Ovi iz SDP su stvarno opiceni. Cuj nema gorucih problema, a ovamo im se stanovnici nekih naselja u 21 vijeku snabdijevaju sa cisternama?Dževad Bećirević, kandidat SDP-a BiH za načelnika sarajevske opštine Centar
"Naša općina ostaće među 20 najboljih u svijetu"
"Općina Centar nastavit će osiguravati sredstva za stambeno kreditiranje mladih", najavljuje Dževad Bećirević, kandidat SDP-a BiH za načelnika općine Centar na predstojećim lokalnim izborima u BiH.
Bećirević obećava da će nastaviti s realizacijom programa SDP-a BiH, koji je provodio sadašnji načelnik Ljubiša Marković. Taj program je, podsjeća on, općinu Centar svrstao među dvadeset najboljih na svijetu.
"Ljubiša Marković posljednjih nekoliko godina bio je među dvadeset najboljih gradonačelnika svijeta, koje je svake godine primao papa Ivan Pavao II. Mislim da je to jako dobar pokazatelj da općina Centar nema gorućih problema i da će moj zadatak, ako dobijem povjerenje građana, biti nastavak i poboljšanje ovog uspješnog vođenja općine", kazao je Bećirević.
NN: Kažete da općina Centar nema gorućih problema, ali to ne znači da nema problema. Koji su problemi najizraženiji u ovoj općini?
BEĆIREVIĆ: Mi zaista nemamo gorućih problema. Imamo problema sa vodosnadbijevanjem Nahoreva, Grdonja, Kromolja i Panjine kule. Zatim imamo problema s klizištima, te parking prostorima.
NN: Kako ćete riješiti ove probleme?
BEĆIREVIĆ: Građanima koji žive u ovim naseljima vodu danas dopremamo cisternama. To je napredak, jer ranije nisu imali ni cisterne i snalazili su se kako su znali. Planiramo izgradnju vodovodne mreže u ovim naseljima. Urađena je planska dokumentacija i u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Mi imamo jako mnogo klizišta i svake godine se iz budžeta izdvajaju značajna sredstva za njihovu sanaciju. Ne možemo odmah riješiti problem svih klizišta, ali svake godine radimo na prioritetnim. Tako će, naravno, biti i u budućnosti. U narednom periodu prioritet će nam biti klizišta na Soukbunaru i naselju Sunce.
NN: Niste kazali kako ćete riješiti problem parkiranja?
BEĆIREVIĆ: Moj izborni program zasniva se na izbornom programu stranke iz 2000. godine. Dakle, tada smo obećali rješavanje pitanja parkiranja, te rekonstrukciju ulica.
Sigurno je da ćemo graditi nekoliko podzemnih garaža, kod pozorišta, na Koševskom brdu. U proteklom periodu urađena je potpuna rekonstrukcija 36 ulica. Taj trend će biti nastavljen, nemamo namjeru samo krpiti rupe, jer to nije dugoročno rješenje. Moram kazati da je 2000. godine budžet Općine bio 11 miliona KM, a ove je 27 miliona. Mislim da je sadašnja općinska adminsitracija uradila odličan posao po ovom pitanju, što će omogućiti nastavak svih započetih i novih projekata.
NN: Kazali ste kako ćete osigurati stambene kredite za mlade. Je li to jedino što ćete uraditi za ovu populaciju?
BEĆIREVIĆ: Naravno da nije. Mi smo već osigurali sredstava koja smo deponovali u banku, čime smo omogućili da mladi uzmu kredite za stanove pod izuzetno povoljnim uslovima. Mi ćemo nastaviti sa ovom praksom, jer nam je cilj da mladi ostaju ovdje. Također, planiramo izgradnju univerziteta i kampusa na Betaniji, koja će uskoro postati veliko gradilište. Univerzitet i kampus imat će sve sadržaje koji su neophodni za nesmetan razvoj mladih. Također, planiramo i FIS prilagoditi potrebama mladih.
NN: Kako ćete riješiti pitanje zapošljavanja demobilisanih boraca?
BEĆIREVIĆ: To je oblast u kojoj je već dosta toga urađeno. Boračka udruženja formirala su jednu firmu, kojoj smo na upravljanje dali pijace Sirano, Ciglane i Marijin Dvor. Trenutno iz budžeta izdvajamo 250.000 KM za pomoć borcima, a računamo da ćemo na ovaj način pomoći borcima da zarade bar pet puta više. Naša politika je da pomognemo borcima da se zaposle, a ne da im dajemo sadaku.
M. ČUBRO
Treba ih zamijeniti na izborima pa onda nece imati gorucih problema i opcina im vise nece biti među 20 najboljih u svijetu i ako njeni stanvnici nemaju pitku vodu nego se snabdijevaju iz cisterni.
Inace ko je Ljubisi Markovic svake godine placao put za posjetu papi u Rimu? Opcina centar?