broj dva wrote:Ove teme ne kontam...sta se pokusava reci ? Da se ne kontamo ? Da smo razliciti ?
Elem, evo moj doprinos :
Jeste, ima ljudi sto su nekulturni i bahati kad dodju na godisnji odmor u BiH. Vjerovatno bi bili isti i da su ostali u BiH ali poenta je da ako ti idu na zivce odjebi ih - konkretne osobe koje ti smetaju - a nemoj generalizovat "dijaspora ovaka, dijaspora onaka"
I sta je problem ako ja nekom kazem "u Norveskoj je sigurnost u saobracaju, i primjenjivanje saobracajni propisa, puno bolja nego u Bosni" ? Ili ako kazem da je nam je kultura cekanja u redu otisla u kurac dok u Norveskoj ljepo dobijes papiric na kojem je tvoj broj i jednostavno cekas bez da se laktas - je li to znaci da pljujem po Bosni ili da bi volio da se situacija kod nas popravi i da smatram da ima nacin samo sto nema volja ?
A ako kazem da su porodicni odnosi jaci i bolji u BiH je'l to znaci da pljujem po norveskoj, zemlji koja mi je dala sigurost kad mi je bilo najteze u zivotu, koja me poslala na fakultet i dala mi drzavljanstvo ?
Pa valjda smijem biti kritican prema obadvije drzave, i valjda mogu voliti i jednu i drugu ? (mada znam za koga navijam kad se igra lopte...)
I zar vi stvarno mislite da se moze zivit u nekoj drugoj sredini 20 i nesto godina bez da te to promjeni ?
Izasao sam iz BiH sa 18, sada mi je 40. Dakle preko pola zivota sam u toj jebenoj dijaspori, u BiH provedem 3 sedmice i to najvise u porodicnoj kuci sa roditeljima i sta sad, da se pravim da to nema uticaja na mene ?
I dalje planiram pezniju trosit u BiH. Jeste da mi puno toga ide na zivce ali i dalje je sve to moje. A za sina znam (pogotovo jer mu mama nije Bosanka ali i da jeste bilo bi isto) da ce njemu BiH biti nesto egzoticno, gdje ce provesti par raspusta i mozda doci kasnije posjetit babu u penziji (ko i ja svoje) ali bez da se osjeca domaci i bez ove ljubavi sto je ja imam i bez ovog "dvojnog" identiteta kojeg sam stekao.
Sta meni stalno oku zapne je da se malte ne lupom negativne stvari (iako su one u manjini) istrazuju pa
onda naveliko pausaliziraju.
To je taj nas balkanski mentalitet ( da, balkanski jer i kod susjeda nista bolje nije).
Ovdje zivim preko 40 godina. Kretala sam se i zivjela u raznim sredinama Njemacke a putovala sam i po drugim
zemljama- ove iskaze za nasu dijasporu u ovakvom obliku nigdje prepoznala nisam.
Kad covjek postane svjestan da ljudi imaju pravo svoj posteno zaradjeni novac trositi kad i u sta on hoce, da su ukusi
(hvala bogu) razliciti, da su kod ljudi zivotne vrijednosti i ciljevi razliciti onda ce se prestati
nepotrebnim stvarima opterecivati i tu energiju u neke pozitivnije stvari usmjeriti.
Nisu ovo vidjenja sa 2-3 nedelje godisnjeg u BiH boravim ja duze i ne samo ja nego mnogi od starije populacije ali kad
se dobro ovakvih predrasuda i ocekivanja nagledaju i naslusaju ... .

Sa ovakvim nacinom niko dijaspori naskodit nemoze .
Oni ce rijedje dolaziti i krace se zadrzavati sto rezultira vama manje u dzep (znaci radi ovakvi predrasudjiva stetu osjete
i oni koji realno razmisljaju).