OLIMPOVE PRIČE - Podstanar jednoga miša

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Olimp 987

#1 OLIMPOVE PRIČE - Podstanar jednoga miša

Post by Olimp 987 »

Ploveći rijekama doživljavate svakojake zgode i nezgode. Ružne stvari gledamo što prije zaboraviti, a lijepima lijecimo dušu podsjecajuci se na njih.

U normalnom životu vecina mladih ljudi koji su sa sela došli u grad bili su podstanari. Iz toga vremena sjecaju se raznih ugodnih i neugodnih situacija, besparice, loših stanodavaca i sl. pa znaju šta je podstanarstvo.

A podstanar kod jednoga obicnog poljskoga miša rijetko je tko bio. Rijetko tko, ali ja sam ipak to uspio, doduše samo na jednu noc.

Image

U ljeto 2004. godine pustio sam se vrlo nabujalom Murom, od Podturena, uplovio u Dravu koja je još nabujanija bila i uputio se do Osijeka. Prvi puta plovim na nekoliko dana. Sa sobom imam i onoga što trebam, a najviše onoga šta ne trebam. Ali znaj ti šta ti sve treba, ipak je prvi put.

Kraj drugoga dana istice mi nedaleko mjesta Budakovac sa hrvatske strane rijeke. Odmjeravam obalu i tražim gdje bih mogao prvo pristati, a zatim i podici šator.S druge strane je Madarska i tamo ne smijem. Ploveci tako spazim jednu dašcaru, kolibu malu, sa pristaništem, napuštenu. Pristanem uz pristanište, pogledam okolo i po travi vidim da tu nije vec duže vremena nitko bio. Otvorim vrata a unutra mali ležaj, polica koja služi kao stol, mala pec i panj za sjedenje. Sve skupa u 2X2 metra. Raskoš za mene. Tim prije što mi tranzistor alarmira pogoršanje vremena.

Image

"Uselio" sam se u unutrašnjost, pripravio i pojeo veceru, propravio ležaj i duboko u noc zurio u rijeku osluškujuci "rijecni mir", a onda pošao spavati.

Image

Ujutro u sam osvit zore probude me šumovi na stolu. Polagano otvorim oci i imam šta vidjeti. Na stolu se šepuri poljski miš. Malo se pomaknem a on me pogleda i skoci sa stola u rupu koja je bila ispod. Vidim da sam tu stranac, a on domacin. Dao mi je nesebicno na raspolaganje krov nad glavom i zaštitu od moguceg nevremena (nije ga srecom bilo, otišlo nocu negdje dalje). Ujutro došao da se upoznamo i da naplati nocenje. Pošteno. Koristio njegov dom pa mora to i da platim.
To sam i ucinio. Podjelili smo prvo kruh, a onda sam mu ostavio i dobro parce slanine. Onako da zamasti brkove.

Image

Nakon dorucka spakovao sam se i otplovio dalje, Moga domacina nije bilo da se oprostimo. Od tada ga nisam vidio, ali ga se uvijek sjetim kada gledam ove stare fotografije...

Image
:run:
Cober

#2 Re: OLIMPOVE PRIČE - Podstanar jednoga miša

Post by Cober »

Lijepe priče Olimpe. Evo još jedne začete pored vode, o jednom neobičnom prijateljstvu...

Ova mala beba puha pronađena je ispod drveta na jednoj od najljepših plaži Jadrana kada je ispala iz gnijezda..
Pošto je bilo potpuno iscrpljeno, bez mogućnosti da se makne a kamo li pobjegne, bilo je evidentno da će uskoro neko viknuti "miiiiš.." ko da Godzila dolazi, a malo bebče vjerovatno odmah biti i zgaženo nogom nekog nadobudnog "zaštitnika" plaže..

Image
Image

Tako je uz malo dobre volje kutija sa malo suhe trave i par mladih badema je počela da zamjenjuje majčino gnijezdo u sjeni malog auto-kampa na Pelješcu..

Image
Image

A kuhinjski truleks zamočen u malo razblaženog mlijeka poslužio je za cuclanje, i bio slastan obrok :-) ..

Image

Još suviše malo da bi se moglo ostati samo i preživjeti, značilo je samo jedno: ide sa nama u Sarajevo dok ne ojača za povratak, i tu se nastavlja i razvija jedno neobično prijateljstvo :-)

Image

Bademi i razne sjemenke, i malac je za kratko vrijeme dovoljno porastao i ojačao

Image

Džep je u međuvremenu postao omiljeno i sigurno mjesto za promatranje okoline

Image

Ljeto je u svojoj punoj vrelini, i prvi naredni vikend je bio prilika za ponovni odlazak na Pelješac.
Bilo je vrijeme za rastanak, i oproštaj dva prijatelja.

Image

Na plaži, nekoliko pokušaja povratka na isto drvo sa kojeg je pao na plažu :shock:
Image

Nije baš uspjevalo, a svaki pokušaj rastanka je završavao još bržim povratkom pravo na šešir, pa u poznatu sigurnost džepa :-)

Image

Nakon malo ubjeđivanja..
Image

I napokon ponovo tamo gdje puh i pripada, u sigurnosti starog bora na plaži..

Image

Prošlo je dosta godina od tada, i dalje odlazim na istu plažu i često ga se sjetim dok posmatram stari bor i osluškujem šuškanja koja dolaze negdje iz visokih grana..

Image
Olimp 987

#3 Re: OLIMPOVE PRIČE - Podstanar jednoga miša

Post by Olimp 987 »

Sve pohvale na poduzetom trudu i brizi oko spašavanja maloga puha. :faraon1:
flyawayll

#4 Re: OLIMPOVE PRIČE - Podstanar jednoga miša

Post by flyawayll »

Predivno volim ovakve price. :)
♥ Julianna ♥

#5 Re: OLIMPOVE PRIČE - Podstanar jednoga miša

Post by ♥ Julianna ♥ »

Odavno ne pročitah nešto ovako vedro i pozitivno kao ove dvije priče! Super!

:thumbup: :-D
BIONA

#6 Re: OLIMPOVE PRIČE - Podstanar jednoga miša

Post by BIONA »

E bas sam se rastopila citajuci vase price, svaka vam cast :thumbup: :sax:
Olimp 987

#7 Re: OLIMPOVE PRIČE - Podstanar jednoga miša

Post by Olimp 987 »

Hvala na tako iskrenom komentaru. Sljedeća je za Vas da je podjelite sa drugima sa foruma
:thumbup:
Post Reply