Opel Corsa D

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

NEOPLAN

#1 Opel Corsa D

Post by NEOPLAN »

Posto se vec duze vrijeme pripremam za ovogodisnju kupovinu auta, evo treba mi vasih misljenja o ovom autu...

Lomim se jos uvijek da li je bolje uzeti polovnjaka starog 4-5 godina (Scenic, Megane, Golf, i sl) sa 100-150 000 km na satu , dizele sa dobrom opremom, ili nesto manje ali novo. I onda vidjoh reklamu za novu Corsu:

1.2 16V 80KS
ABS
2 zracna jastuka
daljinsko zakljucavanje
upravljac podesiv po visini i dubini
vozacevo sjedalo podesivo po visini
klima
el pod retrovizora
prednji el prozori
maglenke
CD MP3
putni racunar

Bio u Opelu, evo sta kazu:

Sa metalik bojom i 5V cijena oko 19000KM, dvije godine opste garancije na vozilo bez ogranicenja kilometraze, 12 god garancije na prohrdjavanje.

Uglavnom, Corsa mi je prelijepa, a nije ni malena bas toliko, moze cetvero fino sjesti. Jedino me malo brine ovaj motor 1.2 16V, znam da je Corsa lagana i da je to 80KS, al opet mi nekako suhveli ....ima li iko iskustva s tim motorom, da li je on dovoljan za Corsu za neku normalnu voznju, bez davljenja onih iza sebe, ali i bez pretjeranog jurcanja, znaci normala,Odnos voznji: GRADSKA:VANGRADSKA voznja=70:30%....

Na kraju, uzeo bih istu ovakvu, jedino sto bih morao za felge doplatiti nekih 600-1000KM, al otom potom, moze zasad i sa finim ratkapama...

Image
Image

Hvala
respo

#2 Re: Opel Corsa D

Post by respo »

kolegica s posla ima istu takvu corsu ne znam koji je motor cini mi se da je bas taj 1.2
i vozio sam ga par puta za tvoje potrebe idealno nit ces gnjaviti iza sebe nit ces sporo ici na otvorenom
za moj pojam taman ko trazi neko auto s kojim nece jurcati
sto se tice unutrasnjosti svidja mi se utegnutost
cini mi se da je malo nepregledan nazad ali je vjerovatno do navike i do nevozenja istog
ako imas te pare sutra u salon i kupuj moj savjet opet je tvoj izbor
maxell_sarajevo

#3 Re: Opel Corsa D

Post by maxell_sarajevo »

Ne kontam, ako vozis po propisima i drzis se ogranicenja kako mozes nekoga gnjaviti?
Vozio sam prosli vikend od Kaknja prema Zenici 100-120km/h pa nisam nikoga gnjavio, naleti povremeno neki opasni BMW ili Audi, oni preteknu i nastave po svom,a isti je motor kao sto ti gledas 1.2 :-D
Sto se tice Corse meni je to super auto, ako prelazis do 10.000km godisnje i ako je 90% gradske voznje taj ti je motor odlican.
sorge_sa

#4 Re: Opel Corsa D

Post by sorge_sa »

http://www.acboras.com/rabljena/vozilo/86 opcija 1
http://www.acboras.com/rabljena/vozilo/90 opcija 2
http://www.acboras.com/rabljena/vozilo/89 opcija 3
http://www.market.ba/vozila/auto/oglas/466067 opcija 4
http://www.market.ba/vozila/auto/oglas/466063 opcija 5

ovo su nova auta iz auto kuca, sa 20-30 hiljada kilometara predjenih,vracena sa leasinga, ili takvo sta, bas bukvalno nova, a usparas 2-3 hiljade sto svakako nije malo novca, ili uzmes Astru koja je razred vise, po meni puno bolje rjesenje, ali to je samo moje misljenje, a tebi opcija za razmatranje
krusty

#5 Re: Opel Corsa D

Post by krusty »

ako ti je do motora i snage i toga, gledaj da doplatis za 1.4, 90 konja ali se osjeti, kazu da je to mjera za takvu corsu

a inace, neces pogrijesiti sa kupovinom, auto je super, nema nikakvih kvarova i toga, ima solidnu opremu, unutra je prostran, sve sto ti treba
Better Man

#6 Re: Opel Corsa D

Post by Better Man »

Ako ti se sviđa auto uzmi bez razmišljanja, jer novo je novo i nova Corsa je pravolijepo auto, a vjerujem i kvalitetno icijena mu je dosta povoljna . Što se tiče snage, vozim novog Clia sa istom mašinom, tj. 1,2 16v, samo je 75 KS, a ne 80 KS kao kod Corse i meni je za moje potrebe sasvim dovoljno. Nikog ne peglam iza sebe, a i zna se desiti da mnogo snažnija auta od mog idu sporije u datom trenutku od mene pa ih zaobiđem.
pcservis

#7 Re: Opel Corsa D

Post by pcservis »

Evo ovako drug. Inace sam ljubitelj opelovih vozila. Imao sam priliku par puta voziti ovakvu korsu bas istu sa slike, a posjedovao sam Corsu C sa ovim motorom.
Evo ti mojih zapazanja:

- Dosta je troma dok ne potjeras u veci broj obrtaja (preko 3500rpm)
- Dok je nova jos je vise tromija tako da nemoj da te prvi efekat razocara, kad predje oko 10,000.00 dodje na svoje
- Za Opela prilicno puno trosi, oko 8 pa i do 8,5 ; Corsa C sa istim motorom, a zahvaljuci manjoj masi oko 7. Govorim o opstem i realnom prosjeku.
- Realna situacija: Put prema Nisicima, puno auto, upaljena klima, jos ne razradjena - jedva ide. Ne mozes nikoga preteci. Prilicno frustrirajuce ali se vremenom naviknes a onda i motor malo zivne. Ova ti je korsa na niskim obrtajima otprilike kao golf 2 D, bez zezancije. Ali ako je potjeras ici ce uz nesto vecu potrosnju.
- Ne bih se slozio sa konstatacijom "do 10.000 km godisnje" osim naravno u pogledu cijene goriva. Sto se tice robusnosti, poderace i naoko puno veca auta i zvucne brendove.
- U prilog konstataciji robusnosti samo da kazem da svi opeli daleko bolje podnose nase ceste cak i stari kadeti. Nepoznato , za razliku od Golfa ili npr. Audia, je izmjena lafeta, amortizera, kugli, krajnica, lezajeva. Naravno to ide uz poznati zvuk stresanja cijele karoserije, ili ti nesto nizeg subjektivnog osjecaja udobnosti. Ali se to naravno ne moze reci za polozaj sjedenja i sjedista generalno.
- Redovan servis za jednog top proizvodjaca je neshavatljivo jeftin. Corsa C sa tim motorom , prvi servis sa izmjenama filtera ukljucujuci i filter klime oko 120,00 KM. Jedino za razliku od vecine veliki servis je na 120.000,00 a ne na 150.000,00 mada je i on jeftinji nego kod ostalih brendova ukljucujci i one jeftinije.

Licni predlog je da vidis racunicu sa dizelom. Dizel od 75 konja odaje manji utisak tromosti sigurno, Vozao sam Astru Classic sa 80KS koja je nesto teza tako da ti je to to i vjeruj mi auto je raketa.Inace dizeli imaju servisni interval 30.000,00km, konkurencija na 10.0000,00 a servis svakako jeftiniji. Benzin 90KS je opet idealan sto se tice benzinaca, kataloska potrosnja samo 0,1L veca. Vjerujem i realna jer ovaj 80KS motor je ipak malo poddimenzionsan za ovo auto. I zaista omjer ulozeno dobijeno ovo je auto best buy. Napomene radi ista ovakva kad se pojavila bila je 23.000,00 a jos ni jedan konkurent nije izbacio tehnoloski naprednije auto u klasi tako da je ona sigurno najpovoljnija. Inace nesto u prilogu ovako malih automobila samo da kazem da to i nije bas tako mali auto. Corsa C koja je 15 cm manja i ima zasta i naoko manji prtljaznik je bez ikakvih problema posluzila odlasku na more cetveroclanoj porodica koja je ponijela sve ono sto Bosanci vole ponjeti pa cak i jednu ludoriju za koju vjerujem da niste jos culi - djeciji krvetac (doduse na rasklapanje koji kad se spakuje izgleda kao torba).
beco

#8 Re: Opel Corsa D

Post by beco »

Corsa sve osim 1.0 trocilindrasa je OK. Ne znam kakav je taj tvoj motor ja imam Clia 1.2 16V, i mogu da ti kazem da se na brdima mučim, tako ako zivis na Sirokaci nadi si dizela sa prilicno momenta. Ja sam citao da kod te Corse bilo dosta problema sa pouzdanoscu, da su kocnice pravo bile kriticne.

A koliko je ta Corsa teska, ako preko 1000 kg ko moja gica, bogami nista bez najmanje 100 KS i 150 Nm ne pomaze, to je mislim realno. Sa srecom. Pred tebom je period slatkih muka. Ja sam prije 3 godine bio u istoj dilemi i uvijek kazem novo, lakse ces spavati.

P.S. Hoce li iko priznati da je ta Corsa ustvari Fiat Grande Punto :D
citroen

#9 Re: Opel Corsa D

Post by citroen »

beco wrote:Corsa sve osim 1.0 trocilindrasa je OK. Ne znam kakav je taj tvoj motor ja imam Clia 1.2 16V, i mogu da ti kazem da se na brdima mučim, tako ako zivis na Sirokaci nadi si dizela sa prilicno momenta. Ja sam citao da kod te Corse bilo dosta problema sa pouzdanoscu, da su kocnice pravo bile kriticne.

A koliko je ta Corsa teska, ako preko 1000 kg ko moja gica, bogami nista bez najmanje 100 KS i 150 Nm ne pomaze, to je mislim realno. Sa srecom. Pred tebom je period slatkih muka. Ja sam prije 3 godine bio u istoj dilemi i uvijek kazem novo, lakse ces spavati.

P.S. Hoce li iko priznati da je ta Corsa ustvari Fiat Grande Punto :D

sta ima lose u tome i da jeste grande punto,ali nije 100%
Magarece_godine

#10 Re: Opel Corsa D

Post by Magarece_godine »

Moj dajdza je kupio ovaku novu, prije 5-6 mjeseci ... Imao je nekoliko golfova prije toga i kleo se u wv ... sada je promjenio misljenje ... Vozio sam se s njim, ljepota ... Novo je novo drug ...
citroen

#11 Re: Opel Corsa D

Post by citroen »

ma ovaj Beco prica ludosti,onda je i tvoj clio u stvari dacia,pa i oni dijele istu platformu i motore.. :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz:
beco

#12 Re: Opel Corsa D

Post by beco »

citroen wrote:ma ovaj Beco prica ludosti,onda je i tvoj clio u stvari dacia,pa i oni dijele istu platformu i motore.. :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz:
Ne cjenim sto sumnjas u moju razumnost :D . Logan dijeli platformu sa Cliom II, ali hajde nigdje veze. Mislim pozitivno je sto je Corsa prepokovani Punto, jer Fiat ako šta zna napraviti to je gradsko auto. Uostalom čiji je 1.3 cdti motor nego Fiatov multijet. Ali ako hoces iskreno iz B kategorije sta je prava kupnja: Clio, Fiesta, Corsa i mozda Yaris. Polo preskup, Fabia i nekako moze ali ja onaj njen zadnji kraj ne mogu da prezvakam nikako, Jezz je vec egzotika kod nas a Swift je mali za ovu klasu.

Corsa jedino gdje se mora popraviti, je da dobije mali turbo benzinac.

Jesi ti razmisljao o karavanima B segmenta Fabia combi ili Clio grandtour ili Peugeot 207 sw?

A za ove pare mozes dobiti i Ceed, a za koju hiljadu vise i Focusa i Megana. :mrgreen: Zavisi koje su ti potrebe.
krusty

#13 Re: Opel Corsa D

Post by krusty »

beco wrote: P.S. Hoce li iko priznati da je ta Corsa ustvari Fiat Grande Punto :D
dijele samo platformu i poneki dizel motor
fandjo30

#14 Re: Opel Corsa D

Post by fandjo30 »

Ova corsa 1.2 ,das joj gas u cetvrtak ona ubrza u petak :lol:
ushtipak

#15 Re: Opel Corsa D

Post by ushtipak »

Cisto par info ljudima koji razmisljaju o kupovini Opel Corse D a vjerovatno i opcenito o OPEL-u.....
Kupi zena Opel Corsu D 1,3CDI 2010god jer je "simpaticna"a eto disel nece ni da trosi i ajd.....naravno vozilo se isporuči poslje tacno 90dana od uplate Berljeti na Alipasinu i to izadje nesto malo manje od punih 26000KM....divno.... . Autic ko bonbona super ide jako malo trosi i .....to bi bile sve pozitivne strane ovog auta.

Negativne stvari:
Auto jeste trocilindricni Disel i jasno da mora biti bucniji... ali brunda kao da vozis mlazni avion posebno kada je hladno...ali eto sladak je i malo trosi :)

DPF filter koji se pali na par minuta svake dvije hiljade kilometara dovede do toga ukoliko ste u normalnom saobracaju pomislite da ce vam motor ispasti iz automobila uz vibracije,totalni gubitak vuce i opcenito gasa tako da nedaj Boze da u tom trenutku pretičete,idete uz Dalmatinsku ili nesto slicno....ali eto sladak je i malo trosi :)

Ljeeetooo upalite klimu i zaboravite da se mozete popeti uz bilo kakvo jace brdo bez da niste dodali gas na 3000 obrtaja,ako se pri tome potrefi onih famoznih 2000 kilometara i upali vam se DPF filter obavezno počinje poznato trzanje paljenje lampice na instrument tabli i gasenje vozila....ali eto sladak je i malo trosi :)

Servisssss....protekla godina dana a na satu je citavih 11535kilometara,ljudi uredno zamjene ulje i filtere za nekih 9sati rada :) i naplate vam negdje oko 205 KM,odgovor na pitanje ZASTO Turbina zvizdi kao da vozish Mercedes PUH iz 1983god pri punom gasu,kazu "znate gospodine to je turbo Disel i to tako treba..." sva sreca sto je Corsa slatka i malo trosi :)

U gepek uredno moze stati jedan osrednji ruksak,kila cevapa i dvije flase Cole,ukoliko vozi vozac od 192cm na zadnje sjedište moze stati maximalno djete do 5godina,ako se brinete da vam moze puci guma nista ne brinite NEMATE JE dakle nema problema :))) ali imate jedan super Sprej kojim mozete popraviti gumu :))) ali eto slatka je i malo trosi :)

Prolazi druga godina i ponovo odlazim na redovni servis a na satu je 28279km gdje mi kazu da pored redovnih stvari moraju zamjeniti disk plocice i diskove a to je sve potrosna roba i nespada u garanciju te moram platiti cifru od nekih 450KM ali ona je i dalje slatka i malo trosi :)

Evo vec je proslo nekih 26-7 mjeseci fino vrjeme auto opran ali na dnu znadnjih ljevih i desnih vrata uredno spala boja i pocinje standardno KOROZIJA kao da je KADETT iz 1986...ludim.....gledam malo bolje korozija je izbila i na prednjim blatobranima i vratima u vidu sitnih tackica....da nespominjem spadanje boje i laka po citavom vozilu....u servisu uredno kazu garancija je 12 godina na prohrdzavanje a to nije prohrdjavanje vec "povrsinska korozija" posto imam garanciju na LAK koja je negdje cini mi se 3 godine oni cemi izaci u susret i zamazati sve to sto je otislo uvraga standardno kako se vec zafarbavaju i krpe Stojadini,Kadetti,S paketi i tako to,i pazite sada NA TAKO POPRAVLJENE DJELOVE VOZILA (VRATA,BLATOBRANI...SVE OSIM KARAMBOLKI KOJE SU PLASTICNE I NEMOGU ZAHRDJATI) DOBIJATE GARANCIJU OD 12 MJESECI,ODNOSNO GUBITE TU NAVEDENU OD 12GODINA!!???

ISKRENO LJUDI NE KUPUJTE CORSU D A VJEROVATNO I SVE OSTALE OPELE JA SAM BACIO 26000KM BUJRUM KO KOD ZELI DA DODATNO PITA ILI PROBA OVO SMECE OD VOZILA .
Mogao bih pisati do sutra o servisu i mnogim drugim stvarima na vozilu ali ona je ipak SLATKA I MALO TROSI!!!!! :)))
ElRe

#16 Re: Opel Corsa D

Post by ElRe »

Normalne boljke svakog novog malog dizelasa sa DPF filterom. Motor nije sa 3 cilindra vec 4.
Takodje normalna boljka svakog malog motora sa upaljenom klimom, tromost u voznji.
citroen xm

#17 Re: Opel Corsa D

Post by citroen xm »

Po ovome "eto slatka je i malo troši" vidim koliko si fakat popizdio zbog auta. :sad:
ushtipak

#18 Re: Opel Corsa D

Post by ushtipak »

Ma iskreno druze popizdio da valja,na stranu sto mi se nov auto raspada iako ima garazu,a servis i serviseri su 100X gori u danasnje vrjeme 100KM je puno a ne 26000 sve ovo sto pisem zaista nezelim da ljudi bace novac.
hopi

#19 Re: Opel Corsa D

Post by hopi »

šta reć
to za taj filter dpf nemam iskustva nekog, a to za zamjenu diskova i pločica mislim da su te prešli. Haj i mogu nekako shvatiti da su pločice bile za zamjenu mada bi i one trebale barem ko od šale duplo više km( a još vjerovatno nije corsa agresivno vožena i kočeno) a tek diskovi još triput više da pređu, pa kod mene na automatiku i težem vozilu traju li traju,kakvih crnih 30 hiljada km
onda kakvih 9 sati za zamjenu ulja i filtera po sata max. nadam se da ti nisu naplatili toliko sati
to za hrđu nadam se da će fino uraditi a ne samo zamazati pa da ponovo izbije
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#20 Re: Opel Corsa D

Post by mali_milojica »

Ne mogu povjerovati da je sve ovo istina,ali hajde neka bude.
ushtipak

#21 Re: Opel Corsa D

Post by ushtipak »

Tako je kako je ljudi,ima servisna knjizica a i ovaj raspadajuci grob od Corse da potvrdi sve ovo ljudima,nije mi cilj ponizavati niti vrjedjati nekoga ali naprosto tako je kako je na MOJU i samo MOJU nesrecu.
Elem sve bi i nekako bilo ok i skupo deranje u servisu i koje kakve gluposti ali brate da trnune ....ebga....
mayab

#22 Re: Opel Corsa D

Post by mayab »

Sto se tice zamjene diskova i plocica na 30000 km, ja im to ne bih dopustio, dakle sam si kriv donekle!
Drugo, ako su ti pisali i naplatili 9 sati rada, opet si kriv, jer si trebao to reklamirati!
Generalno, i to ne samo kod nas, tako je i u jednoj Njemackoj na primjer, sto ti los servis moze ogaditi neki auto-marku auta, to niko ne moze!
ushtipak

#23 Re: Opel Corsa D

Post by ushtipak »

Apsolutno DA!
Nabucco

#24 Re: Opel Corsa D

Post by Nabucco »

Koliko vidim ovo nije lose :)
Emir92

#25 Re: Opel Corsa D

Post by Emir92 »

ako si dobio uz auto a morao si dobiti i knjigu o upustvu auta negdje pred kraj ti pise sta se na kojem servisu mjenja i na koliko je kilometara (godina) servis :D
Post Reply