zanemarimo Ferhadiju,sta sa ulicama ostalih gradova u BIH? Hoces reci da se narod ne nosi po poslednjoj modi?ladyblue18 wrote:Jbt ja mislila da je davno isfurana prica na forumu da se Ferhadija puna kokuza i fejkova uzima ozbiljno kao mjerilo za neke ozbiljne stvari.
Sto se zajebah.
On živi sa roditeljima? Preskoci njega
- DoZeN
#726 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
- Bluemore
#727 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
i jede pozlacenim kasikama diljem isteDoZeN wrote:zanemarimo Ferhadiju,sta sa ulicama ostalih gradova u BIH? Hoces reci da se narod ne nosi po poslednjoj modi?ladyblue18 wrote:Jbt ja mislila da je davno isfurana prica na forumu da se Ferhadija puna kokuza i fejkova uzima ozbiljno kao mjerilo za neke ozbiljne stvari.
Sto se zajebah.
- dale cooper
#728 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Nošenje po poslednjoj modi ne znači i nužno markirana/skupa odjeća. Ima ljudi koji jednostavnoDoZeN wrote:zanemarimo Ferhadiju,sta sa ulicama ostalih gradova u BIH? Hoces reci da se narod ne nosi po poslednjoj modi?ladyblue18 wrote:Jbt ja mislila da je davno isfurana prica na forumu da se Ferhadija puna kokuza i fejkova uzima ozbiljno kao mjerilo za neke ozbiljne stvari.
Sto se zajebah.
znaju spariti ono što imaju.
- DoZeN
#729 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
najlakse je izvrnuti na sprdacinu, pa jaBluemore wrote:i jede pozlacenim kasikama diljem isteDoZeN wrote:zanemarimo Ferhadiju,sta sa ulicama ostalih gradova u BIH? Hoces reci da se narod ne nosi po poslednjoj modi?ladyblue18 wrote:Jbt ja mislila da je davno isfurana prica na forumu da se Ferhadija puna kokuza i fejkova uzima ozbiljno kao mjerilo za neke ozbiljne stvari.
Sto se zajebah.
- DoZeN
#730 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Ja ti kazem da ima mnogo onih koji imaju markirane patike,cipele,satove,ne mozes ih iznenaditi sa poklonom,jer sve imaju da kupe shoping centrima u BIHdale cooper wrote:Nošenje po poslednjoj modi ne znači i nužno markirana/skupa odjeća. Ima ljudi koji jednostavnoDoZeN wrote:zanemarimo Ferhadiju,sta sa ulicama ostalih gradova u BIH? Hoces reci da se narod ne nosi po poslednjoj modi?ladyblue18 wrote:Jbt ja mislila da je davno isfurana prica na forumu da se Ferhadija puna kokuza i fejkova uzima ozbiljno kao mjerilo za neke ozbiljne stvari.
Sto se zajebah.
- Bluemore
#731 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
satiraDoZeN wrote:najlakse je izvrnuti na sprdacinu, pa jaBluemore wrote:i jede pozlacenim kasikama diljem isteDoZeN wrote: zanemarimo Ferhadiju,sta sa ulicama ostalih gradova u BIH? Hoces reci da se narod ne nosi po poslednjoj modi?![]()
-
Tirkiz
#732 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Ovo ti bas i nije tacno...pogledaj malo po SH buticima...na pretek je markirane robe...jos ako si dobar sa vlasnikom...dobijes priliku prije svih da uletis u novu kolekciju...a cijene bagatela.dale cooper wrote: Nošenje po poslednjoj modi ne znači i nužno markirana/skupa odjeća. Ima ljudi koji jednostavno
- Bluemore
#733 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
a to sve nema drugdjeDoZeN wrote:Ja ti kazem da ima mnogo onih koji imaju markirane patike,cipele,satove,ne mozes ih iznenaditi sa poklonom,jer sve imaju da kupe shoping centrima u BIHdale cooper wrote:Nošenje po poslednjoj modi ne znači i nužno markirana/skupa odjeća. Ima ljudi koji jednostavnoDoZeN wrote: zanemarimo Ferhadiju,sta sa ulicama ostalih gradova u BIH? Hoces reci da se narod ne nosi po poslednjoj modi?
-
faust79
#734 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Obično se radi o jeftinim kineskim kopijama,patikama i cipelama kupljenim na buvljaku. Ja npr imam duksericu na kojoj piše rasel athletic. A znaš gdje je proizvedena? U fabrici u Ljuboviji.DoZeN wrote: Ja ti kazem da ima mnogo onih koji imaju markirane patike,cipele,satove,ne mozes ih iznenaditi sa poklonom,jer sve imaju da kupe shoping centrima u BIH
- dale cooper
#735 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Pa ne kupuju svi po tim buticima. Samo kažem da se izgleda dobro nije ti nužno potrebna markiranaTirkiz wrote:Ovo ti bas i nije tacno...pogledaj malo po SH buticima...na pretek je markirane robe...jos ako si dobar sa vlasnikom...dobijes priliku prije svih da uletis u novu kolekciju...a cijene bagatela.dale cooper wrote: Nošenje po poslednjoj modi ne znači i nužno markirana/skupa odjeća. Ima ljudi koji jednostavno
odjeća, već određeni smisao za skladnost i kombinovanje odjeće.
-
faust79
#736 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Tu odjeću,satove,cipele su im obično kupili roditelji ako govorimo o baš mladoj populaciji. Ako govorimo o malo starijim ili se kako već rekoh radi o kineskoj i robi sa buvljaka ili su lkjudi štedili da sebi kupe nešto kvalitetno. Ja sam recimo bio instruktor na popisu. Od tih para sam kupio patike,mobilni,jaknu. I takvih je bilo na hiljade.DoZeN wrote: Temu sam zapoceo da se manemo predrasuda, a posto se svako cese gdje ga svrbi,tema se razvukla.
Nekima je lakse zivjeti sa izgovorima,a nekima ne'
Prica da u BIH nema uslova da se omladina odvoji od roditelja,veca je bajka od Crvenkape
Prodjite Ferhadijom,ulicama BL.Bijeljine,Tuzle i vidjecete da se ljudi imaju bolje cipele,odjecu nego neki u New Yorku,Chicagu,Torontu,kakva se auta vozaju,svi imaju internet u kucama/stanovima itd.
-
Tirkiz
#737 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Pa ne kupuju svi po tim buticima. Samo kažem da se izgleda dobro nije ti nužno potrebna markiranadale cooper wrote: Ovo ti bas i nije tacno...pogledaj malo po SH buticima...na pretek je markirane robe...jos ako si dobar sa vlasnikom...dobijes priliku prije svih da uletis u novu kolekciju...a cijene bagatela.
odjeća, već određeni smisao za skladnost i kombinovanje odjeće.[/quote]
Ma markirana roba se vidi iz aviona....bolje nositi dvije razlicite patike a da su orginal, nego jedan par koji ti super stoji...
- dale cooper
#738 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Naravno, ljudima sa nedostatkom ukusa, viškom novca i kompleksom više vrijednosti to je uvijek važnije.Tirkiz wrote:dale cooper wrote:
Ma markirana roba se vidi iz aviona....bolje nositi dvije razlicite patike a da su orginal, nego jedan par koji ti super stoji...
- satira
#739 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
svaki dan naucim nesto novo..
kao npr. danas, procitah da je internet i mogucnost konektovanja na isti statusni simbol
cuj imas za internet a nemas para da kupis stan , stvarno smo nesposobni
kao npr. danas, procitah da je internet i mogucnost konektovanja na isti statusni simbol
- DoZeN
#740 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Nesatira wrote:svaki dan naucim nesto novo..
Pitanje je sta su parametri po kojem mjeris siromastvo u drustvu,znam mnogo ljudi u BIH zive i kazu:Ko hoce da radi,nadje uvjek posla.
Naravno da u BIH nije sjajna situacija i da mnogi zive ispod prosjeka, ali ima i gorih slucajeva i zemalja
U Sarajevu,Banja Luci,Bijeljini,Zenici,Gorazdu,Trebinju se pristojno zivi,bolje nego u Rudom,Rogatici,Loparama,Kladnju,Olovu,Varesu.
Ja sam kupio smece kada sam dosao u stranu zemlju,koliko bi vas sutra to radilo u Sarajevu? da imate svoj djeparac?
-
Tirkiz
#741 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Realno poredjenje tamo negdje gdje si ti kupio smece i Bosne i Hercegovine ti je blago receno "NIĐE VEZE"DoZeN wrote: Ne
Pitanje je sta su parametri po kojem mjeris siromastvo u drustvu,znam mnogo ljudi u BIH zive i kazu:Ko hoce da radi,nadje uvjek posla.
Naravno da u BIH nije sjajna situacija i da mnogi zive ispod prosjeka, ali ima i gorih slucajeva i zemalja
U Sarajevu,Banja Luci,Bijeljini,Zenici,Gorazdu,Trebinju se pristojno zivi,bolje nego u Rudom,Rogatici,Loparama,Kladnju,Olovu,Varesu.
Ja sam kupio smece kada sam dosao u stranu zemlju,koliko bi vas sutra to radilo u Sarajevu? da imate svoj djeparac?
Zasto?
Zato sto tada kada si ti kupio to smece po Evropi bio si zasticen ko mrki medvjed u Jugoslaviji. eh sad se ti javi pa reci da si kupio smece "na crno" i eto kao sad si "uspio"
Druga strana: Bosna i Hercegovina - 1. prodavacica u trgovini - nepoznati lik ukrade npr cokoladu -- steta se naplati od plate prodavaca. 2: Magistar farmacije u apoteci -- pojavi se dio lijekova sa isteklim rokom --naplati gazda od plate farmaceuta jer nije uspio da "uvali" bolesnicima lijekove. 3. Laborant u Domu Zdravlja : pozali se na uslove rada - dobije kaznu smanji mu se plata za 10% naredna 3 mjeseca.
e sad na kraju .. biti smetljar u BiH za djeparac?
- motorna_pila
#742 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
satira wrote:svaki dan naucim nesto novo..
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
- motorna_pila
#743 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Čekaj, na ovo se ipak mora reagirati.Tirkiz wrote:Na ovo se mora reagirati, sto se tice cipela i odjece, pa normalno da imaju bolje cipele..ulica Ferhadija je duga hajmo aproksimativno reci 2 kilometre, dok su ulice u drugim gradovima jos krace...ulice New Yorka, Cichkaga i Toronta su daleko duze...Ferhadija je poplocana onim finim glatkim plocama tako da je trenje izmedju dzona i podloge svedeno na minimum...to su sve faktori koji uticu na ocuvanost i ljepotu cipela...DoZeN wrote: Temu sam zapoceo da se manemo predrasuda, a posto se svako cese gdje ga svrbi,tema se razvukla.
Nekima je lakse zivjeti sa izgovorima,a nekima ne'
Prica da u BIH nema uslova da se omladina odvoji od roditelja,veca je bajka od Crvenkape
Prodjite Ferhadijom,ulicama BL.Bijeljine,Tuzle i vidjecete da se ljudi imaju bolje cipele,odjecu nego neki u New Yorku,Chicagu,Torontu,kakva se auta vozaju,svi imaju internet u kucama/stanovima itd.
druga stavka: odjeca...ove gore pobrojane metropole vrve od guzvi,naguravanja, natezanja, a sta se dogadja u guzvi...potegne te onaj malo tamo, povuce te ovaj malo vamo...zakacis za neciju torbu, ruksak...i eto ga... odjeca se izlize i podere...u Ferhadiji postoji normalan slijed kretanja--desna strana ide prema Bascarsiji---lijeva od Bascarsije prema vjecnoj vatri tako da je kontakt izmedju odjece i eventualnog uzroka pohabanosti sveden na minmum...za sve postoje logicni i opravdani razlozi.
Raja inače ima radijus kretanja duž Ferhadije, odlasci kućama se ne računaju ili raja prije toga presvuče obuću da se ne bi isprljale ili....
Fakat kakve gluposti možeš pročitati na ovom forumu....
- Šveđanin
#744 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Internet nije statusni simbol. Internet je svakodnevna potreba.. Vjerujem da ima onih kojima je to skupo, ali opet kažem, internet danas nije luksuz.
-
Tirkiz
#745 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
pa uzmes taxi kod vjecne vatre...kako ti drugacije mislis da se vratis.motorna_pila wrote: Čekaj, na ovo se ipak mora reagirati.
Raja inače ima radijus kretanja duž Ferhadije, odlasci kućama se ne računaju ili raja prije toga presvuče obuću da se ne bi isprljale ili....
Fakat kakve gluposti možeš pročitati na ovom forumu....
- Ljakan
#746 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Nebi ih ja nazvao folerima ili kako vec...oni jednostavno zele na bilo koji nacin bit dio ovog iskrivljenog drustva gdje covjeka cijene po patikama,naocalama,mobitelu,jakni,stanu,kolima,poslu....u sta smo se mogli uvjerit i na forumu....sherbett wrote:a kolike ja znam što su im roditelji cijeli život marljivo radili za plaću, imaju stan u neboderu od 40 ak kvadrata, oni spavaju u boravku da "princeza" ili "princ" ima svoju sobu i na kartice i rate od 12 mjeseci priušte tom neposobnjakoviću cipele, tenisice, komad odjeće od 200 eura da bi oni prekrili koliko su jadni..kompleksaši..jer ako nemaš Uggsice il ne znam šta nisi u điru, nisi cool, il šta? kupuju lažnjake koje iz aviona vidiš da su preloše kopije, i nose one LV torbe s placa, i kao fora su? LV torbica najminijaturnija original košta skoro 300 eura..meni je to užas! I takvih je pun grad tih folera i folerica, koji crpe i izmužu zadnji dinar od jadnih roditelja, a mi se pitamo di mu je stan i X6
zalosno.
-
Tirkiz
#747 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Osamostaljivanje u BiH gledano kroz dimenziju zvanja
Doktor medicine : fakultete zavrsen sa 25 godina zivota...pripravnicki staz(ukoliko odmah nadje poslodavca) 1 godina – plata pripravnika 580KM – zaokruzimo na 600KM, nakon godinu dana i pozenog pripravnickog ispita koji se naravno placa...plata novopecenom doktoru raste na 800KM(godisnja zarada 9600KM), nakon 3 godine rada pruza se prilika za specijalizaciju u trajanju 2,5-3 godine. Nakon povratka sa specijalizacije doktor ima platu 1100-1300KM i 33 godine zivota i onda prica kruzi okolo : Vidi ga 33 godine i nema nista—nije se osamostalio.
Magistar farmacije : fakultet zavrsen sa 24 godine zivota....pripravnicki staz 6 mjeseci – plata pripravnika 0KM (nula KM) – polaganje pripravnickog ispita...i trazenje zaposlenja...sa dobrom srecom nadje posao pocetna plata 800-900KM
Veterinar: fakultet zavrsen sa 25 godine...posao u privatnoj mesnoj industriji plata 600 KM
Ekonomista: zavrsen Ekonomski fakutet u Sarajevu- posao: privatana firma – plata 550 KM
E sad idemo malo protabiriti one sa srednjom skolom.
Konobar u Trznom centru FIS – Vitez – plata 350 KM
Prodavacica na kasi – Trzni centar FIS Vitez – plata 450KM
Radnik u pogonu proizvodnje - Trzni centar FIS Vitez – plata 550KM – 600KM
Prevent „Gorazde“ radnik za sivacom masinom – fixno 500KM
Prevent „Gorazde“ radnik za peglom – 500 - 600KM
Bekto „Gorazde“ radnik u proizvodnji- 800-900KM – radno vrijeme 07-21 sat
Emka „Gorazde“ radnik – fix 550 KM
I evo na kraju onaj Smetljar : bivse komunalno preduzece u Travniku – smetljar: plata 600 KM- u ovo je uracunat i nekakav bonus zato sto se izlazu stidu i tako nesto slicno.
E sad neka mi neko objasni kako uzeti kredit od 100 000 za stan i na koji nacin ga vracati?
PRIMJER VISINE MJESEČNIH ANUITETA
ROK OTPLATE (GODINA)
5 10 15 20 25
50.000 974 563 431 368 332
70.000 1364 789 603 515 465
100.000 1949 1127 862 736 665
150.000 2926 1690 1293 1103 997
200.000 3897 2254 1724 1471 1329
250.000 4872 2817 2154 1839 1662
300.000 5846 3380 2585 2207 1994
IZNOS KREDITA (KM) ANUITET U KM
Drugi par gaca je ako si „guzonjin“ sin... u tom slucaju te zaposle u BH Telecom i onda si sa srednjom medicinskom skolom, kao na nekakvom servis telefonu i imas platu 1500-1800 i zaboli te...ili si sa zavrsenom gimnazijom i neuspjelim pokusajem studiranja uspjeli ubaciti da budes vozac kakvog ministirica u vladi i imas platu 1600+ kojekavi dodatci li treca opcija s obzirom da si malo nabildan uspio si dobiti posao u policiji, a tek nakon toga otici u policijsku skolu na Vraca...u tim slucajevima i nije tesko da se „osamostalis“.
Doktor medicine : fakultete zavrsen sa 25 godina zivota...pripravnicki staz(ukoliko odmah nadje poslodavca) 1 godina – plata pripravnika 580KM – zaokruzimo na 600KM, nakon godinu dana i pozenog pripravnickog ispita koji se naravno placa...plata novopecenom doktoru raste na 800KM(godisnja zarada 9600KM), nakon 3 godine rada pruza se prilika za specijalizaciju u trajanju 2,5-3 godine. Nakon povratka sa specijalizacije doktor ima platu 1100-1300KM i 33 godine zivota i onda prica kruzi okolo : Vidi ga 33 godine i nema nista—nije se osamostalio.
Magistar farmacije : fakultet zavrsen sa 24 godine zivota....pripravnicki staz 6 mjeseci – plata pripravnika 0KM (nula KM) – polaganje pripravnickog ispita...i trazenje zaposlenja...sa dobrom srecom nadje posao pocetna plata 800-900KM
Veterinar: fakultet zavrsen sa 25 godine...posao u privatnoj mesnoj industriji plata 600 KM
Ekonomista: zavrsen Ekonomski fakutet u Sarajevu- posao: privatana firma – plata 550 KM
I evo na kraju onaj Smetljar : bivse komunalno preduzece u Travniku – smetljar: plata 600 KM- u ovo je uracunat i nekakav bonus zato sto se izlazu stidu i tako nesto slicno.
E sad neka mi neko objasni kako uzeti kredit od 100 000 za stan i na koji nacin ga vracati?
ROK OTPLATE (GODINA)
5 10 15 20 25
Drugi par gaca je ako si „guzonjin“ sin... u tom slucaju te zaposle u BH Telecom i onda si sa srednjom medicinskom skolom, kao na nekakvom servis telefonu i imas platu 1500-1800 i zaboli te...ili si sa zavrsenom gimnazijom i neuspjelim pokusajem studiranja uspjeli ubaciti da budes vozac kakvog ministirica u vladi i imas platu 1600+ kojekavi dodatci li treca opcija s obzirom da si malo nabildan uspio si dobiti posao u policiji, a tek nakon toga otici u policijsku skolu na Vraca...u tim slucajevima i nije tesko da se „osamostalis“.
- motorna_pila
#748 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Sa svime se slazem, samo ovo za policiju mi djeluje malo pretenciozno. Ne vjerujem da su njima plate 1500+ KM pa da se mogu mangupisati sa parama....Tirkiz wrote:Osamostaljivanje u BiH gledano kroz dimenziju zvanja
ROK OTPLATE (GODINA)
5 10 15 20 25
- DoZeN
#749 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
Mi se stari razumijemo u mnogome,samo sto ti neces da priznas ili ne znas kako se uspjeva na zapadu?Tirkiz wrote:
Realno poredjenje tamo negdje gdje si ti kupio smece i Bosne i Hercegovine ti je blago receno "NIĐE VEZE"
Zasto?
Zato sto tada kada si ti kupio to smece po Evropi bio si zasticen ko mrki medvjed u Jugoslaviji. eh sad se ti javi pa reci da si kupio smece "na crno" i eto kao sad si "uspio"
Druga strana: Bosna i Hercegovina - 1. prodavacica u trgovini - nepoznati lik ukrade npr cokoladu -- steta se naplati od plate prodavaca. 2: Magistar farmacije u apoteci -- pojavi se dio lijekova sa isteklim rokom --naplati gazda od plate farmaceuta jer nije uspio da "uvali" bolesnicima lijekove. 3. Laborant u Domu Zdravlja : pozali se na uslove rada - dobije kaznu smanji mu se plata za 10% naredna 3 mjeseca.
e sad na kraju .. biti smetljar u BiH za djeparac?![]()
Da li kod nas doctor bez posla hoce da ide da zalijeva cvijece? ili da cisti krovove? ili da voda pse?
Da li kod nas neka koja je zavrsila ekonomski fakultet hoce da ide u fabriku na traku i da stoji 8 sati na nogama?
Nemoj me zezati, znam ljude po Semberiji u ljetna doba puna tri mjeseca kopaju za 25 KM po danu, ili idu nasi ljudi po CG ili Hrvatskoj i konobarisu.
Nedavno Maca kaze u jednom intervju kako je u zlatna doba Sarajeva istovarao pune vrece secera i kakao-a u ZORI, da li znas kako su ljudi 65 i prije zivjeli u Sarajevu,pogotovo oni koji su se doselili s Romanije,Foce i ostalih mjesta u Sarajevo?
I svi se pozenili gotovo i stvorili porodice,a poceli kao postanari .
- DoZeN
#750 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega
U Somaliji i Zimbabwe,Kambodzi nijeŠveđanin wrote:Internet nije statusni simbol. Internet je svakodnevna potreba.. Vjerujem da ima onih kojima je to skupo, ali opet kažem, internet danas nije luksuz.