Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NEOPLAN

#1 Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by NEOPLAN »

Znači dvojba izmedju ova dva auta:

Opel Astra G 2.0DTI 2002-2004 godište 5 vrata 100 - 150 hiljada km, ili

Ford Focus 1.8 TDCI 2000 - 2002 godište sa istom kilometrazom kao i Astra, 5 vrata.

Ne interesuju me performanse, to već dobro znam posto sam dosta ovih auta isprobao u proteklom periodu tražeći auto. Od svih koje sam gledao ova dva mi se najbolje uklapaju u kalkulaciju uloženo-dobijeno, cijena im je slična (10-12 hiljada maraka).

Interesuje me generalno kvalitet ovih auta, koje se bolje pokazalo, koje su boljke ako ih ima i generalno koji je kvalitetniji. I nemojte molim vas započeti sa pljuvanjem po Opelu jer Opel iz '80 tih i današnji Opel nemaju vezu s vezom...

Hvala
sirocco

#2 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by sirocco »

opet cu ponovit i na ovoj temi

kad auto kupujes kupujes ono koje se tebi najvise svidja i odgovara , jer na kraju krajeva ti ces ga vozit , a po nekom mom skromnom misljenju izmedju ova dva ja bi uzeo astru , nije zato sto je svabo vec zato sto je voziti se u focusu i kolicima jedno te isto , sto se tice motora nisam bas najbolje upoznat tako da nemogu nista reci ... toliko od mene :dance:
TheGodfather001

#3 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by TheGodfather001 »

Off topic:
Uzmi Peugeota 307 2.0 HDI, full, nikakvih ulaganja neces imati, auto san snova, ne kvari se, jeftin za odrzavat. Bjezi od svakog auta koje nije talijan ili francuz, i ne trazi na ovom forumu savjet jer nista konkretno neces saznati, osim sto ce te pojedinci dovesti do otkrovenja svetog francuskog i talijanskog lima.

On topic:

Moj glas ide za Ford. Izdrzljiva masina, neudobniji i tvrdji od Astre, i svakako ima manje prostora u unutrasnjosti, ali Astra je preosjetljivo auto. Dijelovi za Astru su preskupi, mislim na originalne. Mada opet sve je to u "5 deka". Obavezno odvesti auto u ovlasteni servis na pregled. Nemoj da zalis 40ak KMica jer ti to moze mnogo vise novaca ustedjeti kasnije.
HAVANA

#4 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by HAVANA »

Sve ti je to u pet deka.Kupi šta ti se više svidja.
Astra 2.0 dti ako je 74 kw od 2002 do 2004g je bolja varijanta od one starije sa 60kw i ima manje problema sa bosh pumpom.
Na starijoj tipi astre a i fokusa je ista bosh pumpa i moraš dobro paziti na gorivo.
Što se tiče održavanja nisu nešto skupi,astra je bolja na trapu ali čest problem je sa alternatorom.
Obrati pažnju na svjetlo na kilometar satu,ako je na trenutak jače pa onda slabije dok je upaljen auto onda je alternator pri kraju.
Probaj zapinje li pri šaltanju u prvu brzinu,često treba naštimati šaltebl a hoće i cilindar otići.
To su neke standardne boljke ali najbolje je otiđi u servis na pregled.
Kod focusa pogledaj ima li ulja u boci od vode,bude problema sa uljnim hladnjakom.
Trap je osjetljiviji nego kod astre ali nije skupo.
Astra ima lanac i nema zupčasti remen a focus ima zupčasti i zamjena je oko 400km.
Opet kažem kupi šta ti se više sviđa ili gledaj obadvoje pa koje nadješ da je u boljem stanju to i kupi.
johntra

#5 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by johntra »

TheGodfather001 wrote:Off topic:
Uzmi Peugeota 307 2.0 HDI, full, nikakvih ulaganja neces imati, auto san snova, ne kvari se, jeftin za odrzavat. Bjezi od svakog auta koje nije talijan ili francuz, i ne trazi na ovom forumu savjet jer nista konkretno neces saznati, osim sto ce te pojedinci dovesti do otkrovenja svetog francuskog i talijanskog lima.

On topic:

Moj glas ide za Ford. Izdrzljiva masina, neudobniji i tvrdji od Astre, i svakako ima manje prostora u unutrasnjosti, ali Astra je preosjetljivo auto. Dijelovi za Astru su preskupi, mislim na originalne. Mada opet sve je to u "5 deka". Obavezno odvesti auto u ovlasteni servis na pregled. Nemoj da zalis 40ak KMica jer ti to moze mnogo vise novaca ustedjeti kasnije.
off: pa bolje da sluša vas vau vau vlasnike i da se tješi kako je izletio 18.000 za četvorku (parafraziram) i nema dalje, vrh!
pa onda kad se nešto na tom autu pokvari, šutite kao miševi i mislite, kako se ovo meni moglo dogoditi?dao sam ovolike pare, pa to je Golf!
naravno, neću ni spominjati razne džidže, alarme, kandže, zedere, cuke, mace i slične stvari, koje se trebaju smatrati standardnom opremom kad kupuješ vau vau...i opet rahat ne možeš na kafu do grada otići...
čuj originalni dijelovi preskupi....hahaha...pa za koje auto nisu?
on: kupi jarane četvorku, oca mi....
Epitop

#6 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by Epitop »

Bosh pumpa kod Astre na 140 000 km po običaju ode, a ne znam da li je u Forda ista pumpa!? Vozim Opela benzinca, al dizela ne bih kupio samo zbog te pumpe, a ako bi birao na osnovu izgleda i ostatka uzeo bih tu Astru (lanac umjesto remena jedna od prednosti).
Chemist

#7 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by Chemist »

Evo jedno iskustvo iz jednog poznatog servisa...kaze meni majstor doslovce ovako "Ford Focus je najvece s..nje u svijetu automobila, jedino vece s..nje od jednog Ford Focusa su dva Ford Focusa"
HAVANA

#8 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by HAVANA »

Chemist wrote:Evo jedno iskustvo iz jednog poznatog servisa...kaze meni majstor doslovce ovako "Ford Focus je najvece s..nje u svijetu automobila, jedino vece s..nje od jednog Ford Focusa su dva Ford Focusa"

:-) :lol:
Koji je to poznati servis i poznati majstor i daj nek nam malo obrazloži zašto,kako i tako to... :D
Chemist

#9 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by Chemist »

HAVANA wrote:
Chemist wrote:Evo jedno iskustvo iz jednog poznatog servisa...kaze meni majstor doslovce ovako "Ford Focus je najvece s..nje u svijetu automobila, jedino vece s..nje od jednog Ford Focusa su dva Ford Focusa"

:-) :lol:
Koji je to poznati servis i poznati majstor i daj nek nam malo obrazloži zašto,kako i tako to... :D
U tom servisu sam bio u vise navrata poslom i malo sam se upoznao sa majstorima, uglavnom jednom prilikom je bio neki Focus na dizalici i radjeno mu je nesto oko motora, nisam se upustao u ispitivanje tacno sta, ja ga pitam valja li ovaj Focus ista, i ovaj odgovara vec spomenutom recenicom.
Ivo Lola

#10 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by Ivo Lola »

ja imam astru G 2003GOD.
1.7 DTI

sve preporuke od mene
astra ti je puno bolje auto za nase prostore, dosta je cvrsca, i bolje ce izdrzati nase puteve, malo trosi
u mom slucaju 4,5-5 l otvorenog puta
gradska ne prelazi 7,5
trebam li govoriti kako je jednostavno odrzavanje opela

jedina mana je malo bucniji rad motora, tacnije slabija zvucna izolacija
ali to je mana svih opela
nista strasno

znaci astra od 1-10 dobija 8,5

P.S ja sam je uzeo na 136 000, a sad sam na 142 000
nikakvih problema za sad, a dosta cesto se vozim i makadamom
a evo ti ovaj pokazatelj otiso sam do makarske i vratio se + par odlazaka u susjedne gradice sve za 80KM
bilo je nekih 800 km
howyesno

#11 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by howyesno »

to neki, sto neko gore rece, vau vau majstor.

licno vozim focusa, dizel, za nesto vise od dvije godine presao preko 80000 km bez i jednog kvara na motoru, mislim da 80000 nije bas mala kilometraza, pri tome da mi sada focus broji preko 220000km.
samo redovno odrzavanje - ulje i filteri i ostalo se svodi na toci i vozi

jedino sto sam mijenjao za ovu kilometrazu su zadnji lezajevi, stablizatori i diskovi i zbog sigurnosti zupcasti remen koji su opet cijenom vise nego povoljni.

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Ford_Focus

Focus se pojavio i na sjevernoameričkom tržištu, a u sljedeće dvije godine bio je najprodavaniji automobil na svijetu.

Focus je i u Europi i u Americi dobio brojne nagrade, njih više od 60, uključujući i 13 proglašenja automobilom godine, a od 2000. do 2004. godine bio je i na pet uzastopnih popisa deset najboljih automobila na tržištu, koje objavljuje američki časopis Car and Driver.

Ford Focus, odnosno njegova modificirana trkaća izvedba, je 2006. i 2007. godine bio najuspješniji automobil Svjetskog prvenstva u reliju. Focus je u reliju od 1999. godine, a vozili su ga Colin McRae, Carlos Sainz i Marcus Grönholm.

Mislim da ljudi, koji su focus 13 puta proglasili automobilom godine, znaju tracak vise o automobilima nego "majstor iz jednog poznatog servisa"
howyesno

#12 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by howyesno »

Bjezi od svakog auta koje nije talijan ili francuz
gluho i coravo bilo, sta rece i osta ziv :-)
Chemist

#13 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by Chemist »

Necemo ulaziti u godisnje nagrade i sve ostalo, mada moram ti priznati da ti je post jako subjektivnog tona...naravno, shvatam da imas simpatije i afinitete prema konkretnom vozilu, ali imaj u vidu da ja nemam niti Forda niti Opela tako da sam samo prenio iskustvo koje sam dozivio bez simpatija prema jednoj ili durgoj vrsti auta. A o godisnjim nagradama se moze dosta toga reci, samo pogledaj koja su sve auta dobijala tu nagradu, Fiati, Renaulti, Peugeoti, VW i da ne nabrajam dalje, ali to je iz ugla novinara koji je svesti u auto i vozikati se 7 dana u njemu i napisati neki tekst, a ovaj navedeni komentar je iz ugla covjeka koji se bavi popravkama automobila razlicitih vrsta, godista, filozofija i tehnologija izrade...taj novinar se sigurno nece zaprljati pa promijeniti zupcasti remen sa napinjacima i valjcima, ili mikro remen, ili zamijeniti dihtung glave motora, promijeniti te spomenute lezajeve, stabilizatore i slicno, a ovaj drugi to radi svaki dan...pa sad ti vidi ima li logike ili nema...
emko1234

#14 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by emko1234 »

drug,ti mozes ovdje cuti milion misljenja al ipak ces odluku sam da doneses..nisi rekao o kakvoj se opremi radi kod auta??helem,izmedju astre i tog focusa bi radije uzeo astru..2.0dti je obicno dolazi s dobrim paketima opreme,bijeli podloga na instrument tabli,kromirani prstenovi,dig klima,board,cd podizaci dok fokus jedino u ghia verziji ima sve te stvari..focus je na oko ljepsi izvana al mi je ruzan osjecaj za volanom,nekako se previsoko sjedi i tabla mi je ruzna isto..sto se motora tice taj tdci u fokusu je odlcan motor,super ide mada po gradu hoce popit i 9 litara bez problema..astra ce manje trosit al ce i ici slabije jer je taj dti malo starija masina..al ako ti to nije bitno mislim da nije onda se fokusiraj na opremu,kilometrazu,ocuvanost i cijenu.. ja svoj glas dajem za opel ovaj put..
mada kad smo kod tih mudrih poslovica od unknown majstora meni je jedan veliki ljubitelj vw rekao da je opel napravljen da ford ne bude i dalje najgore auto na svijetu :D :D :D
ado-šampion

#15 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by ado-šampion »

emko1234 wrote:drug,ti mozes ovdje cuti milion misljenja al ipak ces odluku sam da doneses..nisi rekao o kakvoj se opremi radi kod auta??helem,izmedju astre i tog focusa bi radije uzeo astru..2.0dti je obicno dolazi s dobrim paketima opreme,bijeli podloga na instrument tabli,kromirani prstenovi,dig klima,board,cd podizaci dok fokus jedino u ghia verziji ima sve te stvari..focus je na oko ljepsi izvana al mi je ruzan osjecaj za volanom,nekako se previsoko sjedi i tabla mi je ruzna isto..sto se motora tice taj tdci u fokusu je odlcan motor,super ide mada po gradu hoce popit i 9 litara bez problema..astra ce manje trosit al ce i ici slabije jer je taj dti malo starija masina..al ako ti to nije bitno mislim da nije onda se fokusiraj na opremu,kilometrazu,ocuvanost i cijenu.. ja svoj glas dajem za opel ovaj put..
mada kad smo kod tih mudrih poslovica od unknown majstora meni je jedan veliki ljubitelj vw rekao da je opel napravljen da ford ne bude i dalje najgore auto na svijetu :D :D :D
Mene isfuraše više puta kad ovo boldirano spomenuh na ovom forumu. :-) Znači nije do mene. Mrzim, al fakat mrzim, kad se u autu sjedi kao u kombiju, eto taj Focus, pa većina Renaulta manjih klasa (Megane, Clio), zato mi se i sviđa Golf. Fazon je što u toj klasi većina proizvođača pokušava napraviti od tog auto ono za šta je on realno premalen, tj. porodično auto. Onda se vozačevo sjedište povisi kako bi iza vozača ostalo mjesta za koljena a i on juedno imao dovoljno prostora. Nije mi samo jasno kako je P 307 onako visok a onako gospodski se naprijed sjedi. :-)

Što se tiče teme, ja bih se samo osvrnuo na podvozja. Focus nazad ima multilink osovinu, koja je jako osjetljiva, posebno na našim cestama. Astra ima jednostavnu osovinu, a i u cjelosti svi dijelovi njenog ovjesa su predimenzionisani, što će reći da će teže doći do problema na ovjesu nego kod Focusa. Dalje, dijelovi za Opel tog godišta su presmiješno jeftini. Ja ne bi davao generalnu preporuku, ali ovo treba uzeti u obzir.
corsa

#16 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by corsa »

Opelovi DTI motori imaju problema sa Bosh pumpom, koja u pravilu crkne nakon nekih 120-150 hiljada, zato je mozda bolje kupiti auto koje je preslo malovise, jer je vjerovatno pumpa zamjenjena, a zamjena u Opelovom servisu kosta oko 2000 maraka. CDTI motor je nesto sasvim drugo i on je OK. Focus TDCi je common rail motor i on nema klasicnu Bosh pumpu, kao ni opelov CDTI. I takodjer za razliku od TDDi motora od 66 kW, Focus TDCi nema zupcasti remen nego lanac! :wink: Sve moje preporuke za Focus! :thumbup:
Ivo Lola

#17 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by Ivo Lola »

evo kao sto sam vec rekao moja astra je presla 142 000 i nije mijenjana pumpa
provjerio sam u papirima
rey

#18 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by rey »

howyesno wrote:

ovaj godfather mora da je neki veliki strucnjak, vidim dobro se razumije u kvalitet auta :D
corsa

#19 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by corsa »

Ma ja bih volio da ti ne crkne nikad, ja samo kazem ono sto sam vidio svojim ocima! :wink:
Hendrix

#20 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by Hendrix »

Ljudi moji naučite već jednom za sva vremena, nikada na forumu ne treba tražiti savjet za kupovinu auta jer će diskusija otići na 5-6 stranica gdje će se dokazati od raznih eksperata i jarana od majstora da ustvari NIJEDNO auto ne valja i svako ima neku katastrofalnu havariju na 140-150 000km, svako ima nešto osjetljivo zbog čega nije za kupovine i neku "gefufunu" koja puno košta.
Iako se tu i tamo pojavi super zadovoljni vlasnik marke auta za koju govore da k*** ne valja eksperti će i dalje tvrditi svoje te da ovaj ustvari ili laže ili ima jedan od milion primjeraka koji ustvari radi kako treba.
I na kraju će se sukobiti vječiti rivali , VW protiv ostalih gdje će se također interesantna rasprava voditi iako čovjek koji je postavio temu uopšte ne želi VW da kupi. :)

Neoplan, moj ti je savjet, kupi ono što se tebi sviđa. Svako će ti reći drugačije za ta 2 auta, ja vozim focusa i mogao bih ti sada prednosti njegove nabrajati ali neću, ti kupuješ auto i tvoja je odluka. Auta su po meni tu negdje po karakteristikama ali polovno uvijek može iznenađenja donijeti tako da ništa marka ne znači ako je prijašnji vlasnik razjebo nešto na njemu. Pregledaj sve dobro u ovlaštenim servisima i sretno! :thumbup:
citroen

#21 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by citroen »

Hendrix wrote:Ljudi moji naučite već jednom za sva vremena, nikada na forumu ne treba tražiti savjet za kupovinu auta jer će diskusija otići na 5-6 stranica gdje će se dokazati od raznih eksperata i jarana od majstora da ustvari NIJEDNO auto ne valja i svako ima neku katastrofalnu havariju na 140-150 000km, svako ima nešto osjetljivo zbog čega nije za kupovine i neku "gefufunu" koja puno košta.
Iako se tu i tamo pojavi super zadovoljni vlasnik marke auta za koju govore da k*** ne valja eksperti će i dalje tvrditi svoje te da ovaj ustvari ili laže ili ima jedan od milion primjeraka koji ustvari radi kako treba.
I na kraju će se sukobiti vječiti rivali , VW protiv ostalih gdje će se također interesantna rasprava voditi iako čovjek koji je postavio temu uopšte ne želi VW da kupi. :)

Neoplan, moj ti je savjet, kupi ono što se tebi sviđa. Svako će ti reći drugačije za ta 2 auta, ja vozim focusa i mogao bih ti sada prednosti njegove nabrajati ali neću, ti kupuješ auto i tvoja je odluka. Auta su po meni tu negdje po karakteristikama ali polovno uvijek može iznenađenja donijeti tako da ništa marka ne znači ako je prijašnji vlasnik razjebo nešto na njemu. Pregledaj sve dobro u ovlaštenim servisima i sretno! :thumbup:
:thumbup: :bih:
ado-šampion

#22 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by ado-šampion »

Jedna stvar, Focus 2000-2002 TDCi?! Može biti jedino TDDI. Neko spomenu common-rail, pa mi pade na pamet. Gotovo sam siguran da Focus u tom periodu nije imao common-rail.
TheGodfather001

#23 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

rey wrote:
howyesno wrote:

ovaj godfather mora da je neki veliki strucnjak, vidim dobro se razumije u kvalitet auta :D

Prijatelju moj dobri, ako ne vidiš ironiju i sarkazam u ovoj rečenici onda stvarno ne znam što "citiraš" nekoga, a vjerujem čak da ne znaš ni značenje riječi ironija i sarkazam. I na kraju krajeva, vjeruj mi da sam veći stručnjak nego ti u svakom pogledu.
Idi dečko nazovi tatu pa pokupite auto. I ne zaboravi da staviš P!!
TheGodfather001

#24 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Hendrix wrote:Ljudi moji naučite već jednom za sva vremena, nikada na forumu ne treba tražiti savjet za kupovinu auta jer će diskusija otići na 5-6 stranica gdje će se dokazati od raznih eksperata i jarana od majstora da ustvari NIJEDNO auto ne valja i svako ima neku katastrofalnu havariju na 140-150 000km, svako ima nešto osjetljivo zbog čega nije za kupovine i neku "gefufunu" koja puno košta.

Odlično napisano. Većina vozila koja se nalaze na tržištu ima ovlaštene salone i servise. I za koje god vozilo se odlučiš vozi direktno u ovlašteni servis da ga fino pregledaju. 90% pitanja vezanih za tvoje vozilo mogu odgovoriti ili naći odgovor u najkraćem vremenskom periodu.
Nema vozila koja se ne kvare, ali na ovom forumu sigurno nećeš naći nijedan kvalitetan savjet niti konkretan odgovor. Ali pretpostavljam da to vidiš i sam.
Sretno šta god da uzmeš i javi prvi utiske i jesi li zadovoljan. :run: :sax:
Hendrix

#25 Re: Opel Astra G 2.0DTI vs Ford Focus 1.8TDCI

Post by Hendrix »

I još nešto u vezi foruma , vidiš tamo par postova o havarijama i odmah ti se ne uzima takvo auto.
Ipak je to manjina ljudi koji imaju kvarove i normalno da ih postavljaju na net da traže pomoć, neće niko doći i napraviti post tipa "E u mene auto ide već 50 000 bez problema, pozdrav svima!". :-D
Post Reply