Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kosava

#326 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by kosava »

almir90 wrote:Sve je to dobro dok ne čujem dijasporu da pljuju po borcima i narodu koji su ostali ovdje u ratu. Pa, nije ih sramota vrijeđati borce, da nije bilo tih boraca i naroda koji je ostao ovdje da brani našu Bosnu i Hercegovinu, gdje bi vi dolazili da pljujete po drugima!?

I, ona ofucana priča; "eto ne ide mi se u Bosnu, samo traže pare od nas", eto najbolje da ne dolazite nikako, il' kao što se to jednostavno može reći "znaš šta, ustani i zaradi sebi", al' eto njima žao i široke su ruke. Moje je najmanje 70% familije otišlo u ratu, hvala Bogu ne tražim nikad ništa od njih, i pun mi je kurac te priče kako se samo traži od njih kad dođu.
Almire moj Almire pa dijaspora su ti vecinom bivsi borci, pobjegulje su se vratile kad je on Njemacka izgonila '96-'97 pa dosli ko oslobodioci tada je i pocelo masovno iseljavanje.

Znas onu gdje ima dima ima i vater?
TheMule

#327 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by TheMule »

kosava wrote:
almir90 wrote:Sve je to dobro dok ne čujem dijasporu da pljuju po borcima i narodu koji su ostali ovdje u ratu. Pa, nije ih sramota vrijeđati borce, da nije bilo tih boraca i naroda koji je ostao ovdje da brani našu Bosnu i Hercegovinu, gdje bi vi dolazili da pljujete po drugima!?

I, ona ofucana priča; "eto ne ide mi se u Bosnu, samo traže pare od nas", eto najbolje da ne dolazite nikako, il' kao što se to jednostavno može reći "znaš šta, ustani i zaradi sebi", al' eto njima žao i široke su ruke. Moje je najmanje 70% familije otišlo u ratu, hvala Bogu ne tražim nikad ništa od njih, i pun mi je kurac te priče kako se samo traži od njih kad dođu.
Almire moj Almire pa dijaspora su ti vecinom bivsi borci, pobjegulje su se vratile kad je on Njemacka izgonila '96-'97 pa dosli ko oslobodioci tada je i pocelo masovno iseljavanje.

kosava zasto razbijas te predrasude, ostavi forumase zabludama, vidis da se od toga hrane :) Jebo burek kad se mozes na forumu jos vise nakrkati
kosava

#328 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by kosava »

Treba ljudima oci otvoriti.
berenice

#329 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by berenice »

graue_maus wrote:podjem na odmor i da kupim djeci odjece , kazem rodicama de izmerite stopalo ili visinu djeteta da mogu kupiti odjecu i obucu da pase .........ispade u rodbini nikakvog lenjira , metra ili tome slicnog .......ja kupim od oka i po sjecanju , i naravno jednima malo drugima veliko ........
Care, samo pare :mrgreen:
almir90

#330 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by almir90 »

kosava wrote: Almire moj Almire pa dijaspora su ti vecinom bivsi borci, pobjegulje su se vratile kad je on Njemacka izgonila '96-'97 pa dosli ko oslobodioci tada je i pocelo masovno iseljavanje.

Ne kažem da nema onih koji su nakon rata otišli, ali ima puno dezertera ratnih, koji danas dođu pa pljuju po borcima koji su život dali za ovu državu.
DZONPI

#331 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by DZONPI »

Brzo se zaboravise poplave u BiH.E moj narode.Nema vise ponosnog Bosanca koji je bio primjer sta je covjek.Fala bogu ima onaj nadbislup Komarica ono je covjek i primjer ostalim.Daj ti meni za ostale me zalibo e nezivi se tako nikad neznas nedo bog mozda i tebi nekad zatreba necija pomoc.Uzas.Zasto se ljudi djele meni nije jasno.Jedan savjet vrlo koristan.Dabogda komsija a i ostali imali vise od mene a ja imo dovoljno i vidjeces sloge i brastva.Ovdje je samo rjec o zavisti i nista drugo.
DZONPI

#332 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by DZONPI »

Eto ja sam otiso nakon rata znas sto jer me drzava iskoristila i onda pasa moj rat se zavrsi ti dodjes gdje si nekad radio drugi covjek na tvom radnom mjestu.Vidids li tu parodiju.Dok si ti gino supak ti se uvali na radno mjesto i on moze ostat u Bosni a ti sto se borio ode u tudju zemlju koja te vise postuje nego vlastita a zao vu drugu nisi prstom mrdno.Znas li kolko je takvih danas u dijaspori popisam se na taj naziv.
berenice

#333 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by berenice »

Njanjavi wrote:
prog321 wrote:
kosava wrote:Hrle /zvize hoces da znas sta je problem ? Samo procitaj komentare na ovoj temi, onaj kuka jer mu se tetka usudi doci kod nene sa svojom djecom a oni ga slabo zovu po kaficima nego trose pare koje su zaradili na sebe, ona kuka jer joj tetka rekla da se zaposli u butiku dok ne dobje posao u svojoj struci ko da joj je savjetovala da se prostituise, onaj kuka jer su mu neke izbjeglice poslale starke koje ako su orginal kostaju finih para a sto su to ljudi koji su zivjeli tad od socijale pa mozda nisu svojoj djeci kupili starke nego njemu nema veze jer sto nisu u svaku patiku stavili jos po jedno 500 eura.

Na drugoj strani dijaspora koja je krenula od nule, trebalo kupiti od kasike do kreveta treba izdrzavati nekoga koje ostao svoj na svom u kuci ili stanu koji je kucen 20-40 godina.

Dze ba od nule ?
Natrpali pare sa drveca, i sad uzivaju u lovorici blagostanja. Sta ti znas?> :-D
Samo da smo nacisto, ja ne kukam, samo sa tom opisanom situacijom pokusah docarat supacki mentalitet.
Meni druze nit je trebala starka nit sam je trazio, sami javise da su poslali ultra mega giga patike, koje btw nisu bile ni orginal. Jbte ko da starke u zivotu nisam vidio :lol:
Druga stvar i mnogo bitnija, poslije odlaska nisu ispali ljudi druze, nit se javise, nit pisase, mislim ok zabavili se svojim zivotom, jebo nas, al brate od kraja rata naovamo ni da kazu hvala, nit hajd malo u goste, nista.
Sto uostalom meni i pashe ako cemo iskreno, daleko im kuca od moje, i bolje je tako, ali mojne da se pravis glup i pricas da kukam kao nesta, ja samo kazem da su supci ;)
Jbga druze, da nas ne bi, truhnuli bi u kolektivnom, da mojih ne bi izganjali bi shemu za SveCku al u kurcu.
Zato kazem kako kazem, sutra da gledam da ih kolju, ne bi a zucno.
Ustvari sutra da se zapuca, prve koje bi malo obisao sa puskicom su pojedini clanovi familije ;)
Malo usra ovim komentarom, al hae eto...
berenice

#334 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by berenice »

DZONPI wrote:Eto ja sam otiso nakon rata znas sto jer me drzava iskoristila i onda pasa moj rat se zavrsi ti dodjes gdje si nekad radio drugi covjek na tvom radnom mjestu.Vidids li tu parodiju.Dok si ti gino supak ti se uvali na radno mjesto i on moze ostat u Bosni a ti sto se borio ode u tudju zemlju koja te vise postuje nego vlastita a zao vu drugu nisi prstom mrdno.Znas li kolko je takvih danas u dijaspori popisam se na taj naziv.

Ja sam otišla tek prije tri godine, nakon što su me otpustili... kažu: "Ne znamo mi kad ćeš se ti opet razboliti." :D Pokušala sam naći posao... pokušavala jedno pola godine i ništa. Kad mi je prigustilo, otišla sam i neka sam. Jedan je život.

Zavist postoji, jer ljudi, jbga, nemaju posla, imaju viška vremena, koje se nije naučilo iskoristiti na pravi način i metu samo takvu. Nije to nikakvo čudo, po mom mišljenju. Rat je duuugo trajao, sve je uništeno... tek će doći generacije koje će imati snage nešto popraviti, uzdignuti se i krenuti dalje. Ove današnje su još uvijek slomljene i nemoćne, jal fizički jal mentalno. Ali doći će dan, o doći će dan...

Ama, ne zanima mene Minhen, ni Njemačka, isto tako kao što me ne zanima Jablanica, ni BiH. Stalo mi je do ljudi, a i to sve manje. Samo kontam da ovaj život proživim što bolje mogu. Ne koprca mi se.
supercali

#335 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by supercali »

Da se razumijemo ima supaka i tamo i vamo sa koje god strane gledas
U pravu su i jedni i drugi u neku ruku samo zavisi iz koje perspektive gledas
Dok opet imas normalne raje i tamo i ovdje koji ne gledaju to na nacin sta kako gdje je onaj neko
Mene licno nervira zivot na visokoj nozi bez pokrica i tamo i vamo
Kukanje bez pokrica i tamo i vamo
To je ukratko sto mogu sazeti sve ono sto me nervira kod nasih ljudi na obe strane
kosava

#336 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by kosava »

almir90 wrote:
kosava wrote: Almire moj Almire pa dijaspora su ti vecinom bivsi borci, pobjegulje su se vratile kad je on Njemacka izgonila '96-'97 pa dosli ko oslobodioci tada je i pocelo masovno iseljavanje.

Ne kažem da nema onih koji su nakon rata otišli, ali ima puno dezertera ratnih, koji danas dođu pa pljuju po borcima koji su život dali za ovu državu.
Ma ti su se vratili poslije rata i eno ih u budzetskim firmama.
kosava

#337 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by kosava »

DZONPI wrote:Eto ja sam otiso nakon rata znas sto jer me drzava iskoristila i onda pasa moj rat se zavrsi ti dodjes gdje si nekad radio drugi covjek na tvom radnom mjestu.Vidids li tu parodiju.Dok si ti gino supak ti se uvali na radno mjesto i on moze ostat u Bosni a ti sto se borio ode u tudju zemlju koja te vise postuje nego vlastita a zao vu drugu nisi prstom mrdno.Znas li kolko je takvih danas u dijaspori popisam se na taj naziv.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
utopijabih

#338 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by utopijabih »

kosava wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Dobar post
biscanka2

#339 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by biscanka2 »

Ima nas vani od 60-70 godina a onda onih 92 pa nadalje.
Kontam nesto - valjda ti na ove 92-94 mislis (mada i medju njima se nadje opravdano finih ljudi). :D
Nemoj nas samo sve u isti lonac . :cry: :bih:
kosava

#340 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by kosava »

biscanka2 wrote:

Kontam nesto - valjda ti na ove 92-94 mislis (mada i medju njima se nadje opravdano finih ljudi). :D

Biscanka vi sto se otisli 60-70 godina proslog vijeka ste gastarbajteri a samo oni sto su otisli u toku i poslije rata su dijaspora.
biscanka2

#341 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by biscanka2 »

kosava wrote:
biscanka2 wrote:

Biscanka vi sto se otisli 60-70 godina proslog vijeka ste gastarbajteri a samo oni sto su otisli u toku i poslije rata su dijaspora.
dijaspora značenje

dijaspora (grč.: raspršenost, rasipanje), raseljavanje pripadnika nekoga naroda, vjerske zajednice i sl. u krajeve izvan njihove postojbine, pri čemu oni ipak zadržavaju svoju kulturu, vjeru, tradiciju i običaje, kao npr. u Židova.

Neki se u svijet otisnuli zbog rata neki radi ekonomskog stanja ( bez obzira koje godine ), iskreno, kako kome ali
dal ostraga ili s ledja meni to isto dodje . :D :-D
kosava

#342 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by kosava »

Znam ja znacenje izraza samo za ove sto pljuju po dijaspori, gastarbajeteri iz 60-70 godina proslog vijeka za njih nisu dijaspora.
Korisničkoime

#343 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by Korisničkoime »

Ma sve su to isti ljudi gore, dole, lijevo, desno. Druga generacija koja je odrasla u inostranstvu koja se formirala u znatno drugačijem i drugom okruženju od našeg na njih možda se ovo ne može prenjeti ali ako si bio papak u BiH papak si i vani samo što si papak sa parama što te čini gorim, istih takvih ima i u BiH mislim papci sa parama.
Ja imam rodbine u dijaspori kao i komšija, fini ljudi, ne znam nemam šta zamjeriti, pogotovo ovi što su rodbina, čujemo se s njima, obilazimo se kad su tu, ne znam nema razlike spram ove rodbine koja je u Bih samo što su rijeđe tu.
Živio sam i radio sam u inostranstvu tako da znam da ni tamo nema para za džabe ali isto tako znam da ima para neuporedivo više nego u BiH pa i pored svih troškova života na kraju mjeseca ostane lijepa suma. Samo koliko god da ostane ne znam zašto bi neko bio obavezan da te pare dijeli sa drugima, ok pomoći porodici ja sam uvijek bio za to da se pomogne ali ako su pare u pitanju najbolja je pomoć naći posao. Može čovjek pomoći sa 100,200,300 Eura ali i to se potroši brzo, šta onda, najbolja pomoć za svakog u BiH je posao pa da li u BiH ili vani nije bitno, posao je zlata vrijedan i jedina stvarna pomoć.
Ja u BiH imam stvarno dobra primanja ali zato i radim ko konj, ako ja radim ko konj i žrtvujem i sebe i svoju porodicu nisam lud da se obavezujem nekoga sa strane uzdržavati. Pomoći kod neke nevolje to je sasvim normalno ali da me neko svaki drugi mjesec proziva jer mu treba love od toga nema ništa.
Što se tiče dijaspore meni lično idu na živce 2 stvari:
1. Način vožnje, ne znam valjda su ljudi zaboravili kako se vozi po ovim našim cestama, uglavnom se dijele da dvije kategorije voze kao puž jer se boje zaginuti na našim ulicama a nisu svjesni da vožnja sa 40 tamo gdje je dozvoljeno 80 baš ne pomaže tom cilju i oni koji voze ko ludi da auto može ići 300 na sat oni bi ga tom brzinom i vozili.
2. Politika, nemoj te ljudi ne živite ovdje ne znate kao prvo kao drugo vaše političko opredjeljenje vi ne osjetite na svojoj koži mi vjeruj te osjetimo.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#344 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by Zviz »

Sve se vrti oko novcanika, par slika na fejsbuku, malo cula - kazala i ono autica. :oops:
kosava

#345 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by kosava »

Zviz wrote:Sve se vrti oko novcanika, par slika na fejsbuku, malo cula - kazala i ono autica. :oops:
Zvizgo masala ti se vratio , neka neka vakat je da hrle odmori.
almir90

#346 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by almir90 »

Joj zavidluka, ko je nama kriv što mi ne možemo miješat beton i čistit halu i vozati se u benveju, mečki u avudiju. :D
Gojeni H

#347 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by Gojeni H »

Zviz wrote:Sve se vrti oko novcanika, par slika na fejsbuku, malo cula - kazala i ono autica. :oops:
Pa djesi ti legendo. Da znas da sam ulozio zestok protest na tvoj ban ... velim ja da im je haram.
Nije da ti se uvlacim u paksu ... samo tako izgleda.

Ma, neka te opet s nama, kralju dijaspore.
doboj71

#348 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by doboj71 »

ma koji kralj ,Tito od dijaspore.
Gojeni H

#349 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by Gojeni H »

A jel' fakat, cemu sluze ovakve teme? ... osim cinjenice da se Zvizu pricini da je dobio priliku da se raspojasa. :D
mO k3

#350 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by mO k3 »

Gojeni H wrote:
Pa djesi ti legendo. Da znas da sam ulozio zestok protest na tvoj ban ... velim ja da im je haram.
Nije da ti se uvlacim u paksu ... samo tako izgleda.

Ma, neka te opet s nama, kralju dijaspore.
kaiser dijaspore molim ... :mrgreen:
Post Reply