Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bersK

#1 Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by bersK »

Pozdrav ljudi,

Nadam se da ima ovdje neko ko zna kako šta.

Dakle, na autu (u naslovu) ne radi osvjetljenje kazaljke, obrtomjera i brzinomjera već neko vrijeme i nemam plana kako se to može riješit. Sve žive lampice na instrument tabli rade regularno, ali ovo troje nikako.

Noću dok vozim stvara mi žestok problem, jer se moram zagledati da ne idem preko granice, pa izgubim osjećaj za put u par momenata.

Jel postoji negdje šematski prikaz zamjene tog svjetla ili nešto slično? Jel može biti isključivo problem do tih svjetala ili su negdje osigurači pregorili? :)
dgL_

#2 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by dgL_ »

Prvo i osnovno naci i provjeriti osigurac... Ne znam gdje su na Astri nek ti neko ko zna to napise, a kad ustanovis da nije do njih tek onda ides dalje...
Ned071

#3 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by Ned071 »

:skoljka: Da nisi smanjio na onom tockicu ispod prekidaca svjetala? To mene trzne nakon pranja
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#4 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by Nurudin »

osigurači su ispod volana, onaj kao džep , ima na sebi plastične vijke koje odvrneš sa kovanicom
Kad to skineš iza su osigurači, a na tom poklopcu na poleđini je šema, samo što je na njemačkom
Proposition Joe

#5 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by Proposition Joe »

Ned071 wrote::skoljka: Da nisi smanjio na onom tockicu ispod prekidaca svjetala? To mene trzne nakon pranja
To je 100 % ...i mene je to jednom zeznulo, nikako da skontam sto mi je "mrak" na tabli, isao majstoru kad lik samo onaj "salter" (tockic) ispod prekidaca za svjetlo gurnu gore i to je to....mene stiiid bilo, 3 godine vozio taj auto i nikad nisam skontao za sta sluzi taj tockic :D :lol: ... mada, kad se skontam ni sad mi nije jasna svrha njegova postojanja :roll:
dgL_

#6 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by dgL_ »

Proposition Joe wrote:
Ned071 wrote::skoljka: Da nisi smanjio na onom tockicu ispod prekidaca svjetala? To mene trzne nakon pranja
To je 100 % ...i mene je to jednom zeznulo, nikako da skontam sto mi je "mrak" na tabli, isao majstoru kad lik samo onaj "salter" (tockic) ispod prekidaca za svjetlo gurnu gore i to je to....mene stiiid bilo, 3 godine vozio taj auto i nikad nisam skontao za sta sluzi taj tockic :D :lol: ... mada, kad se skontam ni sad mi nije jasna svrha njegova postojanja :roll:
Ima ljudi koji ne vole da im sljasti instrument tabla, vidjao sam na passatima smanji skroz svijetlo haman se i ne vide lazaljke i brojevi... I kod mene na meganu to ima ispod volana ali i kad smanjim najmanje u mraku se vidi da svijetli narandzasto... A i ne mogu vjerovat da neko moze ne znat gdje se nalazi...
amar1994

#7 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by amar1994 »

Proposition Joe wrote:
:lol: :lol: :thumbup:

Ista stvar , skontao nakon 2-3 dana sto je crkla :lol: :lol:
Rugafet

#8 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by Rugafet »

Ja vozača i sile u pm :lol:
tempuser

#9 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by tempuser »

Ono sto kao vozac mozes da provjeris su:
Da nije pregorio osigurac
Da nije smanjen potenciometar (tockic) ako ga imas

Ako ze razumijes malo u auta i sitne popravle mozes da provjeris:
Kontakte na potenciometru (ja sam na BMW-u imao problem sa oksidiranim kontakima).
Sijalice na komandnom tabli
Konektore i kontakte na komandnoj tabli
insomnia78

#10 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by insomnia78 »

Sta god mi se desilo nikad nij bio osigurac tako da to komotno mozes preskociti :lol:
tempuser

#11 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by tempuser »

insomnia78 wrote:Sta god mi se desilo nikad nij bio osigurac tako da to komotno mozes preskociti :lol:
Ja skontah da mu ostale lampice rade (zmigavac, duga, aku, ulje), ali ne osvjetljenje pa ne znam sto ne bi mogai biti osigurac?
Throttle

#12 Re: Opel Astra G - osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera

Post by Throttle »

Radi li ostala rasvjeta u autu (sijalice u komandama na volanu, el. podizacima, klimi, info displeju)?
Radi li ti osvjetljenje malog displeja za kilometrazu?
Mozebit do km sata, da je negdje prekinut vod za rasvjetu na ploci ili da su ti jednostavno pocrkale sijalice
To sve pod uslovom da radi potenciometar (vidis to po ostaloj rasvjeti u autu ako radi) i ako je osigurac ok (pregledaj osigurace F22 F28 F29)
Post Reply