On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
LieToMe

#626 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

yoda82 wrote:
LieToMe wrote:
edit: u medjuvrenu sam ispala i nesposobna :mrgreen: sta ja tebi ima da se pravdam i oblazlazam da ako rentam stan na dobrinji kako bi ustedila stoju tu cu 100 potrositi duplo dok dodjem do posla u centru jer moram racunati na neredovni prevoz, na registraciju auta, gorivo... i suma sumarum jos sam u minusu :D bice da sam nesposobna fakat :wink:
Na Dobrinji živiš ne zato što je ekonomičnije, nego što je to najbolje mejsto za život :D
:D nije to tema kolega :mrgreen: nema veze okruzenje sa osamostaljenjem :D (kaze ti ona koja je nesposobna, i ciji je muz nesposoban...i vjerovatno su mi i roditelji nesposobni kad su blago majci rodili mene vakvu nesposobnu :mrgreen: )
ultima_palabra

#627 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:Naši mladi ljudi su navikli na komociju, na sve servirano, nisu spremni na odricanja i štednju za viši cilj, na nešto niži standard u početku dok ne stanu na svoje noge, i vrlo nepraktično barataju nekretninama koje imaju.
Svaka porodica koju znam ima ili bakin stan ili vikendicu ili zemlju ili babovinu i đedovinu negdje ili bilo kakvu ušteđevinu, dakle, uvijek postoji onaj bar mali početni kapital od kojeg se može krenuti, a na koji dvoje mladih, zaposlenih, s jednim djetetom ili bez njega, može podići kredit i kupiti stan od 45 m2, recimo. Ili umjesto da se ide roditeljima i živi s njima, znam mnogo slučajeva gdje su roditelji prodavali svoj veći stan za dva manja, sebi i djetetu koje formira svoju porodicu. Također, znam brojne slučajeve gdje se đedovina ne dira, a ide se pod isti krov s roditeljima, ''na sprat'' ili u zajednicu, što je meni jezivo. Pitanje je ličnog izbora svakog od nas, šta preferira, na šta je navikao i kakva iskustva nosi iz svoje kuće jer se uglavnom prema tome ravnamo.
Tačno... kod nas ljudi slabo upravljaju nekretninama, stanovi, kuće i vikendice često stoje sa strane dok se ovamo plaćaju ogromne kamate na kredite.
Alfons Kauders

#628 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

LieToMe wrote:
Alfons Kauders wrote: zapad valja, nije savrsen, al ipak je malcice bolji od ovoga sto mi imamo

moje prijatelje je tjerao zivot... ako nema posla u malom gradu, ima u vecem... ako nema u maloj drzavi, ima u vecoj... jednostano ne mozes ocekivati da ce se svako pomiriti s cinjenicom da ce se roditi, odrasti, ici u skolu, raditi, zaljubiti i umrijeti u krugu od 5 kilometara... sta ces, nisu svi takvi... nije ih niko "tjerao", samo nisu htjeli da s 40 godina ispunjavaju tiket na istom mjestu gdje smo prije 20 godina zicali cigare...

rentanje se nekome isplati, nekome ne... kupovina nekretnine takodjer...
:roll: nemoj da bude zivota ti da sam se opet "natakarila" na tebe ali ti meni fakat nisi jasan...vrati se koju stranicu ranije pa procitaj sta si pisao... ti izgleda kako nova strana konverzacije tako i novo razmisljanje i novi pogledi na zivot i svijet oko tebe :mrgreen: ali bice da sam ja "natakarena" na tebe :mrgreen: i bice da oni koji ne rentaju jer nije isplativo i nema "racunice" su oni isti nesposobni od prije jedno 6-7 strana koji ne znaju sami platiti racune :D

Samo mi vise MOLIM VAS objasnite na kojem ste fonu jer ja fakat ovdje vise ne mogu da pohvatam ove sto misle da je osamostaljenje kupovina stana, pa osamostaljenje rentanje stana (koji babo placa dok on studira ali on ode u postu i plati racune), jel ostamostaljenje ono kad djecu (kao sto jedna forumasica rece) posaljes u podstanarski stan jer NEMA SANSE da zivi sa roditeljima mora da se osamostali (mada pri tome nije navela hoce li pomagati djetetu ili ce samo trbuhom za kruhom), jel osamostaljenje kad se zaduzis do usiju (bilo da rentas, bilo da kupis nekretninu bilo da dignes sprat na babinoj kuci ili zemlji) eto samo mi vise pojasnite sta je vi koji zagovarate osamostaljenje i odlazak od kuce sta je to po vama ovo famozno "osamostaljenje" jer se ja gubim kako nova stranica tako novi parametri :-) :mrgreen:

edit: u medjuvrenu sam ispala i nesposobna :mrgreen: sta ja tebi ima da se pravdam i oblazlazam da ako rentam stan na dobrinji kako bi ustedila stoju tu cu 100 potrositi duplo dok dodjem do posla u centru jer moram racunati na neredovni prevoz, na registraciju auta, gorivo... i suma sumarum jos sam u minusu :D bice da sam nesposobna fakat :wink:
ne kontam sta ti nije jasno, jer sam bio kristalno jasan - to sto ti hoces da zivis par minuta od posla ne znaci da u sarajevu nema stana za 300 maraka...

ispade da su svi koji zive na dobrinji, a.polju, vojnickom... zapravo debili, osim ako kojim slucajem ne rade u tim naseljima, a vecina ne radi...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#629 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Truba »

nisu se ljudi navikli na komociju nego su skontali da se mučenje ne isplati i da se neće nikad isplatiti u većini slučajeva

u ovakvoj zemlji naravno
Banksy

#630 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote: Tačno... kod nas ljudi slabo upravljaju nekretninama, stanovi, kuće i vikendice često stoje sa strane dok se ovamo plaćaju ogromne kamate na kredite.
To mi nikad neće biti jasno, zašto te mrtve nekretnine stoje sa strane i niti se koriste niti se diraju, a postoje i svrha im je upravo ta, da obezbijede potomstvu bar start, ako ne i cijeli iznos potreban za početak.
Ospem se kad čujem: ''Neka je (vikendice), ne jede hljeba'' ...
Truba

#631 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Truba »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote: Tačno... kod nas ljudi slabo upravljaju nekretninama, stanovi, kuće i vikendice često stoje sa strane dok se ovamo plaćaju ogromne kamate na kredite.
To mi nikad neće biti jasno, zašto te mrtve nekretnine stoje sa strane i niti se koriste niti se diraju, a postoje i svrha im je upravo ta, da obezbijede potomstvu bar start, ako ne i cijeli iznos potreban za početak.
samo sirotinja prodaje

a i danas su cijene smiješne...daju ti 15 000 za nešto što vrijedi 200 000

i trebaš biti zadovoljan
fatality

#632 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by fatality »

meni je van svake pameti nakon 20-te zivjeti sa roditeljima a kamo li sa 30 ili vise. Jos kad pomislim ja i hanuma na jednom spratu a starci na drugom zlo mi dodje. Jako sam vezan za roditelje, ali imaju granice dobrog ukusa. To samo kod nas ima, ne znam da igdje u (razvijenom) svijetu vlada isto misljenje. Ja sam se sa 18 otisnuo bez roditelja u svijet i mislim da ne bih mogao podnijeti da zivim sa starcima u jednoj kuci (imam rodjaka hejbet koji to tako prakticiraju, ali im definitivno ne zavidim na tome). Ovi izgovori situacija, ekonomija bla bla, kao sto rekoh samo izgovori, sve se moze kad se hoce. Ko te tjera u bosni da ostanes, odi u svijet, napati se malo, a ne da ti stara sa 25 godina ulazi u sobu i pita imas li prljavog vesa da opere. Naravno da treba bjezati od takvih, nego sta !
LieToMe

#633 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Alfons Kauders wrote:
LieToMe wrote:
Alfons Kauders wrote: zapad valja, nije savrsen, al ipak je malcice bolji od ovoga sto mi imamo

moje prijatelje je tjerao zivot... ako nema posla u malom gradu, ima u vecem... ako nema u maloj drzavi, ima u vecoj... jednostano ne mozes ocekivati da ce se svako pomiriti s cinjenicom da ce se roditi, odrasti, ici u skolu, raditi, zaljubiti i umrijeti u krugu od 5 kilometara... sta ces, nisu svi takvi... nije ih niko "tjerao", samo nisu htjeli da s 40 godina ispunjavaju tiket na istom mjestu gdje smo prije 20 godina zicali cigare...

rentanje se nekome isplati, nekome ne... kupovina nekretnine takodjer...
:roll: nemoj da bude zivota ti da sam se opet "natakarila" na tebe ali ti meni fakat nisi jasan...vrati se koju stranicu ranije pa procitaj sta si pisao... ti izgleda kako nova strana konverzacije tako i novo razmisljanje i novi pogledi na zivot i svijet oko tebe :mrgreen: ali bice da sam ja "natakarena" na tebe :mrgreen: i bice da oni koji ne rentaju jer nije isplativo i nema "racunice" su oni isti nesposobni od prije jedno 6-7 strana koji ne znaju sami platiti racune :D

Samo mi vise MOLIM VAS objasnite na kojem ste fonu jer ja fakat ovdje vise ne mogu da pohvatam ove sto misle da je osamostaljenje kupovina stana, pa osamostaljenje rentanje stana (koji babo placa dok on studira ali on ode u postu i plati racune), jel ostamostaljenje ono kad djecu (kao sto jedna forumasica rece) posaljes u podstanarski stan jer NEMA SANSE da zivi sa roditeljima mora da se osamostali (mada pri tome nije navela hoce li pomagati djetetu ili ce samo trbuhom za kruhom), jel osamostaljenje kad se zaduzis do usiju (bilo da rentas, bilo da kupis nekretninu bilo da dignes sprat na babinoj kuci ili zemlji) eto samo mi vise pojasnite sta je vi koji zagovarate osamostaljenje i odlazak od kuce sta je to po vama ovo famozno "osamostaljenje" jer se ja gubim kako nova stranica tako novi parametri :-) :mrgreen:

ne kontam sta ti nije jasno, jer sam bio kristalno jasan - to sto ti hoces da zivis par minuta od posla ne znaci da u sarajevu nema stana za 300 maraka...

ispade da su svi koji zive na dobrinji, a.polju, vojnickom... zapravo debili, osim ako kojim slucajem ne rade u tim naseljima, a vecina ne radi...
:D jok ba rentace stan u Hadzicima i Ilijasu a raditi u Novom Sarajevu jer mu je puno, puno jeftinije, jer svi rade, imaju dobre plate, jer imamo dobar prevoz, pouzdan (ako kojim slucajem nema vlastito auto), jer ne mora ustat u 5 da bi bio na poslu u 7 (jer nema guzvi u metropoli koja ima jednu glavnu ulicu) :D

ali nemoj mene vise zivota ti, necu ja vise da diskutujem :cry: ja sam nesposobna za bilo sta pa i za realno diskutovanje :mrgreen: molim Boga da nas u skorije vrijeme pogodi neki mateor onako malo sale radi :cry: grehota je da se mi nesposobni razmnozavamo i sirimo natalitet, sta mi znamo :cry: a vi sposobni uteknite kad vam je sve bogom danom jer su vas vasi sposobni roditelji osamostalili na vakat :run:
Alfons Kauders

#634 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:Naši mladi ljudi su navikli na komociju, na sve servirano, nisu spremni na odricanja i štednju za viši cilj, na nešto niži standard u početku dok ne stanu na svoje noge, i vrlo nepraktično barataju nekretninama koje imaju.
Svaka porodica koju znam ima ili bakin stan ili vikendicu ili zemlju ili babovinu i đedovinu negdje ili bilo kakvu ušteđevinu, dakle, uvijek postoji onaj bar mali početni kapital od kojeg se može krenuti, a na koji dvoje mladih, zaposlenih, s jednim djetetom ili bez njega, može podići kredit i kupiti stan od 45 m2, recimo. Ili umjesto da se ide roditeljima i živi s njima, znam mnogo slučajeva gdje su roditelji prodavali svoj veći stan za dva manja, sebi i djetetu koje formira svoju porodicu. Također, znam brojne slučajeve gdje se đedovina ne dira, a ide se pod isti krov s roditeljima, ''na sprat'' ili u zajednicu, što je meni jezivo. Pitanje je ličnog izbora svakog od nas, šta preferira, na šta je navikao i kakva iskustva nosi iz svoje kuće jer se uglavnom prema tome ravnamo.
Tačno... kod nas ljudi slabo upravljaju nekretninama, stanovi, kuće i vikendice često stoje sa strane dok se ovamo plaćaju ogromne kamate na kredite.
pa ne valja lokacija zlatnoj mladezi :D nedaj boze da vozis na posao... :D jos s dobrinje... da ne pricamo o vogosci, ilidzi, hadzicima... :D mislim stvarno, koja je to tortura, imati svoju nekretninu, posao i auto... :D i svaki dan ici na posao...

mos mislit :D koje zrtvovanje, nije to za omladinu nasu, dje bi oni :D

nego ovako... stan za cetveroclanu porodicu... istocno od grbavice... za manje od 300 mjesecno... mozda i nesto austrougarsko, sto da ne, nek hala gori... nedaj boze gledati kucu ili sprat, pa da FGR prica kako ti "papi" sprat i kako si kokuz sto nisi u nekom gotivnom naselju za FGR...

haj recimo 250... to je 3% na 75,000... dakle kada stan od 60-70 kvadrata na m.dvoru, ciglanama ili negdje blize bidne 75,000, onda more bit bidne i takva kirija...

vidis kako gule kozu ove zloceste gazde ko kolega navijac... mos mislit, covjek hoce da izglavi amortizaciju, da bude na nuli ni racunajuci inflaciju... sram da ih bude, umjesto da djedovinu i ocevinu daju raji za 1% godisnje... jer eto, nasa omladina to zasluzuje...
ultima_palabra

#635 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Black swan wrote:
Banksy wrote:
samo sirotinja prodaje

i trebaš biti zadovoljan
Pogrešan rezon... prodaj pa kupi - aktivno upravljaj onim što si zaradio/naslijedio.

Vikendica na planini na koju su moji starci išli 3 puta godišnje i koja se izdavala možda 40 dana u godini, je na kraju isfinansirala 80% sestrinog stana od 55 kvadrata na solidnoj lokaciji.
Banksy

#636 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Banksy »

Black swan wrote:
Banksy wrote: To mi nikad neće biti jasno, zašto te mrtve nekretnine stoje sa strane i niti se koriste niti se diraju, a postoje i svrha im je upravo ta, da obezbijede potomstvu bar start, ako ne i cijeli iznos potreban za početak.
samo sirotinja prodaje

i trebaš biti zadovoljan
Pametan prodaje.
Ne sporim da ima onih koji vole imati vikendicu ili babovinu koju uopće ne koriste i gurati se s roditeljima na neomaltanom spratu. Znam ih dosta. Za mene, to je neviđena glupost koja obično ne završi hepiendom.
Truba

#637 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Truba »

da prodam nekom debilu nešto što je krvavo plaćeno iračkim dinarima/dolarima osamdesetih
da ne možeš kupiti ni novo auto... a takva je većina imovine po okolnim dijelovima sarajeva...

jedino priznajem zamjenu... ali rijetko ko pristaje na to obično daju imanja u nedođiji za kola ili tako nešto
Alfons Kauders

#638 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:nisu se ljudi navikli na komociju nego su skontali da se mučenje ne isplati i da se neće nikad isplatiti u većini slučajeva

u ovakvoj zemlji naravno
pa druze, sto bi reko amidza moj

"kad sve saberes i oduzmes, ni zivot se ne isplati"

a ove nove generacije su tako slabasne i apaticne da im se nista "ne isplati"... kad su bili oni nemiri, padne mi na pamet kako bi se proveli da se opet zarati? jebotezivotdatejebo, naser oric je imao 25 godina kad je poceo rat... ovi danas sa 25 ne znaju organizovat ni dernek, kamoli odbranu grada...

eto to je manje vise srz problema - ne isplati se, drzava sjebana, hajmo kmecati i cao...
Truba

#639 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Truba »

Alfons Kauders wrote: pa ne valja lokacija zlatnoj mladezi :D nedaj boze da vozis na posao... :D jos s dobrinje... da ne pricamo o vogosci, ilidzi, hadzicima... :D mislim stvarno, koja je to tortura, imati svoju nekretninu, posao i auto... :D i svaki dan ici na posao...

eto ja sam se žrtvovao pa bih rekao svakome da se ne isplati žrtvovati
dovoljno je sjećati se ustajanja u 5.20 da bih očistio snijeg

jednostavno se ne isplati
nemojte učiti na svojim greškama
učite na tuđim
budite što bliže poslu i uživajte ne strepite oće li gras raditi ili će vam auto zapeti u napadalom snijegu
Banksy

#640 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Banksy »

Black swan wrote:da prodam nekom debilu nešto što je krvavo plaćeno iračkim dinarima/dolarima osamdesetih
da ne možeš kupiti ni novo auto... a takva je većina imovine po okolnim dijelovima sarajeva...

jedino priznajem zamjenu... ali rijetko ko pristaje na to obično daju imanja u nedođiji za kola ili tako nešto
Svoju, na koju smo otišli triput nakon rata, dali smo za pet puta manje novca nego što je vrijedila, ali bila je kapital za neki početak. Mislim da je to bila pametna odluka. Zapravo, danas znam da je bila.
Last edited by Banksy on 27/03/2014 11:07, edited 1 time in total.
LieToMe

#641 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Black swan wrote:
Alfons Kauders wrote: pa ne valja lokacija zlatnoj mladezi :D nedaj boze da vozis na posao... :D jos s dobrinje... da ne pricamo o vogosci, ilidzi, hadzicima... :D mislim stvarno, koja je to tortura, imati svoju nekretninu, posao i auto... :D i svaki dan ici na posao...

učite na tuđim
budite što bliže poslu i uživajte ne strepite oće li gras raditi ili će vam auto zapeti u napadalom snijegu
ti si ba "zlatna mlades" tvoja se iskustva ne pikaju :mrgreen: a i nesposoban si :lol:
stakasa

#642 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by stakasa »

Black swan wrote:da prodam nekom debilu nešto što je krvavo plaćeno iračkim dinarima/dolarima osamdesetih

Bolan pricas o trgovini a krvavo placeni iracki dinari nisu dio ekonomske logike.
Dalje, vecina ljudi uopste nema ekonomski plan, slabo ko na papir bacir. Recimo more njih sto kupuju nekretnine da bi ih izdavali za cetristo maraka... To je da se nesto uradi pa sta - sta bilo :D
Bambi_na_kofeinu

#643 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bambi_na_kofeinu »

Banksy wrote:
Ovo mi je definicija fukaraluka.
Imam nešto što mi je dedovina, babovina, i onda dođem ja i rasprčkam.
Izem ti tu "samostalnost".
Alfons Kauders

#644 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Black swan wrote:

učite na tuđim
dakle ako se nije isplatilo tebi, nece se isplatiti nikome?

pa hajmo onda ucenje na greskama.. evo meni se npr. faks nije isplatio - dakle niko ne treba studirati... ta ce nam doktori, arhitetkte i ostale budale...

uzivajte!
Truba

#645 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Truba »

Code: Select all

http://tiki_kis.pik.ba/artikal/10600587/vikendica-busovaca/
sumirprimus

#646 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by sumirprimus »

tema je on zivi s roditeljima za preskoka je..vi sto imate stanove/kuce/vikendice ha na kredit ha nasljedstvo,vi niste za preskoka...osim ako niste zauzeti... :D
Banksy

#647 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Banksy »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Banksy wrote:
Fukarluk je udarati se guzicama sa svekrvom oko šporeta na neomaltanom spratu, a ''čuvati'' babovinu u nekoj nedođiji u koju više ni svekrva ne ide.
Ali ima nas raznih i poštujem različitosti.
Truba

#648 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Truba »

Alfons Kauders wrote:
dakle ako se nije isplatilo tebi, nece se isplatiti nikome?
pa naravno da neće... ako uzmemo iste parametre...

ali ako ćemo gledati na to koliko se uštedi na kiriji u centru
a koliko se da majstorima za automobile registracije i gorivo...kad si na periferiji
i s tim da svaki član porodice koja je dalja od tramvaja i trole ( manje) mora imati svoja kola ako ne želi kasniti na posao
još ako rade u smjenama pa ne mogu zajedno na posao
pa briga oko grijanja, štrajkova grasa, nenajavljenog snijega...

i tako dalje

zapravo vi što govorite o tome gdje bi zlatna mladež trebala živjeti koliko vi imate iskustva sa životom mimo tramavaja trole i bez auta a da ste trebali biti na poslu ujutro...u pola 9 a ustajali ste u 5.20 kad napada snijeg
LieToMe

#649 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Banksy wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
Banksy wrote:
Fukarluk je udarati se guzicama sa svekrvom oko šporeta na neomaltanom spratu, a ''čuvati'' babovinu u nekoj nedođiji u koju više ni svekrva ne ide.
ama tema su ovi "nesposobni" sto nemaju babovine/djedovine sto nemaju vile, jahte, vikendice, sto traze posao sa faxom ali ne mogu da ga nadju ili nadju pa im plata ne moze da pokrije troskove jeftinog rentanja (jer su snobovi i hoce u centar :mrgreen: ) a treba da rentaju jer su "nesposobni" i "nesamostalni" ako su kod babe/majke svi u jednom stanu a imaju +30 :mrgreen:
Bambi_na_kofeinu

#650 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bambi_na_kofeinu »

Banksy wrote:
Ali ima nas raznih i poštujem različitosti.
Svakako, poštujmo različitosti.

I ne busajmo se kako smo samostalni preko tuđih leđa.
Niko ne bi ni svekrve ni punice a nekako uredno imamo ideje šta bi oni trebali da rade sa svojim nekretninama.
Post Reply