Ovom prilikom toplo preporučujem romane Nenada Veličkovića: Konačari, Otac moje kćeri, Sahib...
Omiljena knjiga
Moderator: Chloe
-
Panta Rei
U pravu si Maga, o ukusima ne treba raspravljati kad su u pitaju cipelice i haljinice. Ali ako govorimo o lijepoj književnosti i čitanju, onda zaista treba čitati ono što valja, a ne neke ljubiće i sapunice. Dosta što nas na TV-u bombarduju tim glupostima. Možemo bar čitati ono što valja.
Ovom prilikom toplo preporučujem romane Nenada Veličkovića: Konačari, Otac moje kćeri, Sahib...

-
twonex
Super tema, a super su i vase preporuke. Vecinu procitah davno, a vremenom se zaboravlja, pa se cita vise puta. Da li iko od vas ima obicaj voditi biljeske o procitanim knjigama?
Ne bih mogao izdvojiti jednu knjigu koja me je odredila u mnogim stvarima u ovozemaljskom zivotu, vjerovatno se puno njih slilo u konstantnom prilivu razlicitih interesa i uticaju mahnitih perioda kroz koje prolazih. Pored ranije spomenutih odlicnih knjiga dodao bih i sam jos puno vise, ali da ne bih bio prozvan da citam naslove iz kucne bilbioteke zadrzacu se na ovim licnim draguljima:
Walt Whitman - Vlati trave
Petar Preradovic - Izabrane pjesme (+ sve ostalo)
Patrick Modiano - bilo sta
Remarque - bilo sta
Hamza Humo - Hadzijin mac
Ne bih mogao izdvojiti jednu knjigu koja me je odredila u mnogim stvarima u ovozemaljskom zivotu, vjerovatno se puno njih slilo u konstantnom prilivu razlicitih interesa i uticaju mahnitih perioda kroz koje prolazih. Pored ranije spomenutih odlicnih knjiga dodao bih i sam jos puno vise, ali da ne bih bio prozvan da citam naslove iz kucne bilbioteke zadrzacu se na ovim licnim draguljima:
Walt Whitman - Vlati trave
Petar Preradovic - Izabrane pjesme (+ sve ostalo)
Patrick Modiano - bilo sta
Remarque - bilo sta
Hamza Humo - Hadzijin mac
-
FortunaBela
Da naravno, ne bi nikome naškodilo da čita dobre knjige....Maga wrote:Naravo da si u pravu!FortunaBela wrote:Draga Mago, ukusi su različiti i o njima se ne da raspravljati.
Svi mi imamo sfere interesovanja, a tim što smo pročitali neke knjige, a neke nismo, ne govori apsolutno ništa osim da se ljudi razlikuju i da vole različite stvare....
Ali ne bi nikome naskodilo da cita i dobre knjige?
Mislim da je problem danasnjih mladih ljudi sto ne citaju vise nista, tako
da je velika sreca da barem tu i tamo nesto procitaju!
A sto se razlicitih ukusa tice, iste dozvoljavam onako velikodusno kada
se radi o suknjicama, haljinicama a narocito italijanskim cipelicama, ali za
knjige postoje neke opste kategorije!
Hebi ga, mozda sam ja malo i profesionalno "deformisana"
Lep pozdrav
Maga
Ali ja opet kažem, interesovanja su rszličita, a i ukusi....
Recimo za mene dobro sve počev od Homera pa do Marty Misterie (ako se tako piše)!
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Homera the greek ili Homera Simpsona?
Trenutno vitam "Ognjenu kapiju" roman o spartancima i boju kod termopilskog klanca.
Knjiga je romansirani povijesni roman i uopce nije losa. Cita se u jednom dahu.
Trenutno vitam "Ognjenu kapiju" roman o spartancima i boju kod termopilskog klanca.
-
FortunaBela
A šta ti misliš kojieg....horns&drums wrote:Homera the greek ili Homera Simpsona?
Zadig, izbor po mom ukusu....
- horns&drums
Kladio bihse na Simpsona.
Zadig, tezak si brate
:D
Zadig, tezak si brate
-
FortunaBela
Nemoj se kladiti, izgubio bi..... 
- horns&drums
Procitao Ognjenu kapiju. Toplo preporucam
-
vratnik
Autor: mag Poslano: 23/03/2004 19:20
wow...kako sam mogla zaboraviti Adamsa- extra stvar- ima jos jedna knjiga gdje su samo poneke price i pricice ( ne mogu sada da se sjetim naziva), ali nije nastavak 'vodica'
"Zadnji svoje vrste" (A last of their kind, ili tako nesto. o nekim zivotinjama koje polako ali sigurno nestaju zato sto im otimamo mjesto, bezveze pravo).
Ali kad smo vec kod knjiga, meni je i dalje Parfem br. 1. Veliki Princ (odjebite cjepidlake) je tu negdje. Naravno, A clockwork orange (samo original). To je ono sto uvijek ponovo i ponovo cita. AJ zamalo ne zaboravih "Na zapadu nista novo"
dosta
wow...kako sam mogla zaboraviti Adamsa- extra stvar- ima jos jedna knjiga gdje su samo poneke price i pricice ( ne mogu sada da se sjetim naziva), ali nije nastavak 'vodica'
"Zadnji svoje vrste" (A last of their kind, ili tako nesto. o nekim zivotinjama koje polako ali sigurno nestaju zato sto im otimamo mjesto, bezveze pravo).
Ali kad smo vec kod knjiga, meni je i dalje Parfem br. 1. Veliki Princ (odjebite cjepidlake) je tu negdje. Naravno, A clockwork orange (samo original). To je ono sto uvijek ponovo i ponovo cita. AJ zamalo ne zaboravih "Na zapadu nista novo"
dosta
- horns&drums
Veliki princ?

- horns&drums
Ma meni je Mali ali je sirok
:D:D:D
- dalmatinka
Moja najbolja knjiga koju sam ikad pročitala je definitivno STO GODINA SAMOĆE. Međutim s topica Što trenutno čitate - se u pročitane preselila i knjiga Borisa Dežulovića izdana prije 5 dana premijerno u Hrvatskoj "Jebo sad hiljadu dinara". Pojedine stranice su me natjerale da plačem od smijeha, a humor je crn, da crnji ne može biti. Kratak opis sa korica glasi: Roman čija se radnja događa od zore do sumraka jednog ljetnog dana usred hrvatsko-bošnjačkog rata u Bosni i Hercegovini-još je jedan uzaludan pokušaj istraživanja o besmislu rata, te ulozi uniforme u životu i smrti čovjeka, vojnika i budale.
- J.P.Montoya
Legenda o Ali-paši
- Soul_Sista
PotpisujemJ.P.Montoya wrote:Legenda o Ali-paši
-
King Kikapu
podsjeca li na Josipa Mlakica i Ivicu Dzikica?dalmatinka wrote:Moja najbolja knjiga koju sam ikad pročitala je definitivno STO GODINA SAMOĆE. Međutim s topica Što trenutno čitate - se u pročitane preselila i knjiga Borisa Dežulovića izdana prije 5 dana premijerno u Hrvatskoj "Jebo sad hiljadu dinara". Pojedine stranice su me natjerale da plačem od smijeha, a humor je crn, da crnji ne može biti. Kratak opis sa korica glasi: Roman čija se radnja događa od zore do sumraka jednog ljetnog dana usred hrvatsko-bošnjačkog rata u Bosni i Hercegovini-još je jedan uzaludan pokušaj istraživanja o besmislu rata, te ulozi uniforme u životu i smrti čovjeka, vojnika i budale.
naj knjiga...ima ih...
-
King Kikapu
mene kada neko pita koje su mi najomrazenije knjige naredam Legendu o Ali-pasi, Zeleno busenje, Seljacku bunu, Lelejsku goru i Daleko je sunce, barem od onih sto sam ih morao citati u skoli i na faxu.
a omiljenih ima koliko hoces:
Aleksandar Genis-Americka azbuka
Douglas Adams-Autostoperski vodic kroz galaksiju
George Orwell-Kataloniji u cast
Aldous Huxley-Otok
Jonathan Swift-Guliverova putovanja i svojevrsni cover te knjige Rjunosake Akutagava-Kapa
Dervis Susic-Zestine
Skender Kulenovic-Ponornica
Mesa Selimovic-Tvrdjava
Semezdin Mehmedinovic-Devet Aleksandrija
...
ovo je s nogu i na brzinu
a omiljenih ima koliko hoces:
Aleksandar Genis-Americka azbuka
Douglas Adams-Autostoperski vodic kroz galaksiju
George Orwell-Kataloniji u cast
Aldous Huxley-Otok
Jonathan Swift-Guliverova putovanja i svojevrsni cover te knjige Rjunosake Akutagava-Kapa
Dervis Susic-Zestine
Skender Kulenovic-Ponornica
Mesa Selimovic-Tvrdjava
Semezdin Mehmedinovic-Devet Aleksandrija
...
ovo je s nogu i na brzinu