Omiljena pita
Moderator: anex
- aNTropocentrio
#1 Omiljena pita
dakle...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
U bijelom svijetu, na Crnom kontinentu sam sreo čovjeka, Irca, koji čuva kartonsku ambalažu sarajevske jabukovače i kaže da mu je to uspomena na rad u BiH prilikom prvih poslijeratnih izbora.
Moj izbor:
Zeljanica & jabukovača sa dodatkom skuhanog zrnevlja heljde.
Moj izbor:
-
sabanss
Bjez ba, nema pite do bureka. Ovo ostalo je zamo za uprljati zube.
BTW pod burek mislim na sjeckani i zaljeveni, kako cuh od jednog covjeka: "pravu pitu ne mozes rukom jesti, niti viljuskom, treba kasika"
Dobro, ipak jos volim i Uckur pitu pojesti u onoj maloj buregdzinici na preko puta jevrejskog muzeja.
BTW pod burek mislim na sjeckani i zaljeveni, kako cuh od jednog covjeka: "pravu pitu ne mozes rukom jesti, niti viljuskom, treba kasika"
Dobro, ipak jos volim i Uckur pitu pojesti u onoj maloj buregdzinici na preko puta jevrejskog muzeja.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Pitu od jabuka obozavam ( ovu sa zrnevljem nikada nisam probala ).PipiDugaDevetka wrote:
Moj izbor:
Zeljanica - slagana ( hercegovacka varijanta ).
Burek - samo birani ( mini frkovi i to ).
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Ta kaša od heljde je moj mali eksperiment jer je heljda afrodizijak, a i ukusno je. Radnja Fitt u Klas centru ima heljdu u zrnu.Latinica wrote:Pitu od jabuka obozavam ( ovu sa zrnevljem nikada nisam probala ).PipiDugaDevetka wrote:
Moj izbor:
Zeljanica - slagana ( hercegovacka varijanta ).
Burek - samo birani ( mini frkovi i to ).
- cHupjahalic@
Pita od krompira najbolja.
Volim isto tako sirnicu i zeljanicu... njam njam.
Volim isto tako sirnicu i zeljanicu... njam njam.
- PipiDugaDevetka
Nisam travar-amater, ali imam knjigu Sadika Sadikovića,...Heljda, kineska žitarica, zrno piramidalnog oblika, dobra za krvne sudove, prave se i jastuci od oguljine zrnevlja. Heljda je jedno od objašnjenja za kinesku mnogobrojnost. U prodavnicama(Merkator, Wisa, Interex...etc.) imaš i brašno od heljde, mix-brašno za palačinke, tjesteninu i tinkturu. Neutralnog je okusa, pa može u svašta. Proguglaj.Latinica wrote:Aha. Heljda mi ono zvuci poznato, ali je ne mogu vizualizirati i ne mogu se sjetiti za sta se inace koristi ( osim navedenog ).
Da nisi mozda travar-amater ?
- gladna sam
zeljanica hladna
sirnica hladna
burek gusi, a pita od kupusa zlo
enivej nesto sam gladna

sirnica hladna
burek gusi, a pita od kupusa zlo
enivej nesto sam gladna
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#17 Re: Omiljena pita
Zaboravio si uckurusu, to je pita za sebe a ne varijacija burekaaNTropocentrio wrote:dakle...
-
in medias res
A sto mi otvoriste apetit u ova doba!!!!!!
Ja bih sad jednu zeljanicu.........a danas sam pravila pitu od jabuka.....
-
par'mach-kai
tikvenica...
moze i krompirusa, ali sa puuuuuuuuno bibera
moze i krompirusa, ali sa puuuuuuuuno bibera
- PipiDugaDevetka
Dobra kombinacija, ima li ime ova pita od sira i kuhanog krompira? Ako nema da joj dodijelimo neko ime?anais_nin wrote:moje pite nema na listimeni najdraza pita od kuhanog krompira i sira
![]()
![]()