Ali Kemal wrote:Josip Pejaković, jedan od najznačajnijih bosansko-hercegovačkih glumaca i jedan od politički najaktivnijih u sjeni, za razliku od onih koji su se uhvatili funkcija, najoštrije kritikuje vlast, kao i cjelokupnu bh stvarnost u ponovo objavljenom intervjuju koji se pojavio na banjalučkom portalu Buka.
http://www.6yka.com/novost/222/josip-pe ... -gruntovno
Neke stvari koje su mene posebno dojmile.
Ovdje u Sarajevu, koji je ili se bar tretira da je glavni grad, se stvara situacija gdje recimo dvije generacije nikad nisu bile u Banjaluci niti će biti. Da bude stvar još gora, ima područja u gradu Sarajevu gdje mnogi iz tog dijela Sarajeva nisu otišli u centar tog grada.
Ko je kriv za to? Demokratija? Ne. To je kao da nekome daš uputstvo na engleskom a on ne zna engleski i on sad postupa po tom uputstvu. Takvo je naše shvatanje demokratije.
Kada sam govorio o Bosni i Hercegovini onda sam o njoj govorio isključivo i samo u sastavu Jugoslavie. Ja je nikad nisam veličao u smislu samostalne države. Ne bi mi napamet padalo. To je ludost.
Meni je bila čast živjeti zemlji u kojoj su me svi dočekivali za onim „evo ga onaj naš“.
Ono što sam govorio „On meni nema Bosne“, to sa ovim prostorom a pogotovo sa ovim stanjem nema nikakve veze.
Zar Pejaković nije otišao iz Sarajeva kako je najavljivao još prije 6 godina? Ima i zatvorena tema o tome na klixu.

Prije desetak, dvanaest godina redovno je bio sa Markovićem, znam da se angažovao oko nekih energetskih projekata ali izgleda to je propalo. Prije par godina uz njega je bila vezana i afera oko nekog stana koji navodno kupio ali nikada nije platio do kraja. Bila je čak i neka objavljena priča/interviju sa tom ženom prodavcem koja je tvrdila da je prevarena od Pejakovića jer mu je vjerovala. Ne znam kako se to završilo. Ima i ona optužba od nekih Srba da je Pejaković sa Hankom Paldum u CZ u Sarajevu za vrijeme rata mučio Srbe.
Pejaković je rezigniran i ljut, djelimično s pravom. On sigurno jeste glumačka veličina i znam da su ga zaobilazili u nekim projektima i onda naravno čovjek se razočara. Ali isto tako treba reći da mu nije bilo strano koketirati sa SDA dok je imao interesa i materijalne koristi. Generalno je u pravu što se tiče naših političara i politike ali volio bih vidjeti te mnoge iz Sarajeva koji nisu otišli u centar grada?

Mislim da malo karikira i preuveličava neke stvari ali dobro, glimci to generalno rade. isto tako imaš ljude iz BL koji nisu kročili na tlo F.BiH, kamo li došli u Sarajevo...ili onaj momak iz Mostara koji nije bio na Starom u Mostaru. Mislim treba biti realan pa pogledati istini u oči. Pejaković ne otkriva toplu vodu mi to sve vrlo dobro znamo samo što je njegova riječ k'o Fahrin neboder a naša k'o zno pijeska. Mene samo interesuje šta bi Pejaković rekao da Izetbegović poziva ljude da ne idu u BL i sve ono što je Dodik izrekao za SA?