On-line shop uspostava

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ineskaxx

#1 On-line shop uspostava

Post by ineskaxx »

Zdravo svima,

da li je neko imao iskustva sa uspostavom on-line prodaje kod nas? Namjera mi je jedan dio posla usmjeriti na on-line prodaju, ali ne mogu da nadjem nikakve informacije u vezi zakonskih odredbi i potreba.

Ako iko moze da me uputi kako i sta je potrebno - bila bih jako zahvalna!
sema911s

#2 Re: On-line shop uspostava

Post by sema911s »

sta cete prodavat,. preko koje banke,.,(raiffeisen bh ima svoj neki program uslugu) i koristite to njihovo samo se placa nesto mjesecno il po prometu,.,

mi smo to koristili al kod nas je jos uvjek narod zatucan, pa slabo islo i gasili(mada je to bilo prije 2 god) sumnjam da se sta promjenilo,.,.,

sve u banku jer oni imaju mnogo tih rijesenja
sema911s

#3 Re: On-line shop uspostava

Post by sema911s »

bolji primjerr jos otvoris pay pal i mirann nema kod nas zakonaa jedino ako si firma pa ti treba online too
ineskaxx

#4 Re: On-line shop uspostava

Post by ineskaxx »

Jeste, firma je u pitanju, i shop ce biti profesionalan, sa paypalom, karticnim placanjem, pouzecem itd... prodavacemo alate, vodomaterijal i jos dosta stvari... interesuje me zakonski da li je to regulisano, kao maloprodaja, diskontna prodaja itd... sto se tice banaka znam za to vec, raiffeissen nudi uslugu e-pay i ne naplacuje nista za to...
Ricken

#5 Re: On-line shop uspostava

Post by Ricken »

ineskaxx wrote:Jeste, firma je u pitanju, i shop ce biti profesionalan, sa paypalom, karticnim placanjem, pouzecem itd... prodavacemo alate, vodomaterijal i jos dosta stvari... interesuje me zakonski da li je to regulisano, kao maloprodaja, diskontna prodaja itd... sto se tice banaka znam za to vec, raiffeissen nudi uslugu e-pay i ne naplacuje nista za to...
Nema posebnog zakonskog okvira, podrazumjeva se da postoje već ispunjeni uvjeti u skladu sa zakonom o unutarnjoj trgovini i zakonom o trgovini? On line shop je u vašem slučaju samo kanal prezentacije i sredstvo naplate.
PRO165

#6 Re: On-line shop uspostava

Post by PRO165 »

Nagađam, dakle neznam ali ja bih razmislio o sljedećem:

U zakonu postoji registracija za on line prodaju, Ako želiš to raditi ozbiljo mislim da bi morao izvaditi JIB broj za to, tj registrovati poslovnicu.
Ako je prodaja fizičkim licima ja bih sve vodio kao maloprodaju. Dakle TKM, skladište po prodajnim cijenamam, nivelacije prilikom popusta i sl.

Ne pričam bezveze jer evo šta kaže statistika:
---------
47.91 Trgovina na malo putem pošte ili interneta

Ovaj razred uključuje djelatnosti trgovine na malo putem pošte ili interneta, tj. djelatnosti trgovine na malo
kada kupac donosi odluku o kupovini na osnovu oglasa, kataloga, informacije dobivene s internetskih stranica ili
nekih drugih oblika oglašavanja. Kupac naručuje robu poštom, telefonom ili putem interneta (obično pomoću
posebnih metoda naručivanja koje se na laze na internetskim stranicama). Kupljeni proizvodi se mogu preuzeti
direktno s interneta ili se fizički dostavljaju kupcu (naručiocu).
.
.
.
--------
ludo_jaje

#7 Re: On-line shop uspostava

Post by ludo_jaje »

bitno ti je da ispostujes i formu naruzdbe/racuna u skladu s zakonom o zastiti potrosaca, radi reklamacija, povrata robe i slicnih situacija. pogledaj na linku od clana 42. http://www.uptz.ba/index.php?option=com ... &Itemid=61
ineskaxx

#8 Re: On-line shop uspostava

Post by ineskaxx »

PRO165 wrote:Nagađam, dakle neznam ali ja bih razmislio o sljedećem:

U zakonu postoji registracija za on line prodaju, Ako želiš to raditi ozbiljo mislim da bi morao izvaditi JIB broj za to, tj registrovati poslovnicu.
Ako je prodaja fizičkim licima ja bih sve vodio kao maloprodaju. Dakle TKM, skladište po prodajnim cijenamam, nivelacije prilikom popusta i sl.

---------

Ovaj razred uključuje djelatnosti trgovine na malo putem pošte ili interneta, tj. djelatnosti trgovine na malo
kada kupac donosi odluku o kupovini na osnovu oglasa, kataloga, informacije dobivene s internetskih stranica ili
nekih drugih oblika oglašavanja. Kupac naručuje robu poštom, telefonom ili putem interneta (obično pomoću
posebnih metoda naručivanja koje se na laze na internetskim stranicama). Kupljeni proizvodi se mogu preuzeti
.
.
.
--------
Hvala najljepsa. Ovo sam trazila. Maloprodaju ne moram opet registrovati, jer je vec registrovana u okviru firme na istom JIB broju, tako da ne moram opet sve iz pocetka, niti kupovati novu PDV-kasu, postoji mogucnost koristenja iste kase i za maloprodaju i veleprodaju ako su na istoj adresi - sto online prodaja jeste. Ne moram resgistrovati poslovnicu, kad stvarne maloprodaje sem, on-line, i nece biti. Da li mi, molim te, mozes reci odakle si izvadio ovaj pasus? Da malo jos procitam sta se ima o tome... informacije na ovu temu su kod nas izuzetno skrte... Hvala!
ineskaxx

#9 Re: On-line shop uspostava

Post by ineskaxx »

ludo_jaje wrote:bitno ti je da ispostujes i formu naruzdbe/racuna u skladu s zakonom o zastiti potrosaca, radi reklamacija, povrata robe i slicnih situacija. pogledaj na linku od clana 42. http://www.uptz.ba/index.php?option=com ... &Itemid=61

Hvala od srca! Jos neki tip? Sve je dobrodoslo, jer se moram grebati za informacije! Stvarno dosta polazem u ovaj nacin prodaje, jer smatram da je to buducnost, i kod nas ce doci :D
PRO165

#10 Re: On-line shop uspostava

Post by PRO165 »

ineskaxx wrote:
PRO165 wrote:Nagađam, dakle neznam ali ja bih razmislio o sljedećem:

---------

.
.
.
--------
Hvala najljepsa. Ovo sam trazila. Maloprodaju ne moram opet registrovati, jer je vec registrovana u okviru firme na istom JIB broju, tako da ne moram opet sve iz pocetka, niti kupovati novu PDV-kasu, postoji mogucnost koristenja iste kase i za maloprodaju i veleprodaju ako su na istoj adresi - sto online prodaja jeste. Ne moram resgistrovati poslovnicu, kad stvarne maloprodaje sem, on-line, i nece biti. Da li mi, molim te, mozes reci odakle si izvadio ovaj pasus? Da malo jos procitam sta se ima o tome... informacije na ovu temu su kod nas izuzetno skrte... Hvala!

Ovo imaš na federalnom zavodu za statistiku , konkretan link je http://www.fzs.ba/Reg/KDBiH2010-bosanski.pdf

Mada je ovo što sam ti izdvojio jedino relevantno za tebe koliko ja vidim.
Post Reply