OPADANJE KOSE - PREGLED KOD DOKTORA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
triple mama

#1 OPADANJE KOSE - PREGLED KOD DOKTORA

Post by triple mama »

Kod kojeg doktora idem zbog opadanja kose? Znam da je ok da do 100 vlasi dnevno opadne, ali ja sam vec paranoična... :(
emmir1

#2 Re: OPADANJE KOSE - PREGLED KOD DOKTORA

Post by emmir1 »

Stres kod žena uzrokuje opadanje kose, ako se sikiraš povećat ćeš opadanje
muha_sa

#3 Re: OPADANJE KOSE - PREGLED KOD DOKTORA

Post by muha_sa »

triple mama wrote:Kod kojeg doktora idem zbog opadanja kose? Znam da je ok da do 100 vlasi dnevno opadne, ali ja sam vec paranoična... :(
http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zdr ... ose/270839
triple mama

#4 Re: OPADANJE KOSE - PREGLED KOD DOKTORA

Post by triple mama »

hvala obojici....to za stres znam, ali onda mi to još veći stres stvara.. :roll:
piupiu

#5 Re: OPADANJE KOSE - PREGLED KOD DOKTORA

Post by piupiu »

K'o da je nedavno bila još jedna tema o opadanju kose, ali ne mogu da je nadjem. Tirodinu provjeri (ona se i aktivira od stresa i od njenih 'čarolija' kosa opada šakama), bjelančevine, unosiš li dovoljno vitamina i minerala (C, B, B3, B7, E, A, magnezij, željezo), možda najbolje provjeriti krvnu sliku. Magnezij je, inače, magičan... posebno za žene (PMS, osteoperoza, depresija, autoimuna oboljenja, perimenopauza, nesanica), i kad je čovjek pod stresom i proizvodi višak adrenalina, magnezij nestaje iz tijela, a neophodan je maltene za sve funkcije tijela, i treba ga redovno unositi - jer pomaže gomili procesa u tijelu da se normalno odvijaju.
Idemedosumom

#6 Re: OPADANJE KOSE - PREGLED KOD DOKTORA

Post by Idemedosumom »

U moje supruge nakon poroda naglo opadala kosa. Zbog hormona možda?
triple mama

#7 Re: OPADANJE KOSE - PREGLED KOD DOKTORA

Post by triple mama »

piupiu wrote:K'o da je nedavno bila još jedna tema o opadanju kose, ali ne mogu da je nadjem. Tirodinu provjeri (ona se i aktivira od stresa i od njenih 'čarolija' kosa opada šakama), bjelančevine, unosiš li dovoljno vitamina i minerala (C, B, B3, B7, E, A, magnezij, željezo), možda najbolje provjeriti krvnu sliku. Magnezij je, inače, magičan... posebno za žene (PMS, osteoperoza, depresija, autoimuna oboljenja, perimenopauza, nesanica), i kad je čovjek pod stresom i proizvodi višak adrenalina, magnezij nestaje iz tijela, a neophodan je maltene za sve funkcije tijela, i treba ga redovno unositi - jer pomaže gomili procesa u tijelu da se normalno odvijaju.

eh sad...znam ja da kad se pocne analizirati svasta moze biti...krvna mi je uvijek bila dobra. pocesto sam je vadila, ali eto opet cu (zbog migrena), ali su mi svi nalazi bili extra. zeljezo super. stitnu sam par puta kontrolisala zbog porodične anamneze (rak štitnjače), ali isto sve ok...menopauza ili neka pred-uvertira za menopauzu? ja se super osjecam, jedem (metem, jer nisam skona debljanju, a i fizički sam aktivna) - mozda ponekad vise junkfooda ali se vratim corbama, hurmama i sl. jer nisam mesar (mogal bih zivjeti od corbi i povrca)...
anchor85

#8 Re: OPADANJE KOSE - PREGLED KOD DOKTORA

Post by anchor85 »

triple mama wrote:Kod kojeg doktora idem zbog opadanja kose? Znam da je ok da do 100 vlasi dnevno opadne, ali ja sam vec paranoična... :(
Jesi išla zubaru? Meni se na kraju ispostavilo da imam proces na zubu (a ništa nisam osjetila, zub izgledao zdrav; mada ja zbog straha malo izbjegavam zubara) i kad se to saniralo kosa izrasla. A u međuvremenu sam koristila neku kremu sa kortikosteroidom, nekakve kapi (koje koriste muškarci) i mazala bjelim lukom (kad neću maći iz kuće, naravno; prepoloviš čehno bijelog luka i namažeš vlasište).

Ako nije baš alopecija, možeš probati da sebi smiksaš onaj hranjivi šampon. Evo recept koji ja koristim:

– Šampon od koprive (običan litarski) - možeš uzeti i neki baby šampon, ja sam dok sam imala alopeciju koristila isključivo Kosili (čak sam ga nosila i u frizerske salone :D)
– Pantenol 100 ml (vodeni rastvor)
– Kapi od koprive 30 ml (jedna bočica)
– AD kapi, 30 ml vodeni rastvor (jedna bočica)
– Ricinus ulje 50ml
– dve ampule vitamina B

Sve će te koštati 15-20 KM, apoteka i DM, ali može dugo trajati. Ako ti se ne da zamarati, imaš u apotekama uzeti gotovi, samo je skupo. 200 ml u Apotekama Sarajevo je 11,50 KM (tu negdje).
Post Reply