Potaknut užasnom situacijom na političkoj sceni u BiH, registrovao sam se kako bi predložio možda mogući izlazak iz ove sveopšte "žabokrečine" u koju smo zapali.
Naime, svjesni smo da i na slijedećim izborima, koja god stranka da pobijedi ništa se bitnije neće promijeniti, jer su sve stranke sačinjene od pojedinaca koji su tu ne zbog ideala, već zbog vlastitog interesa. Pošto sam i sam bio član jedne od stranaka i učestvovao u raspravama na nivou mjesne zajednice, bio sam svjedokom svih podvala, podmetanja, laži... jednostavno je nemoguće da se kroz sve te nivoe "mjesna zajednica-općinsko vijeće-kantonalna vlasa-federalna vlada-državna vlada" "probije" pošten i radan čovjek.
Eh, sada, pošto izborni zakon BiH omogučava prijavu nezavisnih kandidata, i pošto smo svi upoznati sa blagodatima slobode na internetu, zašto ove dvije stvari ne bi spojili i pokušali zaobići sve ove silne stranke i predlagali za glasanje na slijedećim izborima kandidate koje smatramo poštenim i radnim. Kada se uzme u obzir broj prijavljenih korisnika na ovom forumu od skoro 100,000, to je vrlo relevantan broj potencijalnih birača.
Naravno ne smatram da na ovaj način možemo izabrati člana predsjedništva ili poslanika u državnom ili federalnom parlamentu, ali možemo barem općinskog vječnika ili čak načelnika gdje živimo što je isto tako bitno i važno je početi makar od toga.
Kandidati bi mogli biti i mi sami, da se prezentujemo biografijom, videom, slikama i sl. ili neko koga poznajemo, pa bi svi mogli za njega glasati na slijedećim izborima.
U ovo doba medijske blokade, gdje su svi mediji podijeljeni među strankama, internet ostaje još jedina mogučnost promocije nezavisnih kandidata za izbor, a koji nisu u "talovima" sa korumpiranim strankama.
Ovo bi mogli izvesti kroz ovu temu na forumu ili ako je neko spretan sa pravljenjem web stranica, pa napraviti web stranicu gdje bi se kandidati mogli predlagati, postavljati svoje biografije, promocije i sl.
Možda je prijedlog djetiljast i naivan, ali ja ne vidim druge mogučnosti da makar u općinsko vijeće uđe kandidat koji nije član stranke ili nije "u talu" sa nekom od stranaka.