On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#651 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Truba »

žao mi knjigu prodati koju sam kupio 1996 a ne nešto što je neko s ljubavlju gradio svaku ciglu i travku i drvo...

doduše nemamo svi iste emocije niti razmišljamo isto fala nebesima...
neko neće u zajednicu neko neće u podstanare
neko neće u poštene ljude i tako dalje...
neko neće da se ženi neko neće da se udaje ko smo mi da sudimo...
Alfons Kauders

#652 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:
Alfons Kauders wrote:
dakle ako se nije isplatilo tebi, nece se isplatiti nikome?
pa naravno da neće... ako uzmemo iste parametre...

ali ako ćemo gledati na to koliko se uštedi na kiriji u centru
a koliko se da majstorima za automobile registracije i gorivo...kad si na periferiji
i s tim da svaki član porodice koja je dalja od tramvaja i trole ( manje) mora imati svoja kola ako ne želi kasniti na posao
još ako rade u smjenama pa ne mogu zajedno na posao
pa briga oko grijanja, štrajkova grasa, nenajavljenog snijega...

i tako dalje

zapravo vi što govorite o tome gdje bi zlatna mladež trebala živjeti koliko vi imate iskustva sa životom mimo tramavaja trole i bez auta a da ste trebali biti na poslu ujutro...u pola 9 a ustajali ste u 5.20 kad napada snijeg
dobro

onda smo zakljucili, na nasa dva primjera, da se ne isplati studirati i raditi

omladino, nemojte NI SLUCAJNO da upisujete faks ili trazite posao
stakasa

#653 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Banksy wrote:
Fukarluk je udarati se guzicama sa svekrvom oko šporeta na neomaltanom spratu, a ''čuvati'' babovinu u nekoj nedođiji u koju više ni svekrva ne ide.
Ali ima nas raznih i poštujem različitosti.
Svakako, poštujmo različitosti.

I ne busajmo se kako smo samostalni preko tuđih leđa.
Niko ne bi ni svekrve ni punice a nekako uredno imamo ideje šta bi oni trebali da rade sa svojim nekretninama.
:D
Ovde si u pravu
Truba

#654 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Truba »

ja sam živio ono što vi pričate da treba biti
tako da imam pravo o tome pisati
za tvoj fax ne znam
ali znam kako je bijelo oblačno jutro u 5.20 dok ti je jedino društvo mali psić koji ganja snijeg koji lopatom izbaciš
dođem do drvenije i vidim gospođu koja izlazi u 8.20 iz stana i čisti snijeg s auta :D...ili kolegu koji ustane 20 minuta pred radno vrijeme i krmelja u firmi a ja budan već 4 sata...

neke stvari se ne mogu kupiti novcem za sve ostalo je masterkard
LieToMe

#655 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Black swan wrote:ja sam živio ono što vi pričate da treba biti
za tvoj fax ne znam
ali znam kako je bijelo oblačno jutro u 5.20 dok ti je jedino društvo mali psić koji ganja snijeg koji lopatom izbaciš
dođem do drvenije i vidim gospođu koja izlazi u 8.20 iz stana i čisti snijeg s auta :D...ili kolegu koji ustane 20 minuta pred radno vrijeme i krmelja u firmi a ja budan već 4 sata...

znam o cemu pricas :mrgreen: tako sam se osjecala da kad su me roditelji (cuvala me baka) ali eto njima palo na pamet da me "socijalizuju" i upisu u vrtic :D e hvala im puno na socijalizaciji bas mi je to pomoglo puno sa moje 4 godine :mrgreen: (valjda sam sad zato neodgovorna i nesposobna) a isto to sam na kvadrat sad, jos i gora, zato sto je rentabilnije :D imati tetu koja ce doci i cuvati maksuma nego ga u 6 ujutru prtljati po redovnom prevozu i voditi u vrtic (koje jelte jeftin isto kao i ono rentanje stana) a da ne govorimo o onima koji rade u vrticu (to je vec druga tema) da bih ja/suprug mogli da se do 8:00 zacrtamo spremni u nove radne pobjedne (jer ako radis u privatnika moras biti i tacan :mrgreen: ) ali jebi ga sta mi nesposobni znamo ista :mrgreen:
Altsa

#656 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Altsa »

nemam nista protiv onih koji i poslije 30 zive sa roditeljima...nije se ozenio i normalno je da ce zivjeti sa roditeljima iz jednog jedinog razloga a to je finansijski...ima smjestaj, hranu, dadne nesto para starcima sa reziju i hranu i to je to....sve je to normalno dok taj zivot sa roditeljima ne pocne da djeluje na tu osobu negativno
stakasa

#657 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

LieToMe wrote:
za tvoj fax ne znam

znam o cemu pricas :mrgreen: tako sam se osjecala da kad su me roditelji (cuvala me baka) ali eto njima palo na pamet da me "socijalizuju" i upisu u vrtic :D e hvala im puno na socijalizaciji bas mi je to pomoglo puno sa moje 4 godine :mrgreen: (valjda sam sad zato neodgovorna i nesposobna) a isto to sam na kvadrat sad, jos i gora, zato sto je rentabilnije :D imati tetu koja ce doci i cuvati maksuma nego ga u 6 ujutru prtljati po redovnom prevozu i voditi u vrtic (koje jelte jeftin isto kao i ono rentanje stana) a da ne govorimo o onima koji rade u vrticu (to je vec druga tema) da bih ja/suprug mogli da se do 8:00 zacrtamo spremni u nove radne pobjedne (jer ako radis u privatnika moras biti i tacan :mrgreen: ) ali jebi ga sta mi nesposobni znamo ista :mrgreen:
Joj sto kukas. Upropasti temu
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#658 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:
dobro

pa sad...

ja sam isto radio niže manuelne poslove (čitaj: jacapi), kad ustaješ u januaru u 5 :D da stigneš šta pojesti, da ne trošiš pare u prodavnici. i onda od 6 do 4 lagano...

nije to dugo trajalo, kratko, ali bila je sjajna motivacija za davanje ispita. :D

a samostalnost je...

precijenjena :D
Alfons Kauders

#659 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote:
dobro

pa sad...

ja sam isto radio niže manuelne poslove (čitaj: jacapi), kad ustaješ u januaru u 5 :D da stigneš šta pojesti, da ne trošiš pare u prodavnici. i onda od 6 do 4 lagano...

nije to dugo trajalo, kratko, ali bila je sjajna motivacija za davanje ispita. :D

a samostalnost je...

precijenjena :D
eto vidis da se ne isplati :D bolje bi ti bilo da si sjedio kuci, kuko, i da si se s 30 objesio... :D

ha ja...
fatality

#660 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by fatality »

LieToMe wrote:
za tvoj fax ne znam

a jesi ti malo pateticna. Hoces da ti neko kaze da to sto zivis kod roditelja nema veze sa sposobnoscu, ali nazalost ima. Sta ces tako je kako je i ne moze se promijeniti. Da nije tako svi bi bili citav zivot kod roditelja i ne bi ih nikad napustali. Ali bas zato imas "sposobne" koji se snadju i napuste roditelje i pocnu svoj zivot, i imas ovu drugu kategoriju koji "nisu sposbodni" za takvo sto i ostanu kod roditelja. Sama rijec "sposobno" ti govori o cemu je rijec. Ali da te utjesim, to sto zivis kod roditelja(ne mislim sad bas na teben, nego bilo ko) ne znaci da si losa osoba ali isto tako znaci da vjerovatno nisi bas sposobna (spretna, nazovi kako hoces)
sema911s

#661 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by sema911s »

sta ti samostalnost donosi: slobuda da zivis kako god hoces, radis sta hoces,

koje probleme donosi: sam izmirujes racune, svi kucanski poslovi te vrlo brzo stignu(volio ih ili ne), prijatelji te koriste za razne derneke jer ti zivis sam, moras imat malo vecu platu da sve stignes poplacat, ostanes bez posla najebo si, ko nezna kuhat i racionalno se ponasat donji je,., jos je stan na kredit tada zaboravite nocni zivot
stakasa

#662 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

Nivo ambicije je prenizak. Kad vi mislite pocet pomagat roditelje? Zasto se od toga ne pode? Ono, roditelji su pomagali mene do 23-e, sad cu ja njih. Uzet cu svoj stan a gurnucu im mjesecno stoju dvije da proceife. Meni se cini toga ni na mapi
ultima_palabra

#663 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote: Fukarluk je udarati se guzicama sa svekrvom oko šporeta na neomaltanom spratu, a ''čuvati'' babovinu u nekoj nedođiji u koju više ni svekrva ne ide.
Ali ima nas raznih i poštujem različitosti.
:thumbup:
Truba

#664 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Truba »

jbg nivo senzibiliteta kod ljudi je različitog stepena
romkinja oslijepi dijete da bolje prosi
neko istjera staru majku iz stana pa dovede ženu
neko rasproda čitavu babovinu a da nije ni pitao braću u inostranstvu dok je babo u bolnici pa se kurči
neko proda vikendicu da ne bi bio sa srbovima pa kupi stan na grbavici :D

poštujem sve
Bambi_na_kofeinu

#665 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bambi_na_kofeinu »

stakasa wrote:Nivo ambicije je prenizak. Kad vi mislite pocet pomagat roditelje? Zasto se od toga ne pode? Ono, roditelji su pomagali mene do 23-e, sad cu ja njih. Uzet cu svoj stan a gurnucu im mjesecno stoju dvije da proceife. Meni se cini toga ni na mapi
Kako nema, pune tv sapunice takvih situacija, hoš' santa barbaru, hoš' esmeraldu.
Koji spin off, jarane, s jedne strane rasprava koliko ljudi u 30-im može sebi priuštiti kredit za stan i ne umrijeti od gladi, pa onda uletiš ti sa prijedlogom da kupe stan i pomognu i starce...to valjda u pauzi između dva putovanja na egzotične destinacije?

Ubiće vas ljudi moji ovi životi s reklama
Sve po principu "jer ja to zaslužujem".
I onda dobiješ čitave generacije koje se osjećaju promašeno ako u 30-im nemaju stan, dvoje djece (sin i kćerka, ako može), plazma tv, kuhinju na senzor, perzijsku mačku, sina koji govori esperanto u 4. godini, starce koje šalju u banje (ali nemoj u Fojnicu, Fojnica je tako passe)...jer je sve drugo tek životarenje i mizerno.
I onda čujem ubio se 23 godišnjak, što li.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#666 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Chmoljo »

stakasa wrote:Nivo ambicije je prenizak. Kad vi mislite pocet pomagat roditelje? Zasto se od toga ne pode? Ono, roditelji su pomagali mene do 23-e, sad cu ja njih. Uzet cu svoj stan a gurnucu im mjesecno stoju dvije da proceife. Meni se cini toga ni na mapi
pa ima... ali je glupo o tome lamentirati. bar meni. to je nešto što mi se ko normalnom insanu podrazumijeva.
stakasa

#667 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Kako nema, pune tv sapunice takvih situacija, hoš' santa barbaru, hoš' esmeraldu.
Koji spin off, jarane, s jedne strane rasprava koliko ljudi u 30-im može sebi priuštiti kredit za stan i ne umrijeti od gladi, pa onda uletiš ti sa prijedlogom da kupe stan i pomognu i starce...to valjda u pauzi između dva putovanja na egzotične destinacije?

I onda dobiješ čitave generacije koje se osjećaju promašeno ako u 30-im nemaju stan, dvoje djece (sin i kćerka, ako može), plazma tv, kuhinju na senzor, perzijsku mačku, sina koji govori esperanto u 4. godini, starce koje šalju u banje (ali nemoj u Fojnicu, Fojnica je tako passe)...jer je sve drugo tek životarenje i mizerno.
:D
hahahahahhah
Bluemore

#668 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bluemore »

zanimljiva tema... evo jedan primjer nije musko , zensko je zivi sa roditeljima u kuci, ima redovna primanja 700 KM - 1000KM, kuka da je u minusu itd... dakle, platu trosi kao dzeparac...
Alfons Kauders

#669 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Bambi_na_kofeinu wrote:

odlicno receno

i ne isplati se trud ako rezultati nece biti kao u serijama i reklamama... ljudi fakat zive u oblacima... narocito u gradovima
JohnnyS

#670 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by JohnnyS »

Bambi_na_kofeinu wrote:

Pa nitko ne kaže da je lako... Nije uopće lako sve što si nabrojao/la i treba se puno pomučit... Uostalom, šta je uopće u životu lako? Osim živjeti s trideset i kusur s mamom i tatom, kupit nekad vreću brašna, platit ponekad pola interneta i hvalit se po forumu kako pomažeš svojima dok ima onih koji mrze svoje roditelje jer žive "ko u reklami"
Mlad i Nevin

#671 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Mlad i Nevin »

A spada li u samostalnost to da imam dvije kuće u avliji, u jednoj starci, u drugoj ja i hanuma kad je dovedem? Recimo da i hanuma i ja radimo, jedemo sami u svojoj kući, mozda popijemo kafu sa starcima i svako među svoje zidove..

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Bambi_na_kofeinu

#672 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bambi_na_kofeinu »

Alfons Kauders wrote:

odlicno receno

i ne isplati se trud ako rezultati nece biti kao u serijama i reklamama... ljudi fakat zive u oblacima... narocito u gradovima
Moram da primijetim da se uglavnom radi o reklamama za "najpovoljnije kredite" :D
Ono...mama i tata u svojim kasnim 20-im, veliki prozračan stan u švedskom stilu, dječica u snježno bijelim haljinicama skakuću naokolo za štenetom labradora, a ispod piše nešto o najpovoljnijim kamtnim stopama.

A ti to gledaš, vratio se s posla gdje ti plata kasni heftu već, noge još smrde jer nemaš volje ubacit se ispod tuša (a i mati ti zaboravila uključit bojler) i šišti grah u pretisu.
Pa ne crkni.

@JohnnyS, da se primijetiti da blago karikiram, ali istina je negdje u sredini.
Ono što jeste realnost da pišete o situacijama gdje relativno mladi čovjek zarađuje solidno, ali je debil koji ne zna kako se uključuje veš mašina i gdje se plaćaju računi.
U real life nadmoćan postotak raje u 30-im radi za mizeriju, nema posla, radi na crno, i u samostalnost se usudi upustiti kada uđe u brak s nekim ko također ima neku ispodprosječnu platu, i to je ok, ti ljudi su itekako borci a ne paraziti na materinoj sisi.
Last edited by Bambi_na_kofeinu on 27/03/2014 12:20, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#673 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Moj jaran je iz relativno siromašne familije, starci na nekoj jadnoj penziji... počeo raditi u 18-oj, preskočio fakultet jer nije bilo vremena i para za to, nikakvih veza ni štela, pa stara dobije tumor... plaćaj njoj operaciju i vozi je svake sedmice na terapije, sve vrijeme se gurao sa njima u 40tak kvadrata. Doduše, dobro zarađuje i dosta putuje pa nije toliko osjetio.

Ali na kraju stara naslijedi kuću od svoje matere i odmah je njemu prepiše... digne kredit i renovira, sad je pri kraju i konta se ženiti. Dođe na kraju sve na svoje ako se trudiš u životu i ne čekaš da ti sve samo dođe ;-)
Banksy

#674 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Banksy »

Bluemore wrote:zanimljiva tema... evo jedan primjer nije musko , zensko je zivi sa roditeljima u kuci, ima redovna primanja 700 KM - 1000KM, kuka da je u minusu itd... dakle, platu trosi kao dzeparac...
A i takvih znam bruku, s dvostruko većim primanjima od tih i u tridesetim godinama ...
Ima nas raznih, s raznim potrebama ali i svjetonazorima koje uglavnom formiramo i usvajamo gledajući roditelje i stariju braću i sestre ili širu familiju. Filmovi i TV s tim nemaju pretjerano veze. Ponašaš se onako kako naučiš u svoja četiri zida. Ako su roditelji lijeni i inertni, bez jasnog cilja, nespremni na akciju, pojačan trud i povremeno žrtvovanje, logično je da ćeš i sam postati takav.
Generalno, moj dojam je da je naša omladina jako komotna i nespremna na velika odricanja i žrtve na putu ka samostalnom životu i neovisnosti od roditelja. Ima tu naopakog odgoja, ali ima i ratnog i poratnog navikavanja na međunarodnu i dijasporsku sadaku ili očekivanja da ti bez velikog truda pripada koješta.
Kakogod, jedno je sigurno:
ultima_palabra wrote: Dođe na kraju sve na svoje ako se trudiš u životu i ne čekaš da ti sve samo dođe ;-)
GaRGa

#675 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by GaRGa »

ne znam vala ako sa 30 nije ustanju da te odvede na sejsele ili mauricijus jednom godisnje preskoci ga namah :run:
Post Reply