Zato sto je mjtd, starija je verzija bila samo jtd.Ned071 wrote:Kod motora z19dth od 150ks, jako cest problem stvara se u neispravnim klapnama na usisnoj grani.
Nikakva popravka klapni nije moguca i izvodljiva a da bi dalo neke vidljive rezultate tokom njenog rada.
Potrebna je zamena komplet usisne grane sa plasticnom polugom i njenim elektromotorm tj, kako je zovu elektronikom klapni, postoji mogucnost da se el, motor ne menja ali postoji kasnije rizik od ponovnog kvara, tako da je najkvalitetnije i najbolje zameniti taj set koji nije nimalo jeftin.
Sto se zamene tice jako veliki zahvat i dosta komplikovan, nije preporucljivo vrsiti zamenu u kucnoj varijanti inace cena rada i samih delova je izmedju 500e i 600e.
Manifestuje se tako sto prijavljuje, kod gresku 1109 i u vecini slucajeva slabije vuce motor,pali se cheking lampica ili lampica za safe mod ( slika kljuc i vozilo na instrument tabli) sve zavisi od vozilia koje posedujete.
Svremena na vreme znaci od godisnjih servisa treba baciti pogled, jednu vizuelnu kontrolu na poluge koje su vidljive po vrhu usisne grane u kakvom su stanju jer dosta znaci i preventiva da se ranije zameni grana jer desavalo se da leptiri koji su od plastike podpadnu pod venil i napravi se havarija u motoru.
dakle, majstor za opele tako kaze. ono sto je meni najzanimljivije, nije isti motor kako kod fiata 1.9 jtd
A isti je motor, ja sam danas zamjenio termostat na alfi 159 1.9 mjtd i na kutiji lijepo nigdje ne pise alfa nego OPEL-FIat.
Klapne se pocupaju i rijesen problem.