Opel Corsa ili?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ZemoBa
#1 Opel Corsa ili?
Zdravo.
Zelim si kupiti auto, pocetnik sam tek polozio, nemam iskustva. Zelim uzeti manje auto za pocetak, ne previse budzetno.. Najvise sam bacio oko na Opel Corsu. Postoji mnogo modela, moj budzet je 2000-2500 eura. Pa me zanima da li smatrate da je dobro auto, cilj mi je voziti sa sto manje potrosnje, ulaganja, da nisu skupi djelovi.. I sta bi vi preporucili jos? Razmisljao sam o Seat Ibiza, Opel Astra.. Takodje ne zelim neko ruzno auto..
Zelim si kupiti auto, pocetnik sam tek polozio, nemam iskustva. Zelim uzeti manje auto za pocetak, ne previse budzetno.. Najvise sam bacio oko na Opel Corsu. Postoji mnogo modela, moj budzet je 2000-2500 eura. Pa me zanima da li smatrate da je dobro auto, cilj mi je voziti sa sto manje potrosnje, ulaganja, da nisu skupi djelovi.. I sta bi vi preporucili jos? Razmisljao sam o Seat Ibiza, Opel Astra.. Takodje ne zelim neko ruzno auto..
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2 Re: Opel Corsa ili?
Corsa sa malim benzince je super odluka.
1.0 ili 1.2 dosta za početak.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#3 Re: Opel Corsa ili?
Corsa, Punto (Mozda cak i Grande Punto se mogne naci), Fiat Stilo, Peugeot 206, Clio
- johntra
#4 Re: Opel Corsa ili?
Ako ti se svidjela Corsa, uzimaj slobodno...rekli su ti već koje motore...nemoj da te mi sad zbunjujemo drugim autima... 
- Bakir1
#5 Re: Opel Corsa ili?
ima u zenici jedna crna GSI, corsa c, lik se povukao iz brzog zivota pa prodaje 
-
Throttle
#6 Re: Opel Corsa ili?
@Bakir
Što se korse tiče, 1.0 je tri cilindra i malo snage a nije nešto ni dugotrajan, ja ga ne bih baš ganjao, ganjaj 1.2, 1.4-koji je poprilično rijedak ili 1.3 cdti ako je novije godište. 1.3 ima plivajući zamajac. Manji motori su većinom slabije opremljeni, a 1.4 najčešće imaš u nekoj sport opremi koja je solidna
Na 1.2 je lanac pa nemaš troška remena, jedino ako te stigne zamjena lanca može bit veselo
Što se tiče ostalih stvari, filteri su ti do 10KM/kom, uljni filter i ulje su ti 50-tak KM, stabilizatori balans štange koji počesto odu su 20-tak KM, svjećice 30-40KM, DIS modul (na opelu su to ustvari bobina i kablovi) su 100+KM-rijetko crkne, prednji nosač motora 50-tak KM. Hladnjak klime sam za svoju platio 135KM, ne znam je li za sve benzince isti, za dizela je drugačiji
Održavanje je stvarno smiješno a ovo gore su cijene za malo bolje dijelove, može se i jeftinije proći kome je to u cilju
Easytronic mjenjač-automatski izbjegavaj u svim varijantama
Problema s hrdjom nema, viđao sam na nekim da počne kilometara sat zezat, kad kočiš kazaljka ne pada ravnomjerno nego kao zapne pa padne par milimetara, isto kao da joj nešto smeta. Ne znam jel to pred crkavanje ili je nešto drugo, na mojoj je još uvijek OK
Što se korse tiče, 1.0 je tri cilindra i malo snage a nije nešto ni dugotrajan, ja ga ne bih baš ganjao, ganjaj 1.2, 1.4-koji je poprilično rijedak ili 1.3 cdti ako je novije godište. 1.3 ima plivajući zamajac. Manji motori su većinom slabije opremljeni, a 1.4 najčešće imaš u nekoj sport opremi koja je solidna
Na 1.2 je lanac pa nemaš troška remena, jedino ako te stigne zamjena lanca može bit veselo
Što se tiče ostalih stvari, filteri su ti do 10KM/kom, uljni filter i ulje su ti 50-tak KM, stabilizatori balans štange koji počesto odu su 20-tak KM, svjećice 30-40KM, DIS modul (na opelu su to ustvari bobina i kablovi) su 100+KM-rijetko crkne, prednji nosač motora 50-tak KM. Hladnjak klime sam za svoju platio 135KM, ne znam je li za sve benzince isti, za dizela je drugačiji
Održavanje je stvarno smiješno a ovo gore su cijene za malo bolje dijelove, može se i jeftinije proći kome je to u cilju
Problema s hrdjom nema, viđao sam na nekim da počne kilometara sat zezat, kad kočiš kazaljka ne pada ravnomjerno nego kao zapne pa padne par milimetara, isto kao da joj nešto smeta. Ne znam jel to pred crkavanje ili je nešto drugo, na mojoj je još uvijek OK
-
ZemoBa
#7 Re: Opel Corsa ili?
Hvala puno, sto se tice godista sta bi preporucio? https://www.olx.ba/artikal/28092350/opel-corsa/ Mene nagovaraju da uzmem ovako ove varijante ima ih i u 2000g, ruzne su dosta ali kazu da to kupim, dok se meni vise svidja varijanta https://www.olx.ba/artikal/27968549/ope ... e-zamjena/ Ta, 2 ili 4 vrata svjedno, ali izgled je opet bolji i novija i oprema itd.. sad motor je 1.0 ali moze se naci i 1.4, sa tim da bi ja plin stavio ako bude veca kubikazaThrottle wrote:@Bakir![]()
![]()
![]()
-
ZemoBa
#8 Re: Opel Corsa ili?
Sta mislis o dizelu? Ili Benzin plin? Mnogo me odgovaraju od plina,.mali_milojica wrote:Corsa sa malim benzince je super odluka.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#9 Re: Opel Corsa ili?
Za 4-5k koliko imaš,mozes uzeti i ovaj noviji model.
Na dizel ne bih išao. A plina se nemaš potrebe bojati.
Na dizel ne bih išao. A plina se nemaš potrebe bojati.
-
ZemoBa
#10 Re: Opel Corsa ili?
[quote="mali_milojica"]Za 4-5k koliko imaš,mozes uzeti i ovaj noviji model.
Na dizel ne bih išao. A plina se nemaš potrebe bojati.[/quote
Hvala

Na dizel ne bih išao. A plina se nemaš potrebe bojati.[/quote
Hvala
-
Throttle
#11 Re: Opel Corsa ili?
Korsu C imaš u dvije varijante
2000-2003 godište

Redizajn 2003-2006 godište

Ovo zlatno je korsa b, ja bih to izbjegavao, korsa c je puno naprednija u odnosu na B, dosta je savremenija
Ako uspiješ i redizajn korse C ubosti, bilo bi super
Ja vozim 1.8 korsu, s plinom, trosi oko 7 otvorene i 10-12 gradske. Motor nije štedljiv al ima plin pa me boli patka.Drugačija je mehanički od korsi sa manjim motorima pa te neki dijelovi mogu skupo izaći. Generalno su dobro opremljene, razlike su najčešće u grijačima sjedišta, koži, naslonu za ruku, i nekim karoserijskim dodacima koje su bile doplata, neke imaju neke ne. Registracija je oko 600
To je ako hoćeš brže auto. Ako ti nije bitno, onda 1.2 16v, i njega imaš dvije verzije 75 i kasnije 80KS, nijedna nije problematična koliko znam, prva je jednostavnija tako da bih to tražio
1.4 ćeš teško naći, ne znam iz kog razloga, bude ih 10-tak na piku samo najčešće, kao i 1.8 verzija
Meni verzija sa dvoja vrata bolje izgleda, al nije praktična kao verzija sa 4 vrata
2000-2003 godište

Ovo zlatno je korsa b, ja bih to izbjegavao, korsa c je puno naprednija u odnosu na B, dosta je savremenija
Ja vozim 1.8 korsu, s plinom, trosi oko 7 otvorene i 10-12 gradske. Motor nije štedljiv al ima plin pa me boli patka.Drugačija je mehanički od korsi sa manjim motorima pa te neki dijelovi mogu skupo izaći. Generalno su dobro opremljene, razlike su najčešće u grijačima sjedišta, koži, naslonu za ruku, i nekim karoserijskim dodacima koje su bile doplata, neke imaju neke ne. Registracija je oko 600
To je ako hoćeš brže auto. Ako ti nije bitno, onda 1.2 16v, i njega imaš dvije verzije 75 i kasnije 80KS, nijedna nije problematična koliko znam, prva je jednostavnija tako da bih to tražio
1.4 ćeš teško naći, ne znam iz kog razloga, bude ih 10-tak na piku samo najčešće, kao i 1.8 verzija
Meni verzija sa dvoja vrata bolje izgleda, al nije praktična kao verzija sa 4 vrata
-
ZemoBa
#12 Re: Opel Corsa ili?
Hvala na izdvojenom vremenu, sad mi je lakse dosta..Throttle wrote:Korsu C imaš u dvije varijante
2000-2003 godište
http://www.olx.ba/artikal/28061696/opel ... zin-klima/ taj fazon? Ta u tebe je odlicna, ali je i luksuznija od ovoga sto ja trazim, potrosnja, jaci motor skuplja registracija, odrzavanje.. Tako da bi isao manju kubikazu, jer mi brzina nije bitna..
-
ZemoBa
#13 Re: Opel Corsa ili?
Koliku kilometrazu da gledam, po piku ima iz uvoza presle po 120000km, ima i kod nas po 200000, mene zanima, koliko nije puno a da uzmem?
-
Throttle
#14 Re: Opel Corsa ili?
Ova s linka nije loša za to para, ako je ispravna ne bih se puno mislio. Ima nekih kozmetickih sitnica za odradit po njoj al je stvarno povoljna, tako da ne bih gledao na to previše. Bitno je da nije bila u velikom udesu, da je motor ok i da nema nekih vecih problema po podvozju.
Što se kilometraže tiče, nemoj to uopšte gledat, te s malim kilometražama su pretežno 1.0 a rijetko koja je prešla preko 250 hiljada, nije to ništa posebno za to auto
Što se kilometraže tiče, nemoj to uopšte gledat, te s malim kilometražama su pretežno 1.0 a rijetko koja je prešla preko 250 hiljada, nije to ništa posebno za to auto
-
ZemoBa
#15 Re: Opel Corsa ili?
Ok, sta bi bilo najpametnije za gledati pri kupovini, imas neke stvari iz iskustva? Ili odvesti na tehnicki da oni odrade posao?Throttle wrote:Ova s linka nije loša za to para, ako je ispravna ne bih se puno mislio. Ima nekih kozmetickih sitnica za odradit po njoj al je stvarno povoljna, tako da ne bih gledao na to previše. Bitno je da nije bila u velikom udesu, da je motor ok i da nema nekih vecih problema po podvozju.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#16 Re: Opel Corsa ili?
Odvuces mehaničaru da pogleda auto, ili u ovlašteni servis da pogledaju, provjere putem broja šasije, historiju vozila, kilometražu...
Na tehnicki ces svakako morat ici kad budes registrovao auto, a oni ti tu ne provjere gotovo ništa
Na tehnicki ces svakako morat ici kad budes registrovao auto, a oni ti tu ne provjere gotovo ništa
-
Throttle
#17 Re: Opel Corsa ili?
Ma gledaj samo prednji kraj jel fino stoji kad se digne hauba, jesu li farovi GM ili su zamjenski - npr. Valeo, vidi li se ista pomotano itd.
Ako su farovi razliciti ili zamjenski obratit malo paznju zbog cega je mijenjano, nazad podignut tepih i rezervnu gumu i vidjet jel ista smotano, udareno. Otprilike kao i svako auto, vidjet ima li tragova farbanja, ako ima malo obratit pažnju zbog čega. Motor ne smije pušit plavo, čep od ulja i vode ne smiju imat majoneze, ostavit ga da radi do radne temperature i vidjet pregrijava li se, pali li ventilatore
Imaš i tzv pedal test, proguglaj malo, da pregledaš ima li grešaka ako nemaš dijagnostiku itd. Ako ima neki problem sa elektronikom gorit će ili check engine lampica ili servisna(auto i ključ kroz njega), obe su žute
Najbolje da povedeš nekog ko se razumije ili mehaničara ako nađeš, platiš čovjeku njegovo i on će ti brže i bolje provjerit to sve
Ako su farovi razliciti ili zamjenski obratit malo paznju zbog cega je mijenjano, nazad podignut tepih i rezervnu gumu i vidjet jel ista smotano, udareno. Otprilike kao i svako auto, vidjet ima li tragova farbanja, ako ima malo obratit pažnju zbog čega. Motor ne smije pušit plavo, čep od ulja i vode ne smiju imat majoneze, ostavit ga da radi do radne temperature i vidjet pregrijava li se, pali li ventilatore
Imaš i tzv pedal test, proguglaj malo, da pregledaš ima li grešaka ako nemaš dijagnostiku itd. Ako ima neki problem sa elektronikom gorit će ili check engine lampica ili servisna(auto i ključ kroz njega), obe su žute
Najbolje da povedeš nekog ko se razumije ili mehaničara ako nađeš, platiš čovjeku njegovo i on će ti brže i bolje provjerit to sve
-
vozackii
#18 Re: Opel Corsa ili?
Ne valja ti to nista, nadji kakvu Daciu finu 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#19 Re: Opel Corsa ili?
Ako moze naci sandera za petaka, to bi extra bilo. Ne znam, cemu tvoje ismijavanje dacije na svakoj temi????!!!vozackii wrote:Ne valja ti to nista, nadji kakvu Daciu finu
-
ZemoBa
#20 Re: Opel Corsa ili?
Da mi budzet nije ogranicen, kao da bih uzimao corsu. Nije problem uzeti bolje auto ali ga je problem odrzavativozackii wrote:Ne valja ti to nista, nadji kakvu Daciu finu
-
ZemoBa
#21 Re: Opel Corsa ili?
Throttle wrote:Ma gledaj samo prednji kraj jel fino stoji kad se digne hauba, jesu li farovi GM ili su zamjenski - npr. Valeo, vidi li se ista pomotano itd.
Hvala
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#22 Re: Opel Corsa ili?
Ne moš reć' da je Dacia bolje auto nikakoZemoBa wrote:Da mi budzet nije ogranicen, kao da bih uzimao corsu. Nije problem uzeti bolje auto ali ga je problem odrzavativozackii wrote:Ne valja ti to nista, nadji kakvu Daciu finu
-
ZemoBa
#23 Re: Opel Corsa ili?
Nisam rekao da je Dacia bolje, ali kazem uopsteno bolje auto bi uzeo da imam vise love na raspolaganju.liaar wrote:Ne moš reć' da je Dacia bolje auto nikakoZemoBa wrote:Da mi budzet nije ogranicen, kao da bih uzimao corsu. Nije problem uzeti bolje auto ali ga je problem odrzavativozackii wrote:Ne valja ti to nista, nadji kakvu Daciu finu
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#24 Re: Opel Corsa ili?
Ma no sikiriki, Opel corsa C je sasvim OK auto, pouzdani benzinci koji ne troše puno.ZemoBa wrote: Nisam rekao da je Dacia bolje, ali kazem uopsteno bolje auto bi uzeo da imam vise love na raspolaganju.
Ako se planiraš zadržat na forumu, upratit ćeš kako lagano raste sekta ovih što samo pišu Dacia Dacia a ne znam da l' iko vozi, milojica samo
-
ZemoBa
#25 Re: Opel Corsa ili?
liaar wrote:Ma no sikiriki, Opel corsa C je sasvim OK auto, pouzdani benzinci koji ne troše puno.ZemoBa wrote: Nisam rekao da je Dacia bolje, ali kazem uopsteno bolje auto bi uzeo da imam vise love na raspolaganju.
Ako se planiraš zadržat na forumu, upratit ćeš kako lagano raste sekta ovih što samo pišu Dacia Dacia a ne znam da l' iko vozi, milojica samo