Americki predsjednik George W. Bush nije u svom govoru o stanju nacije uvijek govorio istinu. Od stvaranja novih radnih mjesta preko stanja u Iraku do ekonomske situacije u SAD: Evo par cinjenica, koje gospodin Bush pred kongresom u svom govoru nije prilozio.
"Samo u prosloj godini", radosno govori Bush, "otvorena su u Americi 2.3 miliona novih radnih mjesta". Ono sto nije rekao je to da je za vrijeme njegovog predsjedavanja broj radnih mjesta u odnosu na prije (dakle, dok nije bio on predsjednik) negativan. Jos fali 300.000 radnih mjesta da se onaj prijasnji nivo dostigne.
Bush je jos hvalio i povecavanje americke industrijem koje je, kaze on, vece nego u bilo kojoj drugoj industrijskoj naciji. Bush nije rekao ovo: Jacanje kineske industrije, koje oficijelon iznosi 9.5% u prosloj godini je vise nego duplo vece od americkog sa 4.4%.
Predsjednik je govorio i o vojnoj podrsci 28 zemalja u Iraku. Nije rekao da samo Amerika i Velika Britanija cine 90% trupa u Iraku, da su 90% ubijenih vojnika u Iraku bili Amerikanci i da su vecina zemalja koja su pruzala podrsku Americi najavila izlazak iz Iraka poslije izbora zbog velikih finansijskih gubitaka kao i opcenito problema.
Bush je objasnjavao i to da se Amerika "bori protiv terorista u Iraku, da im ne dopustimo nove napade na nasu domvinu". O naslucujucim vezama izmedju vlade Teherana koja je pala i teroristickoj mrezi Al Kaida, koje su najvece brige SAD-a pred invaziju, govorio je Bush jako malo, tj. nimalo.
Kod problematicne tacke u njegovom drugom predsjedavanju, planiranoj penzijonoj reformi, okrenuo je stvari opet u njemu prijatnom svjetlu.
Za mlade Amerikance predlozio je Bush djelimicno privatiziranje starosnog osiguranja.
Bush nije spominjao rizike ovakvog prilaganja novca.
Uz sve ovo nije rekao ni to, da se nivo danasnjeg socijalnog osiguranja nece moci drzati.
Ono sto Bush nije rekao svojoj naciji
-
Panasonic
-
vidi_vidi_vidi
Mislim da stanje u SAD-u, tj. njihova vanjska politika ne zavisi toliko od samog predsjednika, nego od politicke stranke koja ga je kandidovala (Republikanci ili Demokrate).Da li smatrate, da ce se stanje u SAD-u poboljsati kada dodje novi predsjednik?
-
vidi_vidi_vidi
OKPanasonic wrote:i od predsjednika naravno
-
Frutek
Toozla prijatelju, znam da je bilo gusto na izborima, al to 2% je iznosilo 4 miliona glasova razlike, a to je puno glasova. Nemoj me pogresno shvatit, ne podrzavam Busha uopste, al odgavarajuci na temu ovog topica, htjeo sam da kazem da je sve sto je izneseno u 1-om topicu je ponovljeno u Americi tokom izbora na 100-ne puta i bez rezultata. Mozes ti sad reci 49%, al dzaba, Bush i dalje u bijeloj kuci... To nam pokazuje i kolko je Amerika podijeljena sto se politike tice, al eto, i 0.001% odlucuje ...Toozla wrote:
51 - 49
-
bosanski mrki
mozel' neko samo da mi odgovori na jednu stvar? koga se onako, iskreno jebe za busha i za ameriku zajedno sa njim, pored svih ovih nasih problema? (osim za one koji su tamo, pa su toliko "duboko zagazili u svjetske politicke vode" i suosjecaju sa aktuelnim problemima svoje nove domovine, a u isto vrijeme kenjaju o tome po forumima na brdovitom balkanu).
-
Kompljikator
gluposti pricas cuj bosnjaci mrze busha, citav svijet ga mrzi, ako to nisi uspio skontat, nisi garant s ove planeteBosRoker wrote:Ja stvarno ne razumijem sto Bosnjaci toliko mrze Busha. Covjek nije vrlo dobar predsjednik ali nije nikako toliko los kao sto neki pisu.