Sjećam se kada smo se borili u 4.razredu srednje škole da se na ekskurziju ide u neku Španiju, Tursku, Italiju... Na prijedlog ekskurzije po BiH, svi smo se smijali.. Kao, šta ćemo novo saznati, znamo to. Evo ja sa sigurnošću tvrdim da nam sva raja , srednjoškolci i fakultetlije, ne znaju glavne gradove (susjednih) država. Ne znaju ni gradove po BiH. Neki dan je bilo pitanje u vezi sa Stocem. Dovoljan odgovor bi bio "negdje u Hercegovini"- Još Stolac... A ja imam osjećaj da bih uz malo truda mogla takve ubijediti da je Stolac negdje preko Drine, da uopšte nije u BiH. Nisam probala, ali sam prilično sigurna. Kontinenti su nekad tabu tema, sa izgovorom "ma mi smo imali geografiju samo u prvom razredu srednje škole" .. Uglavnom, nađe se opravdanje. A historija... "ne nee, ne mogu ja pamtiti datume", OK, a pamtiš li događaje?? Ono najosnovnije..
Pravopis i gramatika našeg jezika, ne znam kakva je situacija s ovim, ovo sam prenijela usmene doživljaje, može neko dopuniti:) Matematika--
Nadam se da ne zvučim ko štreber ili neko ko pametuje. Dosta stvari i ja zaboravim ili prvi put čujem, ili jednostavno ne znam, pa se ponekad dopunjavam nekom wikipedijom. Uglavnom nisam sitničar, možda i ja znam neke stvari samo zato što sam se interesovala za njih, a ne iz škole.. Nadam se da ne pretjerujem sa ovom temom..
Koga kriviti za sve ovo, nastavnike i profesore koju znaju biti popustljivi, ili nas što smo nezainteresovani ili sistem obrazovanja? Ili to ja ipak pretjerujem