Omiljena knjiga

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
suncica13

Post by suncica13 »

Copiceve pripovjetke. Jer njegove price mi vrate dusu kad mislim da sam je izgubila, nasmiju me i rasplacu, natjeraju da se ponovo osjecam kao dijete: iskreno, neograničeno, slobodno, svemoguće...dobro.
Pored njega Jergovic, takodje pripovjetke (naprimjer Julnuz iz "Insala Madona, insala" je jedna od najboljih, najljepsih pripovjedaka, po meni, ikad napisanih), volim Kisa, posebno Enciklopediju mrtvih, sad vidjeh Gassa i Limeni dobos ciji prvi dio jako volim (drugi mi nekako...), Orvelovu "Zivotinjsku farmu", Prustov "Combray", Isaka Samoklovliju i "Mirjaminu kosu", Kerseza i "Covjeka bez sudbine", od Andrica Cupriju i "Znakove pokraj puta" i vec toliko puta spomenutog Selimovica i njegovu "Tvrdjavu"...
suncica13

Post by suncica13 »

btw. bas me je tema "oraspolozila", neke knjige, naslovi i pisci vec pomalo zaboravljeni su mi se ponovo vratili u misli...
airman1

Post by airman1 »

[quote="vratnik"]Autor: mag Poslano: 23/03/2004 19:20
wow...kako sam mogla zaboraviti Adamsa- extra stvar- ima jos jedna knjiga gdje su samo poneke price i pricice ( ne mogu sada da se sjetim naziva), ali nije nastavak 'vodica'
"

Knjiga je vjerovatno "The Salmon of doubt" njegova kolekcija pricica, intervjua i slobodnih misli na razne teme. Objavljena posthumno od strane njegovog prijatelja.

Previse je dobrih knjiga u mom zivotu da bih sad listao one koje su mi najdraze. Svako doba ima svoje vazne knjige. Remark-Hese-Kafka je bio srednjoskolski trio snova. Romantika, mistika i totalni crnjak, to mu dodju kao neke faze u razvoju tinedjera enivej. Hehe. Zadnjih par godina sam u fazonu SF-a mada se nekad naleti i na stogod interesantno (Kurt Vonengut, Slaughterhouse five) mimo toga. Mislim, sto god da se cita (kategorije ljubica, i slican sund su iskljucene) je dobro za um. Naravno ako nekome treba dupli stimulans um-dusa, a na Bosnanskom, Mesa je uvijek tu. Medjutim, malo sam van tokova novije Bosanske proze. Ima li sta dobro da se nadje, kakva dobra novela ili sto god?
Harrys

Post by Harrys »

Don Quichotte ima 400 godina.
Miguel de Cervantes(1547-1616) objavio se svoje remek djelo,godinu dana prije svoje smrti.
Tvrdi se,najcitanija knjiga,iza Biblije.
_galaksija

Post by _galaksija »

Antoni De Melo:Zen-zen pricice :)
debela

Post by debela »

airman1 wrote:Medjutim, malo sam van tokova novije Bosanske proze. Ima li sta dobro da se nadje, kakva dobra novela ili sto god?
meni je bas legla pa preporucujem: cirkus columbia od ivice djikica
car-x

Post by car-x »

debela wrote:
airman1 wrote:Medjutim, malo sam van tokova novije Bosanske proze. Ima li sta dobro da se nadje, kakva dobra novela ili sto god?
neki dan sam je procito.. mogu se samo prikljuciti preporukama..
Korina85

Post by Korina85 »

DEMIAN HERMAN HESSE

"Moras pronaci svoj san i put ce ti biti lak. No, nema vjecnoga sna, uvijek ga zamijeni neki novi, a pozeljeti ne smijes nijednog zadrzati."
car-x

Post by car-x »

Korina85 wrote:DEMIAN HERMAN HESSE

"Moras pronaci svoj san i put ce ti biti lak. No, nema vjecnoga sna, uvijek ga zamijeni neki novi, a pozeljeti ne smijes nijednog zadrzati."
korina, jel ovo 85 godina proizvodnje?
ako jeste, onda si zakaznisla 2-3 godine..

tamo negdje oko 18.-te se nafura na damiana, narcisa i zlatoustog, i kao vrhunac svega na igru staklenih perli.. ;)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

hm... tvrđava... vodi...

zašto

ko je čitao nek mi malo objasni nešto se ne sjećam čini mi se 3 lektire u srednjoj nisam pročitao ... dundo maroje tvrđava i još jedna kojoj ime ne smijem napisati jer me stid :D:D:D
Korina85

Post by Korina85 »

CAR-X, da, 85 je godina proizvodnje, ali ne zelim da se s tobom raspravljam o omiljenim knjigama, jer si se ti ocigledno "nafuravao" na knjizevnost...

Za tebe je onda galeb jonathan lingviston slikovnica... :)

Mozda da procitas zapisnike sa sjednica CKJ, na to se ne moras "nafuravati".
car-x

Post by car-x »

Korina85 wrote:CAR-X, da, 85 je godina proizvodnje, ali ne zelim da se s tobom raspravljam o omiljenim knjigama, jer si se ti ocigledno "nafuravao" na knjizevnost...

Za tebe je onda galeb jonathan lingviston slikovnica... :)

Mozda da procitas zapisnike sa sjednica CKJ, na to se ne moras "nafuravati".
zasto tako ostro..
to su samo svjedocenja moje generacije i +-3 generacije oko mene..
svako ima tu fazu kad mu je "demian" vrhunac svjetske knjizevnosti..
Korina85

Post by Korina85 »

"Nacini ga priroda i kalup ga razbije"... ( Jedan covjek-O.Fallacci)

nemoj da se "ukalupljujes" ako ne moras....

P.S Upravo zavrsavam Ibrasimovicevog "Vjecnika"...tesko mi je da njega bas "svrstam"
FortunaBela

Post by FortunaBela »

JOHANNA LINDSEY - Bila jednom jedna princeza

Lagano štivo za opustanje i za dušu - romantična knjiga o ljubavi i borbi - usponima i padovima i sretnim završetkom...
Last edited by FortunaBela on 06/12/2005 17:06, edited 1 time in total.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Iako su je mnogi do sada procitali vec, ja sam tek sad stigao na red - preporucujem "Tragom mrtve princeze". Ne moze je covjek ispustiti iz ruku.
Takodjer nije losa ni "Dvori od oraha" Miljenka Jergovica, neobican nacin pisanja sa dosta dosta ali bas DOSTA likova i prica
sojka

Post by sojka »

Simone de Beauvoir- U najboljim godinama

(Za Jean Paul Satre-a)

Opisana je cijela epoha duhovne Francuske sa svom njenom literarnom, filozofskom i politickom avangardom koja dolazi do izrazaja...od Kamija, Genet-a, Preverta, Picassa. Posvecena je prijateljstvu Simone de Beauvoir sa Satre-om.

Jedna od najznacajnijih zena koje su pokrenule pokret zena u Evropi i cijelokupnu filozofsku epohu egzistencijalizma.
vesela

Post by vesela »

Uh kako je tesko izdvojiti jednu ili dvije.

Andric - Travnicka hronika
- Gospodjica

Perl Bak - Zamak zena

Kad mi je bilo 35g. uzela sam knjigu Noz od Vuka Draskovica, nabijena negativnim stavom, da vidim zasto je bila zabranjena i da vidim sta to ON ima da kaze. Pocetak je ogavan, ali nastavak me natjerao da je u cugu procitam, pa onda jos jednom. Nisam mogla vjerovati da neko moze tako jednostavno pojasniti da, koliko god muslimani, pravoslavci i katolici u Bosni htjeli da se ne mijesaju srodstvom, zivot i sudbine im neminovno to namecu. Ne radi se o mjesovitim brakovima, nego o totalno drugim zivotnim situacijama.

Kasnije sam nasla njegove druge knjige, izdate prije rata, sa temom uticaj komunizma na sve sfere zivota, romani u kojima vjesto preplice ljudske sudbine i ukazuje na pozitivne i negativne strane jednog drustva.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

Post by Admir_1984 »

car-x wrote:
debela wrote:
neki dan sam je procito.. mogu se samo prikljuciti preporukama..
Takoder procitao,pa se i ja prikljucujem preporukama :-D
Baba_Droga

Post by Baba_Droga »

TOPLA PREPORUKA:

Consuelo de Saint-Exupery -Memoari ruže

Ja sam je dobila na poklon i ne znam da li je ima na prostorima BiH ali svakako je vrijedi pronaci i procitati. Consuelo je zena od poznatog autora "Malog princa"

Zapravo "Memoari ruze" otkrivaju kako su se upoznali...o ljubavi na prvi pogled....njihovom zajednickom zivotu koji je prekinut njegovim nestankom......

ma super je....da ja sad ovdje previse ne pametujem :-)
Vingo

Post by Vingo »

A ruza je "ona ruza"?
Ovo moram imati!!!!!!!!
Baba_Droga

Post by Baba_Droga »

Obavezno!!! :-D
Tandzika

Post by Tandzika »

car-x wrote:

tamo negdje oko 18.-te se nafura na damiana, narcisa i zlatoustog, i kao vrhunac svega na igru staklenih perli.. ;)
Znaci ono oko 14-15 je Sidharta? :D
Lace

Post by Lace »

Tandzika wrote:
car-x wrote:

ja nisam procitala ni jednu od tih knjiga ...ne volim da citam :-? :D tj. mislim da sam u osnovnoj se peglala sa stepskim vukom...i uopste se ne sjecam te knjige...samo zato sto je bila...obavezna literatura :-? i onog stranca od kamija...i to mi je bilo pegla :-?
Tandzika

Post by Tandzika »

Lace wrote:
Tandzika wrote:
car-x wrote: korina, jel ovo 85 godina proizvodnje?

ja nisam procitala ni jednu od tih knjiga ...ne volim da citam :-? :D
Vjerujem ti dzaranice, mislim, od kako su "Cao!" i "Ven" prestali da se stampaju..... :P :D :-)
Post Reply