Opekotina

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mariposa

#1 Opekotina

Post by mariposa »

Upravo sam se oprzila u podrucju podlaktice, pa ako neko zna kakav narodni lijek za opekotine neka javi.

Hvala!
zauzeto

#2 Re: Opekotina

Post by zauzeto »

mariposa wrote:Upravo sam se oprzila u podrucju podlaktice, pa ako neko zna kakav narodni lijek za opekotine neka javi.

Hvala!
Ljiljanovo ulje ti je super za opekotine ali ga je tesko nabaviti. :run:
mariposa

Post by mariposa »

Imam kantarionovo ulje i namazala sam, valjda je i ono dobro za opekotine. Nadam se samo da mi nece ostati oziljak.
debela

Post by debela »

ljiljanovo ulje. nema dalje.
Bumbar

Post by Bumbar »

Samo da potvrdim ljiljanovo ulje... :)

ne znam koliko ga je tesko nabaviti...ako netko ima :)...neka javi :) :)...
debela

Post by debela »

Bumbar wrote:Samo da potvrdim ljiljanovo ulje... :)

ne znam koliko ga je tesko nabaviti...ako netko ima :)...neka javi :) :)...
ne znam da li se ima negdje kupiti. moja mama ga je pravila. cvijet ljiljana, domaci uzgoj, potopiti u maslinovo ulje i drzati na suncu, cini mi se, cetrdesetak dana.
Bumbar

Post by Bumbar »

debela wrote:
ne znam da li se ima negdje kupiti. moja mama ga je pravila. cvijet ljiljana, domaci uzgoj, potopiti u maslinovo ulje i drzati na suncu, cini mi se, cetrdesetak dana.
mozda jedino u nekoj biljnoj apoteci...

ne bi ga bilo lose napraviti za svaki slucaj...ide ljeto...a ja se uvijek isprzim na suncu.. :roll:
shin

Post by shin »

Jomelop G krema, ja sam se dobro oprzio na rernu (visili komadi koze), evo nema ozijka.
Fozgen

Post by Fozgen »

Definitivno dermazin, lokalni kemoterapeutik za sprecavanje i li­jecenje infekcija.
Bez mnogo boli i bez oziljaka.
senada

#10 Re: Opekotina

Post by senada »

mariposa wrote:Upravo sam se oprzila u podrucju podlaktice, pa ako neko zna kakav narodni lijek za opekotine neka javi.

Hvala!
opeceno mjesto se mora ledom ili ledeno hladnom vodom neprekidnim hladjenjem rehidrirati,
mijenjati direktnim njeznim polaganjem na opekotinu ledeno vlazne obloge - proces ledene rehidratacije ponekad moze trajati satima - sve do prvog barem jednominutnog nestanka bola, a onda -
- sterilnim rukavicama, sterilnu gazu natopiti u sterilnu vodu poloziti na ravnu nepromocivu sterilnu povrsinu i gazu ili komprese ili zavoj premazati jekodermom i blago poloziti na opekotinu, pa sve blago umotati jednim slojem najlona kako bi se vlaga zadrzala unutar opekotine - svakih par sekundi provjeravati temperaturu najlona i pri svakom osjecanju topline - CIO postupak ponoviti onoliko puta koliko osjecas jaku bol, tj. sve do podnosljive i za kraj pri postignutom potpunom trajnom nestanku boli, ponoviti cio postupak sa potpuno vlaznom sterilnom gazom, premazanom jekodermom zamotati tankim jednim prevojem najlonske folije, pa prekriti cistim zavojem u dva sloja i drzati 10-ak sati, tj. sve dok bol i tragovi opekotine potpuno nestanu.

ps. PRIJE LEDENO-HLADNE REHIDRATACIJE na opeklinu NIKADA ne nanositi NIKAKVA ULJA (ljiljanovo, kantarionovo, cickovo itd.) pa cak ni jekoderm, jer se opecenoj kozi prvo mora vratiti vlaga a tek onda i masnoca.
senada

Post by senada »

Boze.... po obicaju s prvom jutarnjom kafom citam politiku,... jutros me opsjele bas opekotine... i cijelo vrijeme dok sam pisala mislila sam na opekotine kod djece... :( :( :(
starii

Post by starii »

uzmi mast ARGEDIN u apoteci najbolja je opekotine a poslije nanosi ostale kreme...
medda

Post by medda »

Za narodni znam samo za ljiljanovo ulje. Meni je pomoglo kad sam bila mala i spzila ruku.

A prije mjesec dana sam bila na skijanju i opalilo me sunce po licu pa to nije bilo normalno. Iako sam se mazala njakim faktorima...bila sam k`o rak. Uzas!
Kupim u apoteci kremu Biafine i ujutro je vec bilo dobro a navece skroz nestalo crvenilo. Posto sam je kupila u Francuskoj ne znam ima li igdje drugo ali meni je sad pravo zao sto nisam kupila karton i podijelila svima.
trinaesti

Post by trinaesti »

JOMELOP G

a kad izgoris na suncu JOMELOP E

odlicni rezultati!!!
senada

Post by senada »

Boze.... po obicaju s prvom jutarnjom kafom citam politiku,... jutros me opsjele bas opekotine... i cijelo vrijeme dok sam pisala mislila sam na opekotine kod djece... :( :( :(
intuicije, fobije ili .....ne znam sta..... ali osjecam da se zlo desava... :(:(:(
Post Reply