On meni "nema Bosne"....
- JBT
#1 On meni "nema Bosne"....
U posljednje vrijeme se na ovom forumu mnoze teme tipa: te, kako ce se BiH podijeliti, te, BiH ce nestati, te, BiH ne postoji.....
Ne znam kako bih to nazvao. Slijepoca? Nerealnost? Mrznja prema istoj? .....
Pred zgradom UN u New Yorku se ne vijori zastava RS- ili HB-a. Tamo se vijori zastava BiH. Ljudi se u svijetu mogu predstavljati samo kao predstavnici BiH i nicega drugog. U bilo kom kontextu pa tako i sportskom. U Bih se ne odvijaju procesi njene razgradnje nego procesi njenog ocvrscavanja i prosperiteta. Ti procesi jesu sporiji nego bi mi to zeljeli, ali se svakim danom sve vise napreduje. Kad kazem "mi" onda mislim na svakog covjeka u BiH koji istu vidi kao svoju domovinu. Bilo koje da je rase, boje, religije....
Normalno je da postoje ljudi koji koce procese ali ih ne mogu zaustaviti. Sto ljudi to prije shvate, prije ce na zelenu granu stati.
Mislim da je doslo vrijeme da se rasprave i procesi koji su vec prevazidjeni jednostavno ignorisu. Da se ide naprijed.
Moram citirati Ziska, legendu Gorazda a bogami i Sarajva. Na pitanje novinara kada ce se on, Zisko, vratiti nazad u Gorazde, on odgovara: "Nista nazad, samo naprijed...."
BiH je bila, jeste i bit ce. Ma koliko to nekima smetalo. Uostalom, mogu nas samo mrziti. Nas, Bosance i Hercegovce.
Ne znam kako bih to nazvao. Slijepoca? Nerealnost? Mrznja prema istoj? .....
Pred zgradom UN u New Yorku se ne vijori zastava RS- ili HB-a. Tamo se vijori zastava BiH. Ljudi se u svijetu mogu predstavljati samo kao predstavnici BiH i nicega drugog. U bilo kom kontextu pa tako i sportskom. U Bih se ne odvijaju procesi njene razgradnje nego procesi njenog ocvrscavanja i prosperiteta. Ti procesi jesu sporiji nego bi mi to zeljeli, ali se svakim danom sve vise napreduje. Kad kazem "mi" onda mislim na svakog covjeka u BiH koji istu vidi kao svoju domovinu. Bilo koje da je rase, boje, religije....
Normalno je da postoje ljudi koji koce procese ali ih ne mogu zaustaviti. Sto ljudi to prije shvate, prije ce na zelenu granu stati.
Mislim da je doslo vrijeme da se rasprave i procesi koji su vec prevazidjeni jednostavno ignorisu. Da se ide naprijed.
Moram citirati Ziska, legendu Gorazda a bogami i Sarajva. Na pitanje novinara kada ce se on, Zisko, vratiti nazad u Gorazde, on odgovara: "Nista nazad, samo naprijed...."
BiH je bila, jeste i bit ce. Ma koliko to nekima smetalo. Uostalom, mogu nas samo mrziti. Nas, Bosance i Hercegovce.
-
JBL
Dok bude ta instant zastava bice i stranaca, "RS", cetnickih sabora na bosanskoj zemlj.Kamarad wrote:wels wrote:
Ova zastava treba da stoji na svakoj Bosnjackoj kuci a ne samo u Njujorku i na zgradi vlade i drzavnih institucija.
ZASTO TO NIJE TAKO?
A kad svi prihvate jedinu bosansku zastavu kakva jeste:

onda ce Bosna mozda imati buducnost.
Last edited by JBL on 21/08/2004 22:40, edited 1 time in total.
-
Kamarad
Pravda30 wrote:nacionalizam je pozitivan
nacizam je nesto bolesno
Postoji razlika izmedu to dvoje
a kao sto je vec receno jedina legalna zastava RBIH je :
Sada mi nista nije jasno?
Ako je ovo legalna zastava Bosne zasto te zastave nigdje nema
Hocu pitati kom narodu ta zastava pripada i zasto je ti ljudi ne koriste privatno kao sto srbi, hrvati, slovenci , rumuni i bugari koriste svoje zastave?
Stvarno mi nije jasno?
-
Kamarad
Nemoj me pogresno shvatiti.....ja se samo pitam KOJU ZASTAVU IMAJU BOSNJACI, tj. koju zastavu koriste kao svoju?
Ja sam putovao od mora do slavonije i odma po hrvatskoj zastavi znam kada u Hrvatska mjesta dodem.
Isto tako po srpskoj zastavi znam kada u srpska mjesta dodem .....jedino je bilo nekih predjela KOJA UOPSTE NISU OBILJEZENA iako sam primjetio dzamije okolo?
Pomislio sam da ti ljudi nemaju svoje zastave pa ih zato i ne ispoljavaju.
-
Kamarad
Ne JBT ne mislim da Bosnjaci trebaju ponasati stanovnike Hrvatske i Srbije u ispoljavanju nacionalizma i patriotizma,......ali zato MISLIM da bi Bosnjaci trebali gledati stanovnike Njemacke, Engleske, SAD i sl. i KOPIRATI njih i imati njih kao uzor u ISPOLJAVANJU SVOG NACIONALIZMA I PATRIOTIZMA.JBT wrote:Mislis li da bi mi trebali stanovnike Hrvatske i Srbije gledati kao uzore u nacinu ponasanja i izrazavanju patriotizma?
JESAM LI U PRAVU?
-
KraljTvrtkoII
Mjera progresa jedne drzave je patriotizm gradjana prema toj drzavi. drzave mogu biti slozene od vise naroda (skoro sve drzave svijeta) ili drzave predominantno jednog naroda, ali je patriotizam u odbrani te drzave neupitan. nazalost kod nas, zbog okruzenja koje se satoji od Srbije i Hrvatske, u kojoj latentni fasizam uzima maha i u kojima je projekat velikesrbije i velikehrvatske itekako ziv, Republike BiH placa ceh. Katolici i Pravoslavni u Bosni su asimilirani u Hrvate i Srbe pocetkom panslovenskog pokreta za ujedinjenje. Od tada jedan veliki dio njihzastupa tudje interse i u Bosni imamo najveca krvoprolica, koja su sve do jednog uvezena sa strane.
Dakle historijska krivica za sve nedace u Bosni lezi na fasistima u Srbiji i hrvatskoj i kolaboracioniste njihovih interesa u Bosni. jednom ce ipak doci dan kada ce se morati polagati racune za izdaju drzave u kojoj zivis. Indirektno taj se danak placa siromastvom i ekonomskim zaostajanjem.
Dakle historijska krivica za sve nedace u Bosni lezi na fasistima u Srbiji i hrvatskoj i kolaboracioniste njihovih interesa u Bosni. jednom ce ipak doci dan kada ce se morati polagati racune za izdaju drzave u kojoj zivis. Indirektno taj se danak placa siromastvom i ekonomskim zaostajanjem.
-
airwing
Nije li se borilo za taj "cilj" i pod ljiljanima?JBT wrote:Zastava sa ljiljanima je bila ok, ali bozemoj, ako predstavlja prepreku u jacanju BiH neka se onda mijenja. I promjenila se. Bitan je cilj. Ako nas nova zastava priblizava cilju tj. jedinstvenoj, gradjanskoj BiH zasto je i ne prihvatiti.
Od kompromisa na uštrb istine nema fajde!
-
Kamarad
Ti decko mjesas kruske i jabuke......nije stvar KO NECE da istakne zastavu te zemlje vec KO HOCE da istakne zastavu te zemlje.JBT wrote:Niti Englez, niti Njemac, niti bilo gdje drugo u Europi ti nece doci na vrata i pitati te zasto nisi istakao zastavu doticne zemlje na prozor na dan drzavnosti iste. Niti cete poprijeko pogledati.
Pa zasto Bosnjaci ne isticu sviju zastavu , ako je imaju?
- JBT
Airwing, neprijateljima BiH je u cilju da se nivo diskusije i donosenja odluka spusti na njihov nivo. Dakle da se dodje do toga da se raspravlja o zastavama sa ljiljanima, kokardom ili sahovnicama. Sa tim se donosenje odluka bitnih za BiH na nekom progresivnom planu prolongira u nedogled, a samim tim se BiH sve vise destabilise. Jednostavno natjeras da svi prihvate neku neutralnu zastavu i onda se ide dalje. Ko je u tom slucaju gubitnik? Onaj sto je za BiH ili onaj sto je rusi?
Zastava kao zastava. Simbol. Nije bitno kako izgleda, samo da ne provocira i da se na nju ne pljuje. Ako mislis dobro toj zemlji.
Zastava kao zastava. Simbol. Nije bitno kako izgleda, samo da ne provocira i da se na nju ne pljuje. Ako mislis dobro toj zemlji.
Last edited by JBT on 22/08/2004 00:15, edited 1 time in total.
-
Kamarad
U redu Kralju jasno mi je kada su srbi i hrvati u pitanju......ali reci mi sta je sa Bosnjacima i njihovim patriotizmom / nacionalizmom da li on stvarno postoji.KraljTvrtkoII wrote:Mjera progresa jedne drzave je patriotizm gradjana prema toj drzavi. drzave mogu biti slozene od vise naroda (skoro sve drzave svijeta) ili drzave predominantno jednog naroda, ali je patriotizam u odbrani te drzave neupitan. nazalost kod nas, zbog okruzenja koje se satoji od Srbije i Hrvatske, u kojoj latentni fasizam uzima maha i u kojima je projekat velikesrbije i velikehrvatske itekako ziv, Republike BiH placa ceh. Katolici i Pravoslavni u Bosni su asimilirani u Hrvate i Srbe pocetkom panslovenskog pokreta za ujedinjenje. Od tada jedan veliki dio njihzastupa tudje interse i u Bosni imamo najveca krvoprolica, koja su sve do jednog uvezena sa strane.
Ako postoji zasto Bosnjaci kao i svi Europski narodi ne isticu svoju zastavu( ako je imaju), zasto Bosnjaci kao i svi ostali Europski narodi ne isticu putem svojih medija ( opet ako ih imaju) svoj patriotizam i nacionalizam kao sto , ponovo ponavljam , rade svi ostali Europski narodi?
Moze li se onda, iz ovog gore napisanog, postaviti pitanje...jesu li Bosnjaci Europski narod?
Racunica je cista samo sabiram 2 + 2.