
Zimi natovarim dvije vreće cementa nazad i nema problema (zadnja vuča).
Potrošnja? Na otvorenom normalne vožnje ne može ispod 7.5 litara...gradske...nikada nisam testirao, ali nije ispod 12-13.
Da mi sutra neko pokloni Omegu, uzeo bih je, a da je kupujem, nikada.
Jer je niko neće, ne može se prodati...i taj što je prodaje za 6000 milja biće sretan ako uspije. Sačekaj malo ako si se zagrijao, ako je ne proda u naredne dvije hefte, izvadi mu 5000 milja pred oči, vjeruj mi da će ti je prodati. Za onu milju ugradi plin i to je to.
Budi spreman na SKUPO održavanje. Nije to ni Corsa, ni Astra ni Vectra. To je klasa iznad, nema jeftinih dijelova.
Imao sam 2 kvara...prvi je bio, koliko se sjećam, centralna spona, a drugi je bio nešto oko motora.
Sve ostalo OK.
Imaju osjetljiv prednji trap, nisu plaho za naših džombi.
Održavanje je veoma skupo. Prednji far na autootpadu je bio oko 150km.
Zimi natovarim dvije vreće cementa nazad i nema problema (zadnja vuča).
Potrošnja? Na otvorenom normalne vožnje ne može ispod 7.5 litara...gradske...nikada nisam testirao, ali nije ispod 12-13.
Da mi sutra neko pokloni Omegu, uzeo bih je, a da je kupujem, nikada.
Jer je niko neće, ne može se prodati...i taj što je prodaje za 6000 milja biće sretan ako uspije. Sačekaj malo ako si se zagrijao, ako je ne proda u naredne dvije hefte, izvadi mu 5000 milja pred oči, vjeruj mi da će ti je prodati. Za onu milju ugradi plin i to je to.
Budi spreman na SKUPO održavanje. Nije to ni Corsa, ni Astra ni Vectra. To je klasa iznad, nema jeftinih dijelova.
- shlauf
#18 Re: Opel Omega 3.0b
Pročitaj malo a imaš i drugih stranica na netu pa odlu;i sam šta ćeš i kako ćeš:
http://opelclub.hr/forum/viewtopic.php?f=92&t=24573
http://opelclub.hr/forum/viewtopic.php?f=92&t=24573
- sheikh
#19 Re: Opel Omega 3.0b
Hmm
da se ni ja ne pravim pametan
Kad su svi rekli nemoj,onda fkt nemoj mjenjati

Meni je fkt cudno malo kako prelazis tek tako sa pug 1,1 na opel 3.0
kao da je to promjeniti majicu ili jaknu
da se ni ja ne pravim pametan
Meni je fkt cudno malo kako prelazis tek tako sa pug 1,1 na opel 3.0
kao da je to promjeniti majicu ili jaknu
- daxon
#20 Re: Opel Omega 3.0b
U tom autu, raja će te više viđati na pumpi nego na cesti,
a kao što neko već reče, 15 l je najoptimističnija pretpostavka.
a kao što neko već reče, 15 l je najoptimističnija pretpostavka.
-
Desert Wind
#21 Re: Opel Omega 3.0b
ne radi se to tako - ako je vec zapeo covjek za auto - ponudi mu cijenu 60 posto od prave to auto ne vrijedi 1000 eura vani jos u odlicnom stanju da je - inace je auto mrakaca - to je Cadillac-ov projekt i prvenstveno je zamisljen kao mini Cadillac sa V6 motorom model Catera. pretpostavljam i da je zestoko opremljen sa bzbz sjedistima i kozom....
kako rekose - to se auto ne prodaje tek tako i ne kupuje tek tako - kupice ga onaj ko ima da toci i trosi ali taj ce da gleda i bolje auto.
ja imam 6taka - strasno je pouzdan ne kvari se ali dijelovi boze sacuvaj...
tako - kupi ga da te zelja mine ali to auto nije na cijeni realno vrijedi 3-4 hiljade i ni kapak vise na benzinu od 2,5 (kod mene i 3 marke) - skrati cijenu bar za nesto dijelova ili guma...
kako rekose - to se auto ne prodaje tek tako i ne kupuje tek tako - kupice ga onaj ko ima da toci i trosi ali taj ce da gleda i bolje auto.
ja imam 6taka - strasno je pouzdan ne kvari se ali dijelovi boze sacuvaj...
tako - kupi ga da te zelja mine ali to auto nije na cijeni realno vrijedi 3-4 hiljade i ni kapak vise na benzinu od 2,5 (kod mene i 3 marke) - skrati cijenu bar za nesto dijelova ili guma...
- atko
#22 Re: Opel Omega 3.0b
Sve u svemu ... baci ti oko na kakvog mladjeg 2.0 TDI-ja
Ovo su ti sve savjeti ko da si nam rod rodjeni majke mi

Ovo su ti sve savjeti ko da si nam rod rodjeni majke mi
-
Desert Wind
#23 Re: Opel Omega 3.0b
za mladjeg tedeija od jedno 190-250 000 km ce mu trebat kolko za kompletno odrzavanje i par tona goriva da potrosi sa ovim opelom i da se navoza u njemuatko wrote:Sve u svemu ... baci ti oko na kakvog mladjeg 2.0 TDI-ja![]()
Ovo su ti sve savjeti ko da si nam rod rodjeni majke mi![]()
+
cisto sumnjam da decko - momak raspolaze budzetom da kupi "mladjeg tedeija" - sa crvenim I
- atko
#24 Re: Opel Omega 3.0b
Covjek zna svoje mogucnosti da u to ne zalazimo previse ... kao god jeftinije ce ga doc da se voza taxi-jem nego ovom omegom 
-
emko1234
#25 Re: Opel Omega 3.0b
iskreno mislim da ti se ne isplati..rekose ti ljudi vec sve mada ne mora da znaci..poznanink ima nisanna pathfindera 4.0 koji mu po gradu trosi 11 litara al frajer bas pazi kako vozi jos je automat..mada ta omega je napravljena u vrijeme kad se nije cuvao svaki decilitar goriva pa sumnjam da ce bas bit stedljiva..pogotovo ako je automatik..njihov automat za omege je imao 4 brzine koliko ja znam i nije bas stedljiv..racunaj s 15-ak litara minimalno..sto se tice te kilometraze moguca je ako je prvi vlasnik il eventualno drugi..ako je auto uvezeno pomnozi s 2 minimalno..znas kako kazu:i na tarabi pise picka pa ne mozes guzit,da prostis
sve u svemu ja bih razmislio..mislim da nije isplativo toliko danas imat takvo auto..ako ces je uzet da je prodas nakon 2 mjeseca jer je ne mozes odrzavat bolje je nemoj ni uzimat..
mada ima jos jedna stara koja kaze jebo cejf ako ti na nos ne skoci

mada ima jos jedna stara koja kaze jebo cejf ako ti na nos ne skoci