Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hrle1976

#126 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by hrle1976 »

_BataZiv_0809 wrote:
beobasket wrote:Nekako na ovo sve da napišem neki svoj primjer. Rođaci "ratni dijasporci" prodali svu svoju imovinu prije nekih 5 godina za cca 150 000 KM. Od te godine kad dođu u Bosnu dolaze se sa nama gurati u našu kuću jer svoje nemaju, logično. :lol: Te godine kad su prodali kuću uzeli pare u kešu, nismo mi i moja porodica znali za koliko su para prodali niti smo pitali, kasnije sam tek saznao od drugih ljudi. Elem, prodali ti oni to danas i došao kući rođak donio onih sokova, 2 3 rolata u plastici onoj i kutiju suhih kolača. "Počastio" nas momak, dali meni i bratu po 50KM kad su krenuli kući. A moja mama sa nas 2 sina kad su krenuli kući od penzije ode na pijacu i kupi domaćeg graha, kafe i tako toga da im spakuje jer tamo ko fol toga nemaju i naše je bolje. Još plus što su jeli sa nama tih 15 20 dana, priznajem, nekad i oni jesu nešto donijeli u frižider a i to je sitno sve. NIsam ja ni tražio ni očekivao da mi daju nešto, ali kad je moju mamu sa penzijicom stid poslat ih kući praznih ruku onda bi i njih trebalo biti stid doći kod nekog ko u hotelu živjeti 20 dana i dati djeci po 50KM jer misle da mi nikad 50KM vidjeli nismo.. I zato ih ne volim, jesu mi rođaci i sve ali imati tolike pare kod sebe i ušutiti se, jer oni misle ako moja mama kaže teško se živi, djeca se školuju, da ćemo im oteti te pare, a da ne kažem da sam ja hodao kad su se papiri vadili po općini i sudu ali eto i za to sam isto dobio 50KM i platili mi autobuske karte. Lično ja nisam takav i stid me takvih ljudi ali eto opet oni dođu kod nas i sve je ok. Moja ih mama opet dočeka kao u hotelu i fino im je. I ta dva rođaka kad dođu mojih su godina od 20 dana koliko budu 15 dana sami hodaju po diskotekama kafićima troše a kad me pozovu i časte ta ostala 2 ili 3 dana budem i ja sa njima, ostatak sjedim kući jer jbg ja nemam para da hodam 20 dana njihovim tempom a oni ne zovu niti se ja namećem. A kad ja kažem za par godina doći ću u vašu državu dok jezik naučim da se vadim odavdje, jednom kažu dođi kod nas dok se ne snađeš a ostalih 200 puta, sa svi dolaze ovdje, jeftinija je radna snaga, radit ćeš loš posao, bla bla, kriza ovdje. Sve u svemu ima ih svakakvih, i dobrih i loših. Mene su lošiji zapali.. :lol:
Joj boldani dio je vrh :lol:

Mislim stisnutih ljudi kojima je zmija otrovnica u dzepu ima svugdje, ali valjda se ocekuje neki elementarni red i da se potroseno plati. Eh posto oni zive vani sto po nekom automatizmu znaci da imaju vise para, odmah im se vise i zamjeri :D

Ovaj Sved iz moje price bio ljetos na moru sa nama. Haj sto nece zavrnut turu u kafani, nego kad smo kupovali namirnice, lik se hladno ispali :run:

Zato ova moja dvojica rodjaka kad dodju, jedan mi otme novcanik na pocetku veceri, a drugi narucuje alkohol matematickom progresijom. Daj 4 pive, naredna tura 8, pa iduca 16 :lol:

P.S. Dobrodosao na forum. Izuzetno lijepo pises sudeci po ovom upisu, a po lokaciji smo dijelom zemljaci,naime moj stari je iz Kraljeve Sutjeske :thumbup:
Brat bratu da naplacuje smjestaj? Nema logike. Zar ste spali na tako niske grane? I onda se cude zasto pojedini su digli ruke od Bosne I Hercegovine i rodbine.
sadie_forever

#127 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by sadie_forever »

beobasket wrote:Nekako na ovo sve da napišem neki svoj primjer. Rođaci "ratni dijasporci" prodali svu svoju imovinu prije nekih 5 godina za cca 150 000 KM. Od te godine kad dođu u Bosnu dolaze se sa nama gurati u našu kuću jer svoje nemaju, logično. :lol: Te godine kad su prodali kuću uzeli pare u kešu, nismo mi i moja porodica znali za koliko su para prodali niti smo pitali, kasnije sam tek saznao od drugih ljudi. Elem, prodali ti oni to danas i došao kući rođak donio onih sokova, 2 3 rolata u plastici onoj i kutiju suhih kolača. "Počastio" nas momak, dali meni i bratu po 50KM kad su krenuli kući. A moja mama sa nas 2 sina kad su krenuli kući od penzije ode na pijacu i kupi domaćeg graha, kafe i tako toga da im spakuje jer tamo ko fol toga nemaju i naše je bolje. Još plus što su jeli sa nama tih 15 20 dana, priznajem, nekad i oni jesu nešto donijeli u frižider a i to je sitno sve. NIsam ja ni tražio ni očekivao da mi daju nešto, ali kad je moju mamu sa penzijicom stid poslat ih kući praznih ruku onda bi i njih trebalo biti stid doći kod nekog ko u hotelu živjeti 20 dana i dati djeci po 50KM jer misle da mi nikad 50KM vidjeli nismo.. I zato ih ne volim, jesu mi rođaci i sve ali imati tolike pare kod sebe i ušutiti se, jer oni misle ako moja mama kaže teško se živi, djeca se školuju, da ćemo im oteti te pare, a da ne kažem da sam ja hodao kad su se papiri vadili po općini i sudu ali eto i za to sam isto dobio 50KM i platili mi autobuske karte. Lično ja nisam takav i stid me takvih ljudi ali eto opet oni dođu kod nas i sve je ok. Moja ih mama opet dočeka kao u hotelu i fino im je. I ta dva rođaka kad dođu mojih su godina od 20 dana koliko budu 15 dana sami hodaju po diskotekama kafićima troše a kad me pozovu i časte ta ostala 2 ili 3 dana budem i ja sa njima, ostatak sjedim kući jer jbg ja nemam para da hodam 20 dana njihovim tempom a oni ne zovu niti se ja namećem. A kad ja kažem za par godina doći ću u vašu državu dok jezik naučim da se vadim odavdje, jednom kažu dođi kod nas dok se ne snađeš a ostalih 200 puta, sa svi dolaze ovdje, jeftinija je radna snaga, radit ćeš loš posao, bla bla, kriza ovdje. Sve u svemu ima ih svakakvih, i dobrih i loših. Mene su lošiji zapali.. :lol:
A sto vi sinovi ne olaksate mami i ne nadjete posao? ako nema oca to jest
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#128 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by _BataZiv_0809 »

hrle1976 wrote:
Brat bratu da naplacuje smjestaj? Nema logike. Zar ste spali na tako niske grane? I onda se cude zasto pojedini su digli ruke od Bosne I Hercegovine i rodbine.
Naravno da nema. Ali nema ni ovo "šuganje" što je momak fino opisao.
beobasket

#129 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by beobasket »

.
Last edited by beobasket on 29/11/2016 18:41, edited 2 times in total.
prog321

#130 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by prog321 »

Vani rastu pare na drvetu i ne razumijem zasto se ne trosi sakom i kapom u BiH kad se dodje ??.! :-D
DZONPI

#131 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by DZONPI »

Pogledaj postove i skontaces ko smo i sta smo on meni reko ja njemu uradio on nije meni donio sta on meni prica sta on zna.Malo ga pretjerujete vi dole a bogami i ovi gore.Ja sam bio dole dok mi je dobro bilo osjetio da to vise nije to i ufatio se noge ali ja nisam dijaspora ja sam novcani izbjeglica znaci ekonomski azilant kako dobi papire e pa zar nisam sibicar mi sve dobijemo.Kako mi je vani super obiso i Pariz i Amsterdam Dizeldorf Luxemburg Antwerpen kurac bi to ikad ocima vidio da nisam mako iz Sarajva e kako mi je dole kad dodjem super odem u Fojnicu Mostar Gradacac Konjic Bihac ja obilazim nasa lijepa mjesta nije meni privlacna ferhadija jer sam ja to vracajuci se kuci u kasne sate zamrzio nije Bosna sto kazu samo rajvosa ima ona i drugih preljepih mjesta.E sad famelija to su ti mater otac brat i sestra ostalo mahni da ti ga oni nebi mahnuli.Dabogda svakom dobro bilo a meni ovako ostalo.
biscanka2

#132 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by biscanka2 »

hrle1976 wrote:
Ovaj Sved iz moje price bio ljetos na moru sa nama. Haj sto nece zavrnut turu u kafani, nego kad smo kupovali namirnice, lik se hladno ispali :run:

Zato ova moja dvojica rodjaka kad dodju, jedan mi otme novcanik na pocetku veceri, a drugi narucuje alkohol matematickom progresijom. Daj 4 pive, naredna tura 8, pa iduca 16 :lol:

P.S. Dobrodosao na forum. Izuzetno lijepo pises sudeci po ovom upisu, a po lokaciji smo dijelom zemljaci,naime moj stari je iz Kraljeve Sutjeske :thumbup:
Brat bratu da naplacuje smjestaj? Nema logike. Zar ste spali na tako niske grane? I onda se cude zasto pojedini su digli ruke od Bosne I Hercegovine i rodbine.[/quote]

A bogami bio to brat ili rodjak ako je sa cetvoroclanom porodicom (i to jos penzionerki) na godisnji dosao, njegovo je i po ljudskom i bozjem redu bilo da zenu odmah prvi dan u auto strpa i ode u prodavnici da fasungu namiri.
Po mom to su ljudi paraziti.Takvima je sevap naglasiti da novcanici nisu nikom ni braca ni rodjaci.
Ja se drzim one sto je cisci racun to je duza ljubav ali ima ljudi pa sebi svasta dozvole. :oops:
Drugo je nekom u nevolji pomoci a opet drugo nekog iskoristavati.
razonoda

#133 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

hrle1976 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Joj boldani dio je vrh :lol:

Mislim stisnutih ljudi kojima je zmija otrovnica u dzepu ima svugdje, ali valjda se ocekuje neki elementarni red i da se potroseno plati. Eh posto oni zive vani sto po nekom automatizmu znaci da imaju vise para, odmah im se vise i zamjeri :D

:shock: :? :shock: oci mi ispadose , ne mogu vjerovati.
Nego sta nego naplatiti.DUPLO.
I ja kad dolazim u BIH , pravac HOTEL. D odjem ka sebi , i sutradan se javljam kome treba.
Sta je tu cudno, ako sam ja na odmoru nisu oni.
Prije svega .cijenim svoj mir a NJIHOV jednako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#134 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by _BataZiv_0809 »

razonoda wrote: :shock: :? :shock: oci mi ispadose , ne mogu vjerovati.
Nego sta nego naplatiti.DUPLO.
I ja kad dolazim u BIH , pravac HOTEL. D odjem ka sebi , i sutradan se javljam kome treba.
Sta je tu cudno, ako sam ja na odmoru nisu oni.
Prije svega .cijenim svoj mir a NJIHOV jednako
.
Super receno :thumbup:
insomnia78

#135 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote:I sta sad, vi stvarno mislite da su oni takvi zato sto su tamo?
Pa ti ljudi bi bili supci i u Bosni
De procitaj fino sta smo napisali.
Pa citam
Cemu onda tema?
arslanbey

#136 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by arslanbey »

beobasket wrote:
hrle1976 wrote:
Nisi ti mene shvatio, i kad bi plaćali rekao bih eno vam hotel pa plaćajte jer nisu pare vrijedne onog osjećaja kad nisi slobodan u svojoj kući. E sad da ti nacrtam :D ako ti dođeš u BMW f10 od 50 000€ kod samohrane majke dva sina koja se školuju, 20 dana boraviš, kupiš 5 puta u frižider gluposti što realno možeš samo za doručak jest i moja te mama hrani i pored toga što kupuje namirnice nego i što kuha za 7 usta koliko nas tad bude u kući a ti se ne sjetiš reći "evo na trošku sam, da olakšam" a kamo li da poguraš dodatno ja ti neću prigovoriti ali ću te smatrati pakašem, a uvijek ćeš biti dobrodošao jer rodbina je rodbina jbg. Uvijek je neko bolji rođak a neko lošiji.. Oni su meni zanimljivi, ispričam se ja sa njima, samo što su operisani od te neke solidarnosti ili kako već se zove . Kačket brooklyn na glavu i opleti :lol:

@Bata hvala na dobrodošlici :D

ed. za pitanje iznad što ne olakšamo pa nađemo posao. Ja i brat se još školujemo, obojica studenti tako da još ne radim ono na ugovor, nego ovako preko neta što se može vidjeti i po mojim postovima zaradim mjesečno 500-600KM. Meni bude za dom i sve troškove fakulteta, još mi i za "kafe" i za "curu" ostane :lol:
Joj koja si ti tracara,jos ti to rodjak.Poznavajuci taj narod...to je tvoja mama pricala a ti "nacuo".,vjerovatno njoj nista,a vama neki rod s oceve strane...koji su vam to rodjaci bogati,sta vam dodju? najgore su mi te samohrane majke koje nemaju boljeg posla nego da tracaju...
pirmin

#137 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by pirmin »

Djeca bosanskih gastarbajtera wrote:Bice Bec turska mahala
:D
biscanka2

#138 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by biscanka2 »

insomnia78 wrote:I sta sad, vi stvarno mislite da su oni takvi zato sto su tamo?
Pa ti ljudi bi bili supci i u Bosni
Ma nije da bi bili, nego takvi ljudi su supci gdje god oni zivjeli (a ima ih unutar i van BiH).
Ovakav nacin nije samo iskoristavanje nego i omalozavanje drugog a jos jadnije ako se o porodicnoj vezi radi.
beobasket

#139 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by beobasket »

.
Last edited by beobasket on 29/11/2016 18:43, edited 1 time in total.
arslanbey

#140 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by arslanbey »

beobasket wrote:
arslanbey wrote:
Joj koja si ti tracara,jos ti to rodjak.Poznavajuci taj narod...to je tvoja mama pricala a ti "nacuo".,vjerovatno njoj nista,a vama neki rod s oceve strane...koji su vam to rodjaci bogati,sta vam dodju? najgore su mi te samohrane majke koje nemaju boljeg posla nego da tracaju...
NIsam ja svojoj mami komšinka da ona meni trača i ja ne tračam. Valjda znam šta mi se u kući dešava. :) Dok god ti ne znaš ko sam ja i njihova imena to nije tračanje. Nešto kao u medicini etika. Ne smiješ reći od čega neko boluje vanjskim licima ali smiješ reći da imaš takav i takav slučaj itd..
Pa nisi ovdje tracao ali zato pokazujes svoje misljenje ,i bio sam u pravu za sve :thumbup:
korisnik.1

#141 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by korisnik.1 »

Sve je to isti narod, ista priča. Dio dijaspore ima malograđanski kompleks, a dio domicilnih ima sadaka kompleks. Ti "dijelovi" u neku ruku stvaraju sliku cjelokupne grupacije (nažalost). Ovi, da kažem normalni ljudi ne mogu doći do izražaja iako su u većini. Sve je to postalo stvar navike i ljudi pokazuju šta imaju od kućnog odgoja.

Skoro sam se ismijao, poznanik bio u Njemačkoj 6 mjeseci (ovo njega starijih), i da progovorim sa njim kad čovjek poče gutat riječi i zavijat. Pitam ga šta je to, kao eto naviko se brzo i počeo naš zaboravljat (a živio sa momkom iz Ze). Tipični primjer kompleksa.
MJAU - da

#142 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by MJAU - da »

Ne kontam ove rođake što rado primaju u goste druge rođake, da su ne znam odakle, ali 20 dana!!! Od kada postoji ona pametna "svakog gosta, tri dana dosta"? Meščini mnogo prije dijasporaca. Svaka čast mami samohranoj, ali djeco zaštite mamu, kako znate, nismo debili, ima kulturnih i diplomatskih načina da se teret skine s leđa. Ako vas hoće vidjeti, ne moraju samo na taj način. :-( Žao mi mame jbg. I koja to budala hoće provesti 20 dana ovdje na odmoru po diskotekama? Lijepa je ova naša, ali ovo mi se čini nekakva inkompleksirana balavurdija, ošlo u trenerci, došlo sa BMW-om? :?
Njanjavi

#143 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by Njanjavi »

Ja ih vala ne mogu nikako i to otvoreno kazem. Normalno nije to tek tako, vec naucio jbga vremenom i djelima.
Jajce kad je palo, masa familije je zavrsila u nasem gradu, i sta drugo vec ljude primit, u tri stana po par clanova familije, kad su otisli oni vani nakon par mjeseci, primimo jednu stariju zenu iz Jajca, njeni izbjegli u Svedsku, sin, snaha, dvoje unuka. Zena umirala od tuge skoro 5 godina. Posalju katkad pismo, cuju se telefonom rjetko kad, al zena doslovno umirala od tuge. Svaka druga prica o unucima, o djeci. I jbemga u glavu za 5 godina ne moc doc po zenu ili je barem posjetit. To mi je neshvatljivo.
Suvisno je rec da su ikad u zivotu nazvali, zahvalili za smjestaj te zene, nikad u zivotu nismo vidili te ljude nit su kad dosli. Haman se rjesili starice i prst u uho. Teta Sefika i umrla kod nas, rahmet joj dusi, i na obraz im. Ona familija sto je bila tu par mjeseci kod nas, nakon odlaska u SveCku, poslase jednom paket humanitarni, jos naglasise poslali su predobre, strasne, giga mega patike u paketu, ja otvorih a ono starke :lol: I to bi od te familije, poslije toga ni glasa, ni rjeci, nikad nista.
A i bolje je haman, daleko im kuca od nase vise ikad.
Druga strana familije u njemackoj jos od prije rata, kad dodje preko ljeta, obavezno pametovanje, sto ovo sto ono, u zivotu nikad nije ni pomislio pozvat gore na par hefti, nedo bog poslic kakav pokusat sredit.
Sve u svemu, ne limvo ih i otvoreno kazem. Danas sutra nedo bog da se zapuca, dobro bi se zamislio prije neg bi ikome casu vode nasuo. Dobro djelo danas ubije brze neg metak ;-)
MJAU - da

#144 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by MJAU - da »

@ Njanjavi, pa i moji su gostili izbjeglice. Valjda nam je to ljudski, ali privremeno. Normalno, ljudi se snašli, idu dalje. Ja bih donijela čašu vode i hranu, ako imam uvijek, jbg, ako mi se može pomoći, hoću, ali da moj dom neko smatra hotelom, da mi je ober (mater mi je ober pa to ne radi) ne može i tačka. Dobrodošao, tri noći, eventualno dvije radi kulture, preko toga, doviđenja, ne kontam to niakako jbg. Motel smo, šta? I moji su ok stim, imam ih dosta vani poserem ih, ali volim, jbg kulturni su fkt. Poserem što su vani, ali oćero dušman i nevolja, pa kontam.
beobasket

#145 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by beobasket »

.
Last edited by beobasket on 19/10/2015 12:59, edited 1 time in total.
otherside

#146 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by otherside »

arslanbey wrote:
poznavajuci taj narod???
samohrane majke nemaju boljeg posla nego da tracaju???
koje bolesne predrasude. dijaspora? :D
kosava

#147 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by kosava »

beobasket wrote:Vjeruj mi svake godine 15 20 dana ovdje i 10 dana more. A to za diskoteke ja to kažem općenito i za diskoteke i za svo njihovo hodanje, od kafića, diskoteka, do BBI i ostalih centara i tako tih stvari. A kad dođu muž od tetke ode svojima u Višegrad i bude većinu vremena tamo jer su mu roditelji živi a ona i sinovi dođu kod nas jer je ovdje njena mama odosno moja nana. Ma sve u svemu, ja ne bih više detaljisao, nek znate da ima svakakvih, inače nisam aktivan na forumu, osim na temi zbog koje sam napravio račun, a ovdje prvi put komentarišem neku drugu temu.
Znaci tetak ti pametan covjek pa nece da vodi svoje sinove u Visegrad, a oni u stvari dodju svojoj neni (njihova je ko sto je i tvoja a ne tvojoj mami) a tetka dodje svojoj mami a nece svekrvi a tetak nece kod punice.
prog321

#148 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by prog321 »

Ja bih zabranio dolazak dijaspore u BiH ako ne mogu dostaviti pismenu potvrdu na granici da su u zadnjih godinu dana poslali najmanje 500 Eura prijateljima ili rodbini. :-D
stakasa

#149 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by stakasa »

kosava wrote:
beobasket wrote:Vjeruj mi svake godine 15 20 dana ovdje i 10 dana more. A to za diskoteke ja to kažem općenito i za diskoteke i za svo njihovo hodanje, od kafića, diskoteka, do BBI i ostalih centara i tako tih stvari. A kad dođu muž od tetke ode svojima u Višegrad i bude većinu vremena tamo jer su mu roditelji živi a ona i sinovi dođu kod nas jer je ovdje njena mama odosno moja nana. Ma sve u svemu, ja ne bih više detaljisao, nek znate da ima svakakvih, inače nisam aktivan na forumu, osim na temi zbog koje sam napravio račun, a ovdje prvi put komentarišem neku drugu temu.
Znaci tetak ti pametan covjek pa nece da vodi svoje sinove u Visegrad, a oni u stvari dodju svojoj neni (njihova je ko sto je i tvoja a ne tvojoj mami) a tetka dodje svojoj mami a nece svekrvi a tetak nece kod punice.
ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahaahahahahahahahahahahahah
Kosava rules. Covjek sa najvecim zivotnim iskustvom na forumu
stakasa

#150 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:I jos jedan aspekt ove price mi ide na zivce.

Naime ljudi koji zive vani cesto "znaju" rjesenje i rijesili bi ovdasnje probleme bez po' muke. Naravno ima raznih motiva za takvu pricu i ne treba a priori uzimati za zlo.

Neki ljudi su jednostavno predugo ili mozda cijeli zivot u uredjenom sistemu i ne mogu ni pojmiti ovdasnju anarhiju. Takvima ne zamjerim na prvu. Ali naravno da zamjerim ukoliko nastave ustrajavati u toj prici, bez zelje da saslusaju drugu stranu medalje (to naravno zamjerim svakom sagovorniku sa kojim diskutujem, nevezano za temu).

Sto se tice foruma, imas tu par forumasa koji su aktivni svaki dan satima, na svakoj temi ih ima, nakucali hiljade postova, a zive vani. Kad takvi krenu pricati o "preuzimanju incijative i uzimanju stvari u svoje ruke", jednostravno prestanem citati :)

Dakle slika realnosti Bosne i Hercegovine se ne dobija tako sto ces doci na godisnji odmor sa EU primanjima. Dobija se tako sto ces ta "rjesenja" i ideje koje plasiras iz vana pokusati ovdje primijeniti.

Vrlo cesto spominjem slucaj svog klijenta Svedjanina, tj. naseg covjeka sa njihovim drzavljanstvom. Muke isusove je prosao dok je otvorio firmu i zapoceo sa poslom. Non stop je ponavljao "sto mi je ovo trebalo u zivotu". I evo ga, samo dvije godine je izdrzao, vraca se kaze zbog djece. :)
1. Klasika. Sreca znaju nas jezik, inace bi pocela pitanja koje smo godine dobili struju, znamo li sta je prekidac za svjetlo i sl.

2. a pazi, zive vani, u surovom kapitalistickom svijetu, gdje imas radno odjelo i pidzamu. Bice da je ipak u pitanju - socijala. Znam jednog takvog, otisao nekad davno i sad i sin mu njegovim stopama. Ne rade nista, iznajmi se auto kad se dolazi u Bosnu, al sve znaju.
Slazem se s tobom po pitanju fudbalske igre ali sto se tice ovoga boldovanog ne mozes biti dalje od istine. Govorim na osnovu licnog iskustva i studija sto sam procitao. Da, studija gdje statisticki zavod Svedske izuzima Bosance i Hercegovce kada pravi analize integrisanosti. Ali hajde, ako je tebi zgodnije da tako mislis ko sam ja da te remetim
Post Reply