Općina "Južna Banja Luka"
- BarbaDue
#1 Općina "Južna Banja Luka"
Nisam znao na kojem pdf otvoriti temu ali ppšto je u BiH politika sve i ona je ta koja diktira život odlučih se za "politika".
U zadnje vrijeme me mnoge stvari pogađaju a vezano za našu Bosnu, krvari a i ja sa njom. Stalno razmišljam na koji naćin pomoći pa mi mnoge stvari, pa i one najgore padaju na pamet. Ipak, razmišljam racionalno. Vidim otvaraju se nove teme sa novim idejama za oslobođenje naše Bosne.
U tom smislu hoću da postavim pitanje a nekima možda i ideju. Dali se recimo u BL može osnovati općina ka pandan I. Sarajevu i sl.?
U zadnje vrijeme me mnoge stvari pogađaju a vezano za našu Bosnu, krvari a i ja sa njom. Stalno razmišljam na koji naćin pomoći pa mi mnoge stvari, pa i one najgore padaju na pamet. Ipak, razmišljam racionalno. Vidim otvaraju se nove teme sa novim idejama za oslobođenje naše Bosne.
U tom smislu hoću da postavim pitanje a nekima možda i ideju. Dali se recimo u BL može osnovati općina ka pandan I. Sarajevu i sl.?
Last edited by BarbaDue on 10/07/2015 19:59, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#2 Re: Općina Južna Banja Luka
Misliš da se Bošnjaci organizuju u BL i traže posebnu općinu?BarbaDue wrote:Nisam znao na kojem pdf otvoriti temu ali ppšto je u BiH politika sve i ona je ta koja diktira život odlučih se za "politika".
-
splinter
#3 Re: Općina Južna Banja Luka
Sve je moguće, ali teško je poređenje sa istočnim Sarajevom, jer ono ima zaleđe i povezano je s ostatkom entiteta. Dakle ne bi se ništa postiglo ako bi ta novonastala općina bila enklava ili ne bi bila povezana recimo sa FBiH
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#4 Re: Općina Južna Banja Luka
Na kom teritoriju ?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Misliš da se Bošnjaci organizuju u BL i traže posebnu općinu?BarbaDue wrote:Nisam znao na kojem pdf otvoriti temu ali ppšto je u BiH politika sve i ona je ta koja diktira život odlučih se za "politika".
- Drvosjeca iz Dejcica
#5 Re: Općina Južna Banja Luka
Valjda na teroitoriju BL, nemam pojma, pretpostavljam.tvsabina wrote:Na kom teritoriju ?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Misliš da se Bošnjaci organizuju u BL i traže posebnu općinu?BarbaDue wrote:Nisam znao na kojem pdf otvoriti temu ali ppšto je u BiH politika sve i ona je ta koja diktira život odlučih se za "politika".
- BarbaDue
#6 Re: Općina Južna Banja Luka
Zašto je nužno da takva općina bude teritorijalno povezano sa ostatkom entiteta? Mislim da to nije presudno za ono što bi takvo tijelo moglo značiti u nekom zapletu ove priče oko BiH. Bit je da se osnuje takva struktura pa makar ona samo i na papiru bila.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#7 Re: Općina Južna Banja Luka
Ne znam kako bi to bilo izvodivo i po kom teritorijalnom principu? A i mislim da bi to bilo još samo jedna prilika da osnuje još budžetskih jaslara po SDA-SNSD dogovoru.... 
-
samki12
#8 Re: Općina Južna Banja Luka
to je i cetnicka propagandaLajavikrelac wrote:Ne znam kako bi to bilo izvodivo i po kom teritorijalnom principu? A i mislim da bi to bilo još samo jedna prilika da osnuje još budžetskih jaslara po SDA-SNSD dogovoru....
- Domaci izdajnik
#9 Re: Općina Južna Banja Luka
Kakva propaganda? Ja to prvi put čujem 
- BarbaDue
#10 Re: Općina Južna Banja Luka
Istina, može doći do zloupotrebe ali na samom startu ideje ne polazim od takvih pretpostavki.
Kad su osnovane općine sa predznakom "istočno"? Prije Dejtona ili poslije njega?
Kad su osnovane općine sa predznakom "istočno"? Prije Dejtona ili poslije njega?
- Domaci izdajnik
#11 Re: Općina Južna Banja Luka
Koliko se sjećam S.Sarajevo je osnovano prije Dejtona, ispravite me ako griješim
Mislim da je ideja obična glupost jer je južna BL od Šehera pa prema Krupi em slabo naseljena u odnosu na ostali dio, loše urbanizovana, em je konfiguracija terena nikakva sva uz kanjon Vrbasa 
- tandmand
#12 Re: Općina Južna Banja Luka
Onda bi na cijeloj teritoriji BiH trebala da važi mogućnost teritorijalnog diskontiuteta. Ja imam drugi prijedlog, a to je da se one općine i oblasti u kojima Bošnjaci nemaju nikakvog interesa, svrstaju u zajednicu "srpskih opština": Gacko, Nevesinje, Bileća, Kalinovik, Ljubinje ... i zajednicu "hrvatskih općina": Zap. Hercegovina do Neretve + Neum. Tako bi Prijedor, Kozarac, Srebrenica, Stolac i sve ostale općine bile u sastavu Republike BiH, kao i ove "zajednice opština" koje bi imale neku kulturnu autonomiju (školstvo, mediji ...) npr. Zap. Mostar koji ima sveučilište bi bio u toj zajednici općina. Tako slično ako ima uvjeta uraditi u Banjaluci. npr. naselje Vrbanja izuzeti iz te zajednice srpskih opština.BarbaDue wrote:Zašto je nužno da takva općina bude teritorijalno povezano sa ostatkom entiteta? Mislim da to nije presudno za ono što bi takvo tijelo moglo značiti u nekom zapletu ove priče oko BiH. Bit je da se osnuje takva struktura pa makar ona samo i na papiru bila.
-
Patriotska_Liga
#13 Re: Općina Južna Banja Luka
Ako je ovo tema onda treba da pričamo o projektima tipa opština Kozarac ili opština Janja gdje živi veliki broj Bošnjaka na kompaktnom prostoru.
- sinuhe
#14 Re: Općina "Južna Banja Luka"
MAO Stari Grad. Bio je prijedlog 1991 ili cak 1992 a i miting u dvorani Mejdan. SDA naravno
Mada ne vidim da se u Bosni desava bilo sta.
Mada ne vidim da se u Bosni desava bilo sta.
Last edited by sinuhe on 10/07/2015 20:04, edited 1 time in total.
- BarbaDue
#15 Re: Općina "Južna Banja Luka"
Naziv Općina "Južna Banja Luka" sam slučajno odabrao, mogla je to biti i Južna Srebrenica. Gledajte na taj naziv kao na metaforu.
- Domaci izdajnik
#16 Re: Općina "Južna Banja Luka"
Joj što bi se narod usrećio sa tim, a najviše sa birokratijom i povećanim brojem službenika.....
Malo li je ovoga haosa sa kantonima, entitetima i opštinama..... 
- tandmand
#17 Re: Općina Južna Banja Luka
Bošnjaci su većina u BiH. Neka se drugi trpaju u "zajednice opština" i enklave koje će biti otoci unutar Republike BiH.Patriotska_Liga wrote:Ako je ovo tema onda treba da pričamo o projektima tipa opština Kozarac ili opština Janja gdje živi veliki broj Bošnjaka na kompaktnom prostoru.
-
Patriotska_Liga
#18 Re: Općina "Južna Banja Luka"
Salonac spotted.Lajavikrelac wrote:Joj što bi se narod usrećio sa tim, a najviše sa birokratijom i povećanim brojem službenika.....Malo li je ovoga haosa sa kantonima, entitetima i opštinama.....
Add foe.
-
Patriotska_Liga
#19 Re: Općina Južna Banja Luka
I kakve koristi od toga imaju Bošnjaci Janje i Kozarca? Eto njih pitaj šta misle o tvom prijedlogu.tandmand wrote:Bošnjaci su većina u BiH. Neka se drugi trpaju u "zajednice opština" i enklave koje će biti otoci unutar Republike BiH.Patriotska_Liga wrote:Ako je ovo tema onda treba da pričamo o projektima tipa opština Kozarac ili opština Janja gdje živi veliki broj Bošnjaka na kompaktnom prostoru.
- Domaci izdajnik
#20 Re: Općina "Južna Banja Luka"
Jeste taj samPatriotska_Liga wrote:Salonac spotted.
Add foe.
A ti mu dođeš ko neki lovac na salonce ala Simon Vizental? Š'a ima Murga?
Zlatne kašike jebo ga ti....Patriotska_Liga wrote:I kakve koristi od toga imaju Bošnjaci Janje i Kozarca? Eto njih pitaj šta misle o tvom prijedlogu.
- tandmand
#21 Re: Općina Južna Banja Luka
Živjeli bi u Republici BiH a ne nekom entitetu. Da uprostimo, zamisli cjelu BiH kao Republiku i unutar nje zapadnu hercegovinu kao zajednicu općina, koja bi imala kulturnu autonomiju.Patriotska_Liga wrote:[
I kakve koristi od toga imaju Bošnjaci Janje i Kozarca? Eto njih pitaj šta misle o tvom prijedlogu.
- Domaci izdajnik
#22 Re: Općina "Južna Banja Luka"
Divno rješenje...imaju Nadrealisti epizodu na taj fazon, ulaz u ulicu granica, ulaz u zgradu granica, ulaz na sprat granica..... 
- BarbaDue
#23 Re: Općina "Južna Banja Luka"
Skečevi Nadrealista su bili prožeti budućnošću koja se tada nama činila nestvarnom, ali kada ih ppsmatramo sa ove distance vidimo da to nije bila samo puka inspiracija već su stvarani sa itekakvim smislom.
-
TheMule
#24 Re: Općina "Južna Banja Luka"
Jacanje Bosne ce se postici samo ukidanjem eniteta, kantona, pa i nekih opstina. Ne treba dijeliti nista, a pogotovo ne po etnickim linijama.
- Domaci izdajnik
#25 Re: Općina "Južna Banja Luka"
Upravo takoTheMule wrote:Jacanje Bosne ce se postici samo ukidanjem eniteta, kantona, pa i nekih opstina. Ne treba dijeliti nista, a pogotovo ne po etnickim linijama.