oni dani...
Moderator: anex
-
rashid
#78 Re: oni dani...
I traziti jednakopravnost ... a 1 heftu ste nesposobne ... cccc.misha wrote:imate li bolove za vrijeme, prije i poslije mjesečnice?
meni više ništa ne pomaže a raspadam se svaki put.Ni baralgini, analgini, voltareni, obloge...
Sjetim se uvijek: "Kako vjerovati stvoru sto krvari 5 dana a NE UMRE!"
Salu na stranu ...
Znam po zenskoj mahalskoj prici, da se to smiri kad se rodi prvo djete a pomaze i rekreacija tipa ... joga, fitnes i aerobik.
Sretno.
-
_Jenny_
Ljudi ne trujte se lijekovima....Cista kemija a ne pomaze tj. pomaze da narusite zelucanu sluznicu (dokazano kod "voltarena").Ako vec mislite da ne mozete bez lijekova (sto je psiho ucinak) uzmite nesto sto ne narusava sluznicu tipa "Neofen" na Rh trzistu.
Moja preporuka je neki caj kao sto je kamilica koja je zaista djelotvorna,melissa ili valerijana (ne znam bosanski naziv
ali lat. Radix Valleriana;Valleriana Officinalis) S KOJOM TREBA OPREZ jer je otrov ujedno.
I da cure/zene pokusajte ovo-djeluje :
Sjednite na stolac koji ima cvrst oslonac.Izravnajte ledja i povucite straznjicu do samog naslona.Ruke stavite na noge tj malo iznad koljena.Dlanove okrenite prema gore.Zatvorite oci i disite u valovima kao da se penjete uz nesto.Kad odjetite da vise ne mozete udahnuti tj previsoko ste dosle zadrzite dah par secundi (nemojte se ugusit pri tome:D).Zatim polagano izdisite takodjer u valovima.Cijelo vrijeme imajte zatvorene oci i vjerujem da ce vam pomoci jer je to jedna od metoda smirenja cijelog organizma.
Nadam se da sam pomogla.
Pozdrav
Moja preporuka je neki caj kao sto je kamilica koja je zaista djelotvorna,melissa ili valerijana (ne znam bosanski naziv
I da cure/zene pokusajte ovo-djeluje :
Sjednite na stolac koji ima cvrst oslonac.Izravnajte ledja i povucite straznjicu do samog naslona.Ruke stavite na noge tj malo iznad koljena.Dlanove okrenite prema gore.Zatvorite oci i disite u valovima kao da se penjete uz nesto.Kad odjetite da vise ne mozete udahnuti tj previsoko ste dosle zadrzite dah par secundi (nemojte se ugusit pri tome:D).Zatim polagano izdisite takodjer u valovima.Cijelo vrijeme imajte zatvorene oci i vjerujem da ce vam pomoci jer je to jedna od metoda smirenja cijelog organizma.
Nadam se da sam pomogla.
Pozdrav
-
_Jenny_
Imas neke tablete koje ti to mogu odgoditi ako se ne varam za 7 dana.Ali kod tog bi ti prije preporucila pregled da kasnije ne bi bilo "nismo znali"...the sister wrote:izvinjavam se sto upadam u temu, zanima me da li se nekako moze pomjeriti mejsecnica, trebam na godisnji i na more a bas mi je tada vrijeme da dobijem![]()
a inace sto se teme tice, imam strasne bolove taj dan kada dobijem, uzas, pijem magnezij par dana prije, caj od ivine trave(tetka mi je to rekla da je dobro) i pijem nalgesin...ali nista ne pomaze
- suncica24
E ovako, kako sam i sama imala ogromne probleme u toku "onih" dana, znači od bolova, preko padanja u nesvjest, povraćanja... mogu samo dati nekoliko tipova:
- lijekove treba izbjegavati, jer... meni su uništili želudac, posebno ketonal koji je na kraju jedini i djelovao. Svi ti analgetici se teško apsorbuju i jako teško se podnose, tako da... zaista, izbjegavajte ih ako je ikako moguće.
- ja sam, trenutno, na Yasminu, nema olova, sve je kao i kod "normalnih" žena, ali... nedavno mi je prilikom pregleda bubreka ustanovljeno da je jetra uvećana, što je posljedica uzimanja hormonalnih tableta. Sad, ja sam zaista zadovoljna njima, ali... kad odem na pregled moći ću reći da li je to rješenje, ili opet...
- meni je pomagalo hodanje, što i nije dobra ideja ako je nekih 3h ujutro, ali sve što potiče cirkulaciju je dobrodošlo. Znači, tekućina, topla, vruće-hladno tuširanje, neka žestina...
I na kraju, ni sama ne znam šta je... i postoji li rješenje, jer izgleda da ono što sam ja mislila da je sasvim ok, moglo bi biti i prilično opasno po oranizam. U svakom slučaju, svako od nas je individua za sebe i prije svega treba otići kod ginekologa (XY udruženje na Grbavici radi besplatne preglede) i posavjetovat se s njim prije nego što...
- lijekove treba izbjegavati, jer... meni su uništili želudac, posebno ketonal koji je na kraju jedini i djelovao. Svi ti analgetici se teško apsorbuju i jako teško se podnose, tako da... zaista, izbjegavajte ih ako je ikako moguće.
- ja sam, trenutno, na Yasminu, nema olova, sve je kao i kod "normalnih" žena, ali... nedavno mi je prilikom pregleda bubreka ustanovljeno da je jetra uvećana, što je posljedica uzimanja hormonalnih tableta. Sad, ja sam zaista zadovoljna njima, ali... kad odem na pregled moći ću reći da li je to rješenje, ili opet...
- meni je pomagalo hodanje, što i nije dobra ideja ako je nekih 3h ujutro, ali sve što potiče cirkulaciju je dobrodošlo. Znači, tekućina, topla, vruće-hladno tuširanje, neka žestina...
I na kraju, ni sama ne znam šta je... i postoji li rješenje, jer izgleda da ono što sam ja mislila da je sasvim ok, moglo bi biti i prilično opasno po oranizam. U svakom slučaju, svako od nas je individua za sebe i prije svega treba otići kod ginekologa (XY udruženje na Grbavici radi besplatne preglede) i posavjetovat se s njim prije nego što...