Omladinski bunt u BiH

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
AlienBiH
Posts: 319
Joined: 21/03/2011 17:42

Omladinski bunt u BiH

Post by AlienBiH » 01/09/2011 22:44

Omladinski bunt u BiH (još) nemoguć

U zemlji koja ima gotovo 60 posto nezaposlenih mladih ljudi, četiri puta više nego u EU, za očekivati bi bilo vidjeti...

nastavak na:
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110901083


Znaci, drzava u k**cu, a vladajuci gotovani se sve vise bogate...

Jeli omladina kriva za ovo?
Nebi rekao. Kako naci posao kad se obavezno trazi 2 godine iskustva minimum? Gdje da se stekne to famuozno iskustvo?

Sta i da se dignemo na noge... protiv koga, pobogu si brate. U Libiji bar znaju na koga ce krenut. Ovde ako krenes na jednog, miljenici istog ce pomislit da je po nacionalnoj osnovi. I eto ti opet belaja. Il' je taj belaj ono kako smo navikli da rjesavamo probleme.

Cinjenica je da je casa vec odavno prelila... i da tu i tamo neke organizacije pokusavaju da potaknu omladinu, ali vecina nas nesto nijemo posmatra. U fazonu: "neka neko drugi poturi ledja, ja cu se smijati sa strane".

Stvarno zahebano stanje, i ne vidim mu rjesenja.


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: Omladinski bunt u BiH

Post by PipiDugaDevetka » 03/09/2011 08:22

Drug Stari je krenuo sa 25 000 komunista,...i pobijedio.
Sviđaju mi se ovi iz pokreta ''Mlada Bosna''.

BiH › BH vijesti
Šta je Mlada Bosna?

Autor: BUKA
Objavljeno: 20.01.2011 u 06:19

Članovi Jedinstvene organizacije za socijalizam i demokratiju (JOSD) iz Istočnog Sarajeva su osnovali organizaciju Mlada Bosna, koja se, kako po imenu, tako i po nekim ideološkim odrednicama, referira na Mladu Bosnu s početka XX vijeka, kojoj je pripadao i Gavrilo Princip. A za šta se zalažu članovi ove grupe?Formiranje ovakve lokalne organizacije JOSD-a ima dva primarna cilja. Reafirmiranje lijeve revolucionarne misli u Bosni i Hercegovini i, u okviru nje, povratak srpskog naroda u BiH vrijednostima univerzalizma i internacionalizma, koje su već dvije decenije bez utemeljenja u realnosti i istorijskim činjenicama potisnute i obezvrijeđene, stoji u uvodu u Deklaracija, koji prenosimo u nastavku u cjelosti.

Mlada Bosna smatra da srpski narod kroz antifašističku i revolucionarnu partizansku borbu u Drugom svjetskom ratu, nije, sa druga dva naroda, stvarao Bosnu i Hercegovinu kao narodnu republiku da bi ona danas, kao finansijska kolonija krupnog bankarskog i korporativnog kapitala, bila razdijeljena u interesne zone nacionalnih buržoazija Srpski narod više ne smije biti naivan i dopuštati da njime manipulišu navodni zaštitnici nacionalnih interesa, lažni nacionalni demokrati i tobožnji socijaldemokrati, koji su kao realizatori liberalno-kapitalističke ekonomske ideologije upropastili i/ili rasprodali sva javna preduzeća, a sada se pripremaju da pod plaštom preuzimanja „državne imovine“, pripreme teren za njeno krčmljenje i rasprodaju u sopstvenom interesu.

Mlada Bosna podsjeća da se Gavrilo Princip i Nedeljko Čabrinović, u svojoj revolucionarnoj borbi protiv ondašnje kolonijalne sile, Austro-Ugarske monarhije, nisu borili protiv drugih naroda u Bosni i Hercegovini, već protiv njenog podređenog kolonijalnog statusa. Nije to bila samo borba protiv austro-ugarskog imperijalizma u južnoslovenskim zemljama, već i kolaboracije srpske buržoazije sa kolonijalnom habzburškom upravom.

Malo je poznato da je Gavrilo Princip smatrao da sarajevsku srpsku čaršiju treba zapaliti „kao kutiju šibica“, zbog prividnog zalaganja za nacionalnu i jugoslovensku stvar, dok im je primarni interes bio zaštita i uvećavanje sopstvenog bogatstva u okvirima kolonijalne uprave i interesa austro-ugarske buržoazije. Nedeljko Čabrinović je kao predsjednik organizacije sarajevskih šegrta (a tada je imao samo 14 godina) znao upozoriti na one koji znaju „samo slušati riječi popova, a ne promišljati da li je istina ono što oni vele ili ne“, nego se „daju zaglupljivati od tih narodnih gulikoža“. Nikakvo čudo da je tako proizvedena pljačkaška klika, otuđena od narodnih interesa i demokratskih vrijednosti, ponajviše pomogla da kolonijalna uprava beogradske buržoazije nad zemljama južnih Slovena, svojom pohlepom, upropasti implementaciju napredne jugoslovenske ideje.

Identično stanje imamo i danas u BiH kada Milorad Dodik, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić izigravaju zaštitnike nacionalnih interesa, dok su, donoseći pljačkaške zakone, srpski narod u Bosni i Hercegovini prepustili na milost i nemilost finansijskim interesima stranih banaka, korporacija i lihvarskih mikrokreditnih organizacija. Bosnu i Hercegovinu i, samim time, Republiku Srpsku, ukoliko se nastavi politika „nacionalnih zaštitnika“ čeka sudbina Grčke, koja zbog aranžmana „nacionalnih revnitelja“ sa krupnim bankarskim kapitalom, sada na ime vraćanja duga, mora prodati svoje aerodrome, luke, ceste, telekom, pa čak i vodovod i kanalizaciju.

Dakako, Mlada Bosna posebno skreće pažnju na činjenicu da su bošnjački i hrvatski narod u BiH, također svedeni na instrumente svojih nacionalnih buržoazija, a kroz djelovanje nacionaldemokratskih i socijaldemokratskih elitističkih političkih agencija. Naše pozivanje na Gavrila Principa nipošto se ne smije svesti na obraćanje isključivo srpskom narodu, niti se tiče samo njegovih nacionalnih interesa. Mlada Bosna u potpunosti odbacuje buržoaski koncept narodnosti i nacije zasnovan na fetišističkim i okultnim ideološkim konstrukcijama. Naše je da upozorimo na klasnu svijest koju je sedamnaestogodišnji Princip razvio početkom prošlog vijeka, a danas se smišljeno uništava kako kod srpskog, tako i kod bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Za razliku od nekadašnje Mlade Bosne, koja nikada nije egzistirala kao politički pokret, već se radilo o tako kasnije prozvanoj grupi ljudi različitih političkih ubjeđenja, nova Mlada Bosna će se unutar JOSD-a profilirati kao organizacija bazirana na slobodarskim marksističkim principima. Mlada Bosna u okviru JOSD-a se dakle ograđuje i odriče od buržoaskih i zastarjelih nacionalističkih ideologija, pojedinih članova ubrojenih u Mladu Bosnu, posebno kada je riječ o kasnijim nacionalističkim ubjeđenjima Vase Čubrilovića, kojih se nakon Drugog svjetskog rata i sam odrekao.

Mlada Bosna smatra da srpski narod u Bosni i Hercegovini, u svome najboljem interesu, mora razotkriti i prezreti perfidne manipulacije svojim tradicionalnim simbolima i vrijednostima, koje već dvadeset godina vrše buržoaski ideolozi sprovodeći koncept društva u kojem dobrima većine po svome nahođenju raspolagati privilegovane manjine. Naročito je sramotna u postojećem poretku uloga korumpiranog i moralno izopačenog visokog sveštenstva SPC, koje umjesto hrišćanskih vrijednosti univerzalizma, te skromnosti i jednakosti među ljudima, blagosilja i sama učestvuje u kapitalističkom gangsterizmu vladajuće buržoazije.

Dvadeset godina vladavine reakcionarne nacional-šovinističke buržoazije i njene ravnogorske ideologije srpskom narodu nije donijelo ništa osim siromaštva, poniženja i neopisive sramote zbog monstruoznih zločina, etničkog čišćenja i genocida koje je ova pljačkaška i zločinačka klika potakla, isplanirala, naredila i sprovela u njegovo ime. Srpski narod više ne smije biti instrumentom zlikovaca i njihovih manipulacija. Oni nisu narodni predstavnici, već klasa koja se obogatila pljačkajući srpski narod i koja radi samo u svome interesu.

Mlada Bosna stoga poziva srpski narod da, kroz djelovanje u naprednim, vanparlamentarnim, ljevičarskim i radničkim organizacijama, pruži ruku jednako obespravljenom, poniženom, opljačkanom i osramoćenom bošnjačkom i hrvatskom narodu. Neka naš novi savez bude naša zajednička katarza i garant budućeg društva građenog na egalitarnosti i socijalnoj pravdi, a ne na fantazmagorijama i fetišizmima nacionalnih pljačkaških buržoazija.

U Istočnom Sarajevu, 16. januar 2011.
__________________________________________

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: Omladinski bunt u BiH

Post by poznanik » 03/09/2011 10:07

Onaj ko je nečim nezadovoljan, naći će način da se pobuni.

Jedna mlada osoba može biti nesposobna, inertna, dvije takve mogu biti, i stotine čak, ali da su svi takvi - ipak je nemoguće. A u BiH je teško naći i 10 mladih nezadovoljnih načinom življenja na koji ih stariji usmjeravaju.

U BiH još ne postoji masovno raspoloženje za nekakav bunt. Protiv čega bi se omladina pobunila, za šta, za koje ciljeve, kad ogromna većina njih i ne poznaje bolje :(

Sociolog
Posts: 1014
Joined: 06/05/2008 17:44
Location: Sarajevo

Re: Omladinski bunt u BiH

Post by Sociolog » 04/09/2011 03:36

kakav bunt, mi smo dno dna drustva, kad je GLAVNI PRIMARNI CILJ, ubaciti se u drzavnu sisu i sisati... uopste 90% raje ne razmislja, kriticki, svi gledaju individualizam , tekovinu sa zapada, , a ove NVO dobrim mjerama saradjuju s vlastima..

p-s-malo je off, u toku predavanja, ostavio sam usb stick, onaj stari od 1gb, ne vrijedi 3-4 km sada, odem do wc, vratim se nema ga... , Jos smo u dubokoj inkluziji i apatiji

User avatar
fdp_die_liberalen
Posts: 6
Joined: 03/09/2011 11:25
Location: Sarajevo

Re: Omladinski bunt u BiH

Post by fdp_die_liberalen » 04/09/2011 05:48

Da bi se desio bunt za njega je potreban povod (mislim da ovoga ne nedostaje), cilj koji bi se želio postići pa na kraju i predlaganje rješenja kojim bi se barem djelomično riješili problemi...

Nažalost, naša omladina je intertna, nezainteresovana za društveno-politička dešavanja, potpuno apatična, lijena i u suštini beskorisna.

Mladi neće podići bunt zbog toga što nemaju posla, iz jednostavnog razloga što 80% njih moli Boga da što kasnije nađu posao. Dok od roditelja dnevno dobijaju 5 km, vrijeme provode po kafama i imaju vječno opravdanje za nerad jer su vječiti studenti koji tobože ne mogu uskladiti sve obaveze, do tad je njima njihov život sasvim lijep.

Da, živimo u užasnom društvu, ali takvo je upravo zahvaljujući ljudima koji žive u njemu. Mladi nisu izuzetak.

udrch
Posts: 8472
Joined: 14/10/2008 10:08

Re: Omladinski bunt u BiH

Post by udrch » 04/09/2011 16:19

Da bi se desilo ovakvo nešto treba imati malo pameti i htjeti ustati sa stolice ili kauča..
A ovoj današnjoj omladini je to mrsko..ustvari njima je mrsko i živjeti, a kamoli nešto raditi..

User avatar
rogoz
Posts: 464
Joined: 04/02/2011 10:53
Location: put za katangu

Re: Omladinski bunt u BiH

Post by rogoz » 04/09/2011 17:32

To mladunci(omladinci)... 8-)
[color=#FF0000]..........................[/color],ako uspijete zagarantovano vam je da jedete zlatnim kasikama... :D
Last edited by Anonymous on 04/09/2011 18:25, edited 1 time in total.
Reason: OPOMENA

Post Reply