Opel Astra G - stakla

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bersK

#1 Opel Astra G - stakla

Post by bersK »

Eh ovako

Imam Opel Astru G karavan i jedan veeeeeliki problem sa njom. Dakle ovako, prednja i bočna stakla bilo vruće, hladno, kijamet, džehenem, ledara i šta ti ja znam šta magle i samo najednom pobijele iznutra. Pokušavao sam razne blic metode riješavanja, od sipanja kole po staklu do podizanja ventilacije na "četvorku", durajući svu tu vrućinu unutra, po cijenu litara znoja, ali... ne uspjeva. Zima, ljeto, vruće, hladno - stakla samo kako auto se upali, dvije minute poslije počnu da magle i onda uslijede prave muke - one sa obijeljivanjem stakala. Tako da kad vozim, moram se stalno pomjerati, lijevo desno, ne bi li kojim slučajem uhvatio horizont kako treba. Treba istaći da mi je u tim uslovima (magljenja i bijeljenja stakala, bočnih, šajbe) vidokrug smanjen na najmanju moguću ljestvicu. Da li postoji neko sa sličnim iskustvima koji je to riješio i na koji način (fazoni sipaj baby ulje pH vrijednosti, ovo ono i neekih metoda k'o što sam negdje pročito 'sipaj graha u lonac i stavi na zadnje sjedište). Dakle, ne želim kratkoročno riješiti problem, jer vidim da ovo nije neki formalan problem, nego strogo tehničke prirode samog automobila. Živjeli :)
dgL_

#2 Re: Opel Astra G - stakla

Post by dgL_ »

bersK wrote:Eh ovako

Imam Opel Astru G karavan i jedan veeeeeliki problem sa njom. Dakle ovako, prednja i bočna stakla bilo vruće, hladno, kijamet, džehenem, ledara i šta ti ja znam šta magle i samo najednom pobijele iznutra. Pokušavao sam razne blic metode riješavanja, od sipanja kole po staklu do podizanja ventilacije na "četvorku", durajući svu tu vrućinu unutra, po cijenu litara znoja, ali... ne uspjeva. Zima, ljeto, vruće, hladno - stakla samo kako auto se upali, dvije minute poslije počnu da magle i onda uslijede prave muke - one sa obijeljivanjem stakala. Tako da kad vozim, moram se stalno pomjerati, lijevo desno, ne bi li kojim slučajem uhvatio horizont kako treba. Treba istaći da mi je u tim uslovima (magljenja i bijeljenja stakala, bočnih, šajbe) vidokrug smanjen na najmanju moguću ljestvicu. Da li postoji neko sa sličnim iskustvima koji je to riješio i na koji način (fazoni sipaj baby ulje pH vrijednosti, ovo ono i neekih metoda k'o što sam negdje pročito 'sipaj graha u lonac i stavi na zadnje sjedište). Dakle, ne želim kratkoročno riješiti problem, jer vidim da ovo nije neki formalan problem, nego strogo tehničke prirode samog automobila. Živjeli :)
Imas u OBIu sredstvo protiv maglenja stakala... mislim da je oko 10ak 11 KM... otidji kupi procitaj uputstvo upotrebi i vidi sta ce se desavat. Ako ne uspije otidji staklaru nek ti nova ustakli :))
goran16v

#3 Re: Opel Astra G - stakla

Post by goran16v »

bersK wrote:Eh ovako

Ja sam imao identican problem na identicnom autu (nije karavan). Moj stari je upalio dugme za recirkulaciju da mu klima ima veci efekat, medjutim u tom trenutku je crkao motor koji pomjera klapnu koja je ostala na polozaju za recirkulaciju. Kad pritisnes dugme indikacija se ugasi mislis da je sve uredu ali nije. Problem sam rjesio tako sto sam se zavukao iza cent. konzole, nasao tu klapnu, rukom pomjerio klapnu u polozaj da prima zrak s vana, istekao dzek s motora i tako je ostavio. Nisam imao funkciju recirkulacije, ali nije vise maglilo. Usput promjeni filter kabine.
bersK

#4 Re: Opel Astra G - stakla

Post by bersK »

goran16v wrote:

Ja sam imao identican problem na identicnom autu (nije karavan). Moj stari je upalio dugme za recirkulaciju da mu klima ima veci efekat, medjutim u tom trenutku je crkao motor koji pomjera klapnu koja je ostala na polozaju za recirkulaciju. Kad pritisnes dugme indikacija se ugasi mislis da je sve uredu ali nije. Problem sam rjesio tako sto sam se zavukao iza cent. konzole, nasao tu klapnu, rukom pomjerio klapnu u polozaj da prima zrak s vana, istekao dzek s motora i tako je ostavio. Nisam imao funkciju recirkulacije, ali nije vise maglilo. Usput promjeni filter kabine.

Gdje se nalazi ta klapna tačno i kako ona izgleda? Ako možeš da mi objasniš taj postupak "pomjeranja klapne u položaj da prima zrak s vana" :) Nisam nešto stručan sa tom tehnikom auta. Jedina pomoć mi je ona servisna knjiga i priručnik automobila.
goran16v

#5 Re: Opel Astra G - stakla

Post by goran16v »

Uh davno bilo, prije 7-8 god. Klapna se nalazi iza centralne konzole sa mjenjacem. Ne sjwcam da li sam morao sta odsarafljujem i izmicem ali sam zavirio iza, ne sjecam se s koje strane, pratio ocima od prekidaca s ledja i ugledao klapnu koja izgleda kao poklopac sa spuzvocom po ivici na koji je nakacena poluga s druge strane vezana na ,aali el. motor. Nisam ni ja znao isparavan polozaj, da li prema gore ili prema dolje, ali sam isao logikom, ako sad magli onda moram gurnuti i kontra polozaj sto sam i napravio. Nazalost ne mogu biti precizniji, ali ti mogi dati savjet da ako nisi bas vican majstorlucima da to odvezes majstoru, osim sto nije neki posao pa ti nece puno naplatiti po hladom vremenu plastika puca pa mozes napraviti zijan.
citroen xm

#6 Re: Opel Astra G - stakla

Post by citroen xm »

Vrlo moguće da je to što Goran govori, ali ja bih krenuo od filtera klime. Kada je promjenjen zadnji put?
530i

#7 Re: Opel Astra G - stakla

Post by 530i »

Ako ti je klapna okrenuta na cirukulaciju unutrašnjeg zraka onda to možeš lako skontati, ne smrdi kad auto ispred tebe dimi ili ne čuješ sumpor kad prolaziš pored Visokog :D
mad_world

#8 Re: Opel Astra G - stakla

Post by mad_world »

Evo da kazem da sam i ja imao identican problem na Astri G karavan, problem je bio u tome da je motoric koji pokrece klapnu za recirkulaciju zraka crko, tako da je ostala zatvorena. Rucno sam je otvorio i tako stoji i dan danas :D , i naravno nikakvog problema s maglenjem.Da bi se doslo do klapne treba skinuti onaj pretinac kraj suvozacevog mjesta.
goran16v

#9 Re: Opel Astra G - stakla

Post by goran16v »

Da tacno, sjetih se i ja.... Kasetu drzi 6 ili 8 torx sarafa na gornjoj i donjoj ivici, kad ih izvrnes, povuce kasetu prema sebi, otkopcas dzek sa osvjetljenja i sklonis je. Kad si to uradio onda je pred tobom i kaseta filtera kabine pa mozes i to da zamjenis.
bersK

#10 Re: Opel Astra G - stakla

Post by bersK »

Hvala svima na odgovorima. Popravljeno je. Klapna pomjerena.
Post Reply