Svemirski_Jebach wrote:http://www.sarajevo-x.com/clanak/070221028
Ovaj clanak me je zaintrigirao da postavim ovu temu. Pored toga cesto slusam od ljudi iz europe, svojih kolega i prijatelja da standard u europi sve vise opada. Prica mi kolega iz svedske (advokat svedki) da su ljudi prilicno ljuti gore i da zele reforme socijalnog (ovo je garant zbog Sogana

) jer drzava i privreda posustaju.
Njemacki socijalni i penzioni fondovi ne mogu vise podnijeti pritiska, tako da i oni krecu u reformu americkog tipa.
Poljska ocigledno ima velikih problem i od mnogo ranije tako da ih necu ni spominjati.
Uglavnom, sta vi mislite i da li imate slicnu impresiju?
Nije tajna, svemirski. Gomila mladih i "pametnih" iz EU (kojima ne treba socijalna pomoc i koji imaju jako znanje) fura ka Americi, Svici, Britaniji itd. da se uhljebi i tamo sredi lovu.
Kriza u Evropi je prisutna unazad par decenija. Da se razumijemo nije to kriza kao u bivsoj SFRJ, gdje se sve raspada, rusi, ratovi pocinju, nema se jesti i sl. Daleko od toga....(Inace, interesantno je da kad nasim ljudima se spominje rijec kriza onda ona nuzno znaci totalnu destrukciju i nesto sto se ne moze oporaviti

....sto bi rekli nadrealisti...ko se opekne na mlijeko...taj puse i u jogurt... )
Ja sam kratkorocno pesimistican u pogledu EU, dugorocno ima sanse nakon niza reformi i ujednacavanja ekonomskog sistema i deregulisanja trzista. Kad tad to dolazi....
Njemacka kao najjaca ekonomija je od ujedinjenja sa Istocnom Njemackom uvaljena u dosta problema plus sa prosirenjima EU, plus sto se od nje grebu ostali laki kaskaci: Spanci, Italijani, Francuzi itd.. Socijalni model sirokgrudnog davanja je opteretio privrede EU zemalja; nezaposlenost je velika opasnost a ekonomski rast u EU kontinentu je mizeran ili u najblazu ruku receno skroman.
Sama Njemacka da je ostala u granicama Zapadne Njemacke i nije sa ovim ostalim igrala "corabake EU" i ostalih politickih igrarija duvala bi za vrat Americi. Ovako, daleko kaska.....Njima bi bilo bolje da su tretirali Istocnu Njemacku kao kakvu "koloniju" ili daleku teritoriju umjesto sto su ih preuzeli i totalno isfinansirali
Sa druge strane, Svajcarska, Britanija i Irska vode evropsku konjicu i iste zemlje su prilicno odmakle od svojih evropskh prijatelja.
Generalno, tzv. "proper" EU zemlje jasno daleko kaskaju za Amerikom, Kinom i azijskim tigrovima. Ne mislim da ce u kracem periodu (narednih 20-30 godina) uspjeti da ista ozbiljnije naprave. Buducnost EU lezi u slijedecih 100 godina dok se malo jezici usaglase, kulture, nacin vodjenja biznisa itd. Dotad vidjecemo samo vise istog. Da se razumijemo, nije to nista tako lose, ali nije ni zglave prva svjetska ekonomska klasa. Lagani drugi razred....koji slepa svu sirotinju i socijalne programe na sebi....