On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#276 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

Bambi_na_kofeinu wrote:Zapravo polazite od pretpostavke da ako se neko do 30-te nije odselio od staraca (zamislimo da to finansijski sebi može priuštiti...ako možemo i zamisliti) to podrazumijeva da ne zna samostalno funkcionisati?
Ne nego ti nisi procitala sve postove i uopste je glupost pricati o tome.
Ja konkretno, a i dosta drugih forumasa je vec reklo, da oni koji ne mogu, onda je logicno da nece iseliti.
Ali ako nista ne rade na tome da se osamostale, ili mogu to uraditi, onda tu je problem.
Ja sam naveo primjer iz svoje dalje porodice, a znam x takvih slucajeva i sa strane, gdje SINCINA zivi sa roditeljima ( a braca ili sestre vec otisli) i onda kada roditelji umru ne zna nista sam.
Pogledaj zivotinjski svijet. Sta vucica nauci svoje mlade? Kada dovoljno stasaju je da love! To je zato da bi mogli sami loviti.
Znas onu poslovicu, ako zelis covjeku pomoci ne daj mu ribu, jer ces ga nahraniti taj dan. Nauci ga pecati, i tako ces ga prehraniti cijeli njegov zivot.
Tako je i sa osamostaljenjem. Niko ne kaze da trebas da na silu izadjes iz kuce po cijenu finansijskog kolapsa. Ali ako si u mogucnosti, put pod noge, jer kada roditelji vse nisu u stanju da privredjuju, bit ces od vece pomoci nego da zajedno zalite jedno drugo pod istim krovom.
pink floydd

#277 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by pink floydd »

JohnnyS wrote:
Većina brakova puca jer se mladenci ne znaju međusobno. A kako bi se i znali kad im je prvi dan zajedničkog života - prvi dan braka. Ti možeš hodati s nekim 10 godina, ali dok ne provedeš s nekim nekoliko mjeseci u komadu ne možeš upoznati kompletnu osobu sa svim prednostima i manama. Ali u nas je najnormalnije da se do dan prije vjenčanja nalaze u 7 i po kraj Vječne vatre i poslije sudara svak svojoj kući. A trebalo bi da prije braka bar pola godine probaju zajedničkog života (što je čitajući ovu temu - nemoguća misija)

s našim mentalitetom to se kod nas nikad neće dešavati (dešava se naravno ali veoma rijetko i kod veoma malo ljudi). Zašto ? Zbog naroda, odma narod etiketira nekog takvog...pa vide curu da ulazi u auto s momkom i prvi zaključak je "Odoše se j*ebat, gledaj svega ti !!". Zbog toga i takvih ljudi rijetko koji par će se odlučiti da živi zajedno ukoliko ta zajednica nije bračna. Prvenstveno žene ili ti djevojke neće pristati na to zbog gore spomenutih razloga.
jefferson

#278 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

pink floydd wrote:
JohnnyS wrote:
Većina brakova puca jer se mladenci ne znaju međusobno. A kako bi se i znali kad im je prvi dan zajedničkog života - prvi dan braka. Ti možeš hodati s nekim 10 godina, ali dok ne provedeš s nekim nekoliko mjeseci u komadu ne možeš upoznati kompletnu osobu sa svim prednostima i manama. Ali u nas je najnormalnije da se do dan prije vjenčanja nalaze u 7 i po kraj Vječne vatre i poslije sudara svak svojoj kući. A trebalo bi da prije braka bar pola godine probaju zajedničkog života (što je čitajući ovu temu - nemoguća misija)

s našim mentalitetom to se kod nas nikad neće dešavati (dešava se naravno ali veoma rijetko i kod veoma malo ljudi). Zašto ? Zbog naroda, odma narod etiketira nekog takvog...pa vide curu da ulazi u auto s momkom i prvi zaključak je "Odoše se j*ebat, gledaj svega ti !!". Zbog toga i takvih ljudi rijetko koji par će se odlučiti da živi zajedno ukoliko ta zajednica nije bračna. Prvenstveno žene ili ti djevojke neće pristati na to zbog gore spomenutih razloga.
Tacno! jer njihovi roditelji se ni slucajno nisu jebali :lol:
Ajatolah_

#279 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Ajatolah_ »

Evo vam jedna hipotetička situacija... :D
Recimo da mladić živi u Sarajevu s roditeljima i ima neki posao u svom gradu s platom, šta ja znam, 900 KM. Nema djevojku, ulazi polako u 30-te. Bi li bilo poželjno, ili normalno, zavisi s koje strane prilazite - da on odseli i bude podstanar u istom gradu gdje su mu roditelji?
Zovem se Zelena

#280 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Zovem se Zelena »

Kratko i jasno, ne!
Bambi_na_kofeinu

#281 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bambi_na_kofeinu »

jefferson wrote: Ja sam naveo primjer iz svoje dalje porodice, a znam x takvih slucajeva i sa strane, gdje SINCINA zivi sa roditeljima ( a braca ili sestre vec otisli) i onda kada roditelji umru ne zna nista sam.
Dakle sinčina ne radi?
Kako kvragu da se osamostali?
Da se odere od posla i kopa kanale i cijepa drva ljudima ne može zaraditi dovoljno za samostalan život.
Slažem se sa dijelom da bi se svakako trebao oderati od posla, i u suživotu sa roditeljima.
almir90

#282 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by almir90 »

Ako dobro zarađuje, a živi sa roditeljima, onda imaju dobre odnose, pa mogu tako. Što je i danas rijetkost da se djeca i roditelji slažu, u dosta ih je loša situacija po pitanju sloge, al' su osuđeni da žive sa njima, jer si ne mogu priuštiti samostalni život.

Lahko je pametovati onima kojima su roditelji dobro potkovani pa ima pomognu, pa im obezbijede stan, auto, posao. A, dok kod većine radnici rade za 300-500 KM, i nemaju nikakvu perspektivu, njihova djeca ismijavaju iste te radnike, dok troše visinu njihove plate za jednu noć. I budžetlije na dobro plaćenim pozicijama, a nemaju dvije čiste u glavi.

Većina radnika radi za te plate 300-600 KM i teško je sa takvom platom obezbijediti sebi nešto do 30-te. Nemaju svi sreće da rade posao i da budu adekvatno plaćeni za taj posao. Ima ljudi obrazovanih, pametnih, pa nemaju sreće da nađu dobro plaćen posao, snalaze se, rade svašta, al' nije to to.
jefferson

#283 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

Ajatolah_ wrote:Evo vam jedna hipotetička situacija... :D
Recimo da mladić živi u Sarajevu s roditeljima i ima neki posao u svom gradu s platom, šta ja znam, 900 KM. Nema djevojku, ulazi polako u 30-te. Bi li bilo poželjno, ili normalno, zavisi s koje strane prilazite - da on odseli i bude podstanar u istom gradu gdje su mu roditelji?
Ne, ali ako radi na tome da se eventualno odvoji kada bude vise zaradjivao.
Ako misli da je 900km kranji domet, jbg onda, sutra taj posao moze lako da izgubi isto tako.
Taj visak para koji ostane, nek ulozi u dodatno obrazovanje.
Neka forumasica je to vec rekla: nije problem zivot sa roditeljima koliko nedostatak ambicije.
jefferson

#284 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

Bambi_na_kofeinu wrote:
jefferson wrote: Ja sam naveo primjer iz svoje dalje porodice, a znam x takvih slucajeva i sa strane, gdje SINCINA zivi sa roditeljima ( a braca ili sestre vec otisli) i onda kada roditelji umru ne zna nista sam.
Dakle sinčina ne radi?
Kako kvragu da se osamostali?
Da se odere od posla i kopa kanale i cijepa drva ljudima ne može zaraditi dovoljno za samostalan život.
Slažem se sa dijelom da bi se svakako trebao oderati od posla, i u suživotu sa roditeljima.
Pa ja sam vec rekao da se osamostali uz podrsku roditelja ako roditelji to mogu.
Ako ne, onda nek sa roditeljima zivi, ali ako nema ambicije onda tu nesto ne stima. Mi pricamo o ljudima koji mogu a nece ili ih roditelji sputavaju u tome. Nema se sta pricati ako nema nikakve mogucnosti, onda je borba pa kad god.
pink floydd

#285 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by pink floydd »

jefferson wrote: Tacno! jer njihovi roditelji se ni slucajno nisu jebali :lol:
Tek sam sad provalio da sam džaba stavio onu zvjezdicu :D

Ja živim s roditeljima ali imam dvosoban stan iznad garaže :per: neomalterisan doduše, ali kako reče zelena u dvoje je slađe, srediće se to :D

Čitajte između redova :lol:
Bambi_na_kofeinu

#286 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bambi_na_kofeinu »

jefferson wrote: Ne, ali ako radi na tome da se eventualno odvoji kada bude vise zaradjivao.
Ako misli da je 900km kranji domet, jbg onda, sutra taj posao moze lako da izgubi isto tako.
Neka forumasica je to vec rekla: nije problem zivot sa roditeljima koliko nedostatak ambicije.
Kakvo dodatno obrazovanje, u nekim, ma u većini, gradova van sarajevskog kantona, jedan srednjoškolski profesor toliko zaradi, ili manje.
Ako ima sreće pa nije među hiljadama sa istom stručnom spremom na birou.
Neko bi im trebao reći da su prosto neambiciozni. A pa da, Milić im je rekao.
jefferson

#287 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

almir90 wrote:Ako dobro zarađuje, a živi sa roditeljima, onda imaju dobre odnose, pa mogu tako. Što je i danas rijetkost da se djeca i roditelji slažu, u dosta ih je loša situacija po pitanju sloge, al' su osuđeni da žive sa njima, jer si ne mogu priuštiti samostalni život.

Lahko je pametovati onima kojima su roditelji dobro potkovani pa ima pomognu, pa im obezbijede stan, auto, posao. A, dok kod većine radnici rade za 300-500 KM, i nemaju nikakvu perspektivu, njihova djeca ismijavaju iste te radnike, dok troše visinu njihove plate za jednu noć. I budžetlije na dobro plaćenim pozicijama, a nemaju dvije čiste u glavi.

Većina radnika radi za te plate 300-600 KM i teško je sa takvom platom obezbijediti sebi nešto do 30-te. Nemaju svi sreće da rade posao i da budu adekvatno plaćeni za taj posao. Ima ljudi obrazovanih, pametnih, pa nemaju sreće da nađu dobro plaćen posao, snalaze se, rade svašta, al' nije to to.
Slazem se, ali ni na zapadu to nije tako.
Npr. ja znam X ljudi koji extra zaradjuju, ali samci. Imaju cimere, jer je finansijski lakse, tj. mogu ustediti da kasnije kupe kucu/stan.
Ovdje je prica o tome kako imas mamine i tatne sinove, i nije problems sto oni izve sa roditeljima, nego sto nece da se osamostale ili ih roditelji sputavaju u tome.
O onima kojima mama i tata kupe auto, nadju posao i sl, eh, tu kad tad izadje na vidjelo cinjanica da je sve na tacni dato.
jefferson

#288 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by jefferson »

Bambi_na_kofeinu wrote:
jefferson wrote: Ne, ali ako radi na tome da se eventualno odvoji kada bude vise zaradjivao.
Kakvo dodatno obrazovanje, u nekim, ma u većini, gradova van sarajevskog kantona, jedan srednjoškolski profesor toliko zaradi, ili manje.
Ako ima sreće pa nije među hiljadama sa istom stručnom spremom na birou.
Neko bi im trebao reći da su prosto neambiciozni. A pa da, Milić im je rekao.
Da nemam primejr u kuci kako se moze i sa srednjom skolom uspjeti pa hajde.... sasvim legalno da se razumijemo.
Isto tako znam X primjera koje ti spominjes, ali vec smo rekli milion ljudi, milion sudbina, i onda mozemo otvoriti temu za svaki primjer ojedinacno.
Problem su oni koji nece a mogu.
Najbolji primjer je kuca sa 4 sprata za svakog sina, umjesto da su se te pare ulozile da svako ima manju ali samostalnu kucicu.
mO k3

#289 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by mO k3 »

pink floydd wrote:
jefferson wrote: Tacno! jer njihovi roditelji se ni slucajno nisu jebali :lol:
Tek sam sad provalio da sam džaba stavio onu zvjezdicu :D

Ja živim s roditeljima ali imam dvosoban stan iznad garaže :per: neomalterisan doduše, ali kako reče zelena u dvoje je slađe, srediće se to :D

Čitajte između redova :lol:
:thumbup: Biće biće drug samo zdravlja :)
Ajatolah_

#290 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Ajatolah_ »

jefferson wrote:
Ajatolah_ wrote:Evo vam jedna hipotetička situacija... :D
Ne, ali ako radi na tome da se eventualno odvoji kada bude vise zaradjivao.
Možda bi bilo bolje da nisam naveo konkretnu platu, ali eto. Uglavnom recimo da se radi o osobi sa završenim fakultetom, plata je tu negdje oko prosjeka ali stabilan posao. Vrijedi li mu ići od roditelja čisto zarad osamostaljenja ako će ga to koštati nekih 50% svake plate?
Tako ustvari i prolaze ovi o kojima se govori u temi. Nezaposlene i one sa loše plaćenim poslovima nećemo ni gledati. Kad malo bolje razmislim, ne mogu se sjetiti nikoga da se osamostalio a da to nije bilo ili putem braka ili tako što je završio neki malo bolji faks u Sarajevu pa tamo našao i posao.

Šta ja znam, mislim da se na ovo ne može generalno odgovoriti već da svako zna kako njemu odgovara. Ja sam već rekao da bih, gledajući iz ove perspektive, vjerovatno bio nezadovoljan životom da uđem u 30-te a živim s roditeljima i da bih tražio način da to promijenim. Neko za tim ne vidi potrebu ako se nije vjenčao. Svako zna svoje, ne bih proglašavao budalama ni prve ni druge.
Last edited by Ajatolah_ on 25/03/2014 23:51, edited 1 time in total.
Kinesko prkno

#291 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Kinesko prkno »

Nemas gutu para ,svoj stan,ne koristis maliciju ,pa kakav si ti muskarac. Cisto sumnjam da je neko kad ga je uciteljica u osnovnoj pitala sta zelis da budes kad porastes,odgovorio onako djecje nevino:zelim da zivim sa roditeljima citav zivot.Jbt,ovdje ljudi ko na kakvom tripu ,( svaka cast izuzecima),isto da se stanovi dijele uzduz i poprijeko,pa jel nemas svoj stan =parazit,karakter,nemas ambicija, a u stvari takvo osudjivanje i generalizacija je nedostatak empatije,oholost i skrivanje svojih kompleksa kod istih.Svi su ljudi razliciti,imaju razlicite predispozicije a u zemlji kojoj pola stanovnistva ide gladno na spavanje,da bi neko mogao kupiti stan ,neko mora ostati kod kuce sa roditeljima,ali balansirati tezom imas stan-ou yeah,nemas stan -ua pederu, mogu ljudi koji su ogrezli u svojoj povrsnosti,a tu ne pomaze ni stotine kvadrata poplocanih superkvalitetnim mramorom,a iskreno meni je vise zao takvih nego ovih sto zive sa roditeljima.
Tirkiz

#292 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Tirkiz »

Image
mO k3

#293 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by mO k3 »

Imam im i ja rođaka živi kod matere , nekidan mi reče joj buraz usparao sam 15 k Jura u zadnjih godinu dana mislim u sebi usparao bih i ja da mi mater kupuje gaće ko tebi .... Samo da još napomenem njemu je 38 ubrzo 39 ni kuceta ni maceta ....
Googlerica

#294 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Googlerica »

zasto je tema o muskarcima koji zive kod roditelja,a ne i o zenama !? Zar postoji razlika :D

inace,svaki post koji je napsiala Bambi_na_kofeinu treba obavezno procitati :thumbup:
Googlerica

#295 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Googlerica »

jefferson wrote: Problem su oni koji nece a mogu.
:thumbup:
mO k3

#296 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by mO k3 »

Googlerica wrote:
jefferson wrote: Problem su oni koji nece a mogu.
Problem su roditelji ....
Keiko

#297 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Keiko »

jefferson wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
jefferson wrote: Slaem se sa prve dvije stavke, sa trecom ne, jer je i to dio zivota.
Polazim od sebe, za izabrati život sa nekoliko randoom ljudi, umjesto sa starcima ili bratom/sestrom/dedom/mačkom...bez potrebe tehničke prirode (blizina poslu, faksu, i sl.) bilo bi potrebno da mi je suživot sa porodicom nepodnošljiv.
I to poštujem.
Ali odseliti isključivo da bih dokazala kako ja znam kad treba izvaditi veš iz mašine i da mogu bez materine maslenice, ako me eto neki slučajni zagondžija upita jesam li samostalna, e to bi mi bio dokaz da sam idiot.
Ti se ne iseljavas da bi naucila izvaditi ves iz masine, nego zbog nekih drugih stvari, npr. fax. Ja hocu da moje dijete studira u drugom gradu. Nije problem ni finansiranje obrazovanja, nego cisto da polako pocne samostalno da zivi, prvo uz moju podrsku, pa poslije sam, jer ja necu biti cijeli njegov/njen zivot tu da "uletim" kad zatreba.
Mi pricamo o tome kao da ce roditelji biti tu cijeli nas zivot.
Na zalost u svojoj daljoj proodici imam priliku gledati osobu za koju je njegova mati cijeli zivot rintala, dok su mu brat i sestra otisli studirati u Sarajevo kad je to kod nas bilo kao danas otic u Ameriku ili mozda jos gore. Njih dvoje izasli kao uspjesni, a kada je njegova mati umrla, danas je na grbaci svoje sestre.

Ovdje ocigledno fali razumijevanja da je osamostaljivanje put ka licnoj i finansijskoj odgovornost, jacanju discipline i radnih navika. Bez obzira na godine i bracni status, samostalni zivot mladog covjeka (ili zenu) jednostavno natjera da planira vrijeme i finansije, gura ih da budu vrijedni i marljivi jer su racuni i obaveze samo njihovi.

Rano sam se osamostalila i priznajem da imam odredjene predrasude prema odraslim ljudima koji se oslanjaju na roditelje da bi zadovoljili svoje elementarne potrebem. Jedna i jedina situacija u kojoj bih se obratila roditeljima za materijalnu pomoc (pod tim smatram i krov nad glavom) je da mi dijete nema sta jesti ili gdje spavati sto bi se moglo desiti iz nekih krajnje ekstremnih i nepredvidivih razloga.
satira

#298 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by satira »

jefferson wrote: Najbolji primjer je kuca sa 4 sprata za svakog sina, umjesto da su se te pare ulozile da svako ima manju ali samostalnu kucicu.
:lol:

kad bi se svi vodili tim principom ne bi ostao ni jedan kvadratni metar neizgradjen, Boooze Petra! :roll:
Tirkiz

#299 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Tirkiz »

Laku noc
Googlerica

#300 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Googlerica »

Keiko wrote: Ovdje ocigledno fali razumijevanja da je osamostaljivanje put ka licnoj i finansijskoj odgovornost, jacanju discipline i radnih navika. Bez obzira na godine i bracni status, samostalni zivot mladog covjeka (ili zenu) jednostavno natjera da planira vrijeme i finansije, gura ih da budu vrijedni i marljivi jer su racuni i obaveze samo njihovi.

Rano sam se osamostalila i priznajem da imam odredjene predrasude prema odraslim ljudima koji se oslanjaju na roditelje da bi zadovoljili svoje elementarne potrebem. Jedna i jedina situacija u kojoj bih se obratila roditeljima za materijalnu pomoc (pod tim smatram i krov nad glavom) je da mi dijete nema sta jesti ili gdje spavati sto bi se moglo desiti iz nekih krajnje ekstremnih i nepredvidivih razloga.
ali,da bi se osoba mogla samostalno zivjeti,moraju postojati uslovi ,jer bez para i posla,nema sanse da se neko moze samostalan
Post Reply