Omiljena knjiga
Moderator: Chloe
- Bas_ta
I meni je na-um-pala (tup!) odmah Dervis i Smrt, ali "isfurano" vise
Naravno, Tvrdjava je odmah do (ja ih nekako vidim kao jednu knjigu).
Veronika je odlucila da umre...Prokleta Avlija...Biblija otrovne masline mi se isto svidjela...Dzem od malina, Djavo u Sarajevu, Sarajevo za pocetnike...

Veronika je odlucila da umre...Prokleta Avlija...Biblija otrovne masline mi se isto svidjela...Dzem od malina, Djavo u Sarajevu, Sarajevo za pocetnike...
- manijak1
Dakle ja nisam Japanac koji sa ulica ili trgova skandira idemo na Mjesec već sam ja skroman i jednostavan čitatelj.
Dakle , Uhode Derviša Sušića
Ponavljam to štivo vazda kao i što čitam
kao lud Roberta Ludluma ali uživam samo u prijevodu prijeagresorskih izdanja gospodina Branka Bucala i vidi čuda sve izdanja jedne novinske naklade iz Rijeke :
Parsifalov mozaik Matareški krug Bourneov identitet pa isti taj sa ultimatumom pa opet on ali sada nadmoćan ko sutra Željo protiv Leotara i eto pročitam još da vidim gdje je DNA zajeb Provincijalca .
Hvala , nego ba Sorge ko prevodi japanski na bosanski ?
Dakle , Uhode Derviša Sušića
Ponavljam to štivo vazda kao i što čitam
Hvala , nego ba Sorge ko prevodi japanski na bosanski ?
-
hey
stepski vuk- hesse
godina smrti rikarda reisha-zOze saramago (jel ko citao?)
pisma iz azije-z.dzumhur
martin idn-dzek london
bozija cestica-lion lederman (jes strucna al je ok)
pitanje bruna-a.hemon (bas bas ok)
ne setih se vise dobrih (apropo omiljena pa nek bude ova prva)
godina smrti rikarda reisha-zOze saramago (jel ko citao?)
pisma iz azije-z.dzumhur
martin idn-dzek london
bozija cestica-lion lederman (jes strucna al je ok)
pitanje bruna-a.hemon (bas bas ok)
ne setih se vise dobrih (apropo omiljena pa nek bude ova prva)
-
estrej
kao prvo: koe god da je spomenuo majstora i margaritu i autostoperski vodic, svaka cast! a ko god da je spomenuo hessea i coelha: ljudi, pa odrastite vec jednom! coelha preporucuje cosmopolitan djevojkama za citanje na plazi jerbo ce im tada prici superzgodan i superpametna momak... dakle, odmah 10 minusa za coelha, nez ikakvih daljih objasnjavanja oko onog "zivi svoj san" stila... a hesse...hm... nieche u "tako je govorio zaratustra" (a sidarta je, na kraju krajeva, samo blijeda prepiska zaratustre) kaze, parafraziram: neki ljudi mute vodu da joj se ne bi vidjelo dno te da bi tako ispali duboki; a neki pustaju druge da gledaju kroz njih jer su tako duboki da se dno ne vidi... prepustam vama da procijenite kojoj vrsti pripada "stepski vuk" hesse... a sada moj izbor:
majstor i margarita (bas me briga sto je vec ubrojan)
borhes - aleph
kundera - sala
barnes - historija svijeta u 10 1/5 poglavlja
auster - stakleni grad
pratchet - straza, straza
majstor i margarita (bas me briga sto je vec ubrojan)
borhes - aleph
kundera - sala
barnes - historija svijeta u 10 1/5 poglavlja
auster - stakleni grad
pratchet - straza, straza
-
merijem
Ne mogu se odluciti za jednu knjigu jer tema ima previse !Nekad mi !legne"knjiga jer je dobar "tajming"za nju,u zadnje vrijeme nadublji dojam je ostavila"STOLJECE RATOVA" ekonomsko politicka pozadina ratova.Za dizanje adranalina Ladlam,Grisman,King, i Alkemicar me odusevio i zao mi je sto sam ostale procitala !Mozda ipak izdvojim LUBAV U DOBA KOLERE!
-
mag
...onda se nadam da nece smatati kad napisem vise naslova, koji su mi se svidili ili nesto mi dali i mozda za tu cu na pocetak spomenuti citat Marcela Prousta: 'Samo tri ili cetiri knjige za zivot nam daju nesto stvarno vazno' (Trazenje izgubljenog vremena)- izvinjavam se svima kojima se ne svidja moj vlastiti prevod...
dakle spomenula bih jos:
Orwela-1984, Camus- ovde bi toga bilo vise, jer mislim da bi covjek trebao procitati vise njegovih knjiga da bolje shvati o cemu ovaj fenomenalan pisac govori, Saroyan i njegov Tracy's Tiger- da uvijek znamo cijeniti ono djecije u nama, Vian i njegovu L'Ecume des jours jer ovo popusta uzdu fantaziji i osjecajima.....
dakle spomenula bih jos:
Orwela-1984, Camus- ovde bi toga bilo vise, jer mislim da bi covjek trebao procitati vise njegovih knjiga da bolje shvati o cemu ovaj fenomenalan pisac govori, Saroyan i njegov Tracy's Tiger- da uvijek znamo cijeniti ono djecije u nama, Vian i njegovu L'Ecume des jours jer ovo popusta uzdu fantaziji i osjecajima.....
- Bas_ta
Volim spomenuti i knjigu Divljak, iako sam je citala davnooooo, ali sam je dozivjela kao da gledam horor. Morala sam je polako zatvoriti, spustiti daleko od sebe
i laganini se udaljiti
Veze nemam cija je knjiga.
Slicnih situacija je bilo i sa Dreamcatcher-om S.King-a...Film...su na kraju zeznuli

Slicnih situacija je bilo i sa Dreamcatcher-om S.King-a...Film...su na kraju zeznuli
-
ramsi
Sidharta (fakat mi nije jasno kakve veze ima sa Zaratustrom- citao sam i tu) i Dervis i smrt definitivno, pa nek prica ko sta hoce
. Jedine knjige kod kojih sam na prvih par procitanih recenica osjetio da se radi o stvarno remek djelima. Coelho mi je bezze...
Izdvojio bih i knjigu Svemir u orahovoj ljusci - Sthepen Hawking.
Izdvojio bih i knjigu Svemir u orahovoj ljusci - Sthepen Hawking.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija