Opekotina
Moderator: anex
-
mariposa
#1 Opekotina
Upravo sam se oprzila u podrucju podlaktice, pa ako neko zna kakav narodni lijek za opekotine neka javi.
Hvala!
Hvala!
- zauzeto
#2 Re: Opekotina
Ljiljanovo ulje ti je super za opekotine ali ga je tesko nabaviti.mariposa wrote:Upravo sam se oprzila u podrucju podlaktice, pa ako neko zna kakav narodni lijek za opekotine neka javi.
Hvala!
-
debela
ne znam da li se ima negdje kupiti. moja mama ga je pravila. cvijet ljiljana, domaci uzgoj, potopiti u maslinovo ulje i drzati na suncu, cini mi se, cetrdesetak dana.Bumbar wrote:Samo da potvrdim ljiljanovo ulje...![]()
ne znam koliko ga je tesko nabaviti...ako netko ima...neka javi
![]()
...
- Bumbar
mozda jedino u nekoj biljnoj apoteci...debela wrote:
ne znam da li se ima negdje kupiti. moja mama ga je pravila. cvijet ljiljana, domaci uzgoj, potopiti u maslinovo ulje i drzati na suncu, cini mi se, cetrdesetak dana.
ne bi ga bilo lose napraviti za svaki slucaj...ide ljeto...a ja se uvijek isprzim na suncu..
-
senada
#10 Re: Opekotina
opeceno mjesto se mora ledom ili ledeno hladnom vodom neprekidnim hladjenjem rehidrirati,mariposa wrote:Upravo sam se oprzila u podrucju podlaktice, pa ako neko zna kakav narodni lijek za opekotine neka javi.
Hvala!
mijenjati direktnim njeznim polaganjem na opekotinu ledeno vlazne obloge - proces ledene rehidratacije ponekad moze trajati satima - sve do prvog barem jednominutnog nestanka bola, a onda -
- sterilnim rukavicama, sterilnu gazu natopiti u sterilnu vodu poloziti na ravnu nepromocivu sterilnu povrsinu i gazu ili komprese ili zavoj premazati jekodermom i blago poloziti na opekotinu, pa sve blago umotati jednim slojem najlona kako bi se vlaga zadrzala unutar opekotine - svakih par sekundi provjeravati temperaturu najlona i pri svakom osjecanju topline - CIO postupak ponoviti onoliko puta koliko osjecas jaku bol, tj. sve do podnosljive i za kraj pri postignutom potpunom trajnom nestanku boli, ponoviti cio postupak sa potpuno vlaznom sterilnom gazom, premazanom jekodermom zamotati tankim jednim prevojem najlonske folije, pa prekriti cistim zavojem u dva sloja i drzati 10-ak sati, tj. sve dok bol i tragovi opekotine potpuno nestanu.
ps. PRIJE LEDENO-HLADNE REHIDRATACIJE na opeklinu NIKADA ne nanositi NIKAKVA ULJA (ljiljanovo, kantarionovo, cickovo itd.) pa cak ni jekoderm, jer se opecenoj kozi prvo mora vratiti vlaga a tek onda i masnoca.
-
medda
Za narodni znam samo za ljiljanovo ulje. Meni je pomoglo kad sam bila mala i spzila ruku.
A prije mjesec dana sam bila na skijanju i opalilo me sunce po licu pa to nije bilo normalno. Iako sam se mazala njakim faktorima...bila sam k`o rak. Uzas!
Kupim u apoteci kremu Biafine i ujutro je vec bilo dobro a navece skroz nestalo crvenilo. Posto sam je kupila u Francuskoj ne znam ima li igdje drugo ali meni je sad pravo zao sto nisam kupila karton i podijelila svima.
A prije mjesec dana sam bila na skijanju i opalilo me sunce po licu pa to nije bilo normalno. Iako sam se mazala njakim faktorima...bila sam k`o rak. Uzas!
Kupim u apoteci kremu Biafine i ujutro je vec bilo dobro a navece skroz nestalo crvenilo. Posto sam je kupila u Francuskoj ne znam ima li igdje drugo ali meni je sad pravo zao sto nisam kupila karton i podijelila svima.