Opekotine

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#1 Opekotine

Post by anjusha »

Ide vrijeme veceg izlaganja suncu, dolazi vrijeme kada se mora biti jako pazljiv i koristiti se zastita ( ovo malo dvosmisleno :D ) ali za one malo manje pazljive dolazi vrijeme opekotina od sunca. Joooj sto sam juce izgorila... Koliko vam je poznata da recenica? Nazalost i ja sam je prosle godine jednom izgovorila i ponavljala je skoro citave godine kako su mi ostale chize na ledjima...

Medjutim, za one manje pazljive, opektine se desavaju vise manje redovno. Kao npr sretnoj meni kad sam se rukovala sa vrelom pecnicom prije neki dan...

Stoga zelim da ovdje podijelimo svoja iskustva vezana za razlicite vrste opekotina (naravno, pricam o povrsinskim opekotinama. Sto se tice onih dubljih, ozbiljnih tu nema price, tu pravac doktor). Kako ih tretirati, lijeciti i kako uciniti da manje bole? :)

Naravno, da prva podijelim svoje fantasticno iskustvo sa Jomelopom od prije neki dan :) U roku 3 sata me opekotina prestala da boli, do ujutro se dosta povuklo i mislim da je dosta ublazilo ovo cudo sto sam si napravila.

No kakva su vasa iskustva? Opekotine od sunca i od ringli/ pecnica/rostilja/ vrelih serpi/pare i td. :D
clav

#2 Re: Opekotine

Post by clav »

Jekoderm majka
Lesli Eldridž

#3 Re: Opekotine

Post by Lesli Eldridž »

Vlastita mokraća je zakon. :D
zijancer

#4 Re: Opekotine

Post by zijancer »

jomelop ofskroz
melb26sa

#5 Re: Opekotine

Post by melb26sa »

Jomelop E naravno!
starii

#6 Re: Opekotine

Post by starii »

ARGEDIN mast zakon..prvo djeluje antibitoski a drugo brzo lijeci opekotine..
The Nightwatchman

#7 Re: Opekotine

Post by The Nightwatchman »

Lesli Eldridž wrote:Vlastita mokraća je zakon. :D
samo ako izgoris po leđima moraš imat jal dug šlauf, jal dobar saug :D :D
bubi_s

#8 Re: Opekotine

Post by bubi_s »

ako nisu bas velike opekotine, mislim previse opasne a nemate pri ruci te kremice, takodje pomaze ako se na opekotinu pospe soli ili ako se polije deterdzentom za sudje ili namaze bademovom kremom.... nece u potpunosti izlijeciti ali za prvu pomoc je efikasno....
Lesli Eldridž

#9 Re: Opekotine

Post by Lesli Eldridž »

The Nightwatchman wrote:
Onda može jaran ili jaranica da te popiša. Ili da praviš vodoskok (ako imaš dobar druk). :lol:
m79g

#10 Re: Opekotine

Post by m79g »

Ako ste se opekli na peglu,ringlu,rernu,itd. molim vas zaboravite na narodne lijekove poput sapuna,detrđenta i slično(to i zdravu kožu uništava a kamoli oprženu).
Najbolje će vam pomoći prirodni lijek a to je MED(da, MED od pčela), sadrži antibiotike i mnoge hranjive sastojke za kožu.

Veliki pozdrav.
The Nightwatchman

#11 Re: Opekotine

Lesli Eldridž wrote:
The Nightwatchman wrote:
Onda može jaran ili jaranica da te popiša. Ili da praviš vodoskok (ako imaš dobar druk). :lol:
a mozes usput i snimit to sve i postaviti na dvije web stranice:

http://www.zdravlje.hr

i

http://www.redtube.com

dvije muhe jednim udarcem :D
anjusha

#12 Re: Opekotine

Post by anjusha »

negdje sam procitala da je za opekotine od sunca dobro staviti sirce na izgoreno mjesto, da ono dosta izvuce temperaturu, crvenilo i bol...
sad ako je neko probao neka javi iskustva
:D
The Nightwatchman

#13 Re: Opekotine

anjusha wrote:negdje sam procitala da je za opekotine od sunca dobro staviti sirce na izgoreno mjesto, da ono dosta izvuce temperaturu, crvenilo i bol...
sad ako je neko probao neka javi iskustva
:D
a jesi zapela za opekotine, k'o da se przis svaki dan :evil:
anjusha

#14 Re: Opekotine

Post by anjusha »

Uf, imam ruzno iskustvo od prosle godine kad sam izgorila ko nikad u zivotu od sunca, a prije neki dan sam se spretno ispekla o rernu, tako da.... Ili imam nocne more od opekotina ili me trenutno bole ... :D
The Nightwatchman

#15 Re: Opekotine

anjusha wrote:Uf, imam ruzno iskustvo od prosle godine kad sam izgorila ko nikad u zivotu od sunca, a prije neki dan sam se spretno ispekla o rernu, tako da.... Ili imam nocne more od opekotina ili me trenutno bole ... :D
najgore mi je mislim u zivotu bilo iskustvo kad sam sa djevojkom otis'o na remo i oboje izgorili, ali bas ono se sprzili, reš pečeni. i jedva dočekali da sami budemo 10 dana, malo noćne i dnevne aktivnosti itd.

mislim, to je najgora kombinacija boli i užitka koja sam ikada doživio :D :D :D :D

eh da, da ne zaboravim. mi smo se mazali jogurtom. :mrgreen: :dance:
slavkoimamodilera

#16 Re: Opekotine

Post by slavkoimamodilera »

Jekoderm zakon za saniranje "prvog udara", poslije toga med i sve 5 :thumbup:

Redovno mazanje medom mjesta sa raznim ranama od kojih bi mogao ostati oziljak osigurava da se oziljak ili nikako ne vidi ili bude jako slabo primjetan ;-)
Lesli Eldridž

#17 Re: Opekotine

Post by Lesli Eldridž »

The Nightwatchman wrote:
anjusha wrote:Uf, imam ruzno iskustvo od prosle godine kad sam izgorila ko nikad u zivotu od sunca, a prije neki dan sam se spretno ispekla o rernu, tako da.... Ili imam nocne more od opekotina ili me trenutno bole ... :D
najgore mi je mislim u zivotu bilo iskustvo kad sam sa djevojkom otis'o na remo i oboje izgorili, ali bas ono se sprzili, reš pečeni. i jedva dočekali da sami budemo 10 dana, malo noćne i dnevne aktivnosti itd.

mislim, to je najgora kombinacija boli i užitka koja sam ikada doživio :D :D :D :D

eh da, da ne zaboravim. mi smo se mazali jogurtom. :mrgreen: :dance:
Kažu da je za mujasir najbolja "muška" krema. :D Trebali ste i to probati. Ugodno sa korisnim. :D Bljak :lol:
Post Reply