Alfonse, preskocimo ove pojedine slucajeve. Pricajmo o generalnoj populaciji gdje je prosjecna zarada 800km a troskovi zivota veci nego u npr USA ili kvadrat stana isti kao u USA i kako se osamostaliti. To je poenta, vracam se na Goranov tekst i smatram da je dobro promasio sa onim textom.Alfons Kauders wrote:reci to mom prijatelju, koji ni srednju nije zavrsio kako treba, a sad ima stan, kucu, dvoje djece i sasvim ok zivot, iznad prosjeka, hladno... ili to mozes reci mom drugom prijatelju, koji takodjer ima kucu, zenu, jak fakultet, jos bolji posao (cak i od mene)... a obojica su odrasla bez oca, bez ikakvih stela i para sa strane... ili mozda mojoj kolegici, koja nije imala telefon u jebenoj kuci, a sad predaje na fakultetuladyblue18 wrote:Reci ovo mojoj drugarici, zlatnom studentu, koja 3 godine nakon zavrsetka faxa sjedi kuci jer ne moze naci posao ni u butiku.Alfons Kauders wrote:
i manite se price "nema posla"... ima vani brate mili, a ima vala i kod nas... jos kad neko u sarajevu kuka kako nema posla, priceless... najveca stopa zaposlenosti u drzavi, milja prosjecna plata... spram ostatka drzave jebena kalifornija
Ili isto ovo reci 3-4 mojih poznanika sa zavrsenim fakultetima prije par godina, sa prosjecima iznad 9, sa jakim fakultetima, a nigdje nisu "podobni" da se zaposle.
Reci ovo ljudima na temi o nezaposlenim na ekonomiji.
Reci ovo onih 40% i nesto nezaposlenih u drzavi, reci ovo birou za zaposljavanje koji ustvari ne zaposljava.
Vec sam par puta napisala i opet cu, od toliko zaposlenih oko mene, ja ne znam nikoga da posao nije dobio na stelu, vezu, kovertu.
Ima posla alfonse, ali zna se kako, gdje, i na koji nacin.
Za nju npr http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-je- ... /140226107 ima posla.
to sto je neko bio dobar na faksu nije nikakva garancija uspjeha u zivotu niti mogucnosti pronalaska zaposlenja... nikakva, vjeruj mi... ni blizu...
Kod nas je osamostaljenje prvo ekonomska kategorija, onda dolazi i tradicija i kultura.